Skip to Content

Waar op te letten bij aanschaf mamafiets?

Waar op te letten bij aanschaf mamafiets?

In de stad waar wij wonen is het ideaal om een mamafiets te hebben, met de auto naar het centrum kan echt een uitdaging zijn en op de fiets kom je overal. Er zijn zelfs speciale zoef-paden aangelegd waarmee je vanaf het station zo in alle uithoeken van de stad komt. Zo min mogelijk gehinderd door verkeerslichten of andere verkeerssituaties. Ideaal.

De kinderen vinden het ook een feestje om met de fiets weg te gaan. Zodra ik de fiets naar buiten haal staat peuter al te springen om op de fiets te mogen en baby boy zie je zichtbaar genieten als hij voorop de fiets in het kinderstoeltje zit.

Als we boodschappen moeten doen, of wat verder weg gaan dan neem ik de fietskar mee. De fiets is op dat soort momenten echt een pakezel. Ik zou niet meer weten wat ik zonder de fiets zou moeten.

Bij de aanschaf van de fiets heb ik eerst uitgebreid onderzoek gedaan. Er is namelijk zoveel keus en zoveel om rekening mee te houden. Welke moeder wil er nu niet het beste voor zijn kinderen. Deze criteria zal ik met jullie delen.

Mamafiets

Eigenlijk fiets ik het hele jaar door; niet alleen in het voorjaar of de zomer als het heerlijk weer is en het zonnetje schijnt. Ook in de herfst en winter ga ik er graag mee op pad. Natuurlijk tref ik dan wel de nodige voorzorgsmaatregelen tegen wind, regen en kou.

Alleen bij sneeuw vind ik het levensgevaarlijk en blijf ik liever thuis, of ga ik met de slee op stap. Een fiets waar je je kindje straks op mee wilt nemen heeft over het algemeen wat meer eisen dan de ‘standaard’ fiets. Waar je op moet letten?

Instap

Het opstappen zelf is trouwens al een hele kunst. Bij voorkeur stop ik dan ook bij een stoepje of de paal met lichtknop zodat ik daar steun kan vinden. Als je je zadel iets lager zet en een stuur hebt dat iets verder naar voren staat zorgt voor meer ruimte.

Als je de boodschappen, buggy en kinderen eenmaal op de fiets geladen hebt is hij vrij zwaar en is evenwicht heel belangrijk. Een verlaagde instap is heel fijn, dan hoef je geen balletdanseres te zijn om je benen over de stang te zwaaien en kan je rustig opstappen en wegfietsen.

Stabiliteit

Met kinderen op de fiets is je evenwicht toch net ietsjes anders. Bredere banden zorgen er voor dat je meer houvast krijgt op de weg. Je bent zo een stuk stabieler en ligt niet meteen met de kinderen op de grond bij een steentje of als je dreumes helemaal achterover leunt om die zeer interessante ambulance te volgen.

Vaak is het frame ook iets steviger dan de gemiddelde fiets. Sommige mensen vinden dit een nadeel, omdat het esthetisch minder mooi is, maar wel zo veilig. Je kinderen zijn tenslotte je dierbaarste bezit.

Pakezel

Bij een mamafiets zullen de bagagedragers over het algemeen iets langer zijn en steviger zodat je hier je kindje tot 15 kg veilig op kan vervoeren. Het voordeel van een verlengde bagagedrager is dat je hier eventueel ook een maxi cosi drager op kan plaatsen (vind ik zelf toch wel een eng idee) en een buggy-mee.

Als je kindje nog geen 15 kg is mag hij in een kinderstoeltje voorop de fiets vervoerd worden. Dit gaat dan wel te kosten van de ruimte tussen stuur en zadel. Vaak heb je dan ook een iets breder stuur zodat het stoeltje er makkelijk tussen past. Het is dan ook even passen en meten welk stoeltje het meest geschikt is.

Zo zat ik zelf heel snel knel met mijn knieën tijdens het opstappen en het fietsen zelf. Zelf vind ik het heerlijk om je kindje in het voorstoeltje te hebben; ik ga er zelf ook helemaal van voorover zitten zodat ik lekker dichtbij ben met mijn hoofd en zie wat hij ook ziet.

Versnellingen zijn ook heel handig; zo kan je bij een bruggetje of een volgeladen fiets in een lagere versnelling gewoon blijven trappen en hoef je toch niet af te stappen.

Veiligheid

Je wilt natuurlijk dat de fiets goed stevig staat als je je kindje daarop staat. Veel mamafietsen hebben daardoor een dubbele standaard aan beide kanten van de fiets. Dit is vaak iets zwaarder dan een enkele standaard.

Als hij eenmaal staat, staat hij ook goed stevig en hoef je niet bang te zijn dat hij opeens inklapt. Je hebt ook fietsen met een stuurslot, zodat als je je kindje in het zitje zet hij niet kan bewegen.

Je fiets moet natuurlijk ook veilig zijn, denk eens aan jasbeschermers zodat er geen kindervoetjes of touwtjes van jassen tussen de spaken kunnen. Dit kan echt hele lelijke wonden opleveren.

Goede verlichting is wettelijk verplicht en reflectoren tussen de spaken kunnen ook helpen. Als je je fiets jaarlijks laat controleren bij de fietsenwinkel weet je zeker dat hij ook veilig blijft.

Met kinderen en eventuele extra bagage op de fiets ben je een stuk zwaarder en rem je dus ook minder snel af. Hierdoor heb je een langere remweg nodig. Goede degelijke remmen zijn hierdoor erg belangrijk.

Let op; een goede mamafiets die aan deze eisen voldoet hoeft echt geen honderden euro’s te kosten. Een degelijke veilige omafiets waarbij je let op bovenstaande criteria is dan voldoende. Scheelt in je portemonnee. Na vier jaar kunnen de meeste kinderen zelf fietsen en hou je er een mooie fiets aan over.

Op de website van fietsenopfietsen vind je een groot aanbod van fietsen; van eenvoudige omafietsen, tot schattige kinderfietsjes en degelijke damesfietsen of zelfs bakfietsen. Genoeg keus dus. Je betaald niet voor de verzendkosten en bezorgen over het algemeen binnen een dag dus dat is wel heel goed geregeld.

Linda van Aken