Skip to Content

Keizersnede ervaringen met gentle sectio

Keizersnede ervaringen met gentle sectio

De meeste vrouwen hopen in hun zwangerschap dat ze een “droombevalling” krijgen en het op een natuurlijke wijze kunnen volbrengen. Helaas is dit niet voor alle vrouwen weggelegd: zo’n +/- 20 % van de bevallingen eindigt in een keizersnede en om dat zo aangenaam mogelijk te maken is er in de meeste ziekenhuizen nu een mogelijkheid voor een “gentle sectio”.

Ik ben zelf 2 keer bevallen door middel van een keizersnede, 2 totaal verschillende keizersnedes…

Een spoed keizersnede

De eerste keer  was 6 jaar terug, omdat ons meisje er tijdens het persen niet uit wilde. Dit was min of meer een “spoed” sectio, ik ben uiteindelijk ook in pyjama de operatiekamer opgereden.

Deze keizersnede was voor mij alles behalve prettig, de verdoving werkte namelijk niet goed doordat ze het bijspoten in de ruggenprik die ik al had en deze net iets hoger eindigde dan dat de bedoeling was.

Ook zag ik nadat ons meisje was geboren haar even een paar minuten en werd vervolgens een aantal uur bij me weggehaald doordat ze met papa naar onze kamer ging en ik naar de uitslaapkamer, dit heb ik als totaal niet prettig ervaren.

Dit laatste had overigens niks te maken met het feit dat het een “spoedkeizersnede” was maar met de regels die er toen waren, er werd namelijk gezegd dat het te koud zou zijn voor de kleine op de OK. Dat was toen ook de normaalste zaak van de wereld dat je na een keizersnede een paar uur van je kindje gescheiden was.

Ik heb gemerkt dat het voor mij daarna extra veel moeite kostte om te “wennen” aan het moeder-zijn. Het eerste wat ik tegen mijn man zei toen hij mij alleen kwam ophalen van de OK was.

“Waarom heb je haar nu alleen gelaten, dadelijk ruilen ze haar om”, natuurlijk kwam dat ook door de morfine maar ook mede door de onzekerheid omdat ik haar niet goed genoeg heb kunnen bewonderen.

Wat is een gentle sectio?

Gelukkig zijn tijden veranderd en is er in de meeste ziekenhuizen nu een mogelijkheid om te kiezen voor een “gentle sectio”, oftewel een vriendelijke keizersnede, in zoverre dat kan natuurlijk. Hierbij gebeurt alles heel rustig, is de OK vaak voorverwarmd en is er soms zelf een mogelijkheid om mee te kijken door middel van een doorzichtig doek.

Bovendien wordt je kindje, indien gezond, direct na een korte check bij je neergelegd. De reden dat veel ziekenhuizen zijn veranderd qua beleid is omdat men heeft ontdekt dat juist het eerste huid-op-huidcontact na een keizersnede zo belangrijk is voor de band met je kindje.

Twee verschillende ervaringen met en zonder keizersnede

Vier jaar geleden had ik mijn 2e, dit keer een geplande keizersnede, en die liep heel anders dan de eerste. ‘s Ochtends moesten wij ons melden in het ziekenhuis, we kregen een eigen kamer en toen was het wachten tot we naar de OK konden.

Van tevoren had ik al met de arts afgesproken dat ik zoveel mogelijk mee wilde krijgen van de keizersnede, ik had zelfs gevraagd of ik mee mocht kijken door het scherm naar beneden te laten zakken, jammer genoeg kon dat toen nog niet.

Dit keer werd ook alles precies uitgelegd en was het de bedoeling dat de kinderarts er zou zijn om onze zoon te checken alleen was die net te laat en was onze zoon al geboren, zo snel maar wel relaxt ging het.

Dit keer kreeg ik mijn prachtige ventje ingepakt in een dekentje bij me en daar is hij ook niet meer weggegaan. Wat was dat een verademing, eindelijk was IK degene die het eerste met mijn kindje kon knuffelen en niet zoals de eerste keer dat ik een paar uur gescheiden was van mijn kind.

Het verschil dat ik merkte met de eerste keer was dat ik ook meteen het gevoel had van “dit is mijn kindje”. Ook het feit dat alles helemaal werd uitgelegd vond ik heel erg fijn ik heb de 2e keizersnede dus ook echt als “gentle sectio” ervaren.

De voordelen van een Gentle Sectio op een rijtje:

  • Rustgevender
  • Er wordt meer rekening gehouden met moeder en kind
  • Meteen contact met je kindje waardoor je ook direct aan de band kunt werken
  • Bij borstvoeding kan je kindje sneller worden aangelegd
  • Je wordt als moeder meer afgeleid waardoor je de rest om je heen vergeet en vaak ook wat minder pijnbestrijding tijdens de bevalling nodig hebt
  • De ervaring is minder traumatisch en je voelt je iets minder patiënt

Ik weet dat niet alle ziekenhuizen een gentle sectio aanbieden maar wel in steeds meer ziekenhuizen en zover ik weet is het in de meeste ziekenhuizen wel zo dat je voortaan na de keizersnede je kindje bij je krijgt.

In hoeverre je dan ook mee kunt kijken en welke regels er verder nog gelden zal per ziekenhuis verschillend zijn, maar ik zou er zeker om vragen mocht je ooit in aanraking komen met een keizersnede.

En mocht je niet mee mogen kijken tijdens de keizersnede zelf of je “durft” het niet, vraag dan in ieder geval aan de verpleegkundige of ze ook de OK wil vastleggen zodat je ook daar later nog herinneringen aan hebt want ook dat is best bijzonder.

Na de bevalling kan het even duren voor je naar huis mag. De ene keer sneller dan de ander. Maar als je dan thuis bent wil je dat natuurlijk aan iedereen laten weten.

Wat was jouw ervaring met een keizersnede?

Medische disclaimer - Mamaliefde.nl

Omschrijving van de afbeelding

Floortje
  1. Jolanda says:

    Ik heb ook een gentle sectio gehad en heb het als heel prettig ervaren. Het was mijn eerste kindje, en ondanks dat het gepland was was ze drie weken te vroeg. Desondanks ging alles supergoed en lieten ze het doek zakken toen ze haar uit mijn buik tilden. Zo speciaal!

Comments are closed.