Een baby verwennen: kan dat? Goedbedoelde adviezen van tantes en de buurvrouw: soms word je er eerder onzeker door dan dat het je helpt. Eén zo‘n onderwerp is of je een baby nu wel of niet kan verwennen, waar de meningen nogal eens over dat je je kind teveel verwend uiteenlopen.
Wat moet je hier nu mee? Verwen je je kind als je het alle aandacht geeft of verwaarloos je hem juist als je hem laat huilen?
Vroeger en nu
Er is een groot verschil in inzicht als het om zoiets gaat als het verwennen van baby’s. Vroeger werd er heel simpel gedacht dat je een baby al zou verwennen als je het iedere keer direct zou oppakken. Laat maar huilen, dus!
Tegenwoordig zijn we daar, gelukkig, van teruggekomen. Hoewel er nog altijd adviezen gegeven worden die wel uitgaan van ‘laten huilen’. Een baby wordt nu toch vooral verondersteld zijn ouders en hun liefde nodig te hebben.
Het huilt nog niet om te jengelen en op een verkeerde manier om aandacht te vragen. Hij huilt omdat hij jou of iets anders nodig heeft. Het is immers zijn enige manier van communiceren!
En ja, dat kan dus best gewoon gaan om jouw aandacht, alleen is dit puur een levensbehoefte waar je niet omheen kan! Jij bent immers zijn wereldje… bij jou voelt hij zich veilig in deze vreemde, grote wereld. Heeft er dus weer iemand commentaar omdat je je huilende baby oppakt? Haal je schouders maar op! Je doet het prima!
Wat is verwennen eigenlijk?
Of je je baby verwent? Wat verstaan we eigenlijk onder verwennen? In principe houdt dit in dat je kind zijn zin krijgt of dat jij zijn taken uit zijn handen neemt. En wat daar verkeerd aan is?
Op zich nog niet eens zoveel als je dat af en toe eens doet. Een beetje verwennen moet kunnen, toch? Maar het wordt wel een probleem als het prinsje of prinsesje hierdoor een verwend nest gaat worden en dus gaat eisen dat het zijn of haar zin krijgt.
Als meneertje of mevrouwtje dus al een keel opzet als het een keer geen snoepje mag en als dit mensje jou als een slaaf laat hollen.
Tot 6 maanden
Tot een maand of zes is een baby helemaal niet uit op dit soort zaken. Juist door hem te laten voelen dat je er bent als hij je nodig heeft, geef je hem een veilige basis van waaruit hij zich goed kan ontwikkelen tot een mooi mens met zelfvertrouwen. Je noemt dit ook wel dat een kind zich goed kan hechten.
Vanuit die veilige basis durft hij uiteindelijk de grote wereld te gaan verkennen. Goed beschouwd zijn we ook best een beetje raar bezig dat we ons kleintje alleen in een bedje leggen, kijk maar eens om je heen naar de dierenwereld.
Waar zijn de meeste kleine zoogdieren? Inderdaad: dicht bij mama!
Gedragen worden
Alleen al hierdoor kan je begrijpen dat een kind veel bij je dragen eigenlijk helemaal geen kwestie van verwennen is. Eigenlijk ben je juist goed bezig.
Natuurlijk moet je wel de veiligheid hierbij niet uit het oog verliezen. Gewoon zelf dragen (een ideale positie is je kindje op zijn buikje op je onderarm leggen. Schijnt ook fijn te zijn bij krampjes. En jij houdt een arm over om nog iets te doen…) of gebruik één van de soorten draagdoeken.
Onderzoek heeft uitgewezen dat huilbaby’s zeker baat hebben bij gedragen worden.
Aanraking is een levensbehoefte
In onze wereld die steeds banger lijkt te worden voor lichamelijk contact, vergeten we misschien wel veel te snel dat er ook nog zoiets als huidhonger bestaat.
Een baby (maar volgens mij eigenlijk iedereen) heeft huidcontact nodig! Strelen of gewoon op je blote borst leggen is dan ook niks geen verwennerij, maar juist een eerste levensbehoefte.
Te vroeg geboren baby’s worden niet voor niets op de blote borst van papa of mama gelegd. En dit zogenaamde buidelen kun je ook prima doen met je baby thuis.
Na 6 maanden
Wordt je kindje ouder dan zal hij ook steeds meer gaan begrijpen dat zijn actie een reactie van jou kant oplevert en dat hij daar dus een vingertje in de pap heeft. Zachtjes aan kan hij dus gedrag gaan vertonen wat jouw gedrag gaat manipuleren…
Nu mag je op gaan letten met wat hij of zij wil. Laat je hem nu dus wel huilen? Ik vind van niet, want hij heeft nog altijd jouw bescherming nodig.
Maar begint hij te dreinen en heb je door dat hij echt gewoon zijn zinnetje zit door te drijven? Wees consequent, daar pluk je zeker later de vruchten van.
Laat hem merken dat je er wel voor hem bent, maar geef hem niet zijn zin! Doe je dit (meestal) wel, dan heeft hij ook door dat door zitten drammen zin heeft en dus zal hij dit gewoon voortaan blijven doen totdat hij heeft wat hij hebben wil.
Uiteraard is het hierbij nog een heel verschil of je het over een baby van 7 maanden hebt of over een driejarige peuter…
Wel of niet laten huilen bij een ouder kind?
Komen we meteen op het volgende punt: wat doe je met een ouder kind wat niet wil slapen en maar ligt te huilen? Nog altijd staat het feit vast dat je kind gewoon maar laten huilen niet goed is voor zijn veiligheidsgevoel.
Maar je kan wel duidelijk zijn dat het nu gewoon slaaptijd is en hij of zij zijn zin niet krijgt. Hier zijn meerdere methodes voor. Kies voor een manier die bij je past!
Check altijd de reden waarom je kind huilt. Ga er nooit zomaar vanuit dat het zinloos gejammer is!
Je kind kan ook in een gevaarlijk situatie terechtgekomen zijn en je moet er toch niet aan denken welke gevolgen dit kan hebben! Verstrikt in zijn slaapzak, overdwars door de spijlen heen of misschien heeft hij wel opeens hoge koorts.
Check dus altijd eerst of er niets is en schakel daarna over op consequent zijn.
Laat je niet gek maken door adviezen van anderen, maar volg je gevoel of vraag aan meerdere mensen om tips en kies de beste uit! Er zijn heel veel kinderen die het lijfelijk contact met de ouders gewoon nodig hebben en waarbij ze even bij je houden gewoon de beste methode is! Verlies dus nooit jullie unieke situatie uit het oog!
En nee: je hoeft niet alles te doen zoals de geleerden het melden. Die gaan nog altijd uit van een baby in een eigen wiegje, terwijl in heel veel culturen het als mishandeling wordt gezien als je je kind alleen laat…
En stiekem ben ik het wel met ze eens! Er zijn genoeg manieren om je kind wel bij jou in de buurt te houden en het toch veilig te laten slapen! Want daar moet je natuurlijk ook op letten.
Volg je eigen moeder (of vader) hart!
Baby ontwikkeling
- Ontwikkeling baby eerste 18 maanden
- Gemiddeld gewicht baby
- Motorische ontwikkeling baby
- Taalontwikkeling baby’s
- Ontwikkeling babyvoetjes eerste jaar
- Zicht ontwikkeling baby
- Kleur ogen ontwikkeling baby
- Gehoor ontwikkeling baby
- Baby haar
- Makkelijke baby; wat is moeilijkste periode?
- Sprongetjes baby
- Kan je baby verwennen?
- Regeldagen baby
- Eenkennigheidfase baby’s
- Orale fase baby’s in de mond stoppen
- Hechting ouder & kind
- Lichaamstaal baby
- Huidhonger baby
- Eerste schaterlach baby
- Wanneer stoppen met speen
- Duimzuigen
- Heupdysplasie
- Objectpermanentie
- Babypraat stem
- Eerste stapjes baby
- Baby leren kruipen
- Baby leren zitten
- Baby box omlaag & tot welke leeftijd
- Tummy time
- Hongersignalen baby
- Baby weetjes
Baby ontwikkeling per maand
- Baby 1 maand ontwikkeling
- Baby 2 maanden ontwikkeling
- Baby 3 maanden ontwikkeling
- Baby 4 maanden ontwikkeling
- Baby 5 maanden ontwikkeling
- Baby 6 maanden ontwikkeling
- Baby 7 maanden ontwikkeling
- Baby 8 maanden ontwikkeling
- Baby 9 maanden ontwikkeling
- Baby 10 maanden ontwikkeling
- Baby 11 maanden ontwikkeling
- Baby 12 maanden ontwikkeling
- Wat als je kind zwemles niet leuk vindt en wil stoppen? - 7 September 2024
- Wat zijn voorbeelden van ontwikkelingsgerichte activiteiten voor peuters en kleuters? - 29 August 2024
- Tips voor als je kind niet wil eten op school - 25 August 2024