Skip to Content

Waar op te letten bij aanschaf mamafiets?

Waar op te letten bij aanschaf mamafiets?

In de stad waar wij wonen is het ideaal om een mamafiets te hebben, met de auto naar het centrum kan echt een uitdaging zijn en op de fiets kom je overal. Er zijn zelfs speciale zoef-paden aangelegd waarmee je vanaf het station zo in alle uithoeken van de stad komt. Zo min mogelijk gehinderd door verkeerslichten of andere verkeerssituaties. Ideaal.

De kinderen vinden het ook een feestje om met de fiets weg te gaan. Zodra ik de fiets naar buiten haal staat peuter al te springen om op de fiets te mogen en baby boy zie je zichtbaar genieten als hij voorop de fiets in het kinderstoeltje zit.

Als we boodschappen moeten doen, of wat verder weg gaan dan neem ik de fietskar mee. De fiets is op dat soort momenten echt een pakezel. Ik zou niet meer weten wat ik zonder de fiets zou moeten.

Bij de aanschaf van de fiets heb ik eerst uitgebreid onderzoek gedaan. Er is namelijk zoveel keus en zoveel om rekening mee te houden. Welke moeder wil er nu niet het beste voor zijn kinderen. Deze criteria zal ik met jullie delen.

Mamafiets

Eigenlijk fiets ik het hele jaar door; niet alleen in het voorjaar of de zomer als het heerlijk weer is en het zonnetje schijnt. Ook in de herfst en winter ga ik er graag mee op pad. Natuurlijk tref ik dan wel de nodige voorzorgsmaatregelen tegen wind, regen en kou.

Alleen bij sneeuw vind ik het levensgevaarlijk en blijf ik liever thuis, of ga ik met de slee op stap. Een fiets waar je je kindje straks op mee wilt nemen heeft over het algemeen wat meer eisen dan de ‘standaard’ fiets. Waar je op moet letten?

Instap

Het opstappen zelf is trouwens al een hele kunst. Bij voorkeur stop ik dan ook bij een stoepje of de paal met lichtknop zodat ik daar steun kan vinden. Als je je zadel iets lager zet en een stuur hebt dat iets verder naar voren staat zorgt voor meer ruimte.

Als je de boodschappen, buggy en kinderen eenmaal op de fiets geladen hebt is hij vrij zwaar en is evenwicht heel belangrijk. Een verlaagde instap is heel fijn, dan hoef je geen balletdanseres te zijn om je benen over de stang te zwaaien en kan je rustig opstappen en wegfietsen.

Stabiliteit

Met kinderen op de fiets is je evenwicht toch net ietsjes anders. Bredere banden zorgen er voor dat je meer houvast krijgt op de weg. Je bent zo een stuk stabieler en ligt niet meteen met de kinderen op de grond bij een steentje of als je dreumes helemaal achterover leunt om die zeer interessante ambulance te volgen.

Vaak is het frame ook iets steviger dan de gemiddelde fiets. Sommige mensen vinden dit een nadeel, omdat het esthetisch minder mooi is, maar wel zo veilig. Je kinderen zijn tenslotte je dierbaarste bezit.

Pakezel

Bij een mamafiets zullen de bagagedragers over het algemeen iets langer zijn en steviger zodat je hier je kindje tot 15 kg veilig op kan vervoeren. Het voordeel van een verlengde bagagedrager is dat je hier eventueel ook een maxi cosi drager op kan plaatsen (vind ik zelf toch wel een eng idee) en een buggy-mee.

Als je kindje nog geen 15 kg is mag hij in een kinderstoeltje voorop de fiets vervoerd worden. Dit gaat dan wel te kosten van de ruimte tussen stuur en zadel. Vaak heb je dan ook een iets breder stuur zodat het stoeltje er makkelijk tussen past. Het is dan ook even passen en meten welk stoeltje het meest geschikt is.

Zo zat ik zelf heel snel knel met mijn knieën tijdens het opstappen en het fietsen zelf. Zelf vind ik het heerlijk om je kindje in het voorstoeltje te hebben; ik ga er zelf ook helemaal van voorover zitten zodat ik lekker dichtbij ben met mijn hoofd en zie wat hij ook ziet.

Versnellingen zijn ook heel handig; zo kan je bij een bruggetje of een volgeladen fiets in een lagere versnelling gewoon blijven trappen en hoef je toch niet af te stappen.

Veiligheid

Je wilt natuurlijk dat de fiets goed stevig staat als je je kindje daarop staat. Veel mamafietsen hebben daardoor een dubbele standaard aan beide kanten van de fiets. Dit is vaak iets zwaarder dan een enkele standaard.

Als hij eenmaal staat, staat hij ook goed stevig en hoef je niet bang te zijn dat hij opeens inklapt. Je hebt ook fietsen met een stuurslot, zodat als je je kindje in het zitje zet hij niet kan bewegen.

Je fiets moet natuurlijk ook veilig zijn, denk eens aan jasbeschermers zodat er geen kindervoetjes of touwtjes van jassen tussen de spaken kunnen. Dit kan echt hele lelijke wonden opleveren.

Goede verlichting is wettelijk verplicht en reflectoren tussen de spaken kunnen ook helpen. Als je je fiets jaarlijks laat controleren bij de fietsenwinkel weet je zeker dat hij ook veilig blijft.

Met kinderen en eventuele extra bagage op de fiets ben je een stuk zwaarder en rem je dus ook minder snel af. Hierdoor heb je een langere remweg nodig. Goede degelijke remmen zijn hierdoor erg belangrijk.

Let op; een goede mamafiets die aan deze eisen voldoet hoeft echt geen honderden euro’s te kosten. Een degelijke veilige omafiets waarbij je let op bovenstaande criteria is dan voldoende. Scheelt in je portemonnee. Na vier jaar kunnen de meeste kinderen zelf fietsen en hou je er een mooie fiets aan over.

Op de website van fietsenopfietsen vind je een groot aanbod van fietsen; van eenvoudige omafietsen, tot schattige kinderfietsjes en degelijke damesfietsen of zelfs bakfietsen. Genoeg keus dus. Je betaald niet voor de verzendkosten en bezorgen over het algemeen binnen een dag dus dat is wel heel goed geregeld.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. conne schreef:

  Het scheelt me dan dagelijks een uur en een kwatier lopen naar het kdv ( heen en terug) dit betekend ook meteen dat ik en mn mopje wat langer kunnen slapen.

 2. Annemarie schreef:

  Super actie!! Ik zou hem heel graag willen winnen zodat ik niet meer mijn been achterlangs hoef te zwaaien bij het opstappen en heel veel kilometers kan maken met mijn eenjarige kereltje voorop!!

 3. cora schreef:

  Super leuke winactie..
  Oh oh wat fijn! Dat zou echt iets voor mij zijn..:)
  Dan kan ik met mijn kinderen fietsen…

 4. denise schreef:

  Wat zou dit een geweldig cadeau voor mijn moeder zijn!
  Haar antieke racemonster fietst namelijk niet meer zo fijn.
  Het valt nog net niet uit elkaar en is nodig aan vervanging toe,
  dat is ook de reden dat ik met deze leuke winactie mee doe.
  Overal naar toe lopen is door de lange afstanden overdreven,
  helaas heeft de auto van mijn moeder het ook nog eens begeven.
  Mocht ik dit voor haar winnen,
  dan ben ik helemaal buiten zinnen,
  ik weet zeker dat mijn lieve moeder van blijdschap staat te springen.

  Super leuke winactie! Ik volg je ook op bloglovin..

 5. Marije H. schreef:

  Voor mijn lieve moeder en de super trotse oma van mijn zoontje!!
  Ze wil zo graag met haar kleinkind fietsen. Ik ga met de fiets naar m’n werk en oma past op. Maar op haar fiets mag geen stoeltje helaas (verkeerde stuur)!! Ze woont te ver weg om de kleine man met de fiets te brengen.

  Zou toch super leuk zijn als ze ook met haar ’trots’ kan gaan fietsen tijdens de wekelijkse oppasdagen!

  Ik duim!!!

 6. Els schreef:

  Ja die zou ik echt heel graag voor mezelf willen winnen. 2 maand geleden is mijn tweede zoon geboren en mijn fiets is echt af daar durf ik mijn 2 jongens niet op te vervoeren

 7. Marieke van D schreef:

  Voor mijn vader wil ik deze fiets graag winnen, zodat opa met deze stevige fiets zijn kleinkinderen veilig van school kan halen!!

 8. Mahwish schreef:

  Wat een superleuke winactie!! Ik doe heel graag mee voor mezelf. Ik doe nu vaak alles met de auto en word er een beetje moe van. Lijkt me heerlijk op de fiets :)

 9. Sevda schreef:

  Wat een top actie! Ik durf niet te fietsen als ik samen met mijn zoontje weg ga, de grootste reden is omdat ik het niet veilug vind. De jasbeschermers, bredere fietsbanden en lage instap mis ik aan mijn fiets. Ik zou het geweldig vinden om lekker te kunnen fietsen met mijn zoontje, dus ik ga heel hard duimen! Succes met de verloting :-)

 10. Sanne Becks schreef:

  Ik zou dolgraag de fiets voor mezelf willen.Ik ben nogal groot en fors van postuur en dit is voor mij een ideaal model.Met en zonder kinderen heerlijk op pad met de fiets

 11. Roos schreef:

  Handig advies! Nu heb ik zelf al een mooie mamafiets, maar papa fietst nog op een oud barrel rond, dus die te winnen fiets kan heel mooi omgetoverd worden tot papafiets! Zou hartstikke handig zijn, nu baby #2 onderweg is!

 12. Nathalie Hellmig schreef:

  Whaaaaaaaaa! dit is echt helemaal TE GEK! wat een WAANZINNIGE prijs gaan jullie weggeven, SUPER! Wat een DROOM om deze prachtige fiets te mogen winnen *zucht* MAAK ME GEK! Ohhh mijn dochtertje is dol op fietsen.. maar helaas heb ik nog steeds geen fiets.. dus hopelijk maken jullie mijn kleine meisje dolgelukkig en kunnen we dit najaar nog lekker genieten van het fietsen en het najaarszonnetje, WAUW! Kijk er nu al naar uit.. SPANNEND! Nu maar hééééééééél hard duimpjes draaien! Fijne dag, liefs Nathalie

 13. Kimberley schreef:

  Goed advies geef je! Zelf doe ik graag mee. Heb mijn fiets aan mijn eigen moeder gegeven. Eigenlijk mis ik mijn fiets nu al. Niet tegen mijn moeder zeggen, haha.

 14. Anita H. schreef:

  Alles leuk en aardig; ik win graag iets voor iemand anders. Maar zo’n nieuwe fiets, die hou ik toch zeker voor mezelf al ik die in de wacht sleep. Die doet het vast een stuk beter dan mijn huidige exemplaar. Zo’n omafiets fietst sowieso heel lekker. Ik heb geen auto (niet eens een rijbewijs) en ben dus wel afhankelijk van dit vervoermiddel.

 15. Janske schreef:

  Wat ontzettend toevallig! Mijn vriend en ik zijn op zoek naar een veilige en fijne mama fiets zodat ik straks zodra onze dochter Lola goed kan zitten lekker met haar er op uit kan. Ik heb namelijk geen auto en daarom is een fiets voor mij eigenlijk mijn “”

  • Janske schreef:

   Auto… (sorry. . Ging even iets mis)..
   Ik kijk er erg naar uit om met haar te kunnen gaan fietsen. ..#fingerscrossed

   Super toffe actie trouwens!

  • Janske schreef:

   Super handige blogpost trouwens. .. komt goed van pas!

 16. Whitney schreef:

  Wat een leuke winactie! Zelf heb ik een fiets aangeschaft maar helaas niet kidsproof. Dus ik doe ook mee, voor mezelf. Enige tijd opzoek naar een andere fiets, schrik toch wel van de prijzen. Mag voorlopig nog wel door sparen.

 17. Maaike schreef:

  Oh wow, die zou ik graag winnen. Ik ben een aantal weken voor de geboorte van Casper verhuisd van een stad met heel goed ov naar een groot dorp. Ik zit me nu al te verheugen op het moment dat hij goed genoeg zit om te kunnen fietsen, zodat ik eindelijk wat makkelijker naar het centrum of het zwembad kan. Lopen is net te ver. Alleen… mijn fiets is oud en gammel daar durf ik eigenlijk geen kind op te vervoeren.

 18. Els van Galen schreef:

  Wat een superactie en perfect passend bij mijn net gestartte zoek actie naar DE mamafiets voor Lotte en mij. Onze kleine meid zou het heerlijk vinden om lekker rondgefietst te worden! Uiteraard druk aan het sparen maar mocht ik deze mooie fiets winnen kan ik fijn al lekker door het herfstweer fietsen. Lotte en ik duimen heel hard dat we deze mooie fiets mogen winnen!

 19. Kaboutertuin schreef:

  Wat een mooie actie! Ik wil graag meedoen voor mijn man. Mijn man fiets heel graag met de kinderen. Ook langere afstanden. En dan gebruikt hij altijd mijn fiets. Niet heel erg praktisch dus.

 20. Reijer schreef:

  Nou lees ik je blog al eventjes als papa van twee kleine wondertjes maar reageer ik eigenlijk nooit maar zo een kans kan ik niet laten liggen. Mijn vrouw heeft een stevige nieuwe fiets nodig zodat ze met de kids lekker naar de kinderboerderij en het zwembad kan als ik werk. Ik ben zelf niet zo van de winacties maar ik was het er op.

  • Papa Ruben schreef:

   Kijk, dat bewijst weer dat mama blogs niet alleen voor mama’s zijn. Succes met de winactie. Ik duim voor je

 21. Maike schreef:

  Wat leuk, nu kan ik meedoen :). Ik wil de fiets heel graag voor mezelf winnen. Lijkt me heel fijn om mijn zoontje stevig te vervoeren als hij straks (hopelijk bijna) helemaal zelf kan zitten.

 22. Madelon schreef:

  Ik kijk nu al een paar maanden rond naar een fijne mamafiets. Maar de keus is inderdaad lastig. Mijn huidige fiets is voor mij niet veilig rijdbaar met Z. dus er zal een nieuwe moeten komen. Ik zit veel thuis door rug- en bekkenklachten en niet alles is lopend bereikbaar wanneer de auto niet beschikbaar is. Wat zou het gaaf zijn een fijne fiets te winnen!

 23. Joyce schreef:

  Goh, ik neem voor het eerst sinds weken weer eens de tijd om blogs te lezen en val met mijn neus in een fijne winactie. Leuk!

  Ik doe graag mee voor mezelf (en Luuk!). Toevallig heb ik gisteren bij fietsenopfietsen een moederfiets uitgekozen en als mijn scooter genoeg oplevert kan ik de fiets kopen. Maar winnen zou natuurlijk nog veel leuker zijn!

  En een goede fiets vind ik erg belangrijk om Luuk mee op mee te nemen :)

 24. Joyce schreef:

  Gave winactie Linda! Ik doe graag mee aangezien ik wel een goede fiets kan gebruiken straks met twee kindjes. :)

 25. Fleur schreef:

  Ik zou de fiets heel graag zelf willen winnen. Ik heb op dit moment wel een fiets, maar die is eigenlijk te gammel om mijn dochter van 4 mee te vervoeren. Laat staan als ik straks 2 kids mee zou moeten nemen.
  Ik zou er dus heel gelukkig van worden en mijn dochter denk ik nog meer!

 26. Marieke schreef:

  Wie?
  Ikke.. Naja mini man!
  Waarom? Omdat we veelste veel voor onze kiezen hebben gekregen vanaf de zwangerschap tot nu.
  Vorige week is onze fiets voor de deur, klaar lichte dag, opslot en wel gestolen…
  Nu is het verdoemde lastig om even naar de kinderboederij te gaan met de mini man, allemaal van die kleine leuke dingetjes ben ke opeens afhankelijk….en daf is NIET leuk..
  Deze actie wél!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.