Skip to Content

Waterontharder aanschaffen; voordelen en nadelen

Waterontharder aanschaffen; voordelen en nadelen

Hard water bevat een grote hoeveelheid kalk en heeft dat een invloed op systemen waar het voor wordt gebruikt. Het kalk heeft namelijk de neiging om neer te slaan en bouwt er zich op den duur een flinke aanslag op. Die zal een grote invloed hebben op de prestaties van verschillende apparaten zoals waterkokers.

In het ergste geval kunnen ook de buizen van de waterleiding vernauwd worden en moet het kalk daarom zo veel als mogelijk worden verwijderd. Dat is waar een waterontharder bij zal inkomen en is het goed om te weten waar er allemaal op gelet moet worden.

Hoe werkt een waterontharder?

Een waterontharder is een apparaat dat met een speciaal bindmiddel het kalk uit het water haalt. Dat gebeurt door kunsthars waarin er natrium geladen zit. Wanneer het water met de kalk door zo een kunstharsfilter wordt geleid, binden de kalkdeeltjes eraan vast.

Even voor alle duidelijkheid: het gaat om calcium en magnesium dat wordt verwijderd. Het is begrijpelijk dat enkele factoren, zoals de snelheid van het water, de efficiëntie van het filter en de hardheid van het water allemaal invloed hebben op het eindresultaat.

De elektronica in de waterontharder houdt alle factoren in de gaten en zorgt zo voor de efficiëntste verwijdering van het kalk. Omdat het kunstharsfilter na een poos verzadigd zal raken met de kalkdeeltjes, moeten die met behulp van een zoutoplossing eruit worden gespoeld.

Het kalk komt bij dit proces in de afvoer terecht en is er geen kans dat het alsnog zal gaan neerslaan.

Voordelen waterontharder

Met een waterontharder zal het direct te merken zijn dat het zeepverbruik omlaag zal gaan.

Dat heeft betrekking op het gebruik voor in de wasautomaat en de vaatwasser. Die besparing loopt op jaarbasis al gauw flink op. Het ontkalkte water levert verder flink wat gemak op bij het baden omdat het zeep nu eenmaal snel weggewassen kan worden.

We staan er vaker niet bij stil hoeveel dat scheelt in het waterverbruik en kan die besparing dus ook toegevoegd worden in het rijtje waterontharder voordelen.

Een ander pluspunt komt in de vorm van een lager energieverbruik. De kalkaanslag op verwarmingselementen zoals die van de kachel of waterkoker, zorgt voor een isolerende werking waardoor het langer zal duren om de nodige hitte op te bouwen.

Dat zal alsmaar langer beginnen te duren naarmate de aanslag in dikte toeneemt. Op den duur zal het zelfs tot defecten leiden, iets waar zeker weer kosten aan verbonden zijn.

Naast de kostenbesparing zal de aanschaf van een waterontharder ook zorgen voor sprankelende vaat omdat droogvlekken nu eenmaal tot het verleden gaan behoren. Ook bij het wassen van de ramen of de auto zal het eindresultaat niet meer teleurstellen.

Nadelen waterontharder

Bij het maken van een vergelijking moet er ook eerlijk bij vermeld worden welke de minder positieve punten zijn.

Bij de waterontharder prijs moet er gewezen worden op de initieel hoge investering in de vorm van de aanschaf en installatie. Daar struikelt men nog vaak over, maar moet er wel bij vermeld worden dat er steeds meer modellen op de markt komen die qua prijs zelfs voor een klein budget haalbaar zijn.

Het installeren is vrij eenvoudig en kan met wat hulp ook zelf ter hand genomen worden.

De kosten voor het onderhoud moeten ook in overweging genomen worden. Er is namelijk een speciaal zout nodig om al de opgehoopte kalk te binden middels een reactie en zo de ontkalkingscapaciteit van de waterontharder te behouden.

Om die kosten echter te beperken, komen steeds meer computergestuurde waterontharders op de markt. Die zorgen voor een efficiency die dicht bij de 100% zit en wordt er zo niet alleen minder zout verbruikt, maar valt het stroomverbruik ook mee.

Werkt een waterontharder met magneten?

Het lijkt wel op de meest voor de hand liggende oplossing voor het ontharden: gebruik van magneten. Echter is deze methode bij lange na niet efficiënt genoeg om voor een merkbaar verschil te zorgen.

Er wordt namelijk als bijwerking aangegeven, dat het magnetisch veld de kalkdeeltjes in suspensie houdt waardoor ze niet de kans krijgen om neer te slaan.

Het probleem zit er echter in, dat de kalkdeeltjes niet verwijderd worden en na verloop van tijd toch de kans krijgen om neer te slaan.

De efficiëntie waarmee de magneten werken is verder ook niet bewezen en is het daarom beter om het zekere voor het onzekere te nemen door een waterontharder aan te schaffen.

De lagere aanschafprijs en eenvoudige installatie van magneten blijft op velen een aantrekkingskracht uitoefenen, maar zullen de problemen met hard water daarmee helaas niet oplossen.

Redactie Mamaliefde