Skip to Content

Speelkeukens; voorbeelden van de leukste houten keukens en vanaf welke leeftijd?

Speelkeukens; voorbeelden van de leukste houten keukens en vanaf welke leeftijd?

Eén van de echte klassiekers als het gaat om speelgoed die je in vrijwel ieder huishouden zal tegenkomen, is een keukentje. Deze zijn er in alle vormen, maten, kleuren en materialen. Het meest populair zijn toch wel de houten keukens, deze zijn degelijk zodat ze niet zomaar omvallen, makkelijk schoon te houden en gaan jarenlang mee.

Voor de eerste Sinterklaas heeft onze dochter van mijn ouders een houten keuken gekregen die jarenlang een prominente plek had in de woonkamer, naast de deur naar de ‘echte’ keuken.

Nu zes jaar later wordt er nog steeds mee gespeeld en heeft hij een mooi plekje op de slaapkamer. Ideaal, want het gebeurt met enige regelmaat dat ik wakker wordt en ze daar heel lief samen mee aan het spelen zijn.

Ook als er andere kinderen hier komen spelen, ongeacht de leeftijd, heeft de houten keuken altijd een magische aantrekkingskracht. Kinderen spelen er graag mee, dat zag ik ook toen ik nog werkte als pedagoog op het kinderdagverblijf of toen ze naar de peuterspeelzaal gingen en ze altijd als eerste op het keukentje afrenden. Een echte musthave dus!

Een speelkeuken is van alle tijden

Een speelkeuken is al jaren populair, grote kans dat je er zelf ook één had. Zelf had ik een keukentje van de Mcdonalds, die kon je open- en dichtklappen en als je de ‘frituur’ opendeed begon hij echt te ratelen. Hoeveel plezier wij daar niet mee gehad hebben, zowel binnen als buiten. Niet alleen, maar ook samen met onze vriendjes en vriendinnetjes.

Daarom ben ik ook erg blij dat mijn ouders hem al die tijd hebben bewaard zodat nu mijn kinderen daar ook nog mee kunnen spelen als ze bij hen zijn. Veel hebben ze niet nodig; een keukentje, wat accessoires en de fantasie doet de rest! Hoe leuk is het dan om je eigen kind ook die ervaring mee te kunnen geven?

Wat is de magie van een speelkeuken?

Waar die aantrekkingskracht van een speelkeuken vandaan komt? Wie zal het zeggen? Het is zo dat kinderen door rollenspel graag hun omgeving en bekende situaties imiteren.

Op die manier leren ze om te gaan met bepaalde situaties en het zich eigen kunnen maken. Verspreid over de dag krijgen ze zoveel indrukken en willen ze graag hetzelfde als hun grootste voorbeelden; namelijk de ouders.

En tja, als je overdag werkt en ‘s avonds thuiskomt en dan de keuken induikt om te koken om vervolgens gezamenlijk aan tafel te zitten is dat één van de meest indrukwekkende en vreugdevolle momenten van de dag voor je kind. Logisch dat ze dat dan na willen spelen!

De fantasie speelt in de verwerking van die indrukken en emoties een heel belangrijke rol.

Het leuke aan rollenspel als ouder is ook dat je bepaalde dingen zal herkennen. Zo moet je niet raar opkijken als je wordt geconfronteerd met bepaalde uitspraken die je regelmatig doet.

Of ander gedrag dat kenmerkend is. Kinderen observeren en zien alles, en leren door te imiteren. Dus ja, ook de knuffels moeten wel eerst een hapje proeven of ze het eten wel lekker vinden ;-)

Sociaal

Een keuken is ook heel sociaal spel; ze kunnen er prima alleen mee spelen en bijvoorbeeld knuffels en poppen wat taken toebedelen. Maar zodra er meer kinderen zijn, zie je dat de interactie op gang komt en er taken verdeeld worden.

De één mag koken, de ander dekt de tafel, de derde moet alles opeten. Als peuter gebeurt dit misschien nog in eerste instantie naast elkaar, maar als kleuter is dit een heel belangrijk aspect van het leren samen spelen en leren delen.

Naast dat ze bepaalde situaties kunnen imiteren, leren ze ook hoe sociale interactie werkt en kunnen ze van elkaar leren. Ze krijgen bijvoorbeeld mee hoe het in andere huishoudens er aan toe gaat en dat de gewoonten soms heel anders kunnen zijn.

Doen alsof is een leuke manier om de sociale vaardigheden aan te scherpen, de taal te verrijken en creativiteit aan te moedigen.

Themahoek

De keuken, of breder een huishoek, is ook ideaal als themahoek. Dit zal je bij veel kinderdagverblijven of in de kleuterklas zien. Gedurende het jaar verandert de keuken en omgeving mee. Ook thuis is dit echt een aanrader.

In de lente kan je bijvoorbeeld een vrolijk potje met nepbloemen neerzetten en nu tijdens de feestdagen wat ingrediënten om zelf pepernoten te bakken. Grote kans dat ze niet uitgespeeld raken. En als ze dan klaar zijn met bakken en aan tafel gaan om ze te proeven kan je ze natuurlijk prima belonen met een bakje echte pepernoten.

Verschillende speelkeukens

Er zijn verschillende speelkeukens, afhankelijk van je budget en of ruimte die je hebt. Zo zijn er schitterende houten keukens waar je kind urenlang plezier van zal hebben!

 Heb je bijvoorbeeld een klein huis dan is de compacte tafel keuken een absolute aanrader. Een houten fornuis is alles wat je kleine chef nodig heeft. Om in huis te koken, stel je de klok in en steek je de branders aan om de ingrediënten in de pan te laten sudderen of te braden.

Als het tijd is om te barbecueën, draai je de branders om en het fornuis verandert in een grill.

Heb je meer ruimte in huis dan is een staande houten keuken een aanrader. Bijvoorbeeld de klassieker met twee deurtjes die kunnen openklappen of zelfs nog een bredere. De meeste beschikken over een kraantje en een fornuis om op te koken. Sommige hebben ook nog een kastje dat als oven kan dienen.

Keukeninventarisatie

Om het spel af te maken kunnen de keukenaccessoires en speelgoedeten natuurlijk niet ontbreken. Zij maken het spel compleet.

Door de jaren heen hebben we hier in huis aardig wat gehad, van (goedkoop) plastic materiaal, tot de verzamelde papieren pakjes bij de spaaractie van een supermarkt, stoffen voedsel tot houten accessoires. Drie keer raden wat er nu nog in de kastjes te vinden is!

Het overige is de afgelopen jaren allemaal weggegeven.

Nu is het best wel gevaarlijk want er zijn zoveel leuke sets te koop dat je je daar wel in kan verliezen. Zo twijfel ik heel erg over de aankoop van een houten taart in taartpunten met taartmes. Hij ziet er echt te leuk uit, maar was destijds helaas uitverkocht.

Wat niet mag ontbreken aan de basis inventarisatie is het volgende:

 • Keukenschort; door er uit te zien als een echte masterchef voel je je ook al zo!
 • Potten en pannen; hiervoor hebben we wel een metalen set met een aantal kookpannetjes, steelpan, koekenpan en deksels om in te koken.
 • Kookgerei; zoals houten pollepels, een spateltje etc.
 • Servies; houten bordjes, bekers en bestek om de tafel mee te dekken.
 • Houten fruit; een aanrader is het fruit dat je in tweeën kan snijden doordat het met klittenband aan elkaar zit.
 • Houten groenten; hiervoor geldt hetzelfde als met het fruit.
 • Ontbijtset; met brood, boter, een ei en melk.

Daarnaast zijn er superleuke accessoires welke een groot succes zullen zijn bij je kind zoals een set met houten ijsjes, een etagère met gebak of een houten pizza die ze zelf kunnen beleggen.

Ook accessoires zoals een koffiezetapparaat of blender om zelf taarten te bakken of een kassa zodat ze het spel kunnen combineren met het spelen van een winkeltje scoren in mijn ervaring hoge ogen.

Het grote voordeel van deze sets is dat je een groot cadeau hebt; namelijk het keukentje en de rest er bij de verjaardag of feestdagen bij kan verzamelen. Je kan iedereen vragen om iets te kopen. En mocht er toevallig hetzelfde gekocht worden is dat ook geen probleem.

Speeltips

 • Laat je kind je helpen bij het bereiden van maaltijden. Samen koken moedigt kinderen aan om ‘nieuw’ voedsel uit te proberen. Vraag je kind om iets “speciaal” voor jou te maken.
 • Oefen spelenderwijs met je kind wat de namen zijn van het groenten en fruit, en laat ze bijvoorbeeld een soort memorie spelen door ze te matchen met de ‘echte’ variant.
 • Naast het koken kan je de accessoires ook goed gebruiken om de taalontwikkeling te oefenen en bijvoorbeeld kleuren zoals de rode tomaat en vormen zoals de ronde sinaasappel te benoemen. Of ze daarop te laten sorteren; dus alle ronde dingen bij elkaar. Of alle groene dingen.
 • Na het koken moet er natuurlijk ook ‘geproefd’ worden. Gebruik het houten speelgoed voor de poppen en knuffels en pak echte bekers en een kan limonade en wat koekjes om samen met je kind en haar gezelschap een tea party te houden.

Hebben jullie thuis al een houten speelkeuken?

Linda van Aken