Skip to Content

Hoeveel geld cadeau geven aan kind voor verjaardag?

Hoeveel geld cadeau geven aan kind voor verjaardag?

Als ik me ergens over kan verbazen, dan is het over het bedrag cadeautjes voor kinderfeestjes van klasgenootjes/vriendjes/vriendinnetjes van hun kinderen.

Okay, je kind wordt uitgenodigd voor een partijtje, dus er wordt in die zin natuurlijk geïnvesteerd in een leuke dag…en dan niet alleen voor de jarige, maar voor alle kinderen die aanwezig zijn. Dit houdt wat mij betreft echter niet in dat je een vermogen “moet” uitgeven aan een cadeautje.

Ik heb in de afgelopen jaren al een aantal keer een partijtje mogen organiseren voor de oudste en daar vlogen de cadeaubonnen á 15 en 20 euro me om de oren. Is dat nou echt nodig? Leg je de lat voor een ander niet heel erg hoog?

Geld cadeau geven

Hoeveel geld cadeau geven aan kind voor verjaardag? - Mamaliefde

Persoonlijk vertik ik het om meer dan 10 euro uit te geven. Waarom? Gewoon omdat ik het nogal een behoorlijk bedrag vind voor een kind.

Het is niet zo dat we het niet kunnen missen (al heb je die mensen wel natuurlijk) en het is niet dat ik het kind het niet gun, maar ik vind gewoon dat kinderen ook met minder tevreden moeten kunnen zijn. En alles bij elkaar opgeteld, maakt toch een mooi bedrag.

Als je 7 kindjes uitgenodigd hebt (dat doen wij altijd) en ze geven allemaal 10 euro, dan is het toch nog 70 euro. Is dat niet een heleboel geld dan?? Mocht de jarige toch graag iets groots gevraagd hebben, dan is “samen doen” ook altijd nog een optie.

En mocht het “gevraagde bedrag” nog niet behaald zijn, dan moet hij/zij maar iets langer sparen totdat dit wel het geval is. Althans, zo werkt het bij mij!

Hoeveel geld geef je?

Als de kinderen wat ouder worden, vragen ze vaak geld. Heel logisch, want dan kunnen ze iets kopen waar ze echt iets aan hebben.

Een duurder cadeau wat ze echt graag willen hebben en wat ze met dit geld kunnen betalen. Een stuk beter dan allerlei snuisterijen die al snel vergeten in een speelgoedkist liggen weg te kwijnen…

Maar hoeveel geef je? Allereerst is dat een persoonlijke keuze, maar geef niet te veel. Dat staat niet alleen maar heel stoer, je kunt er andere ouders ook mee in verlegenheid brengen. Want lang niet iedere ouder kan zomaar grote bedragen geven! En het gaat toch om het idee.

Mijn jongens zijn al ouder, maar bij hun was het de gewoonte om 5 euro te geven aan elkaar. Bij de jongste (die tien jaar scheelt met de oudste) werd het soms al wel een of twee euro meer. Beetje rondkijkend op internet kom je toch vooral bedragen tussen 5 en 10 euro tegen.

Weet je niet zo goed wat er gewoon is bij de vriendjes van je kind? Natuurlijk mag je daar best naar vragen bij andere moeders, want vaak loopt iedereen met die vraag rond! Zo kunnen jullie ook eventueel afspraken maken over het bedrag wat gegeven wordt en voorkom je juist moeilijke situaties.

Wat als iedereen 15 euro geeft, maar jij kunt het niet missen?

Dit soort situaties komen voor, dat weet ik zeker. En hoe lullig voel je je op zo’n moment? We kunnen allemaal wel roepen dat zoiets ons niets doet, maar het tegendeel is vaak waar. Je kind geeft zijn/haar cadeautje persoonlijk en het kan zomaar zijn, dat hij/zij daarna aangekeken wordt, omdat er wat minder geld bij die leuke kaart zit, of omdat het cadeautje minder groot is.

Onzin? Nee hoor, ik heb het van dichtbij meegemaakt (gelukkig niet bij mijzelf). Kinderen “kletsen”, en daar wordt jouw kind dan op aangekeken. De sociale druk wordt steeds hoger.

Ik las het in een reactie op mijn oproep op Facebook. Een moeder vond net als ik dat een tientje voldoende is, maar gaf wel aan dat de sociale druk voelbaar is, om meer te geven. En dat, lieve mensen, dat stoort me! Mag je verdorie zelf niet weten wat je doet? Waarom zijn de meeste kinderen van tegenwoordig zo verwend?

Het is allemaal niet vanzelfsprekend

Okay, ik ben een blogger, influencer, tekstschrijver, of hoe je het dan ook wilt noemen. Mijn kinderen “krijgen” dan ook vaak genoeg iets opgestuurd per post om uit te testen.

Misschien is dat zo, maar ik leg ze ook heel erg duidelijk uit dat het allemaal niet vanzelfsprekend is en dat ik heel hard moet werken (en gewerkt heb) om dit alles voor elkaar te boksen. Naast dat, als ze iets willen hebben, dan sparen ze er maar voor, simple as that! En dan ben ik heus niet te beroerd om het restant bij te leggen.

Bedrag cadeautje om samen te geven

Hoeveel geld cadeau geven aan kind voor verjaardag? - Mamaliefde

Tegenwoordig word je te pas en te onpas in allerlei whatsappgroepjes gegooid, bijvoorbeeld voor een aankomend verjaardagsfeestje. In eerste instantie puur informatief; waar en wanneer is het feestje etc. Daarna komt de vraag of de jarige nog wensen heeft. Jazeker heeft hij/zij die…en het zijn GROTE wensen.

Ondertussen ben je druk bezig met iets anders en lees je eventjes de app niet. Als je dan anderhalf uur later op je telefoon kijkt, zie je dat er is “afgesproken” dat iedereen 15 euro overmaakt naar één van de moeders (of vaders), zodat het GROTE o zo GEWENSTE cadeau kan worden gekocht. Euhm….het is dus besloten dat IEDEREEN 15 euro gaat betalen….Ho!

Dit kan me zo kwaad maken, want wie zijn ZIJ om te bepalen wat IK ga betalen. Nu ben ik wel zo mondig dat ik aangeef dat ik dat niet zo zie zitten (lees: dat ik het dus vertik om 15 euro te betalen), maar lang niet iedereen “durft” deze stap te zetten.

Mijn tip; geef het toch gewoon aan en leg uit waarom je een tientje genoeg vindt. Je hoeft heus niet je hele financiële administratie op tafel te gooien; gewoon zeggen, ik doe mee, met een tientje, PUNT.

Wat vinden ze op Facebook ervan?

Omdat ik op Facebook de meeste interactie heb, stelde ik mijn vraag daar. Wat blijkt; een heleboel mensen zijn het met mij eens en vinden een tientje meer dan zat.

En het grappige is, dat ik zelf niet eens een bedrag hebt genoemd, maar alleen de vraag heb neergezet. Wat een opluchting dat blijkt dat ik dus echt niet de krent der krenten ben! Er zijn er “slechts” een paar die 15 euro roepen…en dat de vriendjes/vriendinnetjes altijd heel blij zijn als het betreffende kind op het partijtje komt.

SERIEUS? Omdat er dan meer geld wordt (uit)gegeven? Wordt hij/zij dan niet uitgenodigd omdat het gewoon gezellig is? Wordt een kind, zonder dikke vette portemonnee niet uitgenodigd? Sorry, ik kan er nog steeds niet bij, dat mag wel duidelijk zijn geloof ik. Ieder z’n meug, maar ik houd het bij mezelf en bij dat verrekte tientje!

Hoeveel geef jij uit aan een verjaardagscadeautje van een vriendje?

Amanda
 1. Cindy. B says:

  Okay.. De jaren ervoor gaf ik 20 euro aan geld verjaardag kado en dit jaar gaf ik 30 euro. En toch had ik vaak het gevoel dat ik te weinig gaf. Terwijl dat bedrag best veel. En nagaan als je voor het hele jaar telt 8 neven en nichten.

 2. Marijke says:

  10 euro is genoeg! Ik maak soms een uitzondering voor kinderen van vrienden als ik weet dat iets echt heel vaak gebruikt gaat worden (bijvoorbeeld een spel wat ze al lang willen hebben) maar dat wordt niet gegeven tijdens een partijtje. Ik heb gelukkig een dochter die overal blij mee is, een potje slijm van een zekere winkel a 59 cent vindt ze ook fantastisch. Voor partijtjes hou ik inderdaad 10 euro aan, soms zelfs minder. Op de vorige school van mijn dochter was ook zo’n traktatie-competitie…… ik heb serieus een keer een maand kunnen doen met de box snoep die een klasgenootje trakteerde. Juf kwam na onze traktatie naar me toe om te zeggen hoe blij ze was dat wij iets hadden gemaakt wat in 1x opgegeten kon worden. Ze was het wel zat om iedere keer 30 namen op de traktaties te schrijven zodat iedereen de goede mee kreeg aan het einde van de dag. Ik snap sommige scholen met een verplichte gezonde traktatie wel…..mensen zien zelf blijkbaar de grens niet. En dat je trots bent omdat je kind uitgenodigd wordt vanwege de dure cadeaus is gewoon ziek! Leuk voor het kind om zich te realiseren later….. ze vonden jou niet leuk, alleen je cadeaus.

 3. a says:

  Hier meestal rond 7,50. En soms een beetje meer, bij echte vriendjes (lees: vriendjes die hier bijna dagelijks over de vloer komen) Ik koop ook liever een kadootje, dan is het bedrag niet zo zichtbaar wat wordt uitgegeven. Iets wat met zorg is uitgezocht en als een mooi kadootje is ingepakt, heeft voor mij meer waarde dan een kadobon. En vind ik zelf keuker om te geven en te krijgen.
  Als kinderen worden gekozen om wat ze geven (of moet ik zeggen doneren?) dan is er toch ook iets niet goed gegaan bij de ouders? Hier worden kinderen gekozen omdat ze graag met elkaar spelen. En ja sons heb je dan ‘ maar’ 4. Maar wel de vier leuksten!

 4. MarjonS says:

  Zo, dat is veel zeg! Bij ons doen we 7,50. Soms een gezamenlijk cadeau en soms apart. Net wat de jarige wil.
  Onze dochter heeft toch best wat feestjes gehad. Als ik dan elke keer 15-20 euro zou moeten doen. Nee, dat vind ik te. Ik ga max naar 10 euro.
  Voor onze neefjes, familie, doe we rond de 15euro

 5. Erika van koert says:

  Ik ben het helemaal het je eens. Ik geen meestal tussen de 5 en 10 euro uit. Ligt een beetje aan de wensen en waar ik tegen aanloop.
  Als we hier samen doen met meerdere klasgenootjes is het vaak 5 euro inleg.

 6. Tina says:

  Net zoals jij vind dat je het zelf mag weten om €10 te geven, mag de rest dat dan toch ook zelf weten, of dat dan weer niet…? Of ze nou 10 of 20 willen geven? En heel toevallig lees ik ook net je artikel die hieronder stond over het geven van grote en dure kinderfeestjes, je was er nogal er nogal kritisch over, ook dat zou in jouw mening iedereen zelf mogen weten toch? Beetje dubbelle standaard hier hoor….

Comments are closed.