Skip to Content

Goede rugzak middelbare school; hoeveel liter heb je nodig?

Goede rugzak middelbare school; hoeveel liter heb je nodig?

Een rugzak kiezen voor de middelbare school is even goed nadenken aan welke eisen de rugzak moet voldoen. Wat moet er allemaal mee? En hoeveel? Uiteraard wil de brugpieper ook nog dat hij of zij er niet mee voor aap loopt…

Lekker goedkoop?

Toen mijn oudste naar de middelbare school ging, vonden we het overdreven om zo’n peperdure rugzak aan te schaffen. Op de basisschool voldeden de rugzakken die de supermarkt ieder jaar aanbood, prima. En voor het bedrag van deze rugzakken kon ik er tien kopen voor de prijs van zo’n merkgeval. Wist ik veel…

Maar we waren er al snel achter dat in dit geval duurder ook echt beter was. Kindlief deed hooguit een week of vier met zo’n supermarktgevalletje en dan was alweer de rits kapot of een naad uitgescheurd.

Dus zwichtten we en gingen op naar de winkel om een peperdure Eastpak te kopen, waar iedereen mee liep. Natuurlijk wel een groote, want er moesten immers veel boeken in.

Goed, dat was fout nummer twee. Want in de zomervakantie smeekte onze brugsmurf of we alstjeblieft een andere tas konden gaan kopen. De tas was véél te groot en hij liep echt voor gek met zo’n zogenaamde dubbeldekker.

Oké, opnieuw naar de winkel en jawel, toen was het ook goed. Nu, tien jaar later, heeft hij deze rugzak nog altijd in gebruik! De andere kids kregen dus in 1x een degelijke tas ;-) .

Prima draagcomfort

De hele dag lang met de tas overal heen sjouwen en dan ook nog op de fiets van en naar huis. Een rugzak die daarbij goed zit, is natuurlijk veel fijner dan een rugzak die ergens een beetje ronddwarrelt.

Kies een rugzak met gewatteerde schouderbanden, dat zit een stuk fijner. Een rugzak met rugventilatie kan bij lange eindes op de fiets ook erg fijn zijn.

Sterke tassen

Probeer op een lange dag maar eens de tas van je kind te tillen. Ik ben zelf iedere keer weer verbaasd dat onze pubers met dit soort gewichten rond moeten lopen. Wat dus ook inhoudt dat de tas deze gewichten wel prima moet aankunnen.

Let dus op de kwaliteit, ook als je graag ieder jaar van tas wilt wisselen. Want niemand zit er op te wachten om halverwege de trap op school je boeken te verliezen …

Boeken of laptop

Gaat jouw kind met een laptop naar school? Dan is het verstandig om een rugzak te nemen die hiervoor een apart vak heeft. Zo is de laptop veilig opgeborgen.

Heeft jouw kind verder geen extra boeken meer of moet hij, net als mijn jongste, met laptop én boeken naar school? Dan moet je er ook uiteraard op letten om genoeg ruimte voor de boeken te hebben.

Maar let op: koop geen hutkoffer met het idee dat er dan tenminste genoeg ruimte is. Het moet wel praktisch zijn in gebruik, om nog maar te zwijgen over de uitstraling van de tas. Jouw onzekere puber zit niet te wachten op een degelijke, maar oerlelijke rugzak…

Extra vakken voor je telefoon, agenda of portemonnee zijn wel fijn!

Grootte

Rugzakken zijn er, zoals gezegd, in meerdere formaten. Je zou ze onder kunnen verdelen in 3 maten. De kleine tassen zijn met een inhoud van 11 t/m 20 liter. Heb je geen boeken mee te nemen, of maar een paar, dan zijn deze tassen groot genoeg.

De middelmaten, 21 t/m 30 liter, zullen doorgaans de juiste maat zijn. Voor lange schooldagen met veel verschillende boeken heb je genoeg ruimte, maar de tas is ook weer niet te groot, waardoor het niet meer fijn meegedragen kan worden.

Toch zijn er nog groteren: 31 t/m 40 liter. Heeft jouw kind vakken met extra dikke boeken, wil hij ook zijn gymkleren in dezelfde tas meenemen of heeft hij andere extra mappen mee te nemen?

Misschien is dan een grote tas de meest geschikte voor jouw puber. Uiteraard betekent dit ook automatisch dat de draagkracht nog groter moet zijn!

Leuk design

Jouw kind moet met zijn of haar rugzak lopen. Dus laat hem of haar lekker zelf de tas uitkiezen.

Er zijn zoveel verschillende kleuren en patronen, dus er zit vast iets bij wat het helemaal voor hem of haar is!

Maar dan…

Nu kunnen we als ouders van alles goed voorbereiden, maar het blijft een feit dat jouw opgroeiende kind het steeds belangrijker gaat vinden wat de rest van de school heeft.

En ja, dan zal praktisch niet altijd de boventoon voeren. Heb jij een mooie, degelijke tas gekocht, die heerlijk zit en sterk is: koopt dochterlief zelf een grote handtas, want die hebben ze allemaal…

Tja, je kan je best doen om alle voordelen van jouw tas op te gaan noemen en haar proberen te overtuigen, maar ik ben bang dat het toch zachtjes aan een kwestie van loslaten gaat worden… ;-)

Goedkoop of dure rugzak kopen?

Wil je dit voorkomen? Dan zou je kunnen wachten met het kopen van een dure tas tot je kind op de middelbare school zit en hij of zij dus zelf weet wat de juiste tas is! (Misschien waren we dan toch zo dom nog niet…)

Maar: koop je een degelijke tas dan is die aankoop in ieder geval nooit weg. Gaan ze studeren, een weekendje weg of wat dan ook: ook dan kan de tas prima gebruikt worden!

(De dubbeldekker van onze oudste is dankbaar in gebruik door mij, als we eropuit trekken in de vakantie…)

Waar heb jij op gelet bij de aanschaf van een rugzak voor je kind?

Wil Cats
Volg me via: