Skip to Content

Quality time met tieners en pubers

Quality time met tieners en pubers

Omgaan met je puber: vaak lees je de vervelendste verhalen over pubers en eigenlijk doen we ze daar ontzettend mee tekort. Want die puber van jou wordt gewoon volwassen en groeit uit tot een uniek persoon met zijn eigen wensen, idealen én waarden en normen.

Dat kan weliswaar strijd opleveren, maar het is minstens net zo leuk om juist op een gelijkwaardigere manier met elkaar om te kunnen gaan.

Interessante gesprekken voeren, pret hebben om de mafste dingen of gewoon lekker samen bezig zijn.

Wat kun je doen met je puber? ‘Dat wil hij (zij) toch niet’, denk je nu misschien. Veel pubers vinden het echt wel leuk om quality time te hebben met hun ouders! Goed voor jullie band!

Winkelen met je dochter 

Lekker de stad in met vriendinnen? Misschien wel een heel bekend dagje uit voor je. Maar zo’n dag shoppen kan uiteraard ook een prima moeder-dochtermomentje zijn. Een zoon die wel van kleren kopen houdt? Prima, neem je hem mee! En hoezo quality time? Dat is niet zo moeilijk.

Want dat dagje shoppen draait natuurlijk niet alleen maar om nieuwe kleren kopen. Tussendoor kun je heerlijk samen kletsen.

Af en toe even ergens iets drinken of wat lekkers eten. En als je naar een oude stad gaat kun je misschien ook nog wel iets moois bezoeken. Je bent even echt samen weg en daardoor hebben jullie dus tijd voor elkaar. Dat is waar het dan vooral om gaat. 

Samen gamen

Heb je een zoon die graag een game speelt? Of een dochter die met geen stok achter haar beeldscherm vandaan te krijgen is? Speel eens lekker met ze mee! Samen gamen is nog altijd wel achter een beeldscherm zitten en van echt praten zal het ook niet komen.

Maar je bent wél samen bezig met iets wat je kind graag doet. En dat is ook gewoon heel leuk.

Bezoek het theater

Het hangt even af van jullie interesses waar je heen zult gaan bij een theaterbezoek. Maar er is vast wel iets te bedenken wat je zoon of dochter leuk vindt. Een mooie musical wordt door veel mensen, ook pubers, gewaardeerd.

De musical over Tina Turner is daarbij uiteraard heel anders dan Soldaat van Oranje… Maar daar komen jullie vast samen wel uit.

Samen een workshop volgen

Quality time staat natuurlijk voor echt tijd voor je kind hebben. Actief samen ergens mee bezig zijn past daar prima bij. Misschien hebben jullie wel dezelfde interesses of hobby’s? Kijk dan eens of je een workshop ergens kunt vinden die hiermee te maken heeft.

Gek op sieraden? Dan is een workshop waar je een leuke armband kunt maken natuurlijk helemaal prima. Of misschien houden jullie wel van koken? Maar het kan nog leuker: doe juist eens iets wat helemaal nieuw voor jullie is!

Wie weet hebben jullie er dan wel een nieuwe hobby bij. Is het een verrassing voor je puber? Dan is het zeker top als je kiest voor een workshop die past bij je puber. Dan scoor je zeker weten hoog!

Naar de bios

Niks Netflixen en stomweg naast elkaar op de bank hangen zonder een woord te zeggen… Hoewel: ook dat kan leuk zijn. Maar ouderwets naar de bioscoop gaan en met een grote bak popcorn op schoot naar de film kijken is toch echt een grotere beleving. 

Spelletje doen

Oké, klinkt hetzelfde als gamen, maar nu bedoelen we natuurlijk de offline spellen. Een bordspel zou kunnen, maar je kunt ook denken aan een leuk kaartspelletje, een potje tafeltennis of sjoelen of misschien heb je nog wel een dartbord ergens hangen. 

Balletje trappen

Sportief kind, die puber van je? Samen even lekker met de bal bezig zijn kan een idee zijn. Hoewel niet iedere puber zit te wachten op een pa of moe die zich uit staat te sloven bij het openbaar voetbalveldje.

Dit hangt dus even af van je kind, van de plek waar je met de bal gaat spelen en hoe goed jij bent…. J

e kunt natuurlijk in plaats van voetbal ook gaan voor volleybal of bijvoorbeeld basketbal. Heb je op eigen terrein plek om zoiets te doen? Dan kun je je kind waarschijnlijk sneller uitdagen voor een potje!

Naar een beurs

Een creatieve beurs, de MotorRai, Libellebeurs of misschien wel de vrachtwagenbeurs: beurzen worden over allerhande thema’s gegeven en het is maar net waar je zoon of dochter gek op is.

Samen een dag weg en jullie vergapen aan leuke dingen is natuurlijk een prima combinatie. Koop de nieuwste creatieve spulletjes en eenmaal thuis kun je dus nog lekker vaak samen hiermee bezig zijn! 

Gewoon even naar …

Gewoon even samen op pad zijn, maar het hoeft niet allemaal lang en duur te zijn. Zomaar vanuit het niets even ergens een hapje eten (kan de Mac zijn, maar natuurlijk ook prima iets anders) zou een idee kunnen zijn.

Woon je vlakbij Schiphol of een groter station? Even daarheen en er een hapje eten of de winkeltjes langs struinen kan ook even lekker snel. 

Lekker naar buiten

Buiten zijn is gezond dus waarom zou je je qualitytime niet buiten houden? Zo sla je meteen twee vliegen in één klap. Nu kun je heel simpel de fiets pakken en lekker samen en stuk fietsen.

Prima mogelijkheid om ondertussen te kletsen en natuurlijk maak je het leuker als je onderweg even ergens pauzeert voor een ijsje, bijvoorbeeld. Of neem zelf wat mee en maak er een soort picknick onderweg van. Dit kan natuurlijk ook met een wandeling.

Stap in de auto en rijd eens naar een ander gebied om te wandelen, dat maakt het nog leuker. Of doe lekker avontuurlijk en huur mountainbikes en rijd een echte route (huur ook een helm…).

Ga vliegeren op het strand, struinen in de duinen, pannenkoeken eten na een boswandeling of misschien zijn jullie sportiever en boek je een uurtje wakeboarden of een leuke les windsurfen.

Er is van alles te bedenken en hoe afwisselender je het maakt, hoe sneller die puber van jou er helemaal voor in is!

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)