Skip to Content

De Bonte Bouwplaats Delft; review Lego Masters Kamp

De Bonte Bouwplaats Delft; review Lego Masters Kamp

Voor dochter stond de eerste week van de vakantie al heel lang vast; ze zou op zomerkamp gaan met scouting. Maar voor de jongste was er niets gepland; hij zou een paar dagen bij oma en opa gaan logeren en verder gewoon lekker thuis samen leuke dingen doen.

En toen kwam ik op Facebook een bericht tegen dat De Bonte Bouwplaats, een Lego-werkplaats in het centrum van Delft waar je ook heel gave kinderfeestjes kan vieren, ook vakantiekampen organiseert. Met iedere week een ander thema variërend van Lego Master tot robots of stop-motion, maar ook losse dagen.

Voorpret

Gezien de rest van de vakantieplanning kwam de eerste week het beste uit dus meldde ik hem aan voor de interesselijst. Gelukkig was er meer interesse en kregen we al snel bericht dat het door ging en we hem konden aanmelden. Vanaf het moment dat ik hem dat vertelde kreeg ik iedere dag de vraag of het al zover was.

Hij kon niet wachten tot hij mocht gaan. Heel fijn om te zien dat hij zo enthousiast was, al was ik wel een beetje bang dat het hem juist daardoor zou tegenvallen.

Met een leeftijdsgroep van 5 tot 12 zou hij met 6 jaar toch één van de jongsten zijn. En hij is zo gewend aan zijn zus dat hij zelfs het logeren bij oma en opa zonder haar niet leuk vond. Nu zou hij helemaal alleen zijn.

Lego Master Kamp

De Bonte Bouwplaats Delft; review Lego Masters Kamp - Mamaliefde

Het kamp zelf duurde vier dagen; van maandag tot donderdag mochten ze tussen 9.30 en 9.45 uur gebracht worden en tussen 16.30 en 16.45 uur opgehaald worden. Waarbij het advies werd gegeven rekening te houden hier wat tijd voor te nemen zodat er ook de tijd is om te luisteren naar de verhalen.

Aangezien dochter rond dezelfde tijd aan de andere kant van Delft moest zijn verdeelde ik met manlief de taken met wegbrengen en ophalen.

Natuurlijk met wisseling omdat we allebei wel erg nieuwsgierig waren en de bouwwerken wilden zien ;-)

De Bonte Bouwplaats Delft; review Lego Masters Kamp - Mamaliefde
De Bonte Bouwplaats Delft; review Lego Masters Kamp - Mamaliefde
De Bonte Bouwplaats Delft; review Lego Masters Kamp - Mamaliefde
De Bonte Bouwplaats Delft; review Lego Masters Kamp - Mamaliefde
De Bonte Bouwplaats Delft; review Lego Masters Kamp - Mamaliefde

Iedere dag stonden er een aantal activiteiten gepland zodat ze niet de hele tijd aan hetzelfde zouden werken. Zo zag ik de eerste dag een LEGO-kampketting voorbij komen, was hij bezig met een LEGO Minecraft-set (zijn grote favoriete serie op het moment), heeft hij een garage gebouwd etc.

De tweede dag kwamen daar ook tolletjes bij die tijdens het draaien de kleuren door elkaar mengen en een flatgebouw waarbij ze net zoals in de Lego Master-wedstrijd op tv allemaal een verdieping moesten bouwen.

Zo werd er samen gebouwd, geëxperimenteerd met bepaalde natuurkundige principes, sets in elkaar gezet met behulp van instructies, maar ook vrij gebouwd of met een bepaalde kleur, in 2D of juist 3D etc.

Ideaal om zo de kinderen te laten ervaren hoe veelzijdig dit speelgoed is en verschillende ‘technieken’  aan te leren.

Ondanks het verschil in leeftijd was er zo ook voor iedereen uitdaging uit te halen en kon er met plezier gebouwd worden.

Na de eerste dag ging hij bij het wegbrengen meteen weer naar boven om verder te bouwen en was hij mij al direct vergeten. Ook toen papa hem wegbracht hoorde ik dat dit het geval was ;-)

De Bonte Bouwplaats Delft; review Lego Masters Kamp - Mamaliefde

Halverwege de dag is er ook een lunch, deze moest je zelf meegeven en werd in de speciale keukenruimte gegeten waar natuurlijk ook Lego te vinden is.

De eerste dag was zoonlief al helemaal enthousiast, ik was dus voor niets bang geweest dat het misschien zou tegenvallen vanwege zijn hoge verwachtingen.

Hij bleef maar praten over wat ze allemaal hadden gedaan. En wat misschien nog wel het meeste indruk had gemaakt was dat er overal Lego was, behalve in de wc vertelde hij ;-)

Ook thuis werd er vervolgens doorgebouwd; de hele week heeft de eettafel volgelegen met Lego en was ook zijn zus enthousiast aan het bouwen. De eerste dag was ze ook wel licht teleurgesteld omdat ze ook naar Lego-kamp had gewild, maar gelukkig vond ze scoutingkamp toch ook wel erg leuk.

Ook de rest van de dagen bleef hij enthousiast, iedere dag ging hij alleen maar sneller fietsen of stond ‘s ochtends al klaar om weg te gaan.

Waar het normaal even zeuren is dat hij moet ontbijten of aankleden hebben we dat deze week niet één keer hoeven te zeggen. Zo was het voor ons toch ook wel genieten van een relaxte vakantie ook al konden we niet echt uitslapen.

Ook kwam hij al snel thuis met verhalen dat hij nieuwe vriendjes had gemaakt, ook een geruststelling want voordat hij ging kende hij niemand. En dan is het toch fijn om zo nieuwe kinderen te leren kennen die zijn hobby delen.

Ook de begeleiding door Ellen en een tweede jonge dame (hij was haar naam vergeten) was heel fijn. Zo werd hij bijvoorbeeld geholpen met het sorteren van blokjes op kleur.

Iedere dag stonden ze weer vol frisse energie klaar om de kinderen op te vangen en gedurende de dag te vermaken. Het was duidelijk dat ze dit vol passie deden.

De Bonte Bouwplaats

De Bonte Bouwplaats Delft; review Lego Masters Kamp - Mamaliefde
De Bonte Bouwplaats Delft; review Lego Masters Kamp - Mamaliefde
De Bonte Bouwplaats Delft; review Lego Masters Kamp - Mamaliefde

Het was voor mij de eerste keer dat ik hier kwam. Toen we de eerste dag aankwamen was direct duidelijk waar we moesten zijn door de vrolijke vlaggen die buiten hangen en het Lego dat voor het raam staat.

Binnen kom je na de hal met kapstokken in een workshopruimte terecht met werktafels, etalages waar Lego uitgestald kan worden en een enorme tafel vol met blokjes om te bouwen. Gescheiden door een glazen wand is de keuken te vinden met een grote eettafel waar ze konden lunchen.

Via een buitenplaatsje kom je in het achterste gebouw waar beneden de opslag te vinden is met heel veel Lego-sets overal waar je maar keek en boven nog een tweede ruimte met tafels om te bouwen.

Ideaal, want zo konden ze daar bijvoorbeeld de sets laten liggen waar ze mee aan het bouwen waren om de volgende dag mee verder te gaan. In totaal zijn er meer dan een miljoen blokjes te vinden. We hebben dus nog wel even om door te sparen ;-)

Op de website staat de waarschuwing:

LET OP: na een bezoekje aan De Bonte Bouwplaats willen de kinderen niet meer naar huis.

Dit was dus zeker het geval, als het aan hem lag zou hij er zo nog een week achteraan plakken vol met bouwactiviteiten. We zullen hier in de toekomst dus zeker vaker terugkomen.

Ook heeft hij nu bedacht dat hij hier zijn kinderfeestje wil gaan vieren, al wil ik daar nog wel even mee wachten tot ze wat ouder zijn en echt leuk zelfstandig kunnen bouwen.

Ook interesse; de rest van de vakantie volgen er nog meer zomerkampen en bouwdagen of workshops voor ouders en kinderen waarvoor nog plekjes zijn.
Ook is het mogelijk om sets te huren om thuis in eigen omgeving mee te gaan bouwen.

Linda van Aken