Skip to Content

Thule Yepp Nexxt Mini en Maxi review fietsstoel voorzitje en achterzitje

Thule Yepp Nexxt Mini en Maxi review fietsstoel voorzitje en achterzitje

Met zijn voetjes op de fietssteuntjes zit hij op mijn bagagedrager, precies zoals ik vroeger bij mijn moeder achterop de fiets zat. Er is echter wel een verschil. Liam is een stuk jonger dan dat ik was. Eigenlijk is het niet heel handig, maar we vinden het allebei wel stoer.

De fietsstoeltjes ontbreken bij mijn fiets, die zitten op de fiets van Chantal. Aangezien ik haar fiets niet telkens kan meenemen, doen we het voorlopig maar zo. Tenminste, dat was de insteek die ik had bij het schrijven van mijn blog over de geschiedenis van deze familiefiets.

Met die blog allang in mijn achterhoofd, kreeg ik van Linda de vraag of ik namens Mamaliefde fietsstoeltjes wilde uittesten. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Diezelfde avond nog schreef ik de blog die ik al zolang wilde schrijven, over Liam achterop.

Lees ook: Thule Yepp 2 review

Thule Yepp Nexxt Mini en Maxi review fietsstoel voorzitje en achterzitje - Mamaliefde
Thule Yepp Nexxt Mini en Maxi review fietsstoel voorzitje en achterzitje - Mamaliefde
Thule Yepp Nexxt Mini en Maxi review fietsstoel voorzitje en achterzitje - Mamaliefde
Thule Yepp Nexxt Mini en Maxi review fietsstoel voorzitje en achterzitje - Mamaliefde
Thule Yepp Nexxt Mini en Maxi review fietsstoel voorzitje en achterzitje - Mamaliefde
Thule Yepp Nexxt Mini en Maxi review fietsstoel voorzitje en achterzitje - Mamaliefde

Enkele weken later stond de postbode al heel vroeg voor mijn deur met twee grote dozen. Thule stuurde ons zowel een voor- als achterzitje van het nieuwste model Thule Yepp Nexxt Mini en Maxi zodat Liam en Kyran allebei meekunnen op mijn fiets. Best handig aangezien de grote man na de zomervakantie naar school mag.

Dat worden dus heel wat veilige ritjes die we gaan maken. Aan de buitenkant van de doos was al te zien wat er in zat. Het was even wachten tot een aangeklede Liam naar beneden kwam om mee te helpen met uitpakken. “Voor mij?” En hij dook meteen op de bruine pakketten af.

Het kostte mij wat moeite om hem wat kalmer te krijgen. Die stoeltjes moesten en zouden meteen op mijn fiets als het aan hem lag. En ja, stiekem dacht ik hetzelfde.

Baby Innovation Award 2017

Mijn fiets stond dan ook binnen enkele tellen buiten in de tuin. Nog even snel de bandjes oppompen voor het extra gewicht wat erop zou komen. Met een rode kop stond het blonde mannetje te pompen, toen het wat zwaarder werd nam ik het maar over.

Al snel konden we de eerste doos openen. Als eerste maar de doos van meneer de grote hulp. Liam had van tevoren de kleur mogen kiezen van zijn Thule Yepp Nexxt Maxi, een mooie lichtblauwe.

Tijdens de Negenmaandenbeurs werd dit stoeltje voor achterop uitgekozen, door vakjury en online stemmers, tot winnaar van de Baby Innovation Award 2017 in de categorie ‘Mobility’. Het fietsstoeltje won door zijn veiligheid en gebruikersgemak.

De 5-punts veiligheidsgordel in combinatie met een door kinderen niet te openen magnetische sluiting was één van de slimme toevoegingen aan het ergonomische ontwerp. Liam vindt het stoeltje inderdaad heerlijk zitten, maar de sluiting ben ik iets minder happig op.

Het klopt inderdaad dat het voor kinderen niet te openen is, maar ook voor mij is het wat lastig. Indrukken, schuiven en dan de sluitingen lostrekken. Bij dat laatste gaat het regelmatig mis en zo sta ik vaker te drukken en schuiven. 

Het kan mijn onhandigheid zijn, maar het is niet handig als je kind ongeduldig uit het stoeltje wilt. De sluitingen bij de voeten gaan een stuk makkelijker.

Montage van de Thule Yepp Nexxt Mini & Maxi

Ik zei het net al, ik ben wat onhandig. Bij het uit de verpakking halen zag ik op tegen de montage. Dit moet uiterst nauwkeurig gebeuren, want als het te los zit of verkeerd, valt het stoeltje met kind en al van je fiets.

Op een of andere manier ben ik soms toch wat voorzichtig met ons meest waardevolle bezit. In de doos van de Thule Yepp Next Maxi vond ik al snel de gebruiksaanwijzing.

Tegelijkertijd vond Liam nog iets veel belangrijkers: bubbeltjesfolie! Diezelfde dag moest het plastic nog mee naar de gastouder en enkele dagen later zat hij nog bubbeltjes te knallen. Dubbele winsituatie dus, een stoeltje en een extra bezigheid.

Terug naar de gebruiksaanwijzing. Met wat stripachtige tekeningen wordt stap voor stap duidelijk wat je moet doen. Eerst een sleuteltje omdraaien, de grijpertjes onderop losdraaien met een andere knop, stoeltje op de bagagedraaier zetten, grijpers zover als kan dichtdraaien en het slotje erop met de sleutel.

Het slotje zorgt ervoor dat het stoeltje niet van de fiets gestolen kan worden. Nadat het stoeltje vastzit aan de bagagedrager, pak je aan de voorkant een kabeltje die je rond de zadelstang plaatst. Zo schuift het stoeltje niet verder naar achteren als het per ongeluk toch loskomt.

Met simpele hendeltjes verstel je de voetsteunen naar de juiste hoogte. Een ander deel dat in hoogte verstelbaar is, is de gordel zelf. Door gaten op twee hoogtes in de rugleuning, is met een beveiliging de gordel te stellen. Zo kun je het aanpassen naar de schouderhoogte van je kind.

Na een kort proefritje was het tijd om de tweede doos uit te pakken zodat ook Kyran zijn fietstroon (Thule Yepp Nexxt Mini) kon krijgen. Om geen enorm bonte fiets te krijgen, hadden we besloten om dezelfde kleur blauw uit te kiezen. De jongste telg is zich daar toch nog niet bewust van.

Het instructieboekje werkt op dezelfde manier. De montage vergt net iets meer, maar alles wat je ervoor nodig hebt is bijgeleverd. Met wat inbussleutels zet je de steun vast aan je stuurstang. Stiekem gebruikte ik hier mijn schroefboor met een apart bitje.

Aangezien ik weet dat dit nooit voldoende is, draaide ik het daarna nog aan met de inbussleutels uit de verpakking. De handgreep zet je met hetzelfde materiaal vast, een paar grote bouten houden alles op zijn plek. Hoewel de handgreep enorm handig is tijdens de rit en wat houvast biedt, heeft het ook een nadeel als de kleine in slaap valt.

Een voorover vallend hoofdje knalt er telkens tegenaan. Hier moet ik dus nog naar een oplossing voor zoeken. Op de site van Thule zag ik dat daar speciale kussentjes voor te krijgen zijn. Vreemd eigenlijk dat zoiets niet meteen ingebakken wordt in het product zelf.

De voetsteuntjes zijn ook bij de Nexxt Mini makkelijk verstelbaar. Kyran heeft dus nog wat groeiruimte voor dit stoeltje.

Proefrit

Na het monteren moesten we natuurlijk meteen een proefritje maken. Even snel de straat heen en weer. Dat ging helemaal prima. Verbaasd was ik over het gewicht van het stoeltje, die viel helemaal niet op.

Op en afstappen moet ik voortaan wel even anders doen. Mijn been eroverheen slingeren gaat niet meer, want dan knal ik tegen het stoeltje of tegen Liam aan. Dat zal vast nog wel een paar keer mis gaan. De jongeman zat als een koning in zijn stoeltje en vroeg enkel maar of ik harder wilde fietsen.

Potdorie, wat had ik vroeger zelf graag in zo’n stoeltje gezeten. Ik kan me nog herinneren dat ik mijn beentjes op de meest onmogelijke manieren onder een ijzeren stang heen moest krijgen. Wat een hel vond ik dat als klein kind.

In mijn geheugen staan de jankpartijen nog die daarbij hoorden. Als het niet om het proberen erin te komen ging, dan wel om eruit te komen. Wat dat betreft zijn over dit soort voetsteuntjes veel beter nagedacht.

Inmiddels hebben we er al een aantal ritjes op zitten. Heerlijk picknicken in de Millingerwaard, samen boodschappen doen of zomaar even een klein stukje rijden voor een ijsje. De conclusie is dat ik dik tevreden ben over deze mooi uitgevoerde stoeltjes.

Tijdens de ritjes en stalling heb ik al wat moeders zien kijken met een ietwat jaloerse blik. Geef toe, zo fris helderblauw zien ze er ook wel superstoer uit. Het allerleukste is nog wel dat ze op mijn moeders oude fiets zitten en het nu echt een generatiefiets is geworden.

Maarten Fest
Social media
Latest posts by Maarten Fest (see all)