Skip to Content

Kinderfeestje voor meisjes; tips en ideeën

Kinderfeestje voor meisjes; tips en ideeën

Je dochter is jarig en mag een feestje geven. Natuurlijk wil je dat het kinderfeestje voor je meisje een succes wordt waar je dochter ook met plezier aan terug kan denken. Hoe pak je dit het beste aan? Zowel qua voorbereiding als qua het feestje zelf?

Begin op tijd

Denk niet dat het nog een paar weken duurt en je dus nog alle tijd hebt. Natuurlijk hangt dit wel af van wat je wilt gaan doen, maar als je ook daar nog niet over nagedacht hebt, dan kun je beter wel op tijd er even voor gaan zitten.

Wil je ergens heen, dan zul je bij veel aanbieders namelijk al op tijd moeten boeken omdat ze anders vol zitten. Maar ook als je thuisblijft is het fijn om rustig aan een draaiboek te werken, zodat je op de dag zelf heel relaxed kunt zijn omdat je alles ‘onder controle’ hebt…

Tenminste wat planning en alle dingen die je nodig hebt betreft.

Maak een draaiboek

Je kunt het beste een draaiboek maken en zo inplannen wanneer je wat gaat doen. Niet dat je dat draaiboek nu exact moet volgen, want vaak lopen dingen toch anders en dat geeft helemaal niet. Maar zo kun je wel bepalen of je bijvoorbeeld genoeg activiteiten hebt of beter inschatten wanneer het feestje weer afgelopen zal zijn.

Ga je erop uit? Dan is die planning vooral bedoeld om zeker op tijd daar aan te komen…

Houd rekening in je draaiboek met reistijden, tijd om te eten en te drinken, vrij spelen (is zeker bij kleintjes gewoon fijn tussendoor) en natuurlijk de activiteiten. Zorg bij activiteiten dat je een beetje afwisselt met inspannende en ontspannende dingen.

Hoelang duurt je feestje en wie nodig je uit?

Voor kleuters moet je helemaal niet heel lang feesten. Een uurtje of 2, hooguit 3 is echt lang genoeg. De kinderen vinden het vooral spannend en zijn al snel moe van alle indrukken.

Hoe ouder de kinderen worden, hoe langer je kunt aanhouden. Bij grote meiden van 10 jaar en ouder kun je zelfs gaan denken aan een leuk slaapfeestje, wat uiteraard véél langer duurt…

Overdrijf niet met het aantal meiden die je uitnodigt. Een regel die men nog weleens toepast is de leeftijd van het kind aanhouden voor het aantal kinderen wat uitgenodigd mag worden.

Maar voel je niet verplicht om bij een 12-jarige ook 12 kinderen uit te nodigen… Doe vooral wat voor jou én je kind goed voelt. Want de één zal het juist leuk vinden als er veel vriendinnetjes komen, terwijl een ander kind hier juist helemaal niet tegen kan!

Welk thema neem je?

Een thema voor het kinderfeestje van je dochter is een heel leuk plan. Zo kun je alle activiteiten daarop aanpassen en maak je er een leuk geheel van. Vaak neemt een thema vanzelf allerlei ideeën met zich mee, waardoor het nog makkelijker is om de invulling vol te krijgen. L

euke meidenthema’s zijn bijvoorbeeld:

 • Prinsessen (thuis of op een echt kasteel!)
 • Kinderboerderij
 • Speeltuinen in de wijk aflopen met een speurtocht
 • Blotevoetenpad maken of bezoeken
 • Make-upworkshop
 • Sieraden maken
 • Binnenspeeltuin
 • Bowlen
 • Dierentuin
 • Disco (thuis of je gaat ergens heen waar kinderdisco’s zijn)
 • Koken
 • Model zijn (dit soort feestjes kun je dus reserveren en dit zal zeker een hit zijn voor ‘echte’ meisjes)
 • Musea
 • Paardenfeestje (thuis of op een manege)
 • Slaapfeestje

Wat vindt je dochter leuk?

Natuurlijk is het lijstje eigenlijk eindeloos te noemen! Kies een thema wat je kind echt aanspreekt en ga hier lekker mee aan de slag.

Thuisblijven met het meidenfeestje

Met de meiden thuisblijven is een prima plan. Niet alleen met de kleintjes, want ook met grote meiden kun je heel veel leuke dingen gewoon thuis doen. Sieraden maken of andere creatieve uitspattingen gaan prima thuis. Met elkaar eerst koken en dan gezellig eten: gaat prima thuis.

En zie je er tegenop om iets creatiefs te doen omdat je zelf niet zo crea bent of omdat je weleens iets anders dan anders wilt?

Er zijn aanbieders van leuke workshops die gewoon bij jou thuiskomen. Zo combineer je eigenlijk een beetje een thuis- en uitfeestje. Want je haalt wel de expertise van een professional in huis. Dat kan natuurlijk ook met een entertainer als een clown of een goochelaar.

Erop uit met de meisjes

Uiteraard kun je ook kiezen voor een feestje op een andere plek. Nu kun je dat ook weer indelen in zelf iets buiten organiseren. Lekker met elkaar naar het strand, bijvoorbeeld, en daar leuke spellen doen.

Of je bezoekt of reserveert een feestje bij een museum, binnenspeeltuin of iets dergelijks. Ook dat is heel leuk. Meiden zullen het vast ook heel leuk vinden om als prinses in een kasteel te mogen rondlopen. Of om op een manege met paarden bezig te mogen zijn.

Voordelen van alles zelf doen

Thuis heb je alles zelf in de hand en ook als je met elkaar op stap gaat kun je helemaal doen wat jullie zelf willen. Blijf je echt thuis dan is het ook fijn dat je je niet druk hoeft te maken over het vervoer. Je kunt zelf de tijd bepalen en hoelang je over bepaalde activiteiten wilt doen.

Je kunt zo ook heel goed inspringen op wat er speelt in de meidengroep. Is een spel heel populair? Dan doe je het gewoon nog een keer.

Is er wat gekibbel onderling? Dan ga je snel over op andere activiteiten. Om maar een paar voorbeelden te noemen. Nadeel is dat je veel te regelen hebt en de kinderen zelf moet zien te vermaken.

Nu kun je dat juist heel leuk vinden, maar schaam je niet als je daar juist zenuwachtig van wordt! We zijn nu eenmaal allemaal anders! Doe vooral wat voor jou goed voelt. Daar heeft je kind ook veel meer aan dan een feestje met een overspannen mama…

Voordelen feestje boeken

Een groot voordeel van een feestje boeken is uiteraard dat je er zelf veel minder voor hoeft te doen en dat de kinderen een keer echt iets heel anders zien, doen of horen. Ga je ergens naar toe, dan heb je ook nog eens geen rommel thuis en hoef je enkel en alleen de kinderen te vervoeren en eventueel een uitdeelzakje om mee te geven te maken.

De rest wordt dan vaak allemaal geregeld door de aanbieder van het feestje. Al zal je dat wel even goed moeten nakijken wat er allemaal wel en niet bij inzit! Nadeel is vooral de prijs.

Wil Cats
Volg me via: