Skip to Content

Slaapkamer puber stinkt; van zweet tot afval bij jongens en meisjes

Slaapkamer puber stinkt; van zweet tot afval bij jongens en meisjes

De puberteit is een periode van snelle ontwikkeling en veranderingen. Naast hormonale schommelingen kunnen tieners ook te maken krijgen met uitdagingen op het gebied van persoonlijke hygiëne. Van overmatig zweten tot stinkende kamers, pubers worden vaak geconfronteerd met onaangename geuren.

Natuurlijk kun je de deur van de kamer gewoon dicht houden, maar dat lost het niet op. Dus maak je geen zorgen, in dit artikel delen we handige tips om puberluchtjes aan te pakken en een frisse omgeving te behouden. Lees verder en ontdek hoe jij je tieners kunt helpen omgaan met deze dagelijkse hygiënische uitdagingen.

Stinkende / zwetende pubers

Puberteit is een fase waarin het lichaam van tieners drastisch verandert, inclusief de ontwikkeling van zweetklieren. Het is dus geen verrassing dat veel pubers te maken krijgen met overmatig zweten. Dit kan leiden tot ongemakkelijke situaties en zelfbewustzijn.

Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop pubers kunnen omgaan met zweten. Ten eerste is het belangrijk om regelmatig te douchen en een goede persoonlijke hygiëne te handhaven. Het gebruik van een milde antibacteriële zeep kan helpen om bacteriën te verminderen die geur veroorzaken.

Daarnaast kunnen tieners kiezen voor ademende kleding en natuurlijke vezels, zoals katoen, die vocht absorberen en de huid laten ademen. Het dragen van antitranspirant of deodorant kan ook helpen om zwetende geurtjes onder controle te houden.

Het is belangrijk om tieners aan te moedigen om openlijk over hun zorgen te praten en hen gerust te stellen dat zweten een normaal onderdeel is van de puberteit en dat er oplossingen zijn om ermee om te gaan.

Bron van de stank

Pubers zijn soms ook echte verzamelaars; het is dus de kunst om uit te vinden waar de geur precies in zit; is het hun beddengoed, de gordijnen of iets anders. Pubers hebben tenslotte nogal eens de neiging om eten en drinken mee te nemen naar hun kamer.

Dus check of er niet ergens nog iets van afwas of eten ligt te beschimmelen, er vochtige kleding of sportkleding ergens achter ligt of misschien zelfs wel een ongewenste dode muis?

Vergeet ook niet de prullenbak te checken; zelfs als het afval netjes wordt weggegooid en de prullenbak (op tijd) geleegd kan er onderin wat blijven plakken dat voor een onaangename lucht zorgt.

Om dit in de toekomst te voorkomen kun je voorstellen dat er in de toekomst niet meer gegeten mag worden op de kamer.

Ramen open

De vieze lucht moet natuurlijk ook de kamer uit. Zet iedere dag de ramen en gordijnen open zodat het even goed kan doorluchten en er frisse lucht de kamer in komt. Helemaal ideaal is het als de ramen 24/7 op een kiertje kunnen staan en heb je een ventilatierooster zorg er dan ook voor dat deze open staat.

De geur kan naast het beddengoed ook blijven hangen in ander textiel; als er gordijnen hangen kan het helpen om deze een keer te wassen, en het kan zeker helpen door deze te vervangen voor bijvoorbeeld een rolgordijn.

Beddengoed

Leuk al dat zweet, maar dat gaat overal in zitten. Niet alleen het dekbed en kussensloop, maar ook het kussen en dekbed zelf. Daarom zijn er meerdere tips en trucjes om te zorgen dat je van die onaangename lucht afkomt.

  • Vaker verschonen. Meestal wordt er (om de) week het beddengoed verschoont, het kan helpen door dit wat vaker te doen en zelfs twee keer per week te verschonen.
  • Beddengoed uithangen in de buitenlucht. Hang het beddengoed, inclusief de dekens, even op aan een waslijn of uit het raam zodat het goed kan luchten.
  • Ook kan het helpen om het dekbed en kussen regelmatig te wassen; zelfs een kort programma van 30 minuten op lage temperatuur met wat frisse geurpareltjes kan wonderen doen.
  • Er zijn ook speciale textielspray’s die je kan gebruiken om het bed / matras mee in te sprayen, bijvoorbeeld die van Ambi Pur werkt hier in huis echt goed en krijg ik het gevoel dat het niet alleen de geurtjes maskeert maar ook echt afbreekt.

Schoenen en kleding

Je puber zal echt niet de enige zijn met een stapel was op zijn / haar kamer; zorg er dus voor dat deze allemaal richting de wasmachine verdwijnt zodat het gewassen wordt. Dagelijks schone en frisse kleding aantrekken, in plaats van iedere dag dezelfde favoriete trui is ook helemaal niet erg.

Schoenen kunnen ook erg onaangenaam ruiken, trek deze daarom uit bij de voordeur en niet pas op de kamer en als ze erg ruiken kan je ze behandelen met bijvoorbeeld een schoenverfrisser zoals de Shoefresh.

Luchtverfrissers

Eventueel kan een interieurspray voor het huis helpen, al leert de ervaring dat dit soms maar kort effect heeft. In dat geval kun je kiezen voor een elektrische luchtverfrisser of een geurwolkje die een aangename geur verspreidt. Houd er echter wel rekening mee dat er in de ruimte geslapen moet worden en deze dus geen dampen ofzo achterlaten.

Een alternatief zijn geurstokjes, amberblokjes of een geurkaars aansteken. Al zit je in dat geval wel met de brandveiligheid.

Kamer verven

Wil je de hele kamer opfrissen; zog dan voor een nieuw kleurtje op de muren. Kies voor een lichte heldere kleur, zodat de geur uit het behang / muren verdwijnt.

Gooi de gordijnen open zodat het licht binnen komt. Nee, dat licht doet niets met de geur maar speelt in op andere zintuigen waardoor het toch iets frisser aanvoelt.

Deodorant

Tot slot; voorkomen is altijd beter dan genezen. Naast iedere dag douchen kan een goede deo voor je puber al wonderen doen, dan blijven die nare geurtjes ook niet hangen. ;-)

En natuurlijk kan je puber het ook proberen te maskeren door zijn of haar favoriete parfum te gebruiken.

Linda van Aken