Skip to Content

Alpina Rider loopfiets review

Alpina Rider loopfiets review

Het leuke aan twee dochters die slechts elf maanden in leeftijd schelen, is dat ze elkaar heel makkelijk opvolgen. May trekt zich echt op aan haar grote zus Rose. Je merkt dat in haar woordenschat, maar ook in gedrag. Dus toen Rose voor het eerst rondjes ging fietsen op haar fiets met zijwieltjes, riep haar jongere zusje om het hardst dat ze ook wilde.

Met ruim anderhalf jaar was ze daar destijds echt te klein voor. Laatst waren de rollen omgekeerd. Ik mocht May verrassen met een prachtige Alpina Rider loopfiets in de kleuren mint/rozerood. En nu was het haar elf maanden oudere zus die ook wilde. Geef haar eens ongelijk. De loopfiets ziet er namelijk prachtig uit en hij is nog goed voor haar motorische ontwikkeling ook!

Waarom is een loopfiets goed voor peuters?

Alpina Rider loopfiets review - Mamaliefde

Het gebruiken van een loopfiets stimuleert dat kinderen beter leren hun evenwicht te bewaren. Veel beter nog dan fietsen met zijwieltjes, zoals we die nu vaak gebruiken. Daarnaast is fietsen nogal wat: je moet leren je evenwicht te houden, sturen, trappen en remmen.

Met een loopfietsje kunnen kinderen zich voorzichtig op de eerste twee vaardigheden concentreren en op die manier zelfvertrouwen ontwikkelen. En het heeft natuurlijk voordelen voor de overstap naar een echte fiets: kindjes die een loopfiets hebben gehad, leren vaak sneller fietsen.

Vanaf welke leeftijd is de loopfiets geschikt?

Deskundigen raden de loopfiets aan vanaf 2 jaar. Dan zijn ze namelijk beter in het bewaren van hun balans dan kinderen die jonger zijn. Ze gaan mee tot een jaar of vier. Je kan, net als bij echte fietsen, zowel stuur als zadel aanpassen aan de lengte van je kindje.

Moeten kinderen met een loopfiets een helm op?

Waar wij vroeger leerden fietsen zonder enige vorm van bescherming, zie je tegenwoordig steeds vaker valhelmpjes. Ze zijn in Nederland niet verplicht, maar je kind kan ook met een loopfiets hard vallen. Zeker wanneer hij meer snelheid maakt. Het is dus raadzaam om een helmpje aan te schaffen om je kind te beschermen.

Alpina Rider Loopfiets 12” Girls 2018; hoe zet je hem in elkaar?

Alpina Rider loopfiets review - Mamaliefde

We kregen de loopfiets geleverd in twee delen. Het rijklaar maken van de Alpina Rider loopfiets is eenvoudig:

  • Plaats het stuur op het frame en monteer hem op de juiste hoogte
  • Pas het zadel naar wens aan
  • Plak evt. de naamstickers op de juiste plek om de loopfiets te personaliseren
  • Monteer de bel op het stuur

Het enige dat je nodig hebt is een kruiskopschroevendraaier en wat grotere inbussleutel. Echt, kind kan de was doen. Binnen tien minuten stond de fiets klaar in de gang.

De naamstickers maken deze fiets helemaal uniek. Je kan bij de aankoop namelijk gratis de stickers met de naam van je kind bestellen. Door die op de vork van de loopfiets te plakken creëer je wel een heel speciale fiets. Daar wil je kind wel de blits mee maken en trots showen op het schoolplein van de peuterspeelzaal ;-)

Hoe bevalt de fiets?

Binnen testen

Joelend reed ik naar binnen met de Alpina Rider loopfiets. Mays ogen spraken boekdelen: trots, nieuwsgierig en zo ontzettend blij. Ro en ik grinnikten om haar houding en onze blikken kruisten elkaar even.

Wat is het toch mooi als je kinderen zo intens gelukkig reageren. Voorzichtig nam ze plaats op het zadel. Dat moest nog iets omlaag, maar toen kon het echte loopfietsen beginnen. Uiterst geconcentreerd ging ze rond de salontafel. D

e bochtjes waren nog wel onwennig, maar ze pikte het redelijk snel op. En het zit ook niet in Mays aard om keihard te rennen en dan haar voeten op te trekken – iets wat meer in Rose’ straatje ligt. In elk geval vond ik het na verloop van tijd goed genoeg om lekker samen naar buiten te gaan. Gelukkig was het goed weer.

Alpina Rider loopfiets review - Mamaliefde

Ons eerste fietstochtje

Zelf vond ik mijn planning niet zo heel ambitieus: eerst naar het bruggetje vijfentwintig meter verderop en daarna terug naar de speeltuin achter ons huis. Dat is in totaal nog geen honderd meter lopen, denk ik.

Bovendien kon ik dan misschien wat foto’s maken bij de brug – dat is een stuk leuker om te laten zien dan in onze achtertuin, leek me. May was het daarmee eens. We gingen een stukje fietsen, foto’s maken en naar de speeltuin.

Onze jongste peuter nam plaats op het zadel en stiefelde rustig richting de brug. Op zich prima, want we hadden tijd zat. Rose en ik bewonderden de plaatselijke flora en fauna in de tussentijd. Eenmaal op de brug bleek het tij echter gekeerd.

May zat helemaal niet te wachten op haar fotograferende moeder en liep kwaad richting huis. Vervolgens kwam ze bij me zitten en hielp me met een paar foto’s.

Ik wilde het allemaal niet te veel oprekken en dus gingen we terug richting huis. Misschien moet ik nog even iets vertellen over May. Ze is weliswaar heel erg voorzichtig, maar tegelijkertijd ook waanzinnig ongeduldig.

Dat resulteerde dus in groot protest toen we naar de speeltuin gingen. Ze wilde naar huis. Lopend. Ik nam de loopfiets in mijn hand mee en zij rende vooruit.

Tip: wacht tot je kindje er echt aan toe is en heb geduld.

Wat we hieruit meenemen, is dat je gewoon de tijd moet nemen. En niet elk kindje is op hetzelfde moment klaar voor een loopfiets. May vindt het fantastisch, maar heeft moeite met accepteren dat ze nog niet alles kan. Ze wil het eigenlijk in één keer kunnen.

Daarom doen we tegenwoordig alleen kleine stukjes met de loopfiets en dat gaat prima. Ze krijgt steeds meer door op welke manier ze moet sturen en hoe ze haar balans het best bewaart. En het zou me niks verbazen als ze er binnenkort keihard vandoor scheurt.

Eindoordeel

Persoonlijk ben ik echt fan van de kleuren. Maar goed, dat is natuurlijk niet het allerbelangrijkste. Waar ik heel veel waarde aan hecht is het stevige frame van de Alpina Rider loopfiets.

Het stuur is lekker breed, het zadeltje stevig en niet te glad. Ook is de loopfiets niet zwaar (toch handig wanneer je kind halverwege weigert verder te loopfietsen).

May past met haar 2 jaar goed op de fiets en ik zie dat, hoe meer ze oefent, het sturen echt steeds beter gaat. Dat gaat haar ongetwijfeld zoveel voordeel opleveren wanneer ze straks aan het echte werk begint.

Een ander voordeel ten opzichte van de driewieler vind ik dat ze zich echt groter voelt. Je ziet het aan haar en ze straalt wanneer ze erop zit. Ook Rose (3) kan er nog prima mee uit de voeten.

Ik vind het persoonlijk echt geen dure investering voor een vervoersmiddel waar je zoveel plezier en profijt van hebt. Sterker nog, ik vermoed dat ik al een heel leuk cadeautje weet voor ons neefje (1) over een jaar.

Alpina

Fietsmerk Alpina richt zich op kinderen van 2 t/m 12 jaar.

Alpina Rider 12” 2018

De Alpina Rider is de loopfiets in de collectie. Met 12” banden en een stalen frame biedt deze loopfiets je kindje de zekerheid en veiligheid die hij nodig heeft.

Bij deze loopfiets krijg je gratis naamstickers in sierlijke witte letters die je eenvoudig op de achtervork van het fietsje kan plakken. Beschikbaar in de kleuren; Azure Blue, Dark Red, Black Matt, India Green (op de foto), Blossom Pink.

Merel van Berkel