Skip to Content

10 spreekwoorden die door moeders van peuters/kleuters zouden kunnen zijn bedacht

10 spreekwoorden die door moeders van peuters/kleuters zouden kunnen zijn bedacht

Het moederschap zit vol met cliché’s, en er zijn een hoop spreekwoorden die daar prima bij passen. Tenminste, met een paar kleine aanpassingen ;-)

De volgende spreekwoorden en gezegden over kinderen en over de opvoeding zouden zo door ouders van peuters / kleuters (of door de kinderen zelf) bedacht kunnen zijn. En verdienen allemaal stuk voor stuk hun eigen Delfts Blauwe tegeltje.

Al is de leugen nog zo snel, een dreigement achterhaalt hem wel

Kinderen liegen nou eenmaal, ook wel fantaseren genoemd. Hoort erbij. Soms wil je gewoon dat ze eerlijk zijn. Daarmee red je het uiteindelijk het beste in het leven, vind ik. En dan kun je het lief proberen: ‘lieve schat, mama vindt het echt heel belangrijk dat je nu eerlijk tegen mij bent.’

Je kunt het ook boos proberen: ‘En nu ben ik er potversnikkie helemaal klaar mee, met dat gelieg en gemanipuleer van je. Je vertelt me nu de waarheid!’ Grote kans dat hierop toch niet de waarheid volgt.

Het laatste redmiddel is niet het charmanste, maar vaak wel het effectiefst. Bijvoorbeeld: ‘Lieverd, je vertelt me nu de waarheid, want liegen is nu eenmaal niet netjes, of anders doet mama de televisie de deur uit en moeten we de rest van ons leven gezellig spelletjes doen samen, knuffelen en praten over de dag.

Reken erop dat de waarheid verteld is voordat jij het laatste woord hebt uitgesproken.

Beter 1 vogel in de hand dan een kat in de magnetron

Het is wetenschappelijk bewezen dat katten een behandeling in de magnetron niet overleven. Een vogel in de hand is ook niet mijn eerste keus, maar toch beter dan de kat in de magnetron. Beide is een optie met een peuter in huis (bij mij wel tenminste).

Spreken is zilver, zwijgen is een utopie

Deze hoeft niet veel uitleg. Juist wanneer het stil is, moet je bedacht zijn. Heel erg bedacht zijn. En soms, soms kan het je dan toch verbazen dat ze gewoon tijdens het spelen in slaap zijn gevallen ;-)

Van een kale kip kun je altijd nog de poten uittrekken

Als een peuter iets in zijn hoofd heeft… Een peuter geeft nooit op!

Wie het kleine niet eert, moet harder schreeuwen om iets groters

We weten allemaal dat het goed is om consequent te zijn als ouder. In de praktijk is dat echter niet altijd even realistisch. Het kan maar zo zijn dat moeders haar dag niet heeft, niet tegen het volume kan en peuter toch voorziet in een extra koek of…. waar het kind maar zijn zinnen op heeft gezet.

Honger maakt rauwe bonen potentiële muurverf

Als de peuter niet krijgt wat hij graag had willen hebben, dan kan het huidige voedsel een willekeurige bestemming krijgen. Dus ook op de muur, of in zijn haren, of in de haren van mama.

Jong geleerd is stout gedaan

Een kind is nou eenmaal bij vlagen stout. Hoort bij de ontdekking van grenzen. En dat begint op jonge leeftijd. Is niet altijd makkelijk, maar gaat ook weer over.

Op een zeker moment. Ooit. En tot die tijd gewoon heel vaak tot tien tellen, pick your battles en soms ook gewoon even negeren en net doen alsof je het niet ziet.

Wie niet waagt is geen echte peuter/kleuter

Het leven is een groot avontuur. Elke element der natuur (of der interieurstyling) dient aan een grondig onderzoek te worden onderworpen. En dat wordt gedaan door jonge kinderen. Vaak. Stelstelmatig. Risico’s nemen is een belangrijk onderdeel van het jonge peuter/kleuterleven.

Als de kat van huis is, heeft de peuter hem in de prullenbak gedaan

Dat is hier in huis een zeer logische plek om de kat te zoeken wanneer we hem niet kunnen vinden. Dat doet de kleine niet expres, want hij is dol op de kat. De kat past echter qua formaat nou eenmaal in de prullenbak, net zo goed als dat hij in zijn mandje past. Geen probleem toch?

Bezint eer…..hahaha

Haha

De volgende spreekwoorden zouden zo door een peuter of kleuters bedacht kunnen zijn…

Al draagt een aap een gouden ring, binnenkort is hij van mij dat ding

Alles wat glimt trekt de aandacht van mij. Oorbellen, haarschuifjes of kettingen. Het dient allemaal extra in de gaten te worden gehouden met mij in de buurt.

Zuinigheid met vlijt, behalve als je schijt

Vooral wanneer mama net op het punt staat om de deur uit te gaan. En al op het randje van op tijd/te laat balanceert.

Dan is mijn luier bommetjevol en met een beetje pech ook buiten de randjes. Waardoor mama een schone romper en broek moet halen. En dus veel te laat komt..Wordt vervolgd bij punt 5.

De liefde van de peuter gaat via de tv

Onrust in de keet; zet de tv aan. Dat helpt mij. Te veel en te vaak televisie schijnt niet goed te zijn. Nee. Van teveel huilen krijg ik wellicht overbelaste stembanden en dat is ook niet goed. Kies dus eieren voor je geld, mama.

Nood breekt wet, en honger ook

Ook al hoef ik hier in Nederland in principe niet te vechten voor mijn eten, het gebeurt wel degelijk. Alsof er een oerinstinct bij mij naar boven komt waar mama het bestaan niet van wist.

Het maximum aantal decibellen wordt met gemak overschreden. Panty’s worden kapot gescheurd. Speelgoed vliegt door de kamer. Ik kan er niets aan doen, de honger neemt mij over.

Haastige spoed doet mijn moeder geen goed

Dan wordt mama kribbig en gaat ze snauwen. Trekt ze de muts te hard over mijn oren. Gaat de schoen aan de verkeerde voet. En dat alles alleen maar omdat ik eerst nog even moest poepen.

Zijn er in jullie huishouden ook spreekwoorden die terugkomen in de opvoeding?