Skip to Content

Qibbel Air review fietsstoel achterzitje Winnaar Baby Innovation Award

Qibbel Air review fietsstoel achterzitje Winnaar Baby Innovation Award

Zo lag mijn baby nog in de wieg, en voor ik het wist zit madam alweer achterop de fiets. Ik vond het toch wel even een momentje. Ons meisje wordt groot. En ze genoot.

Samen testten we fietsstoeltje Qibbel Air, dit fietsstoeltje won dit jaar de Baby Innovation Mobility Award.

Kind voorop of achterop de fiets?

Qibbel Air review fietsstoel achterzitje Winnaar Baby Innovation Award - Mamaliefde

Vaak zie je dat kleine kinderen eerst voorop de fiets zitten. Met zo’n windscherm ervoor net als bij een scooter. Ik was dan ook erg verbaasd dat mijn dochter met haar 11 maandjes al achterop de fiets kon. Een veel veiliger idee!

Natuurlijk, het gaat allemaal wel goed. Maar een kind op je stuur, dat vind ik gewoon raar. Als je snel voor iets moet uitwijken of wat dan ook, zit je kind toch op dat stuur.

Zeker in het begin zal dat behoorlijk wennen zijn. Want ze zijn dan nog zo schattig en klein, maar er zit wel even 10 kilo op de voorkant van je fiets en het neemt een hoop ruimte in.

Ik snap uiteraard dat er aan de achterkant van je fiets ook dingen mis kunnen gaan, maar toch zit een kind daar stabieler omdat het geen draaipunt van je fiets is.

Daarnaast is het makkelijker wennen omdat we allemaal weleens wat zwaars achterop de bagagedrager hebben gehad.

Vanaf hoeveel maanden kind achterop fiets?

Qibbel Air review fietsstoel achterzitje Winnaar Baby Innovation Award - Mamaliefde

Met het Qibbel Air fietsstoeltje kan je kindje vanaf 9 maanden (9 kilo) al achterop de fiets. Wij hebben het fietsstoeltje getest met onze dochter van 11 maanden. Het Qibbel Air stoeltje kan gebruikt worden tot je kindje 6 jaar is (22 kilo).

Hartstikke fijn, want met zeven jaar kan je kindje ook de grotere afstanden fietsen en heb je geen fietsstoeltje meer nodig. V

oor de incidentele gevallen kan je kind gewoon met een kussen onder de snelbinders achterop. Met het Qibbel Air fietsstoeltje ben je dus in één keer klaar.

Fietsstoeltje makkelijk te monteren

Qibbel Air review fietsstoel achterzitje Winnaar Baby Innovation Award - Mamaliefde
Qibbel Air review fietsstoel achterzitje Winnaar Baby Innovation Award - Mamaliefde

Met nieuwe dingen is het altijd even uitvogelen hoe het werkt of hoe je het in elkaar moet zetten. De doos van het Qibbel Air fietsstoeltje beloofde een ‘snelle montage’. En we waren inderdaad zó klaar!

 • Je haalt het stoeltje uit de doos
 • Je knipt het kaartje eraf
 • Je zet het stoeltje op de bagagedrager
 • Je schroeft het met de hand vast door het onderstel aan je bagagerek te klemmen
 • Dan klik je de gesp om de stang van het zadel
 • Kind erin en gordel instellen
 • Vervolgens stel je de hoogte van de voetsteunen in
 • En fietsen maar!

Het fietsstoeltje is zelfs zo makkelijk te monteren en demonteren dat wij hem er alleen opzetten als onze dochter ook echt mee gaat op de fiets.

Ook handig om tussendoor te wisselen van fiets; dan hoef je niet twee fietsstoeltjes aan te schaffen. Het stoeltje is gemaakt van duurzame materialen en gaat daardoor lang mee, maar zo staat hij ook niet onnodig in de regen.

Eerste keer kind in fietsstoeltje

Qibbel Air review fietsstoel achterzitje Winnaar Baby Innovation Award - Mamaliefde

Wij hebben het stoeltje op de fiets van mijn man geïnstalleerd omdat ik helaas geen fiets heb. Hij zal hieronder zelf vertellen hoe het voor hem was om met het fietsstoeltje te fietsen. Ik stond natuurlijk klaar met mijn telefoon om deze mijlpaal vast te leggen (zie foto’s).

Mijn dochter begreep het al goed: ze ging eropuit! Ze zwaaide al naar me voordat mijn man de tuin uit was.

Mijn man: ‘Je herkent het misschien wel, (aanstaande) papa’s die ledikantjes flink heen en weer schuiven om te voelen of het wel sterk genoeg is. Zo doe ik dat ook met een fietsstoeltje.

Met al die drempels, bochten en hobbels wil je toch zeker weten dat het goed bevestigd is. De handleiding van de Qibbel Air is eenvoudig, het stoeltje is simpel te monteren en makkelijk aan te passen als je kind groter wordt.

En daar gaan we: Wat is dat een gave ervaring! Voor de eerste keer fietsen met je dochter achterop de fiets. Met die 10 kilo extra achterop weet je ook direct of je bandspanning oké is.

Wat gaaf om je dochter zo te zien genieten van een nieuwe ervaring, mama die op straat foto’s maakt en de kinderen in de buurt die op straat spelen. En dan komt er na een tijdje toch een eind aan de fietstocht.

Nadat dochterlief weer in de box is geparkeerd, gaat papa verder met het fietsstoeltje, want iets monteren is één ding, maar demonteren kan soms ook een uitdaging zijn.

De demontage van het stoeltje is eenvoudig: maak de gesp los, trek de geveerde vergrendeling aan de achterzijde van de stoel uit en draai het klemsysteem los.’

Veiligheid fietsstoeltje

Qibbel Air review fietsstoel achterzitje Winnaar Baby Innovation Award - Mamaliefde

Ik had haar zelf in het fietsstoeltje gezet en daardoor was ik niet zenuwachtig of zo. Het Qibbel Air fietsstoeltje heeft een vijfpuntsgordel die je helemaal kunt instellen. Daardoor had ik zelf gevoeld dat ze echt heel stevig in het stoeltje zat.

Daarnaast is de rugleuning zo hoog dat de kleintjes volledig worden beschermd. Als mijn man hard zou moeten remmen, kan haar hoofdje nooit naar achteren gaan bijvoorbeeld.

Haar voetjes zaten vast met plastic gespen waar ze haar voeten echt niet onder vandaan kon wrikken, waar ik blij mee ben want ze heeft haar schoenen altijd binnen no-time weer uit.

De stoel zelf zat vastgeketend aan de fiets doormiddel van een gesp rondom de stang van het zadel, maar belangrijker nog: door het klemsysteem onder het stoeltje. Die kon sowieso geen kant op.

Als je toevallig een dun bagagerek hebt, zijn er extra tussenstukken zodat het stoeltje ook dan volledig vastzit.

Aan de achterkant van het stoeltje zit een borgpen waardoor het onmogelijk is dat het stoeltje zomaar los gaat.

Dus: stoel veilig en kind veilig in het stoeltje. Uiteraard voldoet het Qibbel Air fietsstoeltje aan de EN 14344 veiligheidsnorm.

Qibbel Air Baby Innovation Award

Qibbel Air review fietsstoel achterzitje Winnaar Baby Innovation Award - Mamaliefde

Op de eerste dag van de Negenmaandenbeurs worden er elk jaar diverse prijzen uitgereikt. De winnaars worden gekozen door diverse jury’s.

De stem van de vakjury telt 50% mee, de stem van online stemmers telt voor 25% mee en de andere 25% wordt bepaald door de stemmers van ‘Mama Jurydag’. Zo wordt er naar alle kanten van de producten gekeken voordat er een prijs uitgereikt wordt.

Het Qibbel Air fietsstoeltje heeft de Baby Inovation Award 2019 gekozen in de categorie ‘mobility’. De reden voor deze prijs is allereerst het lichte gewicht van het stoeltje: namelijk 2,5 kilo. Dat is echt niets, zeker niet omdat het zo’n groot stoeltje is.

De Qibbel Air is daarmee het allerlichtste stoeltje van Nederland. Wij hadden hem even op de grond liggen nadat hij uit de doos kwam, ik bukte me om hem met twee handen op te pakken omdat ik gewicht verwachtte en ik was echt verbaasd hoe licht hij was.

Weet je wel, net als wanneer je een pak melk van tafel pakt en hij is bijna leeg, dan vergis je je ook in het gewicht.

Naast het lichte gewicht is het fietsstoeltje van 9 maanden tot 6 jaar te gebruiken, wat een groot voordeel is. Hij kan meteen achterop de fiets en het stoeltje heeft een hoge leuning.

Die leuning ondersteunt de rug optimaal. Dat komt omdat de leuning niet helemaal van plastic is, zoals je bij andere fietsstoeltjes wel ziet.

Qibbel Air heeft een rugleuning die in het midden geen plastic heeft. Vervolgens is over de hele rugleuning meshbespanning (een soort gaas, platgezegd) gespannen. Dit heeft drie enorme voordelen:

 • De rugleuning vormt zich naar de rug van je kindje en ondersteunt daardoor optimaal;
 • Het is flexibeler en daardoor zit het lekkerder;
 • Het zweet niet omdat het lucht doorlatend is. Erg fijn voor de warme zomerdagen, wanneer het juist fijn is om met z’n allen op de fiets te stappen.
 • Tot slot is het ook nog een duurzaam stoeltje doordat de materialen jaren mee gaan.

Voordelen Qibbel Air fietsstoeltje

Dus nog even de voordelen op een rijtje:

 • Lichtste stoeltje van Nederland;
 • Binnen 5 minuten uit de doos op je fiets met kind al geïnstalleerd (zelfs wij kregen dat voor elkaar zonder enige fietsstoeltjeservaring, dus het staat niet alleen leuk op de doos);
 • Kindje kan er vanaf 9 maanden tot en met 6 jaar in, dus scheelt tussendoor ander stoeltje aanschaffen;
 • Vijfpuntsgordel (leek mij normaal, maar er worden dus echt fietsstoeltjes verkocht met een driepuntsgordel);
 • Innovatieve meshbespanning bij de rugleuning;
 • Duurzame materialen.
Martine Pieters-de Wit