Skip to Content

Van hut naar her review; kartonnen hut bouwen

Van hut naar her review; kartonnen hut bouwen

Dat karton ideaal speelmateriaal is, is wel bekend. Kartonnen dozen, en vooral de wat grotere dozen blijven altijd nog een paar weken in de woonkamer ‘zweven’ en doen dienst als hut of knutselmateriaal.

Met karton kan je alle kanten op en dat is precies het idee achter Van hut naar her. Een kartonnen hut die je eenvoudig in elkaar zet en op verschillende manieren mee kan spelen. En zeg nou zelf wat is er leuker dan hutten bouwen om vervolgens te gebruiken voor rollenspel?

Ideaal ook voor in de herfst en winter als het buiten toch iets te koud / fris / nat is, maar kinderen toch gewoon lekker willen spelen.

Hutten bouwen

Van hut naar her review; kartonnen hut bouwen - Mamaliefde

Misschien weet je het nog wel van vroeger; hutten bouwen met doeken in de achtertuin of op je kamer of met stokken in het bos. Het is al eeuwenlang één van de populairdere activiteiten van kinderen.

Echter zijn er ook steeds meer ouders die dat niet zo zien zitten, al die ‘rommel’ in huis die dan weer opgeruimd moet worden. Of spelen kinderen liever achter hun tablet dan dat ze fysiek spelen.

Om het plezier van het hutten bouwen weer terug te brengen, bedachten Danielle en Wilma samen de ‘Van hut naar Her‘. De ideale hut die bestaat uit een aantal speelpanelen die je ook weer makkelijk plat kan opbergen.

Er zijn twee hutten; namelijk de boshut en de boomhut. De boshut staat stevig op de grond en lijkt net echt op een houten hutje. De boomhut heeft rondom heen ook allemaal bomen en een groen dak zodat het net lijkt alsof je echt in een boom zit.

Nieuw is ook de speelboot die ook kan functioneren als boerderij of Sinterklaasboot. Dit is dan ook een groot succes bij kinderdagverblijven.

Samen spelen

Van hut naar her review; kartonnen hut bouwen - Mamaliefde

Eén van de uitgangspunten van Hut naar Her is dat je er op verschillende manieren mee kan spelen. In eerste instantie ben je wellicht geneigd om hem als vierkante hut neer te zetten, maar met een beetje fantasie (en gelukkig hebben kinderen die meer dan genoeg) kun je alle kanten op.

Ideaal ook voor als er vriendjes of vriendinnetjes blijven spelen. Twee kinderen passen nog wel in de hut, maar zodra het er meer worden…

Daarom is het fijn dat je ze ook naast elkaar kan plaatsen en zo een langwerpig huisje krijgt. Zet je deze op een afstandje van de muur en dek je de bovenkant af met een doek en houten speelknijpers heb je zo een enorm huis waar meerdere kinderen tegelijk in kunnen spelen.

De ervaring leert dat met name als er vriendjes of vriendinnetjes zijn deze hut enorm populair is en tevoorschijn wordt getoverd. Veel kinderen vinden het tenslotte geweldig om hutten te bouwen, dat deed ik vroeger ook graag maar was wel vaak veel werk en kostte veel tijd.

Al was het hutten bouwen onderdeel van het spel natuurlijk. Deze hut heb je zo in elkaar gezet zodat de kinderen niet hoeven te wachten en verder kunnen spelen.

Dat het populair speelgoed is werd al snel bewezen toen de kinderen ‘s ochtends niet achter de tv te vinden waren maar gezellig met zijn tweeën in de hut aan het spelen waren en zich voor mama gingen verstoppen ;-)

Natuurlijk speelde mama het spelletje wel mee en deed ik net of ik ze niet kon vinden ;-) Hilarisch vonden ze dat, en regelmatig ging er een deurtje of flapje open en zag je een hoofdje naar buiten steken.

Verschillende functies

Van hut naar her review; kartonnen hut bouwen - Mamaliefde

Kinderen zijn ook heel goed in het bedenken van verschillende soorten spel; als ze een gleuf zien is dat niet zomaar een gleuf maar een brievenbus waar de postbode brieven door kan bezorgen.

De ene keer is de ene poort de voordeur en de andere keer is het een kattenluikje. Of het luik aan de voorkant kan de ene keer een raam zijn en de volgende keer een ijsjeswinkel. Zo kunnen de kinderen iedere keer weer een ander verhaal spelen en zullen ze er niet snel op uitgekeken zijn.

Voor je het weet wordt er ook van alles bijgesleept, zo diende een stoel een keer als kattenbak toen de kat heel nieuwsgierig was en wilde kijken.

Ook werden er poppen van boven gehaald voor in het ‘poppenhuis’ om vadertje en moedertje te spelen. En lampjes zodat er wat meer licht is in het huisje of een kleedje en kussens zijn populaire attributen om bij het spel te bedenken.

Het leukste vinden ze echter nog om te ‘picknicken’ in de hut. En of dat nu gaat om een stapeltje tosti’s of een enorme marsmallow of fruit als ze uit school komen, het is allemaal goed!

Karton; is dat wel stevig?

Van hut naar her review; kartonnen hut bouwen - Mamaliefde

Dat was ook mijn eerste vraag; ik heb eerder kartonnen speelgoed voorbij zien komen waarmee je hutten, forten en nog meer kan bouwen. Dat zijn vaak dunne platen die je aan elkaar moet bevestigen om een hut te bouwen.

Het voordeel is dat je dus echt zelf iets kan bouwen, het nadeel is dat het een stuk minder stevig is, de platen klappen snel om en de verbindingsmaterialen raak je makkelijk kwijt.

Als je deze hut in eerste instantie ziet, lijkt het net alsof hij van houten platen is gemaakt. Het karton heeft echter niet het zware gewicht van hout maar wel die stevigheid. We hebben het getest en als kind kan je er ook prima op staan zonder dat het kapot gaat!

De platen zijn namelijk gemaakt van meerdere lagen golfkarton waardoor het zijn stevige karakter krijgt. Bij de scharnieren is er een deel weggehaald zodat je makkelijk kan bewegen.

En mocht het onfortuinlijke geval zo zijn dat er een deur of plankje afscheurt is het met een rol ductape of papiertape zo weer gefixt zodat er weer verder mee gespeeld kan worden. De plankjes en hoekjes die je in elkaar kan schuiven kun je ook vastzetten met een soort kartonnen ‘sleutels’ zodat ze stevig blijven staan.

Het voordeel van dat het losse platen zijn is dat hij ook zo weer uit elkaar is en plat opgeborgen kan worden. Je hebt dus niet meteen een enorme doos staan, maar schuift de platen zo tussen de kast of achter de bank tot er de volgende keer weer mee gespeeld wordt.

Ervaringen na een maand

Van hut naar her review; kartonnen hut bouwen - Mamaliefde

We hebben deze hut nu ongeveer een kleine maand in huis en er is zeer intensief mee gespeeld. Ik heb 1 x een poging gedaan om hem op te ruimen zodat de schoonmaakster ook makkelijk overal bij kon. Diezelfde middag kwam er echter een vriendinnetje spelen en werd de hut weer tevoorschijn getoverd.

De ene keer speelt zoonlief met de hut en maken ze er een ‘LEGO House’ van en de volgende dag wil dochter er in spelen met een vriendinnetje en is het de LOL glamping en wordt de bodem bedekt met kunstgras zoals op een echte camping.

Ze zijn dan zo lekker aan het spelen dat ik geen foto’s heb gemaakt. Maar ze hebben er een hoop plezier van. Zelfs als er wat wilder mee wordt gespeeld kan de hut daar heel goed tegen, en geloof me de kinderen en hun vrienden hebben dat echt wel goed getest.

Na een maand in en uit elkaar zetten ziet hij er gewoon nog als nieuw uit zoals het moment dat hij uit de doos kwam.

Dus ja, de hutten zijn misschien niet heel goedkoop. Het is echter geen goedkoop plastic speelgoed dat na 1x spelen kapot gaat, het gaat om duurzaam speelgoed wat meerdere jaren meegaat en daarom echt een aanwinst is.

Of je nu nog kleine dreumessen in huis hebt, kleuters of wat oudere kinderen; hier in huis speelt iedereen heel graag met de hut en wordt hij regelmatig tevoorschijn getoverd.

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)