Skip to Content

20 Uitjes met tieners; wat zijn leuke activiteiten om te doen voor dagje weg

20 Uitjes met tieners; wat zijn leuke activiteiten om te doen voor dagje weg

Eropuit gaan met je tiener kan soms wat hoofdbrekens kosten omdat ze niets meer denken te willen… Maar natuurlijk scheelt het al een heleboel als je met iets leuks op de proppen komt. Zoek dan ook naar leuke ideeën die (juist) pubers aanspreken. Een dagje weg met je tiener kan dan een heel gezellig uitje worden! Hieronder vindt je de leukste uitjes met tieners:

Sportieve uitjes met tieners

Tieners en sport gaan vaak heel goed samen! Zoek dan ook eens in die richting. En als er dan ook nog een competitief element in zit (juist met pa of moe) dan zal je de meeste jongeren niet meer horen. Want ze zullen die ‘ouwe’ wel eens laten zien dat ze beter zijn. Of doe iets in teamverband, waarbij je juist samen aan de slag gaat om de strijd te winnen! Het lijstje in dit opzicht is eindeloos, maar ter inspiratie:

 • Wildwaterkanoën
 • Klimwand
 • Klimmen in bijvoorbeeld de Ardennen
 • Dagje naar een skibaan
 • Karten
 • Survival
 • Poldersporten (vaak lekker hilarisch)

Klimparken

Er komen er steeds meer: klimparken. Veel parken hebben meerdere niveaus waar je uit kan kiezen en zo kan praktisch iedereen hier wel aan mee doen. Een overzicht van outdoor klimparken vind je bij Kiddowz.

Karten

Samen lekker rondscheuren in een kart. Zoon blij, papa ook…maar kijk maar uit, want de dames in het gezelschap halen jullie misschien zomaar in! Tim en Tom, je kent ze vast wel, schijnen de grootste kartbaan te hebben… Maar op veel plekken kan je ze (in een kleiner formaat dan dus) ook vinden!

Jumphal

Lekker een middagje springen of freerunnen scoort ook altijd hoge ogen. Ze kunnen dan letterlijk hun eigen grenzen opzoeken en nieuwe kunstjes oefenen.

Skiën of snowboarden

Lekker een dag doorbrengen in de sneeuw kan in Nederland in diverse skihallen. Niet afhankelijk van het weer zijn en toch lekker in de sneeuw bezig zijn. Sommige hallen bieden ook ander sneeuwpret aan, zoals met een tube de helling af. Ben je ervaren en ga je zelf naar beneden of wil je les? Grote lol en daarna nog even lekker bijkomen achter een bord friet…of gewoon met een warme chocomel natuurlijk.

Schaatsen

Uiteraard kan je als Hollander ook kiezen voor de ijzers in plaats van de latten…Schaatsbanen vind je er in allerlei soorten en maten, zeker in de winter! Ga je voor snelheid op de buitenbaan, pirouetten draaien op de binnenbaan of voor de gezelligheid van een kleine baan? Voor ieder wat wils en kun je niet zo goed schaatsen? Nou en, dan leer je het toch gewoon achter een pinguïn…

Waterskiën of wakeboarden

De lange latten wel onder, maar dan over water heen? Of ga je voor een wakeboard? Laat je trekken door een kabelbaan en zoef het water over. Of je gaat ervoor om achter een boot aan te gaan, natuurlijk. Waterskiën of wakeboarden is een heerlijke bezigheid op het water en geeft je puber een leuke uitdaging. Natuurlijk doe je zelf ook mee!

Meer ideeën vind je hier.

Musea met interessante onderwerpen

Tieners hebben al echt hun eigen voorkeuren en weten vaak al precies wat ze willen gaan doen voor werk. Hobby’s kunnen al jaren dezelfde zijn. Jij weet precies wat je kind voor interesses heeft, speel daar op in door te zoeken naar een museum wat daarbij aansluit. Zo kan je zoon of dochter zich helemaal uitleven! Enkele voorbeelden hierbij zijn:

 • Nationaal Legermuseum in Soesterberg, een uitgebreid museum waar je zeker wel een dag kan doorbrengen
 • Voor geschiedenisfans: Archeon in Alphen a/d Rijn
 • Techniekfanaten halen hun hart op bij Nemo in Amsterdam
 • Corpus in Oegstgeest laat je een reis maken door het menselijk lichaam
 • Aviodrome voor alles op het gebied van de luchtvaart. Groot en héél interessant!

Tip: vinden jullie het wel leuk om musea te bezoeken? Dan is een museumkaart een uitkomst. De prijs heb je in no-time terugverdiend en je doet heel veel leuke ideeën op met hun waslijst aan musea!

Het pretpark

Ja, daar kom je echt als puberouder niet omheen: het pretpark. En dan natuurlijk ook wel de echte attractieparken met grote achtbanen. De tijd van het gezellige familiepark is nu wel voorbij. Dus gaan we voor de grote, spannende varianten. Welke dan?

 • Walibi Holland, ook al zo’n kanjer van een park! Maar liefst 30 attracties zijn hier te bezoeken. Spannend en groots en vooral veel achtbanen. Veel pubers smullen al bij het idee. Walibi Holland is er een voorbeeld van. Het kost wel wat, maar dan heb je ook wat, zullen we maar zeggen. Waar sommige attractieparken niet meer echt leuk zijn voor onze pubers, is Walibi nu juist leuk!
 • Efteling; Ook de Efteling is een voorbeeld van een park wat ook/juist voor de grote jongens en meiden leuk is. En als ze dan stiekem toch ook die sprookjes nog wel willen zien, zeg jij uiteraard niets! Ga je alleen van attractie naar attractie, of bezoek je ook nog bepaalde voorstellingen? Veel groter en uitdagender kan het haast niet. En met het kleine broertje of zusje loop je zo het sprookjesgedeelte even in. De Efteling biedt veel op entertainmentgebied, maar is ook dé plek om het adrenalinegehalte te verhogen!
 • Hellendoorn is minder groot, maar heeft genoeg voor een leuke dag. Groot voordeel zijn de wachttijden, die een stuk minder lang zijn dan bij zijn grote broer hierboven. En daarmee mogen er misschien minder attracties zijn, maar je kan er wel méér doen op 1 dag!
 • Toverland is een leuk park als je met meerdere leeftijden in je gezin te maken hebt. Er zijn zowel leuke attracties voor de jonkies, maar ook bijvoorbeeld een prachtige houten achtbaan. Tevens is er een klimparcours te vinden.
 • Duinrell in Wassenaar, met natuurlijk ook een spannende duik in het Tikibad met ‘vreselijke’ glijbanen.

Lees ook: Overzicht pretparken Nederland 

De bioscoop

Gewoon een filmpje pakken is ook een prima uitje met tieners. Uiteraard laat je ze zelf kiezen welke film. Wil je het uitje langer laten duren dan alleen de film, dan plak je er toch nog een lekker etentje aan vast? Aan jou of dat gewoon een patatje wordt of dat jullie voor iets specialers gaan.

Zoek de spanning op

Tegenwoordig heb je meerdere varianten om als soldaten achter elkaar aan te zitten. Paintballen of lasergamen, maar ook airsoft. Dit is op heel veel plekken te vinden. Airsoft is meestal pas mogelijk vanaf 18 jaar, maar bijvoorbeeld in De Uithof is er een variant vanaf 14 jaar. Spanning ten top! Verzamel een grotere groep en ga met elkaar in teamverband aan de slag.

Laser gamen

Laser gamen, paintballen of airsoften: drie varianten, waarbij het allemaal draait om de soldaat/held uithangen en de tegenpartij uit te schakelen door middel van schieten. Let wel even op, want op sommige varianten zitten leeftijdsbepalingen. Zo kan je meestal pas airsoften vanaf 18 jaar. Er zijn wel banen waar het eerder kan en waar het spel is aangepast, zodat het minder hard gaat. Bijvoorbeeld in De Uithof in Den Haag.

VR-party

Een VR-party kun je op meerdere plekken houden. Beleef de meest opwindende avonturen door een VR-bril op te zetten en heb met elkaar de grootste lol!

Escaperoom

Ze komen als paddenstoelen uit de grond: escaperooms zijn inmiddels overal te vinden. Een ontzettend leuke uitdaging om juist met elkaar te doen. Let even op de leeftijden die aangegeven worden om zo een escaperoom te vinden die het beste aansluit bij jouw gezin. Kies er één die past bij jullie en de leeftijd van de kinderen. Lekker spannend en echt een ‘teamuitje’, waarbij je als gezin eens lekker samen bezig bent. Soms lopen er zelfs acteurs rond of loop je rond in een echte gevangenis. En de uiteindelijke opdrachten om te ontsnappen zijn ook al heel divers.

Moet je op zoek naar spullen, raadsels oplossen of zelfs sportief opdrachten voltooien? Hier was in een oud bankgebouw een escaperoom gemaakt, inderdaad met een bankoverval als onderwerp (helaas kreeg het gebouw een andere functie en moest de room verdwijnen…).

Lees ook: Escaperooms Nederland

Prisonescape

In Breda hebben ze er helemaal een spektakel van gemaakt en loop je maar liefst drie uur rond in een echte gevangenis, waarbij acteurs een theaterstuk opvoeren. En jij speelt hier gewoon in mee… je wordt behandeld als een gevangene en moet proberen om te ontsnappen. Zinderend…Weliswaar moet je 18+ zijn, maar goed, ook met die heel grote gasten is het leuk om samen iets te doen, toch?

Subtropisch zwemparadijs

Voor sommigen zal het prima zijn om naar een gewoon zwembad te gaan, maar meer succes zal je toch echt scoren met een dagje naar een subtropisch zwembad. Het liefst met spannende extra’s, zoals een wildwaterbaan, een glijbaan met tubes of sensationele glijbanen. Al het vertier in zo’n bad is zeker goed voor een hele dag lekker er uit zijn en gewoon genieten. En wat ook heerlijk is: pap en mam kunnen mee het water in of lezen lekker een boekje op de kant. Moet je kind wel goed kunnen zwemmen, natuurlijk…

Zwemmen is leuk, maar er moet natuurlijk wel meer zijn dan alleen maar baantjes trekken. Je kan kiezen voor leuke evenementen in het plaatselijke zwembad. Discozwemmen, bijvoorbeeld, of leren zwemmen als een zeemeermin. Nog uitdagender zijn uiteraard de subtropische zwembaden met allerlei attracties in het zwembad. De meest gewaardeerde zwemattractie is op die leeftijd toch wel de wildwaterbaan.

Maar stroomversnellingen zijn ook leuk, zeker als het met zwembanden wordt gedaan. Of glijbanen waar je op grote zwembanden doorheen suist. Heerlijk snel én je vliegt in de bochten alle kanten op. Die wachttijden bij de trap neemt je kind al snel voor lief! Of met z’n allen naast elkaar van de brede familieglijbaan af. Grote lol natuurlijk.

Lees ook: Subtropische zwembad & zwemparadijs Nederland

GPS-tocht

Ook leuk is een tocht maken met GPS. De moderne variant van speurtochten houden. Ze zijn op heel veel plekken te vinden, maar er zijn ook bedrijven die ze aanbieden op locatie. Een leuk idee voor een feestje dus. Er zijn zelfs ook apps waarmee je zelf een GPS-tocht kunt uitzetten. Dat is uiteraard ook leuk. Wie zet de tocht uit? Doe jij dat voor de kids, of laat je het juist hen doen en ben jij de pineut om de weg te vinden? Wie maakt de mooiste of moeilijkste tocht? En waar? In de stad of juist in het bos?

Met meiden de modewereld induiken

Worden je meiden groot en willen ze meer met make-up of kleding doen? Zoek eens naar leuke workshops of neem ze eens mee naar een ladies night. Natuurlijk even opletten wat de minimumleeftijd is. Maar er is genoeg te vinden op het gebied van make-up, make-overs of kledingzaken.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)