Skip to Content

Intakegesprek verloskundige

Intakegesprek verloskundige

De eerste afspraken bij de verloskundige markeert het begin van een bijzondere reis naar het ouderschap. Dit is een cruciaal moment waarin een uitgebreid intakegesprek en verschillende controles plaatsvinden. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat je kunt verwachten tijdens deze eerste ontmoeting met de verloskundige en hoe je je hierop kunt voorbereiden.

Het intakegesprek

Het eerste deel van de afspraak betreft een uitgebreid intakegesprek, waarin de verloskundige belangrijke informatie verzamelt over je medische voorgeschiedenis en die van je partner. Je kunt vragen verwachten over operaties, eventuele allergieën, medicijngebruik, en erfelijke aandoeningen in de familie.

Het is raadzaam om voorafgaand aan de afspraak alvast na te denken over deze aspecten en eventuele documentatie, zoals papieren van eerdere zwangerschappen, mee te nemen.

Wanneer vind het intakegesprek plaats?

Het intakegesprek vindt over het algemeen plaats tijdens je tweede bezoek aan de verloskundige, over het algemeen rond de 12 weken zwangerschap. Hier wordt vaak voor gekozen omdat hierna de kans op een miskraam erg klein is en je na het eerste bezoek ‘huiswerk’ mee krijgt om je voor te bereiden op dit gesprek. Echter kan dit per verloskundige praktijk verschillen, sommigen combineren het intakegesprek met het eerste bezoek aan de zwangerschap.

Voorbereidingsvragen

De verloskundige zal gedurende de eerste controles een volledige anamnese afnemen, waarbij vragen gesteld worden over jouw gezondheid, die van je partner en je familie. Denk aan diepgaande vragen gesteld over operaties, bloedtransfusies, specialistische behandelingen, medicijngebruik en allergieën. Ook sociale aspecten zoals leefgewoontes en seksuele ervaringen kunnen ook ter sprake komen. Het is een moment waarop je open en eerlijkheid wordt aangemoedigd, wat essentieel is voor een goede begeleiding tijdens de zwangerschap en bevalling.

Om je voor te bereiden op het intakegesprek bij de verloskundige worden voorafgaand vragen gesteld over zaken als waterpokken, uitstrijkjes, operaties, allergieën, medicijngebruik, en erfelijke aandoeningen in de familie. Soms krijg je een digitale vragenlijst (of op papier) mee tijdens het eerste gesprek om te beantwoorden. Deze lijst helpt bij het voorbereiden op het intakegesprek en geeft de verloskundige waardevolle informatie over je gezondheidssituatie.

Het is een moment waarop je wellicht diep in je herinneringen moet graven of bij anderen moet checken, maar het draagt bij aan een grondig begrip van je gezondheidssituatie zodat je tijdens het verdere verloop van de zwangerschap zo optimaal mogelijk geholpen kan worden.

Voorbeelden van vragen die je kan verwachten zijn;

  1. Medische Geschiedenis:
    • Heb je eerder operaties gehad? Zo ja, welke?
    • Zijn er bekende allergieën waarvan we op de hoogte moeten zijn?
    • Gebruik je momenteel medicijnen?
  2. Familiegeschiedenis:
    • Zijn er erfelijke aandoeningen in de familie?
    • Zijn er complicaties geweest bij eerdere zwangerschappen in de familie?
  3. Gezondheid van de Partner:
    • Heeft je partner een medische geschiedenis die relevant kan zijn voor de zwangerschap?
  4. Leefgewoontes:
    • Rook je? Zo ja, overweeg je te stoppen tijdens de zwangerschap?
    • Hoe zit het met alcoholconsumptie en cafeïnegebruik?
  5. Sociale Aspecten:
    • Zijn er specifieke sociale omstandigheden waar we rekening mee moeten houden?
    • Heb je voldoende ondersteuning vanuit je sociale netwerk?
  6. Eerdere Zwangerschappen:
    • Als dit niet je eerste zwangerschap is, zijn er complicaties geweest bij eerdere zwangerschappen?
    • Hoe zijn eerdere bevallingen verlopen?
  7. Gezondheid tijdens Zwangerschap:
    • Heb je last van ochtendmisselijkheid of andere zwangerschapskwaaltjes?
    • Zijn er specifieke zorgen of vragen over je gezondheid tijdens deze zwangerschap?
  8. Levensstijl:
    • Wat is je huidige voedingspatroon? Overweeg je voedingssupplementen?
    • Hoe ziet je dagelijkse routine eruit?
  9. Voorbereiding op de Bevalling:
    • Heb je al nagedacht over je voorkeuren voor de bevalling?
    • Zijn er specifieke wensen of angsten met betrekking tot de bevalling?
  10. Overige Vragen:
    • Zijn er recente veranderingen in je gezondheidssituatie die we moeten weten?
    • Zijn er vragen of zorgen die je graag met de verloskundige wilt bespreken?

Informatie en voorlichting

Tijdens het intakegesprek bij de verloskundigeontvang je niet alleen vragen, maar ook waardevolle informatie en voorlichting over de zwangerschap. Het is het juiste moment om vragen te stellen en advies te krijgen. Daarnaast krijg je informatie over mogelijke onderzoeken naar de gezondheid van je ongeboren kindje.

Een belangrijke tip die je alvast meekrijgt, is het starten met foliumzuur en vitamine D, als je dat niet al hebt gedaan. Deze supplementen zijn essentieel voor een gezonde ontwikkeling van de baby. Het is een eenvoudige stap die je al in de beginfase van de zwangerschap kunt nemen.

Uitgerekende datum en termijnecho

Een belangrijk aspect van de eerste afspraak is het berekenen van de uitgerekende datum. Dit gebeurt aan de hand van de laatste menstruatie. Een termijnecho tussen de 10 en 12 weken bevestigt deze datum en geeft ook inzicht in de ontwikkeling van de zwangerschap.

Lees ook: Termijnecho

Controles en onderzoeken tijdens intakegesprek

Na het intakegesprek volgen verschillende controles en onderzoeken. Hierbij wordt onder andere je bloeddruk gemeten, je gewicht gecontroleerd, en wordt een echo gemaakt. De echo is een spannend moment waarbij gekeken wordt naar het kloppende hartje en de ontwikkeling van de foetus.

Bloedonderzoek

Een standaardprocedure in het begin van de zwangerschap is bloedonderzoek, indien gewenst. Dit onderzoek, dat bij de intake besproken wordt, geeft inzicht in belangrijke aspecten zoals bloedgroep, rhesusfactor, ijzergehalte, en de aanwezigheid van bepaalde geslachtsziektes.

Lees ook: Bloedonderzoek tijdens zwangerschap

Betrokkenheid van de partner

Het wordt aangeraden om je partner mee te nemen naar de eerste afspraak. Dit draagt bij aan een beter begrip van de gezondheidssituatie en maakt het mogelijk om samen belangrijke beslissingen te nemen. Bovendien wordt er informatie verstrekt over onderwerpen als borstvoeding en de plaats van bevallen, waarbij de verloskundige kan helpen met het verschaffen van relevante informatie.

Vervolgafspraken en controles

Na de eerste afspraken volgen vervolgafspraken gedurende de zwangerschap. Deze afspraken worden frequenter naarmate de zwangerschap vordert. Tijdens deze controles worden bloeddruk, gewicht, groei van de baby, en het luisteren naar het hartje regelmatig gecontroleerd.

Daarnaast is er ruimte voor het bespreken van vragen en onderwerpen als borstvoeding, voorbereiding op de bevalling, en pijnstilling.

Na dit intakegesprek kan je je ook aanmelden voor kraamzorg en voor een zwangerschapscursus.

Mogelijkheid tot wisselen van verloskundige

Het is belangrijk dat je je op je gemak voelt bij je verloskundige, vooral gezien de vele veranderingen en nieuwe informatie die tijdens de zwangerschap naar voren komen. Als het niet klikt met de verloskundige, is het verstandig om dit zo snel mogelijk aan te geven en eventueel van verloskundige of praktijk te wisselen.

De eerste afspraak bij de verloskundige is een belangrijk moment in de zwangerschap. Het biedt niet alleen inzicht in je gezondheidssituatie, maar ook de gelegenheid om vragen te stellen en je voor te bereiden op de komst van je kindje. Door goed voorbereid naar de afspraak te gaan en open te communiceren met de verloskundige, leg je een stevige basis voor een gezonde en ondersteunde zwangerschap.

Omschrijving van de afbeelding

Linda van Aken