Skip to Content

Pubers die niet kunnen slapen / laat naar bed gaan

Pubers die niet kunnen slapen / laat naar bed gaan

Het is een welbekend gegeven onder ouders: pubers die worstelen met slapen of pas in de late uren hun bed opzoeken. In dit artikel nemen we een diepere duik in de ervaringen en adviezen van ouders die te maken hebben met pubers die maar moeilijk in slaap vallen.

Van het gebruik van melatonine tot de invloed van schermen en de complexe rol van hormonen, we verkennen diverse facetten van dit veelvoorkomende probleem.

Avondkinderen

Voor veel ouders is het een bekend fenomeen: tieners die lijken op te leven in de late avonduren. Ervaringen worden gedeeld zonder namen te noemen, waarbij een ouder vertelt over een tiener die met name in het weekend pas na middernacht de slaap kan vatten. Het blijkt een uitdaging om deze avondlijke gewoonten te sturen naar een vroeger tijdstip voor het naar bed gaan.

Invloed van schermen

Er wordt gewezen op mogelijke boosdoeners zoals mobiele telefoons en laat tv-kijken. Het gebruik van schermen blijkt van invloed te zijn op de natuurlijke aanmaak van melatonine, het slaaphormoon. Er wordt benadrukt dat het vermijden van schermen, games, of Netflix een tijdje voor het slapengaan van essentieel belang is om een verstoring te voorkomen.

Hormoonhuishouding en melatonine

Er wordt uitgelegd dat de hormoonhuishouding bij tieners een cruciale rol speelt. De melatonineproductie komt pas laat op de avond op gang, wat resulteert in natuurlijke slaapproblemen. Het vermijden van schermen wordt voorgesteld als een mogelijke bevorderaar van de melatonineproductie.

Alternatieven en ervaringen

Diverse benaderingen worden gedeeld zonder namen te noemen. Het advies om een vaste tijd voor naar bed gaan en opstaan te hanteren, met tussenliggende activiteiten, wordt gegeven. Ervaringen met warme kruiken, een open raam, en massages met lavendelolie worden genoemd als mogelijke oplossingen.

Medische aspecten

Er wordt gevraagd naar eventuele ADHD en medicatiegebruik, waarbij gewaarschuwd wordt voor de verslavende werking en verstoring van het natuurlijke slaapritme door slaapmiddelen. Het suggereren van een verwijzing naar een slaap-waakcentrum of het gebruik van melatonine op recept wordt aangedragen.

Acceptatie en flexibiliteit

Het belang van acceptatie en flexibiliteit wordt benadrukt door verschillende ouders. Als tieners goed functioneren overdag, lijkt het minder relevant hoe laat ze precies gaan slapen.

Biologische klok van tieners

Het normale karakter van het avondlijke puberbrein wordt belicht. De discussie over schooltijden die mogelijk later zouden moeten beginnen, zodat tieners beter in staat zijn de lesstof op te nemen, wordt aangestipt.

Late bedtijden bij tieners lijken een samenspel te zijn van biologische factoren, hormoonhuishouding, en externe invloeden zoals schermen. Ervaringen en strategieën worden gedeeld, waarbij acceptatie en flexibiliteit vaak centraal staan. Het is duidelijk dat elk tienerindividu uniek is, en dat er geen eenduidige oplossing is voor dit veelvoorkomende fenomeen.

Linda van Aken