Skip to Content

Dagje paardrijden kind; welke leeftijd lessen of eenmalig proefles

Dagje paardrijden kind; welke leeftijd lessen of eenmalig proefles

Uw kind is gek op paarden en wil graag leren paardrijden. Ook al staat u er wat huiverig tegenover, voor een kind heeft paardrijden leren heel veel voordelen.

De gemiddelde leeftijd om echt mee te mogen doen met de reguliere lessen is vanaf zeven jaar, maar er zijn enkele maneges met speciale kleuterlessen voor kinderen tussen de vier en zes jaar. Daar leren ze spelenderwijs hoe ze met pony’s moeten omgaan en de basis.

Deze lessen voor de allerjongsten duurt niet zo lang, want de concentratie van een uur les is er bij kleuters nog niet. Het instromen naar gewone uurlessen is dan op de leeftijd van zeven jaar makkelijker. De voordelen van paardrijden leren voor jonge paardengekken op een rij en alles wat erbij komt kijken!

Een erkende manege voldoet aan alle veiligheidseisen

Als uw kind dan toch op paardrijden gaat, dan zoekt u natuurlijk de beste manege voor hem/haar uit. Maar waar moet een goede, erkende manege allemaal aan voldoen? Maneges met een veiligheidscertificaat zijn grondig door een strenge keuring gegaan.

Hoe meer sterren, hoe beter de manege is. Gediplomeerde instructeurs en de accommodatie zijn bijvoorbeeld de eisen waaraan alles moet voldoen. Het certificaat wordt uitgegeven voor de Stichting Veilige Paardensport.

Ouders zelf kunnen ook kijken hoe de paarden eruit zien, of ze nieuwsgierig zijn en of ze gezond ogen.

Paardrijden; sport of hobby?

Kinderen kunnen zowel privéles als in een groepsles leren paardrijden. Allebei de lessen worden gezien als teamsport. Het paard en de ruiter zijn samen een team. De instructeur is ook onderdeel van het team en is opgeleid om zijn aandacht over een groep kinderen goed te verdelen.

Een kind kan altijd van een paard afvallen, de instructeur is er om het kind na een valpartij goed te begeleiden en enthousiast te laten blijven. Elk kind is anders en leert op zijn of haar manier.

Gediplomeerde instructeurs hebben de juiste vaardigheden en kennis om goed aan te voelen welk dier bij een kind past.

Paardrijden; goed voor ontwikkeling en zelfvertrouwen!

Een kind leert met paardrijden meerdere zintuigen te gebruiken. Luisteren naar de instructeur, het paard aanvoelen, hoe het beweegt en het kind moet bovendien kijken waar hij/zij met het paard rijdt.

De ontwikkeling van deze vaardigheden is een onbewust proces die een kind op latere leeftijd kan gebruiken in zijn leven. Door controle te krijgen om deze zintuigen te beheersen, leren kinderen meer vaardigheden tijdens de volgende lessen.

Ademhaling, de juiste afwisseling tussen ontspanning en spierspanning en concentratie, helpen kinderen om fysiek en mentaal sterker te worden. De grootste verandering die ouders kunnen zien aan hun kind die paardrijden leert is het groeien van hun zelfvertrouwen.

Paardrijles voor beginners

Een dagje paardrijden in de buitenbak zonder echte rijervaring kan voor de instructeur(s) en leerlingen een hele uitdaging zijn. In korte tempo leren ze stappen, draven en galopperen.

Kinderen leren om te durven hun eigen grenzen aan te geven en voelen zelf aan of ze er al aan toe zijn om wat nieuws te leren. Kinderen worden na een aantal lessen al uitgedaagd om op avontuur te gaan.

De binnenlessen zijn gedaan en het is tijd om eens de buitenbakken te proberen. Een avontuur voor veel kinderen wat voldoening geeft en een flinke dosis zelfvertrouwen als ze weer eens wat anders hebben gedaan.

Als kinderen al een tijdje op les zitten en wat op een hoger niveau rijden is een buitenrit in de bossen of op ponykamp gaan ook een onderdeel waar veel maneges aan doen.

De band tussen kinderen en paarden

Na de les is het verzorgen van het dier erg belangrijk. Kinderen voelen de band die ze met hun favoriete pony/paard hebben en krijgen al jong de verantwoording om het dier te verzorgen.

Afzadelen, poetsen, hoeven uitkrabben en borstelen horen ook bij paardrijles. De zadels en hoofdstellen moeten ze ook schoonmaken en netjes op de plaats terugzetten. De stallen waar ze verblijven worden vaak met liefde schoongemaakt, uitgemest en weer met voldoende hooi achtergelaten.

Kinderen leren al vroeg hoe ze een dier moeten verzorgen en te respecteren. Ze leren hierin ook zelfstandig te worden. Het mooiste voor een kind is, is dat een paard ook hem herkent en dat laat merken door zijn genegenheid te tonen.

Wat is er nodig aan materiaal en kleding?

Paardrijles is niet de allergoedkoopste sport, maar wel één van de leukste!

De attributen die een kind nodig heeft zijn:

  • Paardrijbroek en bovenkleding
  • Goed passende nieuwe cap
  • Paardrijlaarzen of jodhpurs
Redactie Mamaliefde