Skip to Content

Examen cadeau geslaagd; ideeën voor zoon en dochter

Examen cadeau geslaagd; ideeën voor zoon en dochter

Over mijlpalen gesproken. Je kind is geslaagd voor zijn examen. Een prestatie van formaat. Er is hard geleerd en geploeterd. Bloed, zweet en tranen, zou André Hazes hebben gezegd. En omdat je zo trots bent, ga je op zoek naar een passend cadeau. Ik heb 10 te gekke cadeaus voor je op (spreekwoordelijk) papier gezet.

Tips om te vieren dat je kind geslaagd is

Taart!

Hoort je kind dat hij geslaagd is? Dan hol je eerst naar buiten om die tas dus op te hangen en leuke foto’s te maken van je kind bij de vlag en die post je uiteraard meteen op al je sociale media… Of niet, daar is je kind de baas over!

Maar daarna is het toch echt tijd om op je fiets te springen en taart te gaan halen! En lekker uit eten is vanzelfsprekend ook een prima idee.

Hang een spandoek op

Naast een vlag kun je ook origineler laten weten dat er een geslaagde in huis is. Je kunt een spandoek kopen waarop met koeienletters ‘geslaagd’ staat.

Ideaal als de vlag niet echt opvalt bij jouw huis. Of je maakt zelf een spandoek natuurlijk. Dan kun je de naam van je kind ook meteen noemen.

Diploma-uitreiking in stijl

De uitslag en de uitreiking valt niet tegelijkertijd. Zeker als hij of zij meteen slaagt en dus geen herexamen heeft, weet je al ruim van tevoren of je kind zijn diploma op mag gaan halen. Tijd genoeg dus om te zorgen voor een mooi pak of prachtige jurk voor je puber en voor jezelf ook iets moois…?

De school zal er zelf al een machtig feest van maken. Jij kan het nog specialer maken door te zorgen voor, bijvoorbeeld, bijzonder vervoer. Je gaat met de limo naar school of juist met een golfkarretje…

En natuurlijk worden ook de opa’s en oma’s meegevraagd. Een roos mee om aan hem/haar na afloop te geven en héél véél foto’s maken!

Examenfeestje

De één vindt het het einde, een ander wil het echt niet: een examenfeest. Dus overleg eerst met je zoon of dochter. En dan kun je los! Wat voor feest ga je organiseren? Een feest voor de familie? Dan kun jij uitpakken. Een feest voor de vrienden van de geslaagde? Dan heb je kans dat hij of zij het graag zelf in handen houdt, maar ook dat verschilt per kind! Lekkere hapjes, drankjes en muziek: en dan ben je al een heel eind.

Oh ja, vergeet niet om de feestruimte om te toveren tot een feestelijk geheel met artikelen rondom geslaagd zijn. Vlaggetjes of spandoeken, bijvoorbeeld, die duidelijk maken dat er iemand zijn diploma heeft gehaald.

Heeft je kind zin in een heel groots feest, echt in een zaaltje? Misschien is het een idee om het dan samen met een paar andere vrienden te doen. Dan is er meer budget en kun je misschien zelfs wel een DJ inhuren of de catering laten verzorgen. Zo wordt het een echt groot feest.

Maar bij iemand met een grote schuur kan het net zo leuk zijn en een stuk goedkoper. Versier de schuur feestelijk en zorg voor voldoende te eten en te drinken. En die muziek is zelf ook wel te regelen.

Misschien mag je een handje hierbij helpen, maar vaak zijn ouders op vriendenfeestjes minder welkom…

Een cadeautje

Daarop inhakend: er zijn ook heel veel artikelen te koop rondom dit gegeven die je als cadeautje kan geven. Ga je zelf dus naar zo’n feestje, dan kan zo’n geschenk leuk zijn om aan de geslaagde cadeau te doen.

Je kunt hierbij heel divers denken: van shirts tot shampoo, van mokken tot spaarpotten. Vaak voorzien van grappige teksten. Het zijn vooral leuke artikelen die je geeft als aardigheidje. Voor je geslaagde kind heb je vast iets anders in petto…

Een cadeau van pa en moe

Wat je zelf aan je kind geeft, zal uiteraard afhangen van je eigen principes en mogelijkheden. Veel kinderen gaan meteen lekker vakantie vieren met vrienden.

Je kunt uiteraard hier een financiële bijdrage aan leveren. Maar het is ook leuk om een echt mooi aandenken te kopen. Een mooi sieraad, bijvoorbeeld. Of koop zijn ‘grote wens’, wat vanzelfsprekend van alles kan zijn.

Vakantie / eindexamenreis

Na de examenuitslag heeft je kind zeeën van tijd. Naast het feit dat hij natuurlijk een bijbaantje heeft. Maar je zoon kan dan prima een paar vakantiedagen inplannen. Er zijn verschillende opties, waar ook verschillende soorten prijskaartjes aanhangen.

Heel populair tegenwoordig is ook de examenreis waarbij geslaagden met elkaar op vakantie gaan zonder ouders of volwassenen.

 • Een weekendje Londen.
 • Een midweek zeilen.
 • Kamperen in de Ardennen.
 • Een hotel aan het strand in Noordwijk.
 • Een cultureel weekend in Rome.
 • Een jongerenreis met leeftijdsgenootjes

Waarschijnlijk weet jij zelf heel goed waar je kind blij van wordt. Probeer naar een mooie middenweg te zoeken tussen de voorkeur van je kind en de prijs.

Je kan ook iets speciaals doen door je kind een bestemming te laten kiezen waar jullie met hem of haar een paar dagen heen gaan. Londen, Parijs, Rome? Of misschien wil hij wel gewoon een weekendje naar Texel. Waar het om gaat is dat het een speciaal weekend voor je kind is!

Hierbij kun je ook denken aan een vakantietripje alleen met dit kind. Zo is hij of zij even heel speciaal. Veel kinderen plannen al een vakantie met vrienden in, maar dat is toch echt iets heel anders dan dit en dus kan het ook best beide in één zomervakantie…

Bijzondere activiteit

Is een vakantietrip te veel? Dan kun je eenzelfde beleving ook heel goed in 1 dag doen, door een bijzondere activiteit te gaan doen.

Misschien wil je kind altijd al een keer skydiven of blokarten. Of een andere beleving, die je normaal niet doet. Je kunt het hem zelf laten uitkiezen, maar gewoon hem verrassen en hem meenemen is eveneens hartstikke leuk om te doen!

En heb je er helemaal zin in? Waarom zou je er dan niet een hele dag feest van maken? Neem hem of haar mee en verras je kind de hele dag met leuke dingen. Die activiteit dus, een heerlijk diner bij zijn lievelingsrestaurant en op de terugweg nog even langs de bios, om maar iets te noemen. Doe in ieder geval iets wat echt bij de geslaagde past, want die heeft het immers zo verdiend!

Het hoeft niet iets materieels te zijn om te geven. Er zijn heel veel uitjes om uit te kiezen. Het leukste is natuurlijk als je samen iets doet met je zoon of dochter.

In eerste instantie kan het zijn dat hij niet staat te springen om iets samen met zijn ouders te doen, maar stiekem vindt hij het wel heel fijn even alle aandacht voor hem. Of je kan met de ouders van vrienden afstemmen om hetzelfde te geven.

Een paar ideeën:

Rijbewijs

Dit is geen heel goedkoop cadeau. Tegelijkertijd is het een cadeau waar je kind zijn leven lang wat aan heeft en daarom een fijne investering waar je kind voorlopig zelf waarschijnlijk geen geld voor heeft.

Je kunt een pakket afnemen, zodat de kosten meteen duidelijk zijn. Je kunt ook losse lessen nemen, maar je weet dan nooit hoe lang je kind erover zal doen en wat de uiteindelijke kosten worden.

Kaart met persoonlijke boodschap

In mijn plakboek boven op zolder heb ik een kaart van mijn vader zitten. Op de voorkant van de kaart is een veer geplakt. In de kaart staan heel veel waardevolle woorden. Een cadeau dat het meeste indruk op mij gemaakt heeft en wat ik nog steeds koester. Cadeaus hoeven geen vermogen te kosten. Zo zie je maar weer.

Koptelefoon

Gaat je kind studeren in een andere stad? Dan is de kans groot dat hij veel tijd in de trein zal vertoeven. Of doordeweeks naar de universiteit toe ofwel in het weekend naar huis om zijn kleding te laten wassen door zijn ouders?

Een koptelefoon is dan onmisbaar. Het is heerlijk om in de trein naar je eigen muziek te luisteren en de weilanden aan je voorbij te zien gaan.

Koffer

Neemt jouw kind een sabbatical en gaat het een jaar reizen over de wereld? Dan is een stevige koffer of backpack zeer welkom.

Nuttige cadeaus kunnen ook van waarde zijn voor jouw kind. Want elke keer als hij de backpack op zijn rug doet, denkt hij weer even terug aan het moment dat hij hoorde van zijn mentor dat hij geslaagd was.

Hieronder vind je een paar koffers en backpacks die aanbevolen zijn door de kenners. Een goede kwaliteit rugzak maakt het reizen zoveel comfortabeler. Neem in acht dat men zegt dat wanneer je een zwaardrager koopt, je eigenlijk geen miskoop kan doen.

Shoppen

Ga samen met jouw kind shoppen op jullie kosten. Je kunt ervoor kiezen dat je van tevoren een bedrag afspreekt en dat hij zelf mag kiezen waaraan hij het uitgeeft. Of je kiest ervoor om specifiek op zoek te gaan naar een kledingstuk.

Voor jongens kun je denken aan een kostuum en voor meiden een galajurk. Jij gaat uiteraard gezellig mee, al is het alleen maar om die lunch te betalen?

Parachutesprong

Een parachutesprong is iets wat je nooit zal vergeten. Hoe leuk is het dan om dit samen te beleven met jouw kind. De wereld ligt aan zijn voeten na het behalen van zijn diploma en die kan hij dan letterlijk met jou vanuit de lucht bekijken! Te gek, toch?

Sieraden

Een sieraad is iets blijvends en tijdloos. Elke keer als hij of zij het sieraad omheeft dan denkt hij weer aan zijn diploma waar hij hard voor heeft gewerkt. Hieronder een aantal voorbeelden van sieraden voor zowel jongens als meisjes.

 • Een horloge
 • Een ketting
 • Een ring
 • Een armband
 • Een enkelbandje
 • Een piercing
 • Een tatoeage

Eventueel kan je het sieraad ook nog laten graveren. Met bijvoorbeeld een lieve tekst voor jouw kind.

Abonnement

Geef een abonnement cadeau aan je kind. Jij weet beter wat aansluit bij jouw kind dan ik. Maar ik kan je een paar tips geven als je wilt.

 • Een tijdschrift; Viva, Flair, Quest, VI.
 • Netflix of videoland (voor als je kind op zichzelf gaat wonen).
 • Museumjaarkaart
 • Fitnessabonnement

Zelf word ik altijd weer blij van een abonnement. Zo heb je elke keer weer profijt van het cadeau.

Originele cadeaus met naam, ook last-minute

Ben je helemaal vergeten om een cadeautje te halen? Of nog last-minute op zoek naar iets. Kijk dan eens naar een slagroomtaart met foto van de geslaagde tot en met mokken, ballonnen en toiletartikelen.

Let op: Deze cadeaus zijn natuurlijk ook uitermate geschikt wanneer je kind zijn diploma behaald heeft voor zijn vervolgopleiding. Want elke mijlpaal verdient een trotse beloning. Geniet van zijn glunderende gezicht.

Anita Schokker