De dieren van Schleich zijn al jaren populair bij jong en oud. En niet voor niets; deze miniaturen zijn gemaakt van kwalitatieve materialen, worden met de hand beschilderd en blijven jarenlang mooi. De dieren vallen ook op door hun extreem realistische uiterlijk; ze zijn echt met veel aandacht en hulp van specialisten ontworpen met veel oog voor detail. Zo is een diertje niet ‘zomaar’ een olifant; maar wordt er ook echt onderscheid gemaakt in verschillende soorten olifanten.

Schleich dieren en speelsets

Binnen de Schleich familie zijn er meerdere werelden, afhankelijk van de interesses van kinderen. Zo heb je ‘wild life’ met veel dieren die je tegenkomt op safari in Afrika. Er is een lijn met heel veel types dinosauriërs en heb je de Balaya fantasielijn met unicorns en elfjes. De prijzen van de miniaturen verschilt ook; voor 4 euro kun je al een diertje kopen, maar dit loopt op tot rond de 20 euro of nog meer voor complete speelsets. Het voordeel van dit speelgoed is dat het heel lang meegaat en niet snel kapot gaat. Daardoor gaat dit ook prima meerdere generaties mee. Altijd leuk dus om dit speelgoed te bewaren, ook als de kinderen er mee uitgespeeld zijn.

Decoratie

Tip: Zijn de kinderen nog te klein, of spelen ze tijdelijk met ander speelgoed dan zijn deze dieren ook zeer geschikt als decoratie op de kinderkamer. Super leuk bijvoorbeeld op een plankje aan de muur.

Tips en inspiratie om te spelen

Voor dit spel hebben we het gecombineerd met de houten regenboog en cirkels van Grimm’s, maar je kan deze dieren ook prima combineren met ander speelgoed.

Dierentuin

Misschien een van de meest voordehand liggende speltips is het creëren van je eigen dierentuin. We hebben verschillende verblijven gemaakt met de ringen of schijven. Maar je kan daar natuurlijk ook hekjes of andere materialen voor gebruiken zoals vellen papier in verschillende kleuren / vormen.

Tip: Met jonge kinderen kun je er zo ook een leuk spel van maken om kleuren te oefenen met de kleurrijke dieren zoals de rode papegaai, gele panter etc. en je kind te vragen die kleuren te combineren.

Tentoonstelling bouwen

We hebben meerdere dieren gekregen en die moeten natuurlijk mooi geshowd worden zodat alle dieren bewonderd kunnen worden. Daarvoor hebben we deze toren gemaakt met de regenboog en halve schijven. Ieder diertje kreeg vervolgens zijn eigen verdieping. Soms was het wel even passen, omdat de diertjes net wat hoger waren. Als je van dichtbij kijkt kun je ook goed zien hoe mooi de dieren versierd zijn en hoeveel werk er in zit.

Eigen spel

Naast zelf suggesties te doen voor het spel, is het ook goed om kinderen zelf te laten spelen. Je weet nooit wat de kinderen bedenken. In de fantasie kan natuurlijk alles. Zoals dinosaurussen die op de savanne rondlopen tussen de wilde dieren. Of een aapje die op de rug van een eenhoorn rondvliegt.

Speelsets

Naast de losse dieren zijn er ook speelsets beschikbaar; deze zijn er ook in verschillende thema’s en zeer geschikt voor fantasiespel. Naast de dieren zijn er ook andere elementen zoals deze paardendokter met ambulance die natuurlijk ook gebruikt kan worden in het spel met andere dieren. Toen onze dochter dit zag moest ze eerst aan Playmobil denken, we hebben eerst de set in elkaar gezet zoals de wielen en een aantal stickers geplakt. Of eigenlijk; vooral ik heb dat gedaan omdat dochter direct met de dokter en het paard ging spelen. Naast de wagen zijn er ook accessoires aanwezig zoals een stethoscoop of een mobiele echo zodat dit echt gebruikt kan worden in een rollenspel.

Zoonlief had in het assortiment ook al een vulkaan gevonden als leefwereld voor de dino’s. Drie keer raden waarvoor hij nu aan het sparen is. ;-)

Speeltip

Tot slot nog een tip; weet je kind niet goed hoe het moet spelen met open ended speelgoed of vindt hij het lastig om daarmee te beginnen? Bereid het dan voor door het op een uitdagende manier aan te bieden. Maak zelf een toren of een dierentuin waar de kinderen mee kunnen spelen of begin zelf met een dino die achter een andere dino aan het rennen is. Grote kans dat je kind mee gaat spelen en zijn eigen verhaallijn in het spel verwerkt. Als je kind opgaat in zijn of haar eigen verhaal kun je vervolgens alsnog afstand nemen.

Meer informatie vind je hier.