Skip to Content

Hamax Caress fietsstoeltje review

Hamax Caress fietsstoeltje review

Soms heb je gewoon even heel veel geluk in je leven. Dat gebeurde toen Linda voorstelde of ik, Merel, een Hamax Caress fietszitje wilde reviewen. Niet alleen was May eigenlijk uit haar oude gegroeid, ook wist ik dat deze zitjes een prachtig design hebben en hoorde ik in de wandelgangen goede verhalen over Hamax.

En eigenlijk kon ik maar één echt minpuntje vinden: het Nederlandse weer. Het regende te hard, mijn hooikoorts speelde erg op of de mussen vielen van het dak. Toch gingen we een paar keer lekker op pad.

Ik in eigen buurt, mijn vriend Ro naar mijn zwager en zusje die ruim dertien kilometer verderop wonen. Een afstand waar onze peuter Rose naar eigen zeggen behoorlijk moe van werd.

Een nieuwe fiets

Kort nadat we hoorden dat we de Hamax Caress mochten proberen, stuurde mijn zusje een bericht in onze familie-app. Ze had een nieuwe fiets gekocht, omdat de oude te zwaar zou fietsen en onhandig afgestelde versnellingen bezat.

Goed nieuws: nu konden wij haar oude overnemen. Eenmaal in ons bezit bleek het dat mijn zusje terecht een andere gekocht had. In de eerste versnelling trap je 100 slagen per minuut om een centimeter of tien vooruit te komen en in de derde voelt het alsof je de Mont Ventoux beklimt.

Maar goed, we besloten het gegeven stalen ros niet in de bek te kijken. Die zondag was de temperatuur precies goed, geen wolkje aan de lucht en onze hooikoorts hield zich gedeisd.

Langs de paarden

In onze regio bestaat het landschap uit weidse vergezichten, veel groen en hoefdieren die vredig staan te grazen in hun wei. Zonder tegenwind de ideale omgeving om eens lekker te gaan fietsen. En dat deden we.

Rose mocht in de Hamax bij mij achterop, May in ons oude zitje met Ro en daar gingen we. Hij gelukzalig lachend, vliegend over de weg alsof hij Joop Zoetemelk in eigen persoon was. Ik ploeterend achter hem aan met een verbeten gezicht.

Het zweet stond al op mijn voorhoofd voor we de straat uit waren. Toch mocht het de pret niet drukken: we waren als gezin onderweg, op zondag met de fiets. Burgerlijk geluk! En dat leverde meteen een paar mooie foto’s op van het nieuwe fietszitje.

De montage

Hier laat ik Ro even aan het woord. Techniek is zijn afdeling hier in huis. Wel grappig om te vermelden: doorgaans ben ik de enthousiasteling die het boekje links laat liggen en gewoon blind aan de slag gaat om er halverwege achter te komen dat zo’n handleiding niet zomaar is meegestuurd.

Hij volgt daarentegen normaal gesproken nauwgezet de instructies. Dit keer niet. De montage liep spaak (toepasselijke woordspeling) en daarom zou ik jullie willen meegeven: lees het boekje. Direct.

De montage dus

Ro: ‘Je moet de handleiding goed lezen. Als je dat doet is hij eigenlijk heel makkelijk te monteren. Het stoeltje is heel goed beveiligd: je kan hem niet zomaar verwijderen, daarvoor heb je echt een sleutel nodig. Daarom is hij niet alleen veilig, maar ook diefstal- en hufterproof.’

Hoe zit de Hamax Caress?

Om te ontdekken hoe de gebruiker haar nieuwe troon ervaart, vroeg ik Rose haar mening. En, hoewel ze pas twee is, ze bleek meer dan bereid die te geven: ‘Hij is wel hobbelig hoor.’ Daarmee refereerde ze aan de stevige vering.

Anders dan haar andere zitje, waarop ze regelmatig commentaar gaf, omdat hij pijn deed als ik over een hobbeltje ging. Kortom: ze is blij met de vooruitgang.

Wat vond Ro van ons nieuwe fietszitje tijdens zijn kilometerslange tocht?

Ik kwam die dag thuis van een bloggerevenement, vol verhalen. Maar ik zag aan zijn gezicht dat vandaag niet het moment was.

Afgepeigerd is een understatement: in totaal zo’n zesentwintig kilometer fietsen met 27 kilo extra bagage aan kinderen, fietstunnel door en een peuter die klaagt over haar eigen vermoeidheid eisten hun tol. Het was natuurlijk wel meteen de ultieme test. Hoe doorstond Hamax die?

Ro: ‘De stoel is perfect: de riempjes zijn makkelijk dicht te klikken, je kan hem heel simpel verstellen naar de juiste stand daardoor past May erin, maar Rose ook. Alleen het kind dat erin zat… Constant commentaar op mijn fietstempo, dat ze een ijsje wilde en moe was.’

Hoe ervaar ik de Hamax Caress?

De voor mij belangrijkste pluspunten:

  • Design Persoonlijk ben ik echt fan van het zwart-wit. Ik krijg ook veel complimenten onderweg, omdat mensen hem zo mooi vinden. Het glanzende wit in combinatie met de zwarte zitting en opvallende rode sluiting vind ik echt heel mooi.
  • Comfortabel: Je ziet dat het stoeltje lekker stevig is. Genoeg ruimte voor de benen, heeft een iets verdikt rugkussen, armsteuntjes en kan in slaapstand gezet worden.
  • Vering: In plaats van hard op en neer bonken in zo’n zitje, wat vaak gebeurt omdat het kind in andere stoeltjes toch bijna direct op de bagagedrager zit, heeft Hamax gekozen voor vering.
  • Dit absorbeert schokken en zorgt ervoor dat je, net als in een auto, minder hobbels ervaart. Of in elk geval op een veel prettiger manier.
  • Verstelbaar: Je kunt de stoel zo’n twintig graden naar achter hellen, zodat je zoon of dochter in de slaapstand een dutje kan doen. Ideaal wanneer je een flinke afstand wil gaan maken.

Kortom,…

Mijn conclusie over onze nieuwe Hamax Caress is eigenlijk heel kort: we zijn ontzettend blij en willen niet meer zonder! Nu nog een nieuwe fiets. Dit prachtige fietszitje van het Noorse bedrijf Hamax is een musthave voor ouders die dol zijn op fietsen.

De stoel is geschikt voor kinderen van 9-22 kilo en kun je in een ligstand zetten. Dankzij de schouderkussens en vering ervaart je kindje meer comfort. De Hamax Caress en Hamax Observer zijn in 2016 als best getest door de Consumentenbond.

Merel van Berkel