Je zal misschien denken: huh? Wat wordt hier nu weer mee bedoeld? Als ik verklap dat het over eten gaat, begint er dan een lampje te branden? Juist ja, het lijstje met populaire gerechten die beginnen met de letter p. We hebben het dan over pannenkoeken, pizza, pasta, poffertjes en patat.
Dit zijn meestal de gerechten die bijna alle kinderen wel lekker vinden, en wij volwassenen trouwens ook. Maar ook zijn het gerechten die helaas vaak niet zo gezond zijn. Natuurlijk kunnen we daar wel iets op verzinnen!
Ook van deze 5 p’s bestaan er heerlijke, gezondere alternatieven zodat je zonder al te veel schuldgevoel kunt genieten van bijvoorbeeld een lekkere pannenkoek of pasta. Maar uiteraard mag je af en toe ook best “zondigen,” en daarom vind je hier ook nog enkele lekkere varianten van deze 5 p’s!
Pannenkoeken
Je kunt natuurlijk een pak pannenkoekenmix kopen in de supermarkt, maar wist je dat je ook heel gemakkelijk zelf pannenkoekenbeslag kunt maken? Het enige wat je nodig hebt is bloem, een snufje zout, eieren, melk en wat boter om de pannenkoeken in te bakken.
Aan een gewoon pak pannenkoekenmix moet je ook altijd nog eieren en melk toevoegen, dus eigenlijk zit er in zo’n pak alleen bloem met wat zout. Daar betaal je dan ruim een euro voor, terwijl een simpel pak bloem van een kilo maar de helft kost.
Een stuk goedkoper dus! En het zijn ook ingrediënten die je bijna altijd wel in huis hebt.
Basisrecept pannenkoeken
Je hebt nodig: 250 gram bloem, een snufje zout, 2 eieren, 500 ml melk en boter om in te bakken. In een beslagkom mix je met een garde de bloem, zout, eieren en de helft van de melk door elkaar.
Als je een glad beslag hebt, voeg je de andere helft van de melk toe en mix je dit er doorheen. Klaar! Je bakt de pannenkoeken nu één voor één door wat boter in de pan te verhitten en ongeveer één soeplepel beslag erin te gieten.
Zodra het mengsel grotendeels is gestold, keer je de pannenkoek om zodat hij aan beide kanten lichtbruin wordt.
Variaties met pannenkoeken:
Pannenkoeken met spek en kaas
Super lekker en super simpel! Gebruik het basisrecept voor pannenkoeken, en als het beslag in de pan ligt, leg je er ontbijtspek of katenspek op en bestrooi je de pannenkoek met wat plakjes kaas of geraspte kaas. Je zult zien dat de kaas heerlijk smelt over de pannenkoek!
Carrot cake pancakes
Doe wat geraspte wortel door het basisrecept voor pannenkoeken. Je zult zien dat de pannenkoeken mooi oranje van kleur worden! En wortels zijn ook nog eens super gezond. Als de pannenkoeken klaar zijn, kun je als topping wat kwark of Griekse yoghurt erop doen, met nog meer geraspte wortel en wat stukjes walnoot.
Pannenkoek spiesjes met fruit
Super leuk voor op een feestje, pannenkoekspiesjes! Gebruik het basisrecept voor de pannenkoeken en bak er een aantal. Je kunt de pannenkoeken daarna besmeren met jam of chocopasta.
Rol ze op, snijd de pannenkoeken in stukjes en maak er leuke spiesjes van door de stukken pannenkoek aan een prikker te doen met stukjes fruit ertussen.
Pannenkoeken met peer en geitenkaas
Als het beslag in de pan zit, kun je er wat dunne plakjes peer op leggen, zodat het in de pannenkoek meebakt. Vervolgens beleg je de pannenkoek met nog wat stukjes peer, rucola, geitenkaas en pecannoten.
Oreo pannenkoeken
Doe wat verkruimelde stukjes Oreokoekjes door het pannenkoekenbeslag. Als topping gebruik je natuurlijk nog meer stukjes Oreo!
Spinazie pannenkoeken
Voeg wat fijngehakte spinazie toe aan het basisrecept, waardoor de pannenkoeken mooi groen kleuren! Zo krijg je ook meteen wat extra groenten binnen. Heerlijk in combinatie met wat geitenkaas en walnoot.
Lees ook: Pannenkoeken recepten
Pizza
Je kunt pizza natuurlijk gewoon bestellen, maar heb je al eens geprobeerd om het zelf te maken? Je bent hier wel een tijdje mee bezig, maar als je dit eenmaal hebt geproefd, hoef je echt geen pizza meer van Domino’s of New York Pizza! Hier is het basisrecept voor twee pizza’s:
Recept pizza
- 250 gram bloem
- 3,5 gram instant gist
- 0,5 tl suiker
- 150 ml lauw water
- 0,5 tl zout
- 2 el olijfolie
Meng de gist, suiker en 50 ml lauw water door elkaar. In een andere kom meng je de bloem met het zout en maak je in het midden een kuiltje. Daar giet je het mengsel in. Roer het door de bloem en voeg daarna de rest van het water en de olijfolie toe. Daarna is het tijd om te kneden! Neem hier goed de tijd voor.
Zodra je een mooie deegbal hebt die niet meer plakt en lekker elastisch is, leg je het terug in de kom, dek het af met een vochtige schone theedoek en laat het op een warme plek in huis 45 minuten rijzen.
Hierna kun je de oven gaan voorverwarmen op 240 graden. De deegbal verdeel je in twee stukken, die je allebei uitrolt tot ongeveer 4 mm dikte. Leg de pizza’s op een met bakpapier beklede bakplaat.
Dan begint het leukste gedeelte: het beleggen! Doe wat saus over de pizza’s en beleg met toppings naar keuze, zoals salami, mozzarella, champignons, olijven, paprika en natuurlijk geraspte kaas. De randjes van je pizza’s bestrijk je met een dun laagje olijfolie, waarna je ze in de oven bakt gedurende 10 tot 15 minuten.
Ben je op zoek naar gezondere variaties op pizza? Vooral de bodem bevat redelijk wat calorieën, maar die kun je eenvoudig vervangen door iets anders. Zo kun je ook een pizza maken met filodeeg, bladerdeeg, tortilla wraps of een pizzabodem gebruiken die is gemaakt van bijvoorbeeld broccoli of bloemkool.
Door de bloem te vervangen door volkoren meel, krijg je een pizza waarvan je lang verzadigd zult zijn. Ook kun je havermeel, speltmeel of boekweitmeel gebruiken in plaats van bloem.
Let daarnaast op waar je de pizza mee belegt! Groenten zijn natuurlijk altijd goed, maar in vlees en kaas zitten wat meer calorieën. Wil je op je gezondheid letten, kies dan voor magere vleessoorten zoals kip of ham, en gebruik een beetje 30+ kaas en mozzarella.
Tips om je pizza mee te beleggen:
- Vijf kazen: bestrijk de pizza met een beetje tomatensaus. Daarna de kazen naar keuze, bijvoorbeeld: gorgonzola, edammer, goudse kaas, cheddar, mozzarella, geitenkaas of brie!
- Margherita: deze pizza lust iedereen toch? Je hebt alleen tomatensaus nodig, wat geraspte kaas of mozzarella en blaadjes verse basilicum.
- Pepperoni: verdeel wat tomatensaus over de pizzabodem, en leg er lekker veel plakjes pepperoni op. Ook kun je wat groene paprika in reepjes of blokjes toevoegen. Tenslotte nog wat gedroogde oregano en geraspte mozzarella er overheen en in de oven!
- Ham en champignons: gebruik voor deze pizza wat tomatensaus, plakjes ham, plakjes champignons en plakjes mozzarella. Eet smakelijk!
Lees ook: Pizza recepten
Pasta
Ook pasta is één van de vijf favoriete gerechten met een p! Zelf eet ik het ook graag. Je kunt er alle kanten mee op: vlees, vis, vegetarisch, veel groenten of juist niet, tomatensaus of een saus op basis van room, in een pan of uit de oven, gewoon of volkoren. Pasta kun je ook nog prima koud eten, bijvoorbeeld in een lekkere pastasalade!
Het fijne van pasta is dat je er juist lekker veel groenten in kunt doen om de pasta zo gezond mogelijk te maken. Zo krijg je meer groenten binnen dan de pasta zelf, waardoor je veel vezels binnenkrijgt en niet zoveel calorieën.
Maar wat je natuurlijk ook kunt doen, is de pasta in zijn geheel vervangen door groenten! Courgette leent zich daar goed voor. Je kunt kant-en-klare courgettespaghetti kopen, maar als je een spiraalsnijder hebt kun je dat ook prima zelf maken! Hier zijn enkele gezonde pastarecepten:
- Romige spaghetti met spinazie, boerenkool, munt, gember en kokosmelk. Dit recept is bovendien vegan!
- Spaghetti met tonijn, kappertjes, tomaatjes, knoflook, olijven en peterselie. Boordevol groente, maar super lekker!
- Vega paddenstoelen spaghetti. Heerlijk met wat rucola en geitenkaas erbij!
- Pastasalade met gevulde pasta en zelfgemaakte pesto van avocado. Welke gevulde pasta? Dat kun je zelf kiezen! Bijvoorbeeld tortellini met kaas of ravioli met spinazie-ricottavulling. Heerlijk in combinatie met de zelfgemaakte pesto met avocado.
- Vegan Mac & Cheese. Het romige wordt nagemaakt door de cashewnoten, terwijl de kaas wordt vervangen door edelgist. Het originele recept is natuurlijk hartstikke ongezond door alle kaas, maar deze vegan variant kun je met een gerust hart eten!
Meer gezonde recepten vind je hier.
Of ga je liever voor een traditionele pasta, of deze nou gezond is of niet? Geen probleem! Hier heb je enkele voorbeelden:
- Spaghetti carbonara. Wie is er niet dol op? Deze romige spaghetti bevat slagroom, eieren, parmezaanse kaas, peterselie, spekreepjes en knoflook. Helaas dus geen groenten en een echte calorieënbom, maar mega lekker!
- Spaghetti bolognese. Nog zo’n traditionele pasta! Hier kun je wél lekker veel groenten in kwijt, en daarom is de pasta meteen al een stuk gezonder dan het recept hierboven. Je hebt winterpenen nodig, bleekselderij, prei, uien, knoflook, olijfolie, gehakt, pastasaus basilicum, spaghetti en geraspte kaas.
- Pasta pesto met tomaat en kip. Wederom een heerlijke combinatie! Je kunt deze pasta ook koud eten als pastasalade, bijvoorbeeld de volgende dag als je een restje over hebt. Voor dit recept gebruiken we geen spaghetti maar penne. Verder gaan er cherrytomaten in, rucola, groene pesto, gekookte kipreepjes en geraspte kaas.
- Lasagne bolognese met bechamelsaus. Een heerlijke combinatie van bolognesesaus met een romig sausje! Je bent er iets langer mee bezig dan gewone pasta, omdat je de saus eerst in de pan moet klaarmaken en het geheel daarna nog in de oven moet. Maar lekker is het zeker! Je hebt nodig: ui, knoflook, bleekselderij, wortel, olijfolie, spekreepjes, gehakt, tomatenpuree, melk, passata, roomboter, bloem, parmezaanse kaas en lasagnebladen.
Poffertjes
Je krijgt van poffertjes toch meteen warme herinneringen aan vroeger, toen je heerlijke verse poffertjes ging halen bij de poffertjeskraam op de kermis? Vooral bij kinderen is dit gerecht nog steeds erg populair, en dat komt natuurlijk omdat het super lekker is! Wist je dat je zelf ook poffertjes kunt maken, gewoon in je eigen keuken? Hier volgt een basisrecept:
Recept poffertjes
- 2 eieren
- 350 ml melk
- 250 gram bloem
- 2 tl bakpoeder
- 100 gram boter
- Een snufje zout
- 1 el stroop
- Poedersuiker
Meng de bloem, het bakpoeder en zout door elkaar. Maak een kuil in het midden voor de eieren en de melk. Nu kun je alles gaan mixen. Daarna smelt je in een pannetje of in de magnetron 50 gram boter. Samen met de stroop voeg je dit aan het beslag toe en mix je het nog goed door elkaar. Laat het beslag even 20 minuten rusten
Daarna kun je de poffertjespan voorverwarmen en het beslag in een doseerfles doen. Het is belangrijk dat je de poffertjespan goed invet! Vul daarna alle holtes van de poffertjespan met het beslag. Met een vork of satéprikker kun je de poffertjes omkeren zodra er aan de bovenzijde van de poffertjes kleine belletjes zichtbaar worden.
Wil je graag wat meer variatie op poffertjes? Een klontje roomboter erbij en poedersuiker is lekker, maar je kunt nog veel meer doen!
- Poffertjes met een bolletje ijs en slagroom
- Poffertjes met aardbeiensaus, slagroom en stukjes aardbeien
- Poffertjes met gesmolten hazelnootpasta en plakjes banaan
- Poffertjes met gekarameliseerde appel en een bolletje kaneelijs
- Poffertjes met advocaat en slagroom
Benieuwd naar de recepten? Kijk dan eens hier.
Patat
We zullen de patat/friet-discussie even in het midden laten, want graag wil ik met jullie delen hoe je dit eenvoudig zelf kunt maken! Voortaan hoef je dus niet meer naar de snackbar voor een portie patat, maar kun je het gewoon zelf maken. Zo moeilijk is het helemaal niet:
Recept zelf patat maken
Om te beginnen moet je de aardappels schillen en wassen. Daarna snijd je ze in de lengte in plakken van ongeveer 1 centimeter dik. Deze plakken snijd je vervolgens in reepjes, zodat je frietjes krijgt. Leg ze ongeveer 10 minuten in een bak met koud water. Daarna laat je de frietjes uitlekken en dep je alles droog met keukenpapier.
Verhit de frituurolie tot 140 graden. Daarna ga je de frietjes 6 tot 8 minuten in deze olie voorbakken. Waarschijnlijk moet je de friet verdelen in twee porties, anders past het niet in de pan. Laat de patat een beetje afkoelen op een dienblad, goed uitgespreid.
Daarna ga je de patat afbakken in frituurolie van 180 graden. In 2 tot 4 minuten worden ze mooi goudbruin. Leg wat keukenpapier in een vergiet en doe daar de vers gebakken frietjes in, en bestrooi met een beetje zout.
In plaats van gewone aardappel, kun je als variatie ook eens zoete aardappel en andere groenten gebruiken! Wil je liever een gezondere variant? Volg dan ook bovenstaande stappen, maar bak de frietjes niet in frituurolie maar in de oven.
Hiervoor hoef je alleen maar de frietjes met 1 eetlepel olijfolie te mengen en eventueel wat kruiden, naar smaak. Dit scheelt aanzienlijk in verzadigde vetten!
Lees ook: Patat maken
Food recepten
- Kinder gerechten voor moeilijke eters
- Kind vegetarisch eten
- Baby recepten
- 5 p’s recepten: pizza, patat & pannenkoeken
- Kindvriendelijke diner recepten
- Kindvriendelijke recepten met verstopte groenten
- Gourmetten met kinderen
- Fun-cooking alternatief gourmetten
- Pannenkoeken recepten
- Populaire ovenschotels
- IJskoffie recepten
- Kindvriendelijke BBQ recepten
- Kindvriendelijke salade recepten
- Kindvriendelijke glutenvrije recepten
- Jackfruit recepten
- Paprika recepten
- Regenboogpasta recept
- Carpaccio bonbons recept
- Fruitspiesjes maken
- Gekleurde pannenkoekentaart recept
- Pastasaus met verborgen groenten recept
- Spaghetti met knakworst recept
- Ayurvada thee
- Doopnaam kiezen; incl. lijst met voorbeelden - 21 March 2024
- Surprise cadeau ideeën voor onder de 5 euro - 1 October 2023
- Sinterklaas vieren met oudere kinderen; 5 tips met pubers en tieners - 1 October 2023