Skip to Content

Tent maken; in huis bouwen met lakens en reuzewasknijpers

Tent maken; in huis bouwen met lakens en reuzewasknijpers

Buiten schijnt het zonnetje, maar heel warm is het niet. De kou wordt afgewisseld met ijskoude regen met harde windvlagen.

Geen weer om ‘lekker’ buiten te spelen. Dus maken we het gewoon gezellig in huis. Met een enorme tent in het midden van de woonkamer.

Het voordeel van een groot speeloppervlakte is dat je ook enorme tenten kan bouwen.

Zelfs als je niet zo van het spelen met de kinderen bent, doe je ze met vijf minuten voorbereiding een heel groot plezier. En jezelf ook, want de rest van de middag heb je geen kind aan ze en zitten ze in een heel andere ‘wereld’.

Tent bouwen

Tent maken; in huis bouwen met lakens en reuzewasknijpers - Mamaliefde

Terwijl de kinderen boven spelen en zich aan het verkleden zijn bak ik in de keuken een aantal tosti’s en zet ik ondertussen vier stoelen in een hoek van de kamer.

Vervolgens pak ik het grootste kleed / sprei en gebruik dat als ‘dak’. Met de reuzenknijpers kan je ze eenvoudig vastklemmen.

Vroeger maakte ik bij mijn opa en oma enorme tenten, maar was het altijd improviseren. Hiermee klem je gewoon het kleed vast aan een stoel of tafel en klaar. Een tweede kleed gebruik ik aan de achterkant om dat ‘af te dekken’.

Zo ontstaat er echt een tentidee. Vervolgens gooi ik een zooi kussens naar binnen zodat je lekker zacht zit. Tussen twee stoelen blijkt er nog een kleine opening te zitten.

Om een beetje het binnen-buitengevoel te krijgen zet ik daar de nepplanten neer zodat het net lijkt alsof ze in het bos zitten. Tot slot nog de schaal met tosti’s klaar zetten en het is tijd om de kinderen te roepen!

Binnen picknicken

Tent maken; in huis bouwen met lakens en reuzewasknijpers - Mamaliefde

Zodra de kinderen de trap afkomen is het al ‘ooh en aah’ en ‘wow’. De enorme tent valt blijkbaar goed in de smaak.

Helemaal blij zijn ze als ze de schaal met tosti’s ontdekken. Daar wordt natuurlijk direct op aangevallen! Een picknick hoeft niet heel groot of uitgebreid te zijn; het idee alleen al om niet aan tafel te hoeven eten is voldoende :-)

De bekers drinken heb ik voor de zekerheid wel even op tafel gezet, ik zie dat zo al over de grond gaan. Maar goed ook, want niet veel later vliegt de eerste beker over de tafel heen ;-)

Ze maken er een klein feestje van in de tent, en natuurlijk moeten er ook foto’s gemaakt worden. Gekkebekkenfoto’s om precies te zijn ;-)

Doen alsof; kamperen

Tent maken; in huis bouwen met lakens en reuzewasknijpers - Mamaliefde

Als ze zijn uitgegeten willen ze graag kamperen. In eerste instantie wordt er een lakentje over zich heen getrokken, maar als ik ze er op wijs dat ze op hun kamer ook de slaapzakken kunnen pakken schieten ze naar boven.

Voor het vriendinnetje wordt er een dekentje meegenomen, zodat zij ook kan ‘slapen’. Natuurlijk slepen ze ook het een en ander mee aan speelgoed om mee te spelen en verkleedkleren. Niet dat ze ermee spelen, maar ja een tent zonder speelgoed…

Van wat platte bankkussens worden er matrasjes gemaakt. Om helemaal te doen alsof moet ik van ze het licht uit doen. En natuurlijk willen ze dan ook graag dat de gordijnen dicht gaan.

We hebben tenslotte niet voor niets verduisterende rolgordijnen ;-) Vijf minuten later snurken ze om het hardsts. Het is zowaar even rustig zodat ik op de bank ga zitten met wat te drinken. Heerlijk!

Natuurlijk duurt die rust niet lang want ‘midden in de nacht’ worden ze wakker en gaan ze op jacht. De fantasie maakt al snel overuren en er vliegen vleermuizen door de kamer of er staan rendieren voor de tent ;-)

Gelukkig blijven ze wel helemaal in hun spel en moeten ze heel zachtjes doen, anders wordt iedereen wakker ;-) In een kastje vind ik nog ergens een lampje en het feest is compleet voor ze!

Linda van Aken