Skip to Content

Wat is de beste vloer; vinyl, laminaat of pvc?

Wat is de beste vloer; vinyl, laminaat of pvc?

Waarom een kindvriendelijke vloer? Je herkent het vast wel; er voelt meestal niets beters dan thuiskomen. Je trekt je jas uit zet je schoenen in de kast. Je kinderen vliegen langs je heen en rennen met hun moedervoeten direct de keuken in. Ze openen de kraan en wassen hun, onder de modder zittende, handen.

De regenplassen van buiten liggen nu ook voor het aanrecht. Als ze daar nog eens drie rondjes in draaien met hun moddervoeten is de vloer zo bruin als maar kan. Fijn, ik had vanochtend nog gedweild.

Is dit voor jou ook herkenbaar? Soms ontkom je er niet aan, maar dan mag je blij zijn met een vloer die wel tegen een stootje kan. Lees gerust verder en kom er achter welke vloeren handig zijn met deze enthousiaste kinderen in huis.

Harde vloeren of zachte vloeren?

Wat is de beste vloer; vinyl, laminaat of pvc? - Mamaliefde

Het grootste en het eerste onderscheid wordt meestal gemaakt tussen een harde of een zachte vloerbedekking. Harde vloeren zijn onder anderen, vinyl, laminaat of PVC. Met zachte vloeren wordt meestal tapijt bedoeld. Ik hoor u denken, ‘tapijt met kinderen daar begin ik niet aan‘. Verderop kom je erachter dat dit zeker een mogelijkheid is.

Harde vloerden worden stofgezogen en gedweild waarbij tapijt alleen wordt gezogen. Ben jij dus fanatiek met de dweil dan past een harde vloer beter bij jou. Een zachte vloerbedekking daarentegen is niet alleen zachter maar maakt ook veel minder loopgeluid.

Daarnaast verbetert het ook de akoestiek. Dus persoonlijk heb ik liever dat ze met de speelgoedauto over het tapijt rijden dan over het laminaat. Dat scheelt zo veel geluid, ideaal als je tegenwoordig ook thuis werkt.

Uiteraard kun je ook een combinatie maken tussen een harde vloer en bijvoorbeeld een speelkleed waardoor je niet ieder geluidje van het speelgoed hoort.

Tapijt en kinderen kunnen zeker samengaan

‘Ik kies echt niet voor tapijt, stel ze laten wat te drinken vallen dan zit ik direct met de gebakken peren’. Dit is een opmerking die er veel gedaan wordt.

Maar het verschilt ook welk soort tapijt er gekozen wordt.

 • Een natuurtapijt, zoals wol of sisal, werkt als een spons. Als hier vocht op komt dan wordt het meestal opgezogen en ontstaan er kringen.
 • Het voordeel van wol is wel dat de vieze pluizen loslaten en het schone tapijt langzamerhand weer zichtbaar wordt. Hierdoor kan wol heel lang meegaan.
 • Kies je voor synthetisch tapijt zal ik zeker voor een SDN-polyamide garen gaan. Dit zijn sterkere garen die geheel geverfd zijn. Mocht er dus was omvallen kun je gerust gaan deppen, er komen geen kringen en het tapijt verkleurt veel minder snel doordat niet alleen de buitenkant maar ook de binnenkant van het garen geverfd zijn.

Zoals eerder benoemd scheelt het enorm in geluid. Zo hoor je niet ieder autootje die door de kamer rijdt of iedere knikker die over de vloer rolt. Tapijt hoeft niet meteen heel hoogpolig te zijn. Met een strakke pool kan er gerust nog en blokkentoren op gebouwd worden. Jij blij dat je hem niet hoort omvallen.

Welk materiaal is het meest geschikt voor een kindvriendelijke vloer?

Wat is de beste vloer; vinyl, laminaat of pvc? - Mamaliefde

Ben je toch bang voor meer ongelukjes en wil je dit kunnen dweilen? Kies dan voor een gladde vloerbedekking. Dit kan zijn: Laminaat, PVC, vinyl, marmoleum, hout of een gietvloer. Deze vloeren kunnen wij verdelen in zwevende vloeren en verlijmbare vloeren. Dit verschil zal ik hierna uitleggen. Terugkomend op de type vloeren. Ze zijn allemaal glad, maar wat is het verschil?

 • Een laminaatvloer ligt los en wordt gekikt en bestaat uit MDF met een foto van een design die jij leuk vindt. Een pvc-vloer bestaat zowel in een lijmversie als een klikversie. Dit is een kunststof materiaal maar ook hierover een foto van een design, maar wel met een sterkere slijtlaag dan bij laminaat. (Als je ook voor een dikkere PVC kiest, bijvoorbeeld 2,5 mm met 0,55 mm slijtlaag).
 • Vinyl is ook een kunststof materiaal maar zit aan de rol van meestal 400 cm breed. Soms ook op 200 en 300 cm. Marmoleum is een natuurproduct en zit aan de rol van 200 cm breed.
 • Marmoleum is dus een stuk duurzamer en daarom vaak gekozen. Mede ook door de leuke kleuren of juiste strakke designs.
 • Een houten vloer spreekt voor zich. Het is een natuurproduct van hout en wordt geklikt.
 • Een gietvloer is een vloer die bestaat uit verschillende componenten en is geheel naadloos.

Voordelen en nadelen

 • Een klikvloer ligt meestal los en geeft hierdoor meestal meer loopgeluid. Wil je een stillere vloer kies dan voor een verlijmde vloer zoals PVC, Vinyl, marmoleum of een gietvloer.
 • Iedere genoemde vloer kan krassen, dit hangt ook af van de kwaliteit die je koopt en hoe dik de slijtlaag is. Maar geen één vloer geeft geen krassen.
 • Het nadeel van een houten vloer is dat het een natuurproduct is en ook vocht kan opzuigen en er kringen kunnen ontstaan. Het voordeel is dat deze vloer te schuren is en daarna weer te lakken zodat je de oneffenheden kunt wegwerken.
 • Een vinyl vloer met een schuimrug kan scheuren bij scherp speelgoed. Kies daarom voor een vilten rug die ook een sterkere slijtlaag heeft.
 • Een marmoleum vloer is verlijmd en daardoor stil, scheurt niet, trekt geen vocht in en is makkelijk in onderhoud. Kies je een vloer met een werkje vallen kleine krasjes veel minder snel op.
 • Een gietvloer voelt zachter en warmer aan en er trekt ook geen vocht in.
 • Komt er vocht in een klikvloer zoals laminaat dan kan het laminaat gaan uitzetten met bobbels tot gevolg.

De keuze is reuze

Ik kan de keuze niet voor jou maken, ik hoop dat deze tekst jou aan het denken zet zodat jij de afweging makkelijker kan maken als je overweegt om vloerbedekking of laminaat te kopen. Kunststof of natuur, hard of zacht.

Alles heeft zo zijn voor- en nadelen. Iedere vloer is geschikt voor een gezin, het is maar net wat jij ook van een vloer verwacht.

Redactie Mamaliefde