Skip to Content

Wat als je kind een enge film gekeken heeft en bang is

Wat als je kind een enge film gekeken heeft en bang is

Squid game. Het was een enorme hit op Netflix. Een serie die gaat over een groep arme mensen die spelletjes doen, letterlijk op leven en dood. Kinderspelletjes zoals Annemaria Koekoek. Het heet dan Greenlight, Redlight, maar het idee is hetzelfde.

Laatst las ik in de krant dat er veel kinderen zijn (ook onder de 16) die niet alleen deze serie gezien hebben, maar ook de spelletjes uit films nadoen op het plein.

Ongelofelijk. Want wie de serie gezien heeft, weet dat het geweld buitenproportioneel is. In koele bloeden worden mensen niet alleen neergeschoten, er wordt bedrogen, gelogen en gemanipuleerd.

Stel dat je kind iets heeft gekeken van een film, serie of game wat je niet wilt. Op een verjaardag of speelafspraakje bij een ander kind, kreeg het de kans en wilde het toch kijken. Later die nacht krijgt het nachtmerries, misschien zelfs wel bedplassen en voelt het zich enorm bang en beroerd.

Wat doe je dan als ouders?

Kinderen en angst

Wist je dat kinderen in iedere leeftijdsfase last van angsten hebben? En dat dit erbij ‘hoort’?

Zo komen bij kinderen tot 6 jaar veel deze angsten voor:

  • Oordeel van anderen (met name kinderen in de leeftijd van 5 en 6 jaar zijn gevoelig voor hoe een ander naar ze kijkt)
  • Harde geluiden
  • Dieren zoals spinnen, honden, muizen
  • Iemand die aan je lichaam zit zoals de tandarts (tanden tellen) de kapper (haren knippen) de schooldokter (bril op je neus zetten)
  • Prikangst
  • Angst om naar het toilet te gaan (poepangst)
  • Sociale angst: voor de groep iets vertellen. Of spelen bij iemand anders thuis.
  • Angsten na een film komen ook veel voor. De herinnering(en) aan een bepaald stuk in de film maakt dat ze erover dromen of lang denken. Dit kan zo erg zijn dat kinderen niet meer in hun eigen bed durven te slapen. Of dat ze niet meer naar beneden durven ’s nachts voor een wc-bezoek.

Wat je kunt doen:

  • Bespreek het met je kind. Vraag wat er eng was aan de film. Als het een heel verhaal wordt, vraag dan of je kind het op kan schrijven of tekenen.
  • Door te tekenen en te schrijven vertraag je letterlijk de geest. Zo kan je kind er met meer afstand naar kijken. Is je kind een schrijver?
  • Laat hem dan alles beschrijven wat hij zich herinnert van de film. Desnoods laat je bepaalde stukken van de tekst extra kleuren.
  • Bespreek het wat je kind opgeschreven heeft.
  • Als je een kind hebt die goed kan tekenen, laat hem dan zijn angst letterlijk tekenen. Dit lucht al iets op. Je kunt ook laten tekenen wat je wilt doen als hij er een nachtmerrie over heeft.
  • Bedenk een bedritueel wat rustig maakt. Een klein lampje aan bij het bed. Of het licht van de overloop aanlaten en de deur een stukje open.
  • Rustige muziek luisteren voor het slapen gaan en nog wat lezen.
  • Leg uit dat een film niet echt is, maar dat je begrijpt dat het wel heel eng kan overkomen. Zeker met alle special effects en muziekjes erbij. En dat het helpt om naar leuke dingen te kijken en leuke dingen te lezen.
  • Stel liever niet voor dat je kind in jouw bed komt slapen, volgens onze schooldokter. Dit omdat er dan gewenning op kan treden en je straks veel moeite hebt om ieder weer in zijn eigen bed te laten slapen. Ook met het oog op je eigen nachtrust..
  • Moedig je kind aan om lekker in de buitenlucht te sporten. Zo is je lichaam en geest met andere dingen bezig. En dit kan ook weer invloed hebben op het verminderen van de angst en het doorslapen
  • Wat een poging waard is.. de film een stukje kijken overdag. Samen. En het geluid stil of uit. Benoem hardop wat er gebeurt. En probeer het dan uit te leggen.
  • Niet iedere opvoedexpert is het hier mee eens. De één zegt wel doen, de ander niet.

Dutchtuber

Ik had er nog nooit van gehoord, maar tijdens het schrijven van het artikel las ik over Dutchtuber. Deze vertelt in het donker enge sms-verhalen. Een soort spookverhalen, alleen dan veel griezeliger. Sommige kinderen vinden dit fantastisch en laten dit zien aan vriendjes die dit wel spannend kunnen vinden.

Na meerdere filmpjes bekeken te hebben, is het vooral een combinatie van dingen die het spannend maken. Allereerst is de Dutchtuber meestal met pet op en leest hij in een zwart shirt sms-jes voor, die ook links in het scherm voorbij scrollen. Daarbij zit hij in het donker, een felle lamp belicht zijn gezicht maar meer ook niet.

Zijn mimiek is wat betreft uitstekend om je bang te maken. Hij doet iedere uitdrukking overtuigend voor. Verder zijn er foto’s te zien, zoals een donker maïsveld of een donkere kelder waar de hoofdpersoon in loopt.

Dutchtuber is zo populair, dat hij een goed salaris haalt uit het delen van deze filmpjes. Bespreek met je kind waarom de filmpjes je angstig kunnen maken. Ieder kind is verschillend, maar als je kind een denker is of juist een dromer kunnen de beelden extra veel effect hebben.

Bespreek ook de leeftijdswaarschuwingen die op films en series getoond worden. Deze zijn er met een reden. En dat je beter je geest kunt vullen met leuke en ontspannende dingen, omdat dit ook weer invloed heeft op je lijf en hoofd.

Mirjam de Stigter