Skip to Content

Tips om rekening mee te houden bij organiseren eerste kinderfeestje

Tips om rekening mee te houden bij organiseren eerste kinderfeestje

De eerste keer een kinderfeestje organiseren voor de verjaardag van je kind: het is leuk en spannend tegelijk. Wie nodig je uit voor zijn of haar eerste partijtje en wat ga je doen?

Wat mag je zeker niet vergeten en hoe zorg je ervoor dat de kinderen zich niet zullen vervelen? Zo maar een paar vragen die misschien in je opkomen.

Lees maar gauw verder, want wij geven je tips zodat je zonder zorgen een heerlijk feestje kunt geven!

Bedenk op tijd wat je gaat doen

Bedenk als eerste wat je zou willen gaan doen op het feestje. Kies je voor een thuisfeestje of ga je liever op stap?

Voor beide is er iets te zeggen, hoewel je er eigenlijk wel van uit kunt gaan dat kleuters zich prima thuis vermaken en je eigenlijk helemaal niet ingewikkeld hoeft te doen.

Wil je toch op stap of lijkt het je leuk om iemand uit te nodigen op het feestje, dan zul je dit op tijd moeten regelen. Daarom moet je ook niet wachten tot het partijtje al bijna gegeven wordt!

Ook de uitnodigingen verstuur je op tijd zodat de ouders hier alvast rekening mee kunnen houden.

Gezellige uitnodigingen en versiersels

Natuurlijk is een feestje leuk en willen we het ook gezellig eruit laten zien. Dat begint al met een uitnodiging. Je kunt ze zelf maken of je koopt standaard kaartjes.

Samen met je kind ze ontwerpen is eveneens een leuke activiteit als die kleine van jou wel van tekenen en plakken houdt.

Uiteraard versier je ook je huis, zeker als je thuisblijft met de kinderen. Je kunt een thema aan het feestje plakken. Slingers, ballonnen, bekertjes en borden die hierbij passen maken het dan helemaal compleet.

Themafeestje

Om daar even verder op in te gaan: een thema aan het feestje plakken is een leuk idee. Naast de versieringen zorg je dan ook dat de spelletjes met het thema te maken hebben.

Een kwartetspel maak je dan bijvoorbeeld zelf met kwartetten die bij het onderwerp horen. De film is vanzelfsprekend ook over hetzelfde thema en zo kun je het vast zelf wel verder invullen!

Lees ook: Thema’s kinderfeestje

Hoelang is het feestje?

Voor het eerste feestje van je kind moet je zeker niet overdrijven. Kleuters een uurtje of twee à drie zoet houden is echt lang genoeg! Voor kleuters maken veel dingen nog zo veel indruk dat langer juist kan uitlopen op ‘overbelasting’ en dus kinderen oplevert die er helemaal klaar mee zijn. Dat moet je niet willen!

Zorg voor vervoer

Ga je op stap of moet je de kinderen met de auto weer naar huis brengen? Zorg dat je dit veilig kunt doen! Gaan de kinderen niet allemaal mee in je auto? Dan kun je uiteraard ook vragen of de ouders zelf hun kinderen weer op komen halen. Ook een goed idee: vraag of de kinderen zelf hun stoelverhoger meenemen, zodat ze veilig in de gordel vastzitten.

Minimaal twee volwassenen

Zorg dat je er niet alleen voor staat. Er kan altijd iets gebeuren en dan heb je een kind die zorg nodig heeft én nog al die andere kindjes die je ook in de gaten moet houden.

Helaas heb ik zelf meegemaakt dat een kind naar de dokterspost moest op een feestje.

Niet heel ernstig, maar het moest wel gebeuren. Mijn man kon dat doen, terwijl ik met de rest alsnog het feestje kon beleven. Als je partner er niet bij kan zijn, kijk dan of een vriend(in), oma/opa of een moeder/vader van één van de kinderen jou kan bijstaan.

Hoeveel kinderen nodig je uit?

Vaak zie je de vraag langskomen hoeveel kinderen je uit zal nodigen. Eén van de stelregels die je hoort is dat je de leeftijd van het kind aanhoudt. Als je kind 5 wordt, nodig je dus 5 kindjes uit.

Zelf zou ik ook kijken naar de kinderen die je uitnodigt. Hoe druk zijn ze? Maar ook of je kind wel of niet van drukte houdt. En niet onbelangrijk: hoeveel kinderen kun je kwijt? Ga je op stap met de auto, dan zul je dus niet meer kinderen kunnen uitnodigen dan die in de auto(‘s) passen.

Bereikbaarheid ouders

Het is een goed plan om van de ouders even de telefoonnummers te vragen. Zeker tijdens een eerste kinderfeestje kunnen kinderen (en ouders) het nogal spannend vinden. Loopt het feestje uit of is er iets anders aan de hand, dan kun je ze in ieder geval bereiken.

Ook leuk om op die manier wat foto’s te delen in een whatsappgroepje. Worden de ouders ook iets gerustgesteld, en als ze dan vragen ‘was het leuk’ en niet meer horen dan ja of nee, dan weten ze in ieder geval wel wat er is gedaan.

Maak een planning

Zeker kleine kinderen zullen al snel gewoon zelf gaan spelen als er speelgoed voor handen is. Maar toch is een planning maken wel fijn.

Niet om je daar nu helemaal aan vast te klampen, maar wel om iets achter de hand te hebben mochten de kinderen echt continue vermaakt moeten worden. Zo weet je zeker dat je de kinderen bezig kunt houden en hoef je je daar niet druk om te maken op het feest zelf.

Afwisseling

Let op dat je niet alleen maar drukke activiteiten kiest. Zorg voor rustmomenten in het geheel. Op die momenten kun je de kinderen even wat laten drinken. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Een poppenkastvoorstelling
 • Leuke film op tv
 • Vertel zelf een grappig of spannend verhaal
 • Fluisterspelletjes zijn ook leuk

Verder kun je afwisselen met:

 • Knutselmomenten
 • Spelletjes doen
 • Even vrij spelen
 • Actieve wedstrijdjes
 • Eten en drinken

Naar buiten

Wil je wel graag het eerste kinderfeestje in eigen hand houden, maar lijkt het je heerlijk om buiten bezig te zijn? Dat kan natuurlijk prima. Je kunt een speurtocht buiten houden en deze langs verschillende speelplekken laten gaan. Of je gaat naar het park en je doet daar allerlei spelletjes in combinatie met een picknick.

Heb je een tuin, dan kun je eveneens prima in je eigen tuin spelletjes spelen en bij mooi weer een waterparcours uitzetten, bijvoorbeeld. In de winter jarig, maar ligt er sneeuw? Die kans laat je je toch niet afpakken?

Heerlijk met elkaar een sneeuwpop maken, sneeuwballen gooien of sporen zoeken in de sneeuw. Of wat dacht je van genieten op het ijs? In de herfst kun je het bos in en daar allerlei leuke dingen doen.

Lees ook: Spelletjes kinderfeestje

Extra tips

 • Deel de uitnodigingen niet uit op het schoolplein, maar bezorg ze thuis. Zo valt het minder op voor de kindjes die niet uitgenodigd worden en voorkom je vervelende situaties.
 • Je hoeft niet op te boksen tegen prachtige feesten die anderen organiseren. Jij doet het op jouw manier en de kinderen vinden vaak alles goed. Zeker als ze nog zo jong zijn.
 • Wil je graag ergens heen maar is het wel duur? Dan zou je kunnen overwegen om het samen te vieren met een vriendje van je kind, zodat jullie de kosten kunnen delen.
 • Deel niet zomaar foto’s op internet. Vraag altijd eerst toestemming aan de ouders van de kinderen!
Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)