Skip to Content

Detective kinderfeestje; van draaiboek tot activiteiten

Detective kinderfeestje; van draaiboek tot activiteiten

Het organiseren van een verjaardagsfeestje voor kinderen kan een leuke uitdaging zijn. Als je op zoek bent naar een thema voor het feestje, dan is een detectivethema een geweldige optie. Hieronder volgt een stap-voor-stap-gids voor het organiseren van het perfecte detective kinderfeestje.

Lees ook: Kinderfeestje thema’s

Uitnodigingen

Het eerste wat je nodig hebt zijn uitnodigingen. Maak een lijst van de kinderen die je wilt uitnodigen en stuur hen een uitnodiging die past bij het detectivethema. Je kunt bijvoorbeeld een vergrootglasafbeelding op de uitnodigingen zetten of een codekraker maken die de kinderen moeten oplossen om de locatie van het feestje te achterhalen.

Decoratie en versiering

Decoraties zijn essentieel voor een geslaagd detectivefeestje. Maak gebruik van donkere kleuren zoals zwart, donkerblauw en bruin. Zet een tafel neer met een speelgoedpistool, handboeien en een loep om de sfeer te verhogen. Vergeet niet om een ​​’crime scene’ in te richten waar de kinderen een mysterie kunnen oplossen.

Draaiboek detective kinderfeestje

13:00 uur – Ontvangst
De kinderen arriveren op de locatie en worden begroet door de gastheer/gastvrouw.
Ze krijgen hun detectivekostuum (een hoed en een detective-badge) en worden verdeeld in teams.

13:15 uur – Introductie
De gastheer/gastvrouw legt het verhaal van de speurtocht uit en geeft de kinderen aanwijzingen.
De kinderen krijgen een introductie over de mysterieuze verdwijning van een kostbaar schilderij en worden uitgenodigd om te helpen het terug te vinden.

13:30 uur – Speurtocht
De kinderen beginnen aan hun speurtocht en gaan op zoek naar aanwijzingen om het gestolen schilderij te vinden.
De speurtocht bestaat uit verschillende opdrachten, zoals puzzels en codes die de kinderen moeten oplossen.

14:45 uur – Taart & cadeautjes
De kinderen nemen even een pauze en krijgen wat te drinken en natuurlijk een stukje taart. Ook kunnen dan de cadeautjes uitgepakt worden..

15:00 uur – Vervolg speurtocht
De kinderen vervolgen hun speurtocht met nieuwe opdrachten en aanwijzingen.
Tijdens deze opdrachten werken de teams samen en proberen ze als eerste de oplossing te vinden.

16:00 uur – Onthulling
De kinderen komen terug bij de startlocatie en presenteren hun bevindingen aan de gastheer/gastvrouw.
Het team dat als eerste het gestolen schilderij vindt, wordt beloond met een prijs.

16:15 uur – Afsluiting
De kinderen krijgen nog wat te drinken en worden bedankt voor hun deelname.
Eventueel kunnen er nog foto’s worden gemaakt van de kinderen met hun detectivekostuum aan.

Dit is een voorbeelddraaiboek voor een detective kinderfeestje. Natuurlijk kun je het draaiboek aanpassen naar jouw eigen wensen en behoeften. Veel plezier met het organiseren van een geslaagd detective kinderfeestje!

Detective kinderfeestje thema activiteiten

Een detective kinderfeestje organiseren betekent dat je ook leuke activiteiten moet bedenken om de kinderen te vermaken. Hieronder volgen een aantal leuke activiteiten:

 • Mysterie oplossen. Verzin een mysterie dat de kinderen moeten oplossen. Dit kan een diefstal zijn of een moordzaak. Verdeel de kinderen in teams en geef hen aanwijzingen om het mysterie op te lossen.
 • Vingerafdrukken onderzoeken. Leer de kinderen hoe ze vingerafdrukken kunnen onderzoeken en laat ze een verdachte identificeren aan de hand van zijn/haar vingerafdrukken.
 • Code kraken: Geef de kinderen een code die ze moeten kraken om een ​​beloning te krijgen. Dit kan een schatkaart zijn die leidt naar een schat of een cadeau.
 • Verkleedwedstrijd: Laat de kinderen zich verkleden als detective en organiseer een wedstrijd om te zien wie de beste outfit heeft.
 • Speurtocht: Organiseer een speurtocht waarbij de kinderen aanwijzingen moeten volgen om een ​​verdachte te vinden of om een ​​missend object te vinden.
 • Foto’s onderzoeken: Geef de kinderen een foto waarop een misdrijf te zien is en laat hen aanwijzingen zoeken om te ontdekken wat er is gebeurd.
 • Polygraaftest: Maak een nep-polygraaftest en laat de kinderen vragen stellen aan de “verdachte”.
 • Top Secret opdrachten: Geef de kinderen geheime opdrachten die ze moeten voltooien om aanwijzingen te krijgen voor het oplossen van een zaak.

Meer informatie vind je hier.

Kinderfeestje speurtocht

Een detectivespeurtocht kan een leuke en spannende activiteit zijn voor kinderen. Hier zijn enkele tips om een geslaagde detectivespeurtocht te organiseren:

 1. Kies een thema: Kies een thema voor de speurtocht, zoals een moordmysterie of een gestolen juweel. Dit kan helpen om de speurtocht interessanter en uitdagender te maken.
 2. Maak een verhaal: Maak een verhaal rond het thema van de speurtocht. Het verhaal kan hints bevatten die de kinderen nodig hebben om de puzzel op te lossen.
 3. Maak aanwijzingen: Maak aanwijzingen die de kinderen kunnen helpen om de puzzel op te lossen. Zorg ervoor dat de aanwijzingen duidelijk zijn en niet te moeilijk voor de leeftijd van de kinderen.
 4. Verberg aanwijzingen: Verstop de aanwijzingen op verschillende plaatsen in de omgeving. Zorg ervoor dat de aanwijzingen niet te gemakkelijk te vinden zijn, maar ook niet te moeilijk.
 5. Gebruik codes: Gebruik codes of geheimschrift om aanwijzingen te verbergen. Dit maakt de speurtocht nog uitdagender.
 6. Betrek ouders of vrijwilligers: Vraag ouders of vrijwilligers om te helpen bij het begeleiden van de kinderen tijdens de speurtocht.
 7. Vergeet de beloning niet: Zorg ervoor dat er aan het einde van de speurtocht een beloning is voor de kinderen. Dit kan bijvoorbeeld een klein cadeautje of een traktatie zijn.
 8. Houd het veilig: Zorg ervoor dat de speurtocht veilig is voor de kinderen. Kies een veilige locatie en zorg voor voldoende begeleiding.
 9. Maak het interactief: Maak de speurtocht interactief door de kinderen te laten samenwerken en te communiceren om de puzzel op te lossen.
 10. Heb plezier: Het belangrijkste is om plezier te hebben tijdens de speurtocht. Zorg ervoor dat de kinderen genieten van de activiteit en de ervaring.

Detective quiz-vragen

 1. Wie is de beroemdste detective ter wereld? Antwoord: Sherlock Holmes
 2. Wie is de maker van de detective-romans over Hercule Poirot? Antwoord: Agatha Christie
 3. Wie speelde de rol van detective Hercule Poirot in de tv-serie Agatha Christie’s Poirot? Antwoord: David Suchet
 4. In welke stad speelt de serie Inspector Morse zich af? Antwoord: Oxford
 5. Wie speelt de rol van de bekende detective John Luther in de tv-serie Luther? Antwoord: Idris Elba
 6. In welk jaar werd de eerste Miss Marple-roman van Agatha Christie gepubliceerd? Antwoord: 1930
 7. Wie speelde de rol van detective Magnum in de tv-serie Magnum P.I.? Antwoord: Tom Selleck
 8. Wat is de echte naam van detective Columbo in de tv-serie Columbo? Antwoord: Frank Columbo
 9. Welke detective van Agatha Christie heeft als kenmerk een losse en verfrommelde regenjas? Antwoord: Hercule Poirot
 10. In welke stad speelt de tv-serie Midsomer Murders zich af? Antwoord: Midsomer
 11. Wie speelde de rol van de detective in de tv-serie Kojak? Antwoord: Telly Savalas
 12. Wie schreef de detective-romans over Rechercheur De Cock? Antwoord: Appie Baantjer
 13. In welk land speelt de tv-serie The Killing zich af? Antwoord: Denemarken
 14. Wie is de detective in de tv-serie Inspector Barnaby? Antwoord: John Nettles en later Neil Dudgeon
 15. In welk jaar werd de eerste roman van Ian Fleming over James Bond gepubliceerd? Antwoord: 1953
 16. Wie speelt de rol van de beroemde detective in de tv-serie Sherlock? Antwoord: Benedict Cumberbatch
 17. In welke stad speelt de tv-serie Endeavour zich af? Antwoord: Oxford
 18. Wie schreef de detective-roman “The Big Sleep” met detective Philip Marlowe in de hoofdrol? Antwoord: Raymond Chandler
 19. Wie speelde de rol van detective Miss Marple in de tv-serie Miss Marple? Antwoord: Joan Hickson en later Geraldine McEwan en Julia McKenzie
 20. In welk land speelt de tv-serie Wallander zich af? Antwoord: Zweden

Plan B als het regent

Houd altijd een Plan B achter de hand. Het kan regenen of koud zijn op de dag van het feestje, dus zorg dat je een back-upplan hebt. Je kunt bijvoorbeeld de activiteiten binnen doen of een speelhal reserveren.

Hapjes en drankjes

Bij een feestje hoort ook eten en drinken. Maak cupcakes met een vergrootglas afbeelding erop of maak een taart die eruit ziet als een misdadiger in de handboeien. Serveer limonade in detectivebekers met loepen erop.

Detective-goodiebags

Een goed kinderfeestje eindigt met een leuke goodiebag voor de kinderen. Vul de goodiebags met speelgoedpistooltjes, notitieblokjes, potloden, stickers en andere kleine cadeautjes die bij het detectivethema passen.

Foto’s

Zorg dat je foto’s maakt van het feestje, zodat de kinderen later terug kunnen kijken op een geslaagd feestje. Maak bijvoorbeeld een foto van elk kind in hun detectiveoutfit en maak foto’s van de activiteiten die ze hebben gedaan.

Bedanktberichtje

Stuur na afloop van het feestje een bedanktberichtje naar de ouders van de gasten en voeg een paar foto’s van het feestje toe.

Een detective kinderfeestje is een geweldige optie voor ouders die op zoek zijn naar een creatieve en vermakelijke manier om de verjaardag van hun kind te vieren. Door de bovenstaande stappen te volgen en op tijd te plannen, zul je in staat zijn om het perfecte detectivefeestje te creëren waar de kinderen nog lang over zullen napraten.

Linda van Aken