Skip to Content

Examenvrees tips / medicatie voor kind op school of autorijden

Examenvrees tips / medicatie voor kind op school of autorijden

Al ruim 12 jaar volg ik geen onderwijs meer, maar toch droom ik zeker nog wel wekelijks over het niet halen van een belangrijke toets. Oftewel examenvrees. Het gevolg in mijn droom.. iedereen slaagt en ik zak als enige.

Het nare is dat deze droom nog hardnekkig is ook. Vaak komt deze terug en met name als ik druk ben (geweest). Spanning hoort bij het maken van een toets. En dit hoeft niet erg te zijn.

Gezonde spanning zorgt voor meer focus. Dat je volledig geconcentreerd aan het werk bent. En dat je voelt..nu is het moment waarop ik knallen kan. Het wordt echter anders als er een potje angst zit. Die niet gezond is maar zulke grote vormen aanneemt, dat je niks meer kan.

Je kunt voor veel dingen last hebben van examenvrees. Niet alleen voor het behalen van je middelbareschooldiploma. Maar ook examenvrees bij het afrijden van je auto of voor je motorrijbewijs. Examenvrees kan je flink belemmeren.

Welke tips helpen? En is er een vorm van medicatie die bewezen effectief is tegen examenvrees?

Examenvrees, wat is het?

Al ben je nog zo goed voorbereid, examenvrees kan een obstakel zijn. Het treedt op voor of tijdens dat belangrijke moment. Het kan zo ernstige vorm aannemen dat je een black-out krijgt en niet meer kunt presteren.

Examenvrees is aan deze symptomen te herkennen:

 • Gedragsveranderingen: Denk aan minder energie, meer naar bed willen en veel slapen. Moeite om rust te vinden en ontspanning te ervaren hoort ook als symptoom hierbij. Daarnaast kan een veranderd eetpatroon wijzen op een symptoom van examenvrees.
 • Emotionele klachten: piekeren, huilen, snel prikkelbaar en emotioneel reageren.
 • Fysieke klachten: verhoogde hartslag, maag – en darmklachten, buikpijn, hoofdpijn, vermoeidheid, slaapproblemen.
 • Mentale klachten black-out, concentratieproblemen.

Het blijkt dat mensen met examenvrees ook meer kans hebben om te zakken. Belangrijk dus om de oorzaak achter de examenvrees aan te pakken.

Tips die helpen als je last van examenvrees hebt

Herken je jezelf in bovenstaande symptomen? En komt er bijna een belangrijk (toets)moment aan? Lees dan deze tips even door!

Blijf sporten

Het kan goed zijn dat je hoofd helemaal niet naar sporten staat. Dat je iedere vrije minuut aan het leren van je toets wilt spenderen. Maar weet dan dat sporten een positieve uitwerking heeft op je lichaam én geest.

Door te sporten ga je stress tegen. Je maakt letterlijk je hoofd leeg en verzet je gedachten. Blijf dat hardlooprondje van een half uur er dus inhouden!

Dagplanning

Je hebt invloed op..je planning. Maak een grote dagplanning. Naast het leren aan de toets, plan je ook pauzes en ontspanning in. Heel essentieel. Sta iedere dag op dezelfde dag op, ga ook op tijd naar bed. Zorg voor voldoende slaap.

Het liefste houd je ook nog je leeromgeving netjes en clean. Dit om prikkels te vermijden en zo helemaal gefocust aan de slag te gaan. Het is ook belangrijk om op tijd te beginnen met leren. Deel de stof in stukjes op.

Gezond eten

Als je last van examenvrees hebt, kan het zijn dat je meer behoefte aan zoetigheid hebt. Dit zorgt even voor een opkikker maar daarna komt de sugar rush. Gevolg: moeheid en meer moeite om je goed te concentreren. Daarnaast blijkt dat een grote hoeveelheid zoetigheid eten juist prestatiebelemmerend werkt.

Mindset

Een positieve mindset kan je zo helpen. Oefen in zinnetjes die je tegen jezelf kunt uitspreken. ‘Ik heb er alles aan gedaan, ik ga er met vertrouwen in’ bijvoorbeeld. Leer negatieve gedachten te herkennen. Besteed hier geen aandacht aan.

Bekend is dat je gedachten als wolken gaat zien die voorbij drijven. Een psycholoog kan je goed helpen met het vinden van de juiste mindset om met examenvrees om te gaan.

Geef toe dat je last hebt van examenvrees

Het hebben van examenvrees is iets waar je je niet voor hoeft te schamen. Het helpt om dit te delen met anderen. Vrienden, ouders, de rijschoolhouder. Zij kunnen vaak goed naar je luisteren en tips geven.

Perfect hoeft niet, goed is genoeg

Zorg dat je de grote lijnen van de stof kent. Perfect is voor niemand haalbaar. Door het bijhouden van alle lessen en tussentijds je vragen te stellen, bouw je zelfvertrouwen op.

Medicatie examenvrees

Het is altijd verstandig om naar de huisarts te gaan. Deze kan naar je luisteren en je advies geven. De ene huisarts zal bijvoorbeeld een doorverwijzing geven voor een psycholoog. Weer een ander raadt mindfulness aan. Er kunnen situaties zijn dat medicatie ook helpend is.

Welke medicatie is er om examenvrees aan te pakken?

 • Propranolol wordt voorgeschreven bij ernstige examenvrees. Dit medicijn vertraagt de hartslag. Ook verlaagt het de bloeddruk. Je hart heeft hierdoor minder zuurstof nodig.
 • Valdispert Stress Moment Forte en Valdispert Stress & Focus gummies zijn natuurlijke middelen.
 • De studeerpil: deze pil verbetert de concentratie. Daarnaast zorgt het voor extra energie bij vermoeidheid. Ook werkt het positief op het geheugen.

Natuurlijke middelen tegen examenvrees

De volgende natuurlijke middelen helpen je om rustig te worden:

 • Valeriaan
 • Kamille
 • Sint Janskruid
 • Groene Thee
 • Hop
 • Passiebloem
 • Lavendel
 • Citroenmelisse.
 • Een kop kamillethee drinken, geeft je rust.
Mirjam de Stigter