Skip to Content

Alpina cargo kinderfiets review; wat is de kwaliteit voor jongens en meisjes

Alpina cargo kinderfiets review; wat is de kwaliteit voor jongens en meisjes

Op de fiets naar school; als je kinderen hebt in de basisschoolleeftijd één van de normaalste zaken van de wereld. Maar toch is het niet altijd zo ‘makkelijk’ als je denkt.

Onze zoon was drie toen hij had geleerd te fietsen zonder zijwieltjes op een 12 inch kinderfietsje. We waren met zijn anderhalf jaar oudere zus aan het oefenen op haar Alpina Ocean en hij wilde ook. Zogezegd, zogedaan.

Naar school ging hij echter achterop; want één kind in de gaten houden in het verkeer vond ik wel voldoende. Toen kreeg hij een step wat hij toch wel een stuk makkelijker vond en werd hij te groot voor zijn kinderfiets dus kochten we voor een paar tientjes een stoere blauwe racefiets van een kennis over.

Toen begon het drama; hij wilde niet meer fietsen (zonder zijwieltjes) terwijl we allebei wisten dat hij het wel kon!

Alpina kinderfiets

Review Alpina Cargo meisjes en jongensfiets - Mamaliefde.nl

Nu heeft zijn zus al jaren een heel goede fiets van Alpina waar ze heel veel plezier van heeft, en hebben zij ook heel fijne jongensfietsen.

Samen hebben we er daarom één uitgezocht, zodat het ook echt een fiets is die hij zelf heel stoer vindt en op wil fietsen. Dit werd de Alpina Cargo kinderfiets die ze zowel in het blauw als het grijs hebben.

Omdat ze niet op voorraad waren moesten we even een paar weken geduld hebben, wat heel fijn was want zo kon ik hem er alvast mentaal op voorbereiden en afspreken dat als hij zijn nieuwe fiets kreeg, hij zelf op de fiets naar school zou gaan.

Fiets ophalen

Review Alpina Cargo meisjes en jongensfiets - Mamaliefde.nl

Vlak voor de zomervakantie was het zover; en kregen we bericht dat we de fiets konden ophalen. Alpina werkt samen met fietsenwinkels in heel Nederland, zodat ook als je hem online bestelt je hem altijd in de buurt kan ophalen.

Wij konden de fiets ophalen bij Wijtman Fietsen in Delft, zij hadden de fiets helemaal klaargemaakt zodat hij letterlijk de winkel uit kon fietsen ;-)

Oké, wel met vasthouden, maar toch. Toen hij de fiets zag sprong hij er al direct op, omdat deze toch net een slag kleiner is kan hij met beide voeten op de grond en heeft hij zo meer de zekerheid die hij nodig heeft.

De fiets is compleet met een bagagerek aan de voor- en achterkant, een handrem aan de voorkant die hij heel indrukwekkend vindt want dan ‘beweegt’ zijn fiets, en een fietsbel. Het fijne van dat hij er zelf ook bij was is dat het stuur ook nog even in de juiste hoogte werd afgesteld.

Er zit geen slot bij, maar voor op het schoolplein is dat toch wel handig. Dat werd een feloranje cijferslot, ideaal want dan kan je ook geen sleuteltjes meer kwijtraken of problemen dat papa of mama de sleutel heeft etc.

Nu leek het me nog niet handig om meteen op de fiets naar huis te fietsen dus was het even passen en meten om de fiets achterin de mini te krijgen, aangezien onze eigen auto tijdelijk bij de garage stond.

Oefenen

Review Alpina Cargo meisjes en jongensfiets - Mamaliefde.nl
Review Alpina Cargo meisjes en jongensfiets - Mamaliefde.nl

Die middag was het kinderfeestje van zijn zus, maar we hadden nog een kwartiertje. Omdat ik daad bij woord wilde voegen en ook echt de volgende dag op de fiets naar school wilde gaan zijn we even gaan oefenen.

Eerst nog even met een shawl want hij vond het toch wel spannend en ja, ook een beetje omgekocht met een ijsje. In het begin fietste hij heel langzaam en daarom erg wiebelig, dus laten voelen dat als je sneller trapt je ook veel stabieler zit.

Toen dat ijsje op was begon hij er zelf over dat hij nog een keer wilde oefenen, dus meteen daar in meegegaan. Dit keer moest ik helpen ipv papa en na een keer heen en weer had hij het zelfvertrouwen en kon ik heel hard achter hem aan rennen dus moest ik hem wel loslaten.

Dat moest papa natuurlijk zien, en later ook oma en opa. Ook alle kinderen die voor het kinderfeestje kwamen moesten, voor ze naar binnen mochten, eerst even zijn nieuwe fiets bewonderen ;-)

Nu had ik even overwogen om ’s avonds nog een keer te oefenen, maar iedereen was moe dus hebben we dat maar zo gelaten.

Op de fiets naar school

Review Alpina Cargo meisjes en jongensfiets - Mamaliefde.nl

De volgende ochtend was het tijd voor het ‘echte’ werk; op de fiets naar school. Aan de ene kant zag ik er wel tegenop, maar we hadden dit zo afgesproken dus dan moet je het ook gewoon doen.

Anders ga je het blijven uitstellen en zet hij zelf ook niet door. Die ochtend was het dus extra snel opschieten zodat we ruim de tijd zouden hebben om te fietsen en zelfs als hij halverwege het zou opgeven en een driftbui zou krijgen en weigeren verder te fietsen, tijd zouden hebben dat hij ook achterop kon.

Met het opstappen moest ik hem nog even helpen, maar daarna fietste hij er meteen vandoor. Dat zijn zus en ik er heel hard achteraan konden trappen! Aan het einde van de straat is er een bruggetje naar beneden, dat vond hij toch wel een beetje spannend dus remde hij af net niet tegen de brugleuning aan.

Toen wilde hij eigenlijk ook niet meer fietsen, maar alleen lopen. Ik kon hem toch ompraten om het nog een keer te proberen en toen hij toch weer ging trappen en er vandoor ging, overladen met complimentjes. Wederom konden zijn zus en ik er heel hard achteraan trappen, want als hij fietst gaat hij echt heel snel.

Wel moeten we nog even oefenen met aan de rechterkant van de weg fietsen, al deed hij dat wel uit zichzelf toen er tegenliggende auto’s aan kwamen.

Het gevolg was dus dat we sneller dan normaal op school waren en de deuren nog niet eens open waren, dus ze lekker buiten konden spelen! Alle vriendjes die ook arriveerden moesten ook verplicht zijn nieuwe fiets bewonderen.

Die ochtend fietste ik heel opgelucht naar huis; na twee jaar weigeren te fietsen was het nu toch eindelijk goed gekomen.

Review Alpina Cargo meisjes en jongensfiets - Mamaliefde.nl

En toen hij die avond op de fiets naar zwemles wilde zag ik dat eerst niet zo zitten omdat ze na de zwemles erg moe zijn. Maar ja, het is ook goed om dit nu door te zetten en te stimuleren. Dus zogezegd zogedaan.

Het grappige is nu ook dat we een stuk sneller op school zijn, zelfs als we even laat van huis vertrekken als ‘normaal’ zijn we zo snel op school dat ze nog even kunnen spelen op het schoolplein voor ze naar binnen mogen!

Het belang van een goede fiets

Wat ik nu wel heb ervaren is hoe belangrijk het is om een goede, stevige, stabiele kinderfiets te hebben in de juiste maat. Het is fijn als je voor een paar tientjes een fiets kan overnemen, maar alleen een stoere racefiets is niet voldoende.

Juist een kinderfiets met wat bredere banden die stabieler ligt, is heel belangrijk. En dat in een maatje dat ze met de voeten op de grond kunnen om zo zeker in het begin zelfverzekerd te leren fietsen.

Zowel het stuur als het zadel zijn verstelbaar qua hoogte, zodat ook als je kind groeit, de fiets mee kan groeien en je er een paar jaar veel plezier van hebt.

Zomeractie

Review Alpina Cargo meisjes en jongensfiets - Mamaliefde.nl

Ben jij ook nog op zoek naar een stoere en goede kinderfiets voor je zoon? Dan heb ik goed nieuws! Deze zomer is er namelijk een speciale zomeractie voor zowel de jongens als meisjes Alpina Cargo fietsen!

Bij aankoop van een fiets uit de 2020 collectie met de kleuren Space Black Matt en Vintage Blue Matt voor jongens of Light Green Matt, Pearl Pink Matt of Provence Blue Matt ontvang je een Mepal lunchset naar keuze.

De looptijd van deze actie is van 1 juli 2019 tot 1 september 2019, ideaal dus om in de zomervakantie te oefenen (de oudste heeft op de camping geleerd te fietsen) zodat ze in het nieuwe schooljaar op de fiets naar school kunnen!

Floortje