Skip to Content

Rollenspel kinderen; fantasie en verkleden en het nut daarvan

Rollenspel kinderen; fantasie en verkleden en het nut daarvan

Met carnaval wordt er natuurlijk flink veel feest gevierd. Echter niet in de normale kleding, of uitgaanskleding maar mensen dossen zich uit in de meest originele outfits. Ook kinderen vinden het leuk om zich te verkleden.

Een rollenspel stimuleert ze om hun fantasie te gebruiken, geef ze wat vleugels en ze zijn een vlinder, met een muts op een bakker of kok en met een plantenspuit kunnen ze heel goed brandweermannetje spelen. Of bepaalde situaties uit het dagelijkse leven naspelen.

Nadoen

Verkleden is ook goed voor de ontwikkeling van het kind, ze kunnen heel goed observeren en proberen de wereld om zich heen te begrijpen door het na te doen. Als ik bijvoorbeeld mijn handen afklop omdat ze onder het meel zitten en dreumes ziet dat, doet zij het ook.

Of als ze ziet dat ik mijn neus snuit in een zakdoek probeert ze dat na te doen als ze een hydrofiele doek te pakken heeft. Op die manier krijgen ze door hoe de grote mensen wereld in elkaar zit en wat er wel of niet van ze wacht wordt.

Rollenspel

Als jong kind zijn dit kleine dingen, maar als ze ouder zijn wordt dit uitgebouwd. Door middel van rollenspel kunnen ze de echte wereld nabootsen en oefenen met situaties. Zo kunnen ze zich een keer inleven in een ander en ervaren hoe die persoon zich voelt.

Ze moeten ook leren samenwerken, want als iedereen juf wil zijn, is er geen klas om voor te staan. Je kan het rollenspel ook gebruiken om ze te leren omgaan met angsten.

Sls je kind bijvoorbeeld bang is voor honden kan je spelen dat de pop een kind is dat bang is voor honden en de ‘moeder’ dat moet oplossen.

Zo leren ze zelf een oplossing te zoeken en wordt het probleemoplossend vermogen en de zelfstandigheid gestimuleerd. Als moeder (of vader) kan je zo ook goed zien wat er speelt bij je kind.

Wat dat betreft zijn ze net spiegels. Ben jij een moeder die graag knuffelt, zal het kind ook veel met de pop knuffelen.

Komt het kindje op school (of de peuterspeelzaal / kdv) in aanraking met een kindje dat vrij dominant is en de leiding neemt in het spel, kan hij dit thuis of bij anderen nadoen.

Het is dus goed om af en toe eens te observeren wat je kindje speelt, zeker als het nog moeilijk vind dit onder woorden te brengen.

Je kan ook deelnemen in het spel van je kind door te vragen welke rol je op je moet nemen, bijvoorbeeld door zelf een keer het kindje te spelen en het kind moeder. Zo leer je ook nog eens wat over jezelf!

Hoe aan te bieden

Bij ons in de woonkamer staat een kist met wat verkleedkleding, gevuld met onder andere een hawai rokje en bloemenketting (van een luau waarvoor we uitgenodigd waren), een balletpakje en rokje, een tutu, een astronautenpak, diverse mutsen, wat tasjes, een toverstafje en vleugeltjes.

Als ze straks ouder is heb ik nog meer tasjes, sjaaltjes, schoenen etc. die van mij zijn geweest maar ik niets meer mee doe. Zo kan ze een echt ‘dametje’ spelen.

Met name de vleugeltjes vindt dreumes helemaal het einde. Als ze die te pakken heeft komt ze op me af, geeft de vleugeltjes af en draait zich dan om en duwt haar rug tegen me aan en steekt een arm in de lucht van kom maar op!

Afgelopen zomer had ik voor haar bij de action een speelgoed fototoestel meegenomen, ze was net 1 maar nam hem overal mee en probeerde ook echt door het gat te kijken. Vooral de muziekjes vond ze erg leuk.

Poppenhoek

Naast de verkleedkist hebben we een poppen/beren hoek met een aantal poppen, bedje, kleding en badje. Maar ook een houten dokterssetje. Ook kom je in veel huizen een keukentje tegen. Dit zijn allemaal middelen voor het kind om een rollenspel te kunnen doen.

Maar niet noodzakelijk; de fantasie van een kind is zeer uitgebreid en juist bij weinig middelen, zoals twee stoelen en een tafel kan het al een vliegtuig na doen, schooltje spelen of restaurantje.

Vinden jullie kinderen het ook zo leuk om te verkleden? Wat dragen ze dan het liefste?

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)
  1. Happy Lioness schreef:

    Zoonlief is nooit zo van het verkleden geweest. Hij heeft een enorme fantasie maar andere dingen aantrekken (vooral hoedjes, petjes ed) vind hij vreselijk. Tenminste tot gisteren dan. Papa komt hem gisteren ophalen op het kdv en hij heeft een brandweerpak aan. Hij vindt het helemaal geweldig. Dus mama gaat vanmiddag nog op zoek naar een brandweerpak voor de carnaval. Want wij zijn nu zeker zaterdagmiddag bij de optocht te vinden.

  2. Geertje... schreef:

    Hier is voornamelijk prinsesjes, heksen en elfjes die kunnen toveren! Hoe vaak ik ondertussen niet al een kikker ben geweest!!! Heerlijk vind ik dat!

Comments are closed.