Skip to Content

Prinsessen kinderfeestje; 10 spelletjes & activiteiten

Prinsessen kinderfeestje; 10 spelletjes & activiteiten

Onze dochter werd vijf jaar, en dat moet natuurlijk gevierd worden. Dit zou het eerste kinderfeestje worden, dus stiekem was ik daar al een paar maanden mee bezig. Al was het maar bedenken wie er zouden mogen komen en wat we konden gaan doen. Ze is helemaal into de prinsessen (welk meisje niet) dus het ‘thema’ prinsessen kinderfeestje lag voor de hand.

Bij prinsessen denk je natuurlijk ook al snel aan kastelen. Nu wist ik dat er een aantal kastelen zijn die kinderverjaardagen aanbieden dus ging ik op zoek naar een kasteel hier in de buurt en kwam uit bij Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten. Dit ligt op een twintig minuten rijden van ons huis en vond ik nog wel acceptabel.

Cadeautjes uitpakken

Cadeau uitpakken; met cadeau spel opdrachten en 17 andere tips, spelletjes, opdrachten of speurtocht tijdens kinderfeestje ook om te geven. Of met volwassenen, sinterklaas pakjesavond, kerst. - Mamaliefde.nl

De gasten konden natuurlijk niet wachten tot het uitpakken van de cadeautjes. Dit zag ik ook gebeuren toen ik op een kinderfeestje ging helpen. Daar werden meteen de cadeautjes uit de tassen gehaald.

Daarom zijn we daarmee begonnen, konden ze daarna rustig aan tafel zitten om te eten. Ook vandaag was dat het geval, het eerste cadeautje kreeg ze al uitgereikt toen ze op school kwam ;-) En bij binnenkomst wilden ze ook meteen uitpakken.

We hebben een tweezitsbank en een driezitsbank. Daar passen prima zeven kleuters op, en de jarige jet op een klein stoeltje aan de salontafel… Als ze zitten is het een stuk rustiger en zo konden ze het allemaal goed zien. En was er voor ieder cadeautje de aandacht. De cadeautjes hielden ze op schoot.

Voor het uitpakken had ik een aantal ballonnen opgeblazen en daar een kaartje ingestopt met de naam van één van de kinderen. Deze had ik aan een haakje aan het plafond gehangen. Eén voor één werden de ballonnen kapot geprikt, en de naam die daaruit kwam mocht haar cadeautje geven. Dat prikken was natuurlijk wel een beetje spannend met de harde knal.

Dus hielden ze hun oren dicht met hun handjes. De naam die eruit kwam dwarrelen mocht het cadeautje geven en aanwijzen welke ballon daarna geprikt mocht worden. Een cadeautje was een mand vol met kleine cadeautjes. Die was in no time uitgepakt want de overige dames vonden het helemaal niet erg om te helpen ;-)

Achter het stoeltje had ik over de leuning een vuilniszak opgehangen zodat al het papier in de zak kon. En de cadeautjes gingen op het dressoir. Zo konden ze er wel naar kijken maar toch net buiten handbereik. Om te voorkomen dat er mee gespeeld werd en dingen kwijtraakten.

Verkleedpartijtje

Prinsessen kinderfeestje; 10 spelletjes & activiteiten - Mamaliefde

Bij een echt prinsessenfeestje hoort natuurlijk een verkleedfeestje. Op de uitnodiging had ik daarom gezet dat ze een jurk mochten meenemen. Later kwam ik deze jurken tegen in maat 110-134, een soort van one size fits all.

Die had ik klaargelegd over de stoelen zodat als er drinken over de tafel zou gaan, of ze vies zouden worden tijdens het spelen dat niet hun mooie prinsessenjurk was. En natuurlijk leuk om mee te nemen naar huis!

High lunch

Prinsessen kinderfeestje; 10 spelletjes & activiteiten - Mamaliefde

Na een ochtend school heb je natuurlijk trek. Daarom gingen we eerst even wat eten. Voordat de kinderen opgehaald werden had ik al zoveel mogelijk klaar staan. Op tafel of in de koelkast zodat het zo op tafel kon.

In totaal waren er 8 kinderen, en laat ik nu net 8 plekjes hebben aan tafel. De tafel was gedekt compleet met tafelkleed, en etagères met lekkere hapjes. Met roze hartjes bordjes, bekers en rietjes en plastic lepeltjes en vorkjes zag het er heel prinsesserig uit.

Ik had het mezelf makkelijk gehouden door twee etagères met zoete en hartige hapjes vooraf al klaar te zetten en even te omwikkelen met zilverfolie en eentje met groenten in de koelkast. Zo konden we lekker snel aan tafel.

Onder andere mini worstenbroodjes, kaasbroodjes, mini eierkoeken, mini roze koeken, chocoladekoekjes, poffertjes en aardbeispiesjes, komkommer met kaas, knakworstjes, gekookte eieren, snoeptomaatjes, paprika, snackworteltjes stonden klaar.

Allemaal kleine hapjes zodat ze van alles konden proberen en er voor iedereen iets tussen zat. Gerechtjes met varkensvlees lagen op een schaal, en de kindjes die dat niet mochten zaten aan de andere kant van de tafel.

Prinsessen kinderfeestje Kasteel Duivenvoorde

Prinsessen kinderfeestje; 10 spelletjes & activiteiten - Mamaliefde
Prinsessen kinderfeestje; 10 spelletjes & activiteiten - Mamaliefde

Het hoogtepunt van deze dag was een bezoek aan Kasteel Duivenvoorde. Dit is één van de weinige ‘echte’ kastelen hier in de buurt. Het ligt midden in het groen, wordt omringd door het water en ziet er schitterend uit. Daar organiseren ze op woensdag- en zaterdagmiddag speciale kinderfeestjes voor jarige prinsen en prinsesjes.

Helaas was het geen stralende dag vandaag, gelukkig was het wel droog toen we aankwamen. Twee vrijwilligers wachten al op ons bij de parkeerplaats en namen de tijd om alle enthousiaste verhalen van de jongedames aan te horen.

Daarna gingen ze ons voor naar het kasteel, wat een kleine wandeling is. Toen de prinsesjes het kasteel zagen waren ze helemaal onder de indruk en wilden ze weten of daar de koningin woonde. En besloten ze spontaan dat vandaag de jarige koningin was en zij haar ‘hulpjes’.

Voor de deur werden ze gewezen op het jaartal en het kroontje boven de deur. Natuurlijk ook een goed fotomoment! Daarna gingen we naar binnen en liepen we meteen door naar een zaal waar de taart en limonade al klaar stond.

We gingen aan tafel en zongen met zijn allen een liedje waarna de kaarsjes uitgeblazen mochten worden en iedereen een stuk taart kreeg. Wat overbleef ging in de koelkast en kregen we na afloop mee naar huis. Het was echt een heel lekkere taart, dus dat vonden we helemaal niet erg ;-)

In een nis stond ook een heel luxe stoel waar de dames één voor één op mochten zitten om op de foto te gaan en hingen ze half uit het vensterbank om naar buiten te kijken. We bespraken even wat we thuis al hadden gedaan (cadeautjes uitpakken en eten) en deden een toiletronde voor we gingen beginnen aan een rondje door het kasteel.

De rondleiding met de gids begon in wat de dames omdoopten tot de danszaal en daar eer aan deden. Het was een grote ruimte waar ook bruiloften en feesten worden georganiseerd.

Daarna gingen we zitten in het midden en kregen we uitleg over de bewoners van het kasteel die op grote schilderijen hingen.

Via de hal waar een schilderijen hingen met kinderen en hondjes werden een paar vragen gesteld zoals hoeveel kinderen tel je (waarvan een engeltje), en hoeveel jongens en meisjes denk je (jongens droegen ook roze en paarse jurkjes op het schilderij) gingen we met de trap naar boven.

Daar konden we door de spleten van de houten vloer naar beneden kijken. Maar keken we ook naar het plafond waarop allerlei dieren waren geschilderd en gingen we op zoek naar de olifant.

In de hoek stond een staande klok die muziek speelde, dat vonden ze toch wel heel erg bijzonder. Helemaal toen het verhaal van de zeven geitjes werd verteld waarvan er één zich had verstopt in net zo’n klok.

De rondleiding ging ook langs twee kamers, de een volledig ingericht voor de winter, met doeken en papier. En in de andere kregen ze uitleg over de bedpan die gebruikt werd om het bed voor te verwarmen, het billenbad en het grote bad.

Waar dan een kamerscherm voor werd gezet omdat er geen gang was en iedereen dus eigenlijk zomaar binnen kon komen om naar een andere kamer te lopen. We deden hier ook nog een spelletje ‘ik zie, ik zie’.

Via de keuken en de vertrekken voor het personeel liepen we naar zolder waar een maquette staat van het voormalige kasteeltoren en er onder andere een oude schooltas (of eigenlijk koffer) werd laten zien.

Na afloop gingen we nog even naar de danszaal, zodat je nog even naar de wc kon en daar stonden ook tasjes met vrolijke ballonnen stonden te wachten. Dat vonden ze natuurlijk helemaal niet erg!

Buiten maakten we nog even een foto en daarna liepen we snel terug naar de auto want nu was het wel gaan miezeren. Bij mooi weer hadden we zeker nog een rondje gelopen om het kasteel heen.

Prinsessen kinderfeestje; 10 spelletjes & activiteiten - Mamaliefde

Naast kinderfeestjes organiseren ze hier regelmatig ook andere interessante activiteiten. Zo was er afgelopen weekend in het kader van de langste dag een midzomerfeest. Kan je er terecht voor familierondleidingen, of gewoon een bezoekje aan dit schitterende kasteel. Maar daar over binnenkort meer!

Kartonnen kasteel

Prinsessen kinderfeestje; 10 spelletjes & activiteiten - Mamaliefde

In plaats van naar een echt kasteel, kan je natuurlijk ook thuis een kartonnen kasteel knutselen om mee te spelen.

Springkasteel

Prinsessen kinderfeestje; 10 spelletjes & activiteiten - Mamaliefde

Of als je de ruimte hebt buiten; dan zet je gewoon een springkasteel in de achtertuin!

Knutselen

Schatkistjes maken & Goodiebag

Prinsessen kinderfeestje; 10 spelletjes & activiteiten - Mamaliefde

Meisjes willen vaak ook even knutselen, even lekker die creativiteit kwijt. Dus toen we thuis kwamen gingen we nog even knutselen. Ik had de materialen vooraf al klaargelegd in een tas. Dus het was aan tafel zitten en tas leeghalen.

Bij veel knutsels is het zo dat ze na een paar dagen rondslingeren in de prullenbak verdwijnen. Dat vind ik altijd wel zonde. Daarom dat ik bamboe doosjes had gekocht waar ze schatkistjes van konden maken. Dan hebben ze een leuke herinnering die ze ook kunnen bewaren. Dat vind ik leuker dan een zakje snoep dat al snel op is.

Om de schatkistjes te decoreren lagen er stiften klaar en had ik diverse vellen met diamantstickers gekocht.

Handig voor meisjes met een korte concentratieboog die daarna iets anders willen doen maar ook geschikt voor dames die het liefste de hele middag willen knutselen. Konden wij de doosjes vullen met een tissuepaper en een armband en ketting wat een verrassing was voor thuis.

Spiegeltjes knutselen

Prinsessen kinderfeestje; 10 spelletjes & activiteiten - Mamaliefde
Prinsessen kinderfeestje; 10 spelletjes & activiteiten - Mamaliefde

Van karton kan je spiegeltjes knutselen voor de kleine prinsesjes. Zijn er ook ridders aanwezig kan je ze een schild laten ontwerpen.

Koekjes bakken

Prinsessen kinderfeestje; 10 spelletjes & activiteiten - Mamaliefde

Nadat de cadeaus uitgepakt en goed bekeken waren, besloten de dames koekjes te gaan bakken. Het deeg had ik een half uurtje eerder al voorbereid. Het moest namelijk in de koelkast nog even rusten.

Ze hadden er veel lol in en maakten leuke vormpjes die later nog versierd kon worden. Ik had serieus geen idee dat er zo weinig nodig was voor een lekker koekjesdeeg. ( 1 eidooier, 150 gram boter, 100 gram witte basterdsuiker en 200 gram bloem ) Het enige nadeel is dat je best wat tijd kwijt bent aan het kneden van het deeg.

Vrij spel

Prinsessen kinderfeestje; 10 spelletjes & activiteiten - Mamaliefde

Toen we in het kasteel naar beneden liepen kwamen al de eerste vragen of ze op de kamer van de jarige mochten spelen. Van andere moeders had ik al gehoord dat dat erg populair was, dus daar had ik rekening mee gehouden.

Daarom dat we ook even een ‘vrij’ momentje aanboden waarop ze zelf mochten kiezen wat ze gingen doen. Zoals op de kamer spelen, waarbij wij bewust beneden bleven zodat ze ook echt vrij konden spelen. Wel bleven we luisteren, maar ze speelden netjes samen en we hoorden geen huilende of ruziënde kinderen.

Beneden hadden we tv aangezet voor wie even rustig naar Frozen wilde kijken. Voor mooi weer had ze van oma & opa een springkasteel gekregen voor haar verjaardag die we dan in de tuin zouden opblazen, maar dat was niet eens nodig.

Want het kasteel liep toch wel een beetje uit en ook bij het terugrijden hadden we last van de eerste files. Toch was het half uurtje meer dan voldoende, daarna kwamen de eerste kinderen weer naar beneden.

Fruit & Cocktailbar

Prinsessen kinderfeestje; 10 spelletjes & activiteiten - Mamaliefde

Van al dat spelen krijg je natuurlijk honger en dorst. Daarom dat we het feestje afsloten met een ‘borrel’ die ze zelf mochten maken in de fruit & cocktailbar. Ondertussen kwamen de eerste ouders (ruim op tijd) aan om hun dochters op te halen. Daardoor heb ik van dat moment niet veel foto’s.

Ik had een schaal gevuld met fruit en komkommerspiesjes en losse spiesjes zodat ze zelf fruit konden rijgen, een schaal met fruituisblokjes, sorbetijs, en verschillende kleurtjes limonadesiroop.

Met de SodaStream maakte ik bubbeltjeswater, waarna ze een kleurtje limonade mochten kiezen en het zelf mochten afmaken met ijsklontjes en fruit. Dat was een groot succes. De etagère met groente van de lunch haalde ik ook weer uit de koelkast zodat ze ook nog wat te happen hadden.

Rond half zes werden de kinderen opgehaald, en vijf over half zes was de rust wedergekeerd. Doordat het cadeaupapier direct in de vuilniszak was gedaan, en we met de lunch papieren bordjes en bekers hadden die ze ook al netjes in de zak hadden gegooid was het ook vrij snel opgeruimd. Alleen de plastic wijnglazen gingen in de vaatwasser.

Konden wij even ‘met de beentjes omhoog’ en daarna patatjes eten voor de tv. Niet alleen de kinderen waren enthousiast, maar ook wij zelf vonden dit een heel leuk feestje. Met zowel een deel thuis, als een deel lekker makkelijk buitenshuis. Waardoor het eigenlijk best relaxed was en ik niet kan wachten op het volgende kinderfeestje!

Linda van Aken