Skip to Content

Verjaardag puber vieren; tips voor een puberfeestje

Verjaardag puber vieren; tips voor een puberfeestje

Als je tiener (puber) een feestje voor zijn of haar verjaardag vieren wil, dan kan dat best een uitdaging zijn. Een verjaardag van een puber met koekhappen hoef je echt niet meer mee aan te komen of een tripje naar de Mac…

Maar wat kun je dan doen als je puber tóch echt nog wel een ‘partijtje’ geven wil? Nu heb je 1 voordeel: die tieners weten meestal zelf wel wat ze willen doen! Toch wat inspiratie nodig samen? Wie weet hebben wij hier dan wel de gouden tip voor je!

Meedenken!

Allereerst: maak niet de fout om zelf een feestje in elkaar te flansen omdat je denkt dat je zoon of dochter dat wil. Les 1 bij pubers: ze zijn oud genoeg om zelf te bepalen of ze wel of niet een feest geven.

Hier om me heen (en ook bij mijn zoons) is het eigenlijk gewoon klaar na de basisschool en worden vrienden gewoon op de verjaardag zelf uitgenodigd of eventueel op een andere avond.

Het enige wat ze dan doen is lekker ‘hangen’ met elkaar en een film kijken of bijvoorbeeld op de Wii een game met elkaar doen. Niks moeilijks aan dus. Je zorgt voor genoeg eten en drinken in huis.

Maar natuurlijk, het kan zo zijn dat je zoon of dochter wel zin heeft in een echt knalfeest. Maar ook niet zo goed weet wat dan. Of dat hij/zij het leuker vindt om iets buiten de deur te gaan doen.

Maar waar ga je dan heen? Een probleem? Welnee, er zijn talloze dingen te bedenken die echt gewoon leuk zijn om met pubers te ondernemen.

Escaperooms

Iets wat op die leeftijd heel leuk is om te doen én een echt uitje is, is een escaperoom boeken. Kijk bij de leeftijden welke geschikt is, want een escaperoom vanaf 7 jaar is natuurlijk echt niet leuk!

Besef dat je als ouder eigenlijk alleen de taxichauffeur bent. Ga je naar een escaperoom waar jeugd niet alleen naar binnen mag, natuurlijk kun je dan mee.

Of misschien vindt jouw kind en zijn vriendengroep het alleen maar leuk als je ook meegaat. Hoe dan ook, boek een escaperoom waarbij er echt wat te beleven valt. Combineer het eventueel nog met ergens lekker eten en je hebt een compleet feest.

Naar de skihal/ijsbaan

Sportieve kinderen? Dan is een bezoek met z’n allen aan de skihal of een ijsbaan vast een succes. Nog nooit geskied? Geen probleem. Juist leuk om eerst een skiles te regelen en daarna nog even vrij skiën, bijvoorbeeld. Of het snowboard!

Er zijn ook skihallen die op bepaalde tijden andere activiteiten aanbieden in de sneeuw, zoals tuben (sleeën). Dus bekijk de mogelijkheden op de site van de skihal in jouw buurt.

Andere sportieve ideeën

Minder trek in kou? Maar wel graag sportief? Dan is een subtropisch zwemparadijs vast meer van jullie gading. Zeker als het een uitgebreid zwembad is met diverse glijbanen of zelfs een wildwaterbaan, dan is de pret gegarandeerd!

Met pubers naar het plaatselijke zwembad, met alleen maar een simpel wedstrijdbad…die tijd is eigenlijk wel een beetje geweest! Andere sportieve ideeën zijn:

  • Poldersporten
  • Klimmen in een klimpark of bij een klimwand
  • Basketballen of voetballen in de sporthal (kun je vaak per uur afhuren)

Pretpark

Duur? Ja. Maar als je sites in de gaten houdt om kortingsbonnen te scoren, dan kan een pretpark ook een super idee zijn. Of beperk het aantal vrienden tot maar een paar beste vrienden. De rest kan immers ook gewoon een avondje langskomen…

Attractieparken worden immers hoog gewaardeerd door de meeste pubers. Ander idee: meerdere vrienden vieren zo samen hun verjaardag zodat de kosten gedeeld worden.

Nachtje gamen

Laat de gasten hun eigen computers meenemen en organiseer een echt nachtje gamen. Simpel maar vaak wel een schot in de roos. Maak duidelijke afspraken en plan alvast in dat je zelf ook weinig slapen zult…

Leuke workshops

Zeker als je kinderen hebt met een bepaalde interesse, kan een workshop ontzettend leuk zijn om te bezoeken. Dit kan natuurlijk over van alles en nog wat gaan.

Van make-up tot schilderen, van bloemschikken tot sieraden maken. Ik moet bekennen dat het vooral wel meer gericht is op vrouwenzaken…

Naar de bios

Wel gek op films, maar geen zin om thuis te blijven? Dan is een goede film opzoeken in de bios uiteraard de oplossing.

Met z’n allen naar de bioscoop en dit eventueel compleet maken met een etentje voorafgaande aan de film is natuurlijk top. Uiteraard bepaalt de jarige welk film het wordt!

Ouderwets discofeestje

Je hebt het zelf als puber vast ook heerlijk gevonden om naar een feest te gaan en uren te swingen (of ernaar te kijken…).

Uiteraard vindt niet ieder kind dit leuk, maar als jouw zoon of dochter dit wel leuk vindt dan kun je dit heel simpel houden en zorgen dat je ergens genoeg plek hebt voor een dansvloer.

Muziek op en klaar. Of huur een DJ in, met de nodige spullen. Dan maak je er toch iets specialers van. Zo’n feest kun je binnen in de huiskamer geven, in een ruime garage, in de tuin of misschien weet je een leuk zaaltje dat je huren kunt?

Karten

Een kart huren kan eveneens het toppunt van geluk zijn als je een jongen (of meisje) hebt die gek is op hard gaan… Let even op de leeftijden die gehanteerd worden, want dit wil nog weleens verschillen.

Surprise feestje

Wil je je zoon of dochter toch echt wel verrassen met een feestje? Jij weet het beste of je kind dit wel of niet zal waarderen! Een surprisefeestje kun je op verschillende manieren in elkaar flansen.

Je kunt de gasten naar jou toe laten komen, als je kind even niet thuis is (die laat je dus ‘ontvoeren’ door iemand, zodat je zeker weet dat het goed gaat komen). Of je huurt ergens een zaaltje, bijvoorbeeld, en daar ga je met een smoes naar toe met je kind. Uiteraard zijn alle gasten daar dan al aanwezig.

Je kunt het geheel opfleuren met leuke extra’s. Een DJ is uiteraard een prima plan, maar andere entertainers kunnen ook een origineel idee zijn.

Een clown is natuurlijk minder geschikt nu, maar een goochelaar kan wel leuk zijn. Of een artiest. Probeer in ieder geval vanuit je zoon of dochter te denken en niet hoe jij zelf iets zou vinden!

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)