Skip to Content

Vlag uithangen als je geslaagd bent

Vlag uithangen als je geslaagd bent

Het is een echte Nederlandse traditie om de vlag uit te hangen als je geslaagd bent, met aan het einde de rugzak die je nu niet meer nodig hebt. Hoe leuk is het om de hele straat te laten zien dat je deze mijlpaal hebt behaald en een fase hebt mogen afsluiten.

Waarom de vlag uithangen?

De vlag uithangen is een symbolische manier om een boodschap over te brengen. Het is een indirecte manier om aan te geven dat er een speciale gebeurtenis heeft plaatsgevonden of gaande is.

Bijvoorbeeld, wanneer we een oranje wimpel aan de vlag hangen, vieren we de verjaardag van het koninklijk huis. Op 4 mei herdenken we door de vlag halfstok te hangen. En wanneer we een schooltas aan de vlag bevestigen, laten we zien dat we zijn geslaagd voor een opleiding. Soms kan de betekenis nog specifieker zijn, zoals wanneer een doktersjasje wordt uitgehangen om aan te geven dat iemand is geslaagd voor een medische opleiding.

De uitdrukking ‘met vlag en wimpel’ heeft ook een historische achtergrond. Het verwijst naar het glansrijk behalen van een overwinning, alsof je triomfeert met behoud van vlag en wimpel. In latere tijden werd deze uitdrukking ook in bredere zin gebruikt. ‘Met vlag en wimpel slagen’ betekent dus dat je met glans geslaagd bent, alsof je de overwinning behaalt met trots wapperende vlag en wimpel.

Geslaagd vlaggen

Naast de traditionele Nederlandse vlag met rood wit en blauwe baan zijn er tegenwoordig ook speciale geslaagd vlaggen te koop:

Vlag uithangen als je geslaagd bent - Mamaliefde
Vlag uithangen als je geslaagd bent - Mamaliefde
Vlag uithangen als je geslaagd bent - Mamaliefde
Vlag uithangen als je geslaagd bent - Mamaliefde
Vlag uithangen als je geslaagd bent - Mamaliefde
Vlag uithangen als je geslaagd bent - Mamaliefde

Regels voor het uithangen van de vlag

Je mag altijd de vlag uithangen. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis als een huwelijk of het slagen voor een examen. Ook halfstok vlaggen bij een overlijden mag. Het is dan ook een echte traditie geworden. Er is wel een vlaggenprotocol, maar die geldt voornamelijk voor overheidsgebouwen.

Er is geen wet die vlaggen verbiedt of bepaalt hoe je moet vlaggen. Je bent dus nooit strafbaar als je de vlag uithangt.

bron

Natuurlijk wordt er wel van je verwacht dat je respectvol met de vlag om gaat, zo hoort de nationale vlag de grond niet te raken. Ook is het een gewoonte om de vlag niet laat hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst. Echter is er niemand die er wat van kan zeggen als je hem een paar dagen en nachten laat hangen.

Hoe lang mag je vlaggen?

De een hangt alleen de dag van de eindexamen uitslag de vlag, met rugzak uit terwijl de ander dat een week laat hangen of tot de diploma uitreiking is geweest. Hier zijn verder geen regels voor.

Linda van Aken