Skip to Content

Sint Pannekoek; Jaarlijks pannenkoekenfeest ter ere van Jan Kruis bedenker van Jan Jans en de kinderen

Sint Pannekoek; Jaarlijks pannenkoekenfeest ter ere van Jan Kruis bedenker van Jan Jans en de kinderen

Sint Pannekoek: heb jij er al weleens van gehoord? En van het evangelie van deze beste man? Wat houdt het in en hoe vier je dit? En waar komt die Sint Pannekoek dan vandaan?

Wat is Sint Pannenkoek of eigenlijk Sint Pannekoek?

Sint Pannekoek is geen gewone feestdag, want er zit geen christelijke of andere religieuze gedachte achter. Ook al doet de naam vermoeden dat het een Rooms-katholiek feest zou zijn. Het heeft ook niks te maken met het koningshuis of iets uit de geschiedenis.

Het is een feestdag die simpelweg is bedacht door een striptekenaar! En wel Jan Kruis, die je misschien wel kent van Jan, Jans en de kinderen. In de schoolagenda Jan, Jans en de kinderen van 1986-1987 liet hij bij 29 november noteren dat het Sint Pannekoek is…

En uiteraard werd hierop ingehaakt met zijn strip voor de Libelle in november van 1986.

Rotterdamse traditie

Sint Pannekoek; Jaarlijks pannenkoekenfeest ter ere van Jan Kruis bedenker van Jan Jans en de kinderen - Mamaliefde

Volgens deze strip wil Catootje alleen pannenkoeken eten en opa Tromp vraagt daarop aan Jans wat voor dag het vandaag is. En natuurlijk weet opa dan te vertellen dat het precies vandaag Sint Pannekoek is, wat in Rotterdam een oude traditie zou zijn.

En voilà: we hebben er een feestdag bij…Jan Kruis houdt het hier niet bij. Jaren later, in 2015 pas, komt hij op de proppen met ‘Het evangelie van Sint Pannekoek’ en een jaar later wordt er zelfs een heel comité voor samengesteld.

De viering van Sint Pannekoek

Sint Pannekoek wordt inmiddels ook gewoon echt gevierd! Het waait rond op Facebook en andere sociale media en dan kun je uiteraard er al op rekenen dat het zich verder verspreidt. De mensen die deze posts verspreiden maken foto’s van zichzelf met een pannenkoek op hun hoofd.

En er zijn zelfs scholen die hier aan meedoen en samen pannenkoeken gaan bakken (en vervolgens een getekende pannekoek op hun hoofd doen, omdat het anders zonde is van het eten).

En geloof het of niet, maar in 2016 werd het zogenaamde 30-jarig bestaan van het feest gevierd! Het is natuurlijk wel heel grappig dat een gewoon schrijfidee zo kan uitgroeien tot een feest met steeds meer aanhangers!

Er zijn initiatieven waarbij men dit feest viert en meteen geld ophaalt voor het goede doel! Rotterdam en Groningen hebben het feest omarmd, maar ook op andere plekken wordt het gevierd in bijvoorbeeld huiselijke kring.

Sint Pannekoek; Jaarlijks pannenkoekenfeest ter ere van Jan Kruis bedenker van Jan Jans en de kinderen - Mamaliefde

Sint Pannekoek website

Het feest wordt officieel geschreven met een schrijffout…of eigenlijk op de ouderwetse manier. Correct Nederlands is tegenwoordig immers met een n, maar de website heeft het toch echt over Sint Pannekoek

. Er wordt gesteld dat het echt om een Rotterdamse traditie gaat en dat je een pannenkoek op je hoofd legt en dan iedereen een vrolijk en gezegend Sint Pannekoek toewenst.

Waar kun je Sint Pannekoek vieren?

Wil je weten waar je het feest kunt meevieren? Dat is op de site duidelijk te zien! Ga je zelf organiseren en mogen daar mensen naar toekomen? Meld je dan aan, dan kom je ook op de kaart te staan!

Zelf vieren: check de site!

Wil je zelf dit leuke feest organiseren? Natuurlijk zul je dan in de eerste plaats voor pannenkoeken moeten zorgen. Maar je kunt op de site ook nog een heus draaiboek vinden en dingen die je tijdens het feest kunt doen.

Je kunt bijvoorbeeld een bingo spelen en hiervoor dingen downloaden of kleurplaten. Je kunt zelfs meedoen met het verspreiden van het feest!

Want je kunt flyers, spandoeken en dergelijke tegen kostprijs kopen. Heel leuk als je Sint Pannekoek echt groots wil vieren met bijvoorbeeld een vereniging of misschien wel als buurtfeest!

Thuis vieren

Natuurlijk hoef je het niet meteen heel groots aan te pakken en kun je het heerlijk als een leuk feest in je eigen gezin vieren. Uiteraard horen er pannenkoeken bij en misschien is het een grappig idee om ook de legende van Sint Pannekoek voor te lezen. Die vind je hier. Zo maak je het nog echter!

En je snapt meteen waarom je een pannenkoek op je hoofd zou moeten leggen.

Natuurlijk kun je helemaal naar eigen idee dit vieren, maar om je een paar ideetjes te geven:

  • Kleurplaten van Sint Pannekoek kleuren
  • Bingo spelen
  • Met een pannenkoek op je hoofd op de foto gaan
  • Pannenkoeken bakken en daarna zelf mogen versieren
  • Pannenkoek raden (dus geblinddoekt raden wat er op de pannenkoek zit)
  • Het verhaal van Sint Pannenkoek naspelen of vertellen als poppenkastverhaal

Niet helemaal thuis; maar je kun deze dag natuurlijk ook een bezoek brengen aan het Jan Kruis Museum in Orvelte. In het museum zie je niet alleen Jan als striptekenaar maar ook als kunstenaar.

Pannenkoek ideetjes

Nu kunnen we dus niet zonder pannenkoek op dit feest. Uiteraard zal een gewone naturel pannenkoek voldoen als je het ding wilt gebruiken om op een hoofd(je) te leggen. Zorg er alleen wel voor dat het afgekoeld is…

Maar als we er dan een echt pannenkoekfeest van willen maken, dan zijn variaties natuurlijk wel heel leuk. Komen er gasten? Laat iedereen dan zijn eigen pannenkoekidee uitvoeren en meenemen en maak er een buffet van!

Zomaar een ideetje, maar het lijkt mij wel grappig. Uiteraard kun je dat ook doen als je het thuis viert met de kids. Maak verschillende pannenkoeken die ze wel kunnen waarderen en snijd ze in kleine stukjes (opgerold, bijvoorbeeld) en zet borden met deze rolletjes op een tafel.

Ieder kind kan dan pakken wat hij wil. Maar met kinderen hoort zelf versieren er natuurlijk ook bij. Ook een leuk idee: slakjes maken van pannenkoekrolletjes!

Waarmee kun jij je pannenkoek versieren?

Waar kun je dan je pannenkoek mee versieren? Dat kan met veel, bijvoorbeeld:

  • Poedersuiker
  • Kaneelsuiker
  • Basterdsuiker
  • Stroop
  • Slagroom
  • Ananas
  • Banaan
  • Appel
  • Kiwi
  • Mandarijn
  • Smarties of M&M’s
  • Hagelslag
  • Chocoladepasta

Pannenkoeken voor volwassenen

Natuurlijk kun jij je ook uitsloven met het bakken zelf en gaan voor een pizzapannenkoek of een lekkere spek/kaaspannenkoek. Ook hierin zijn heel veel variaties te bedenken en denk maar eens aan de pannenkoeken die je bij een pannenkoekenboerderij kunt krijgen!

Geen zin in al dat gedoe, maar vind je het wel leuk om toch iets ermee te doen? Dan kun je uiteraard wel de werkjes thuis doen en dan lekker met het hele gezin naar een pannenkoekenrestaurant gaan!

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)