Groeipijn: je hebt de term vast weleens gehoord. Pubers kunnen hier last van hebben. Wat is het, waar komt het door en wat kun je ertegen doen?
Wat is groeipijn?
Groeipijn komt regelmatig voor. Zit je kind in een groeispurt? Dan kan dit zomaar voorkomen en veel pubers maken nu eenmaal een groeispurt door. Toch is groeipijn niet alleen aan pubers toe te schrijven, ook op andere leeftijden kan er sprake zijn van groeipijn.
Er wordt geschat dat er bij meer dan 30% van de kinderen tussen 4 en 14 jaar groeipijn voorkomt. Het gaat hierbij om pijn in de benen die niet is toe te schrijven aan andere kwalen. Dat de pijn ook te voelen is in de armen komt maar heel zelden voor!
Waar komt groeipijn door?
De vraag waar groeipijn door komt is een interessante vraag. Zoals de naam doet vermoeden zou dit door de groei komen. Diverse sites geven dan ook aan dat het te maken heeft met de groei. Zo wordt er gezegd dat botten sneller gaan groeien en dit vooral doen bij rust. Daardoor is de pijn vaak in de nacht aanwezig.
Omdat de spieren meer tijd nodig hebben dan de botten om te groeien, komen de aanhechtingen tussen beide onder spanning te staan. Dit zou de pijn verklaren. Er zijn een aantal theorieën die een verklaring geven.
Hierbij wordt dan gedacht aan:
- Verminderde vaatperfusie van de botten
- Hypermobiliteit van de gewrichten
- Verminderde botsterkte
- Lagere pijndrempel
Maar geen enkele theorie is bewezen door voldoende onderzoek! In principe is het een onschuldige kwaal, mits er natuurlijk geen andere oorzaken te vinden zijn.
Zijn er zichtbare afwijkingen, heeft je kind veel pijn, krijgt het koorts of als de pijnklachten ook in de ochtend aanhouden, raadpleeg dan een arts. Uiteraard doe je dat altijd als je het niet vertrouwt!
Waar kan groeipijn toe leiden?
Het is niet alleen de pijn op zich die voelbaar is, maar er kan meer ontstaan tijdens deze groeispurt. Zo kan een kind opeens over zijn eigen voeten struikelen, zoals we dat noemen. Het is dan net of hij zelf zijn eigen groei niet bij kan houden.
Maar ook kunnen ze op andere manieren onhandig zijn. Dingen uit hun handen laten vallen, bijvoorbeeld. Zere knieën, gewrichten en schenen: het komt allemaal voor. En in zeldzame gevallen dus ook de armen.
Soms kan er een verschil ontstaan (tijdelijk) tussen de lichaamsdelen, omdat het één sneller groeit dan het andere!
Andere groeikwalen
Naast groeipijn (waarbij de term ‘groei’ dus niet eens zeker is…) kunnen er meer kwalen opduiken die met groeien in de puberteit te maken heeft. Groei kost immers energie, dus is het niet verwonderlijk als pubers moe zijn.
Hoewel dit natuurlijk lastig in te schatten is of het werkelijk door de groei komt of omdat ze bijvoorbeeld zo moe zijn door piekeren of misschien wel lekker verliefd zijn en niet kunnen slapen…
Uiteraard kunnen er ernstigere zaken zijn, dus houd het wel in de gaten! Iets wat duidelijk met snel groeien te maken heeft, is het ontstaan van striae. De huid kan de groei niet bijhouden en hierdoor kunnen deze vervelende strepen ontstaan.
Overigens kan je zoon of dochter ook meer honger dan normaal hebben door de groeispurt. Niet zo vreemd, natuurlijk, want de energie moet toch ergens vandaan gehaald worden.
Wat kun je aan groeipijn doen?
Ook hiervoor geldt dat er bijna geen onderzoek naar is verricht. Wel wordt er gesteld dat masseren kan helpen en er eventueel pijnstilling gegeven kan worden.
Andere dingen die naar voren komen als mogelijke verzachters zijn:
- Warme kruik
- Op de pijnlijke plek een koude doek met water en citroensap leggen
- Zorgen voor een goede bloeddoorstroming (dus rekken en strekken)
Mag je sporten met groeipijn?
Sporten zou op zich het probleem niet moeten zijn. Natuurlijk moet je kind zelf zijn grenzen aanvoelen en stoppen als het niet fijn is.
Heeft je kind last van groeipijnen, meldt dit dan bij de trainer, zodat hij ook rekening hiermee kan houden. Een trainer kan immers juist de kinderen willen stimuleren om nog een stapje extra erbij te zetten. Wat voor nu immers niet echt fijn is!
Overigens wordt er door fysio’s aangeraden om rust te nemen en dat je kind een balans vindt tussen bewegen en deze rust. Laat ze niet zomaar voluit gaan sporten, zeker niet na een winterstop of de zomervakantie. Bouw het rustig op. Is er intensief gesport door een wedstrijd? Zorg dan voor rust na afloop!
Wat doe je als ouder?
Als ouder moet je groeipijn serieus nemen! De pijn is echt, ook al is de oorzaak dan misschien niet ‘bijzonder’. Als je kind het pikt, kun je zijn benen (of armen) masseren, of vertel hem of haar hoe dat zelf gedaan kan worden.
Je kunt ook uitproberen of je kind het fijn vindt om met een warme kruik te slapen. Of om die overdag lekker bij zijn benen te hebben liggen.
Hoe lang groeit een kind?
Een kind blijft groeien tot de groeischijven dichtgroeien. Bij meisjes zal de groeisnelheid ongeveer klaar zijn als ze 13 is, bij jongens ligt dat een jaar later. Maar dit zegt dus nog niet dat ze helemaal uitgegroeid zijn, alleen is dan het tempo een stuk lager. Hoe lang je kind zal worden, kun je natuurlijk zo niet zeggen.
Een kleine leidraad hierin is wel dat de meeste kinderen de lengte van hun ouders iets overstijgen. Kijk ik bij onze kinderen, dan zitten er grote verschillen tussen mijn zoons, dus helemaal waterdicht is dit zeker niet.
Vindt je kind (of jij) het leuk om de lengte een beetje te voorspellen, kijk dan eens bij de TNO groeicalculator. Uiteraard hangt groeien ook van andere factoren af, zoals de gezondheid, voeding en zelfs hoe goed je zoon of dochter slaapt!
- Knutselen ideeën voor kleuters van 5 / 6 / 7 jaar - 10 September 2024
- Wat als je kind zwemles niet leuk vindt en wil stoppen? - 7 September 2024
- Wat zijn voorbeelden van ontwikkelingsgerichte activiteiten voor peuters en kleuters? - 29 August 2024