Skip to Content

Marble Racetrax review knikkerbaan van karton

Marble Racetrax review knikkerbaan van karton

Knikkerbanen zijn echt de grote favoriet van onze zoon, we hebben er al een paar in huis zoals van Hubelino in combinatie met Duplo maar ook met hout of plastic knikkerbanen. Alleen alles heeft zo zijn voor- en nadelen. Zo is het toch weer even puzzelen om in elkaar te zetten, of zijn er onderdelen kwijt.

Vorig jaar was dit ook enorm populair vanwege het programma Marble Mania en was er natuurlijk de spaaractie bij de supermarkt. De kwaliteit daarvan viel echter wel tegen, dus was ik toch ook wel nieuwsgierig. ;-)

Marble Racetrax knikkerbaan

Haal nu deze toffe Marble Racetrax knikkerbaan zelf in huis! Bouw de ultieme Marble Racetrax knikkerbaan en race met deze set net zoals bij het televisieprogramma Marble Mania.

Deze racebanen zijn eenvoudig te bouwen en de kinderen zullen een ontploffing hebben in het verkennen van fysica en dynamiek, terwijl ze bouwen aan een geweldige knikkerbaan met veel plezier.

De knikkerbaan is gemaakt van stevig karton en is 6 meter lang, bevat 40 vellen waarvan 85 kartonnen onderdelen gemaakt worden. Laat je fantasie de vrije loop en creëer toffe stunts en obstakels.

In elkaar zetten

Marble Racetrax review knikkerbaan van karton - Mamaliefde
Marble Racetrax review knikkerbaan van karton - Mamaliefde

Het leeftijdsadvies van deze racebaan is vanaf 8 jaar, onze zoon is bijna 8 maar met het in elkaar zetten waren het toch vooral mama en papa die bezig waren om het in elkaar te zetten.

In het begin was het even kijken hoe je het in elkaar moet zetten. Het scheelt dat er een qr-code is die linkt naar een website met handige youtube-instructies zodat je stap voor stap kan zien hoe het werkt.

Het zijn veel herhalende stappen, dus het gaat wel steeds sneller. Het was goed dat we met zijn tweeën waren, zodat we taken konden verdelen en we elkaar konden aanvullen.

Het zijn veertig vellen karton waar de onderdelen voorgestanst zijn zodat je ze makkelijk kan uitdrukken. Deze vouw je vervolgens in elkaar; het zijn zowel torens die zorgen voor de ondersteuning in de hoogte als de baan zelf.

Naast de standaard baandelen zijn er ook nog een aantal speciale stunts zoals een looping of een speeder. De baan zet je vervolgens stap voor stap in elkaar met twee of drie torens en een aantal wegonderdelen.

Heel fijn is dat er overal nummers op staan (aan beide kanten) zodat je goed kan controleren of je de juiste delen aan elkaar hebt bevestigd. Daarna ga je weer verder met de volgende stap van een paar torens en baanonderdelen.

Het was ook erg duidelijk dat er bij het ontwerp goed gekeken is naar hoe je dit zo stevig mogelijk kan maken met verschillende hoogtes van de torens die je over elkaar schuift en goed blijven hangen op elkaar. Ook de baanonderdelen zitten goed aan elkaar gekoppeld zodat ze niet zomaar los kunnen schieten.

Na het in elkaar zetten en spelen beneden konden we hem zo optillen om naar boven te tillen zodat er verder mee gespeeld kon worden. Want het is echt een heel lange baan met een lengte van bijna 180 cm en dus een hoop ruimte inneemt.

Knikkeren maar

Marble Racetrax review knikkerbaan van karton - Mamaliefde
Marble Racetrax review knikkerbaan van karton - Mamaliefde
Marble Racetrax review knikkerbaan van karton - Mamaliefde
Marble Racetrax review knikkerbaan van karton - Mamaliefde
Marble Racetrax review knikkerbaan van karton - Mamaliefde

Terwijl wij aan het bouwen waren (duurde in totaal 2,5 uur, kon zoonlief niet wachten om er al mee te spelen. Gelukkig begin je onderaan en zodra de eerste baanonderdelen in elkaar zitten kan er in principe al mee gespeeld worden.

Iedere keer wordt de baan dan gewoon een stukje langer en hoger totdat je helemaal bij het begin bent. Je eindigt met de looping en de finish van de knikkers. Hier zitten ook twee ‘mechanische’ onderdelen bij zoals de start zodat ze allemaal tegelijk kunnen starten en de finish met een vlag die dan omhoog gaat staan.

In de doos zitten vijf knikkers waarmee gespeeld kan worden. We hadden eerst ook wat andere balletjes liggen, maar deze zijn net een slag groter waardoor ze niet door het gat van de trechter passen.

Heel gaaf is wel dat het niet alleen de standaard baandelen zijn maar er ook een aantal stunts inzitten zoals de looping.

Heel eerlijk had ik vooraf wel zo mijn twijfels over of dit wel zou gaan werken, maar dit gaat verrassend goed. Wel moet je de speeder ervoor wel goed omhoog zetten zodat de knikkers hier volle vaart kunnen maken.

Ook zitten er een aantal splitsingen en een shortcut in de baan zodat het spannend wordt welke baan de knikkers gaan volgen, de één is toch iets langer dan de ander waardoor het tot het einde spannend blijft welke knikker als eerste de finish passeert.

Ergens had ik toch wel verwacht dat dit misschien tegen zou vallen, dat vanwege de baan de knikkers toch een bepaalde voorkeur hebben voor een kant. Maar iedere keer duiken de knikkers toch een andere kant op.

Niet alleen de kinderen spelen hier graag mee, toen er vriendinnen over de vloer kwamen moesten zij natuurlijk ook een paar keer de knikkers laten rollen om te zien welke wint.

Doordat de knikkers verschillende kleuren hebben kun je er zo ook wedstrijdjes van maken; doordat iedereen een andere kleur kiest en dan kijken welke als eerste over de finish komt.

Duurzaam

Doordat de knikkerbaan is gemaakt van karton is het ook nog eens duurzaam. Mochten de kinderen er op uitgekeken zijn, kan het ook heel eenvoudig gerecycled worden.

Daarnaast wordt het speelgoed ook gewoon in Nederland geproduceerd, in de fabriek in Enschede waar vroeger de geldbiljetten werden gedrukt. Er gaat dus ook niet veel energie verloren bij het transport.

Speelgoed van het Jaar 2021

Duurzaam speelgoed is gemaakt van veilige, niet-giftige en ecologische materialen. Hout is een natuurlijk materiaal wat lang mooi blijft en duurzaam is.

Het FSC®-keurmerk van de Forest Stewardship Council geeft aan dat hout afkomstig is uit een goed beheerd bos, volgens normen op het gebied van milieu, sociale omstandigheden en economie. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in de ontwikkeling van speelgoed.

Veel bedrijven zijn hier actief mee bezig, bijvoorbeeld door bouwstenen van organisch materiaal te maken en het opzetten van inruilprogramma’s voor oud speelgoed. Wat kun jij bedenken?

Het juryrapport zeg hier het volgende over:

De Marble Racetrax is een constructieset waarbij met behulp van 40 voorgedrukte kartonnen bladen een knikkerbaan kan worden gebouwd. De uiteindelijke knikkerbaan is dus volledig van karton (papier) gemaakt.

De onderdelen voor de knikkerbaan zijn langs de randen geperforeerd en kunnen met de hand uit de kartonnen bladen worden gedrukt. Vervolgens moeten alle onderdelen zorgvuldig langs de lijntjes gevouwen en in elkaar gepast worden.

In de handleiding staat met duidelijke tekeningen hoe de knikkerbaan stap voor stap in elkaar moet worden gezet. Dat vraagt om rustig en secuur werken en veel geduld. De instructies moeten met aandacht doorgenomen en toegepast worden.

Het geheel vraagt om goede constructievaardigheden, goed kijken en lezen, ruimtelijk inzicht, volgehouden aandacht en doorzettingsvermogen. Niet geschikt voor jongere kinderen of kinderen met een ongeduldig temperament.

Linda van Aken