Skip to Content

25 Uitjes met kinderen; wat zijn leuke dingen om te doen?

25 Uitjes met kinderen; wat zijn leuke dingen om te doen?

Er zijn enorm veel leuke uitjes met kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar in Nederland. En het is altijd leuk om weer nieuwe dingen met je kind te ondernemen. Ben je ook op zoek naar de mooiste pareltjes van musea, zwembaden en andere actieve uitjes voor je kind? Wij hebben ze voor je verzameld!

Binnenspeeltuin

Een middagje klimmen, klauteren, glijden en springen vinden veel kinderen nog superleuk om te doen. Zeker tot een jaar of 10 scoort dit altijd wel hoge ogen. Naar mate ze ouder worden, zullen ze veel kritischer worden maar zijn er ook speciale indoorspeeltuinen met bijvoorbeeld een lasergamebaan of een jumphal.

Lees ook: Leukste binnenspeeltuinen Nederland

Natuur uitjes met kinderen

Speelbossen

Echt een aanrader met kinderen van alle leeftijden, dus ook de jongsten, zijn speelbossen. Dit zijn plekken in de natuur waar een aantal speelelementen zijn samengebracht. De meesten zijn gratis te bezoeken en prima te bereiken. De ene keer loop je een soort wandeling door het bos van speelplek naar speelplek en de andere keer is het gecentreerd op een plek.

Vaak zijn de speelelementen gemaakt van natuurlijke materialen; of verwerkt in het landschap zoals een boomhut, een tunnel, een aantal touwbruggen of stapstenen en een andere keer is er met hout ook echt een speeltuin opgezet en zijn er een paar glijbanen. Tegenwoordig heb je ook een aantal belevenisboerderijen waar je kind ook dieren kan voeren. Tip: Neem wel schone kleding mee, want grote kans als je kind aan het spelen is hij of zij niet schoon blijft. Want alleen al het spelen met zand en/of water is al een succes! Aanraders zijn onder andere:

Lees ook: Speelbossen en natuurspeeltuinen Nederland

Blotevoetenpaden

Blotevoetenpaden vind je inmiddels op meerdere plekken in Nederland en België. En wat is er nu leuker dan eindelijk eens wel op je blote voeten buiten te mogen lopen! Lekker door de modder, en het leuke is: ook papa’s voeten zien er niet meer uit. Voor sommige blotevoetenpaden zoals in Opende hoef je niet te betalen, andere wel. Bij aankomst doe jij je schoenen uit en kun je die veilig opbergen om daarna te gaan wandelen. Lees bijvoorbeeld ons avontuur op het blotevoetenpad in het Drents-Friese Wold.

Lees ook: Overzicht van blotevoetenpaden Nederland per provincie

Zand & Strand

Heerlijk spelen in de grootste zandbak van het land… Een emmertje en schepje mee om te spelen. Af en toe een beetje water halen, aan de hand van mama en daarna weer lekker verder bouwen aan je kunstwerk. Of op zoek gaan naar schelpjes. Niet alleen op zonnige dagen, maar het hele jaar door is dit een aanrader met kinderen. In de zomer heerlijk in zwemkleding, en in de winter lekker warm aangekleed even uitwaaien. Naast het strand zijn ook de duinen vaak heel geschikt om door te wandelen. Niet alleen aan zee, maar ook rondom meertjes zijn er vaak stranden te vinden waar je heerlijk een plekje kan zoeken. Eten en drinken mee en de dag vliegt voorbij.

Woon je niet bij de zee, maar wil je toch met zand spelen? Er zijn ook heel veel andere natuurlijke ‘zandbakken’ in Nederland die gevormd zijn door zandverstuivingen of andere redenen.

Lees ook: De leukste stranden van Nederland
Lees ook: De leukste zandverstuivingen en duinen in Nederland

Jumphal

Heeft je kind energie over? Dan is een uurtje jumpen altijd een groot succes. Zeker ook met oudere kinderen is dit erg populair om te doen en kunnen ze hun energie kwijt of nieuwe trucs en kunsten oefenen. Er zijn vaak meerdere soorten trampolines en soms zijn er ook speciale streetjump parcoursen of andere hindernissen waar ze terecht kunnen.

Musea voor kinderen

Een museum bezoeken is leerzaam, ontspannend en biedt altijd voor kinderen iets extra’s aan. Het is dus echt niet meer zo saai als dat je vroeger misschien kan herinneren. Naast de populairste musea zoals NEMO Science Center in Amsterdam en het Continium Discovery Center in Kerkrade zijn er nog veel meer interessante musea voor diverse leeftijden.

Tip: je kunt de museumjaarkaart aanschaffen. Dan kun je extra voordelig naar musea of van korting profiteren. En kan je kind lid worden van museumkids om zelf ook musea te evalueren.

Lees ook: De leukste kindermuseum Nederland

Nijntje Museum in Utrecht

Het leukste museum wat mij betreft voor peuters en kleuters. Er zijn tien themaruimten waarin jonge kinderen spelenderwijs dingen kunnen ontdekken, aan de hand van prentenboeken van Dick Bruna. Zo is er het huis van Nijntje, waar ze de was kunnen ophangen, in de keuken kunnen kokkerellen en de plantjes water kunnen geven. Denk ook aan de dokter, de dierentuin en een heus verkeersplein waar kinderen kunnen fietsen of in het treintje stappen. Je reserveert online en voor een tijdsblok. Spullen kun je in een kluisje kwijt bij de ingang van het museum.

Lees ook: Nijntje Museum Utrecht met peuters, kleuters en kinderen

Spoorwegmuseum

Een ander museum wat erg leuk is voor kinderen en ook in Utrecht gehuisvest is, is het Spoorwegmuseum. Er is een heus oud station met grote stoomlocomotieven die je kunt bewonderen, er zijn geregeld shows van Thomas de Trein en zijn vriendjes en allerlei activiteiten worden in de schoolvakanties georganiseerd door dit museum. Er is een techlab, kinderen kunnen proefjes doen en zo alles over de techniek van treinen leren. Ook kunnen kinderen en volwassenen een audiotour maken door een Charles Dickens-decor.

Lees ook: Spoorwegmuseum Utrecht met kinderen

Archeon

Dit openluchtmuseum laat je kind de geschiedenis van de prehistorie, Romeinse tijd en Middeleeuwen terug beleven. Overal in dit museum staan hutten en huizen waar je naar binnen mag. Medewerkers lopen er verkleed als Romein, smid of ridder. Kinderen kunnen per tijdszone activiteiten doen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld vuur leren maken in de prehistorie, van de soep proeven die staat te pruttelen of een middeleeuws spel doen. Als je de activiteitenpas aanschaft, kunnen kinderen extra dingen doen. Er is ook een grote speelplaats.

Lees ook: Archeon met kinderen

Oertijdmuseum in Boxtel

Is jouw kind ook weg van dino’s? Dan is het Oertijdmuseum in Boxtel echt een aanrader! Zowel binnen als buiten is er veel voor kinderen te doen en te zien. Buiten staan allerlei dino’s nagebouwd in de oertijdtuin. Ook is er een mooie speeltuin buiten en in het oertijdbos is een spannend wandelpad voor nog meer dieren uit de oertijd. Binnen loop je tussen heel veel fossielen en grote dinosaurussen. Achterin het pand staat een mega dinoskelet die je buiten al van ver ziet staan.

Lees ook: Oertijdmuseum Boxtel met kinderen

Bakkerijmuseum te Hattem

Iedere zaterdag is het in dit museum kinderbakdag. Onder begeleiding van een echte bakker mogen kinderen dan hun eigen koek bakken. Daarnaast geeft dit museum een kijkje in het domein van de bakker. Elke basisschoolvakantie zijn hier heel leuke activiteiten die speciaal voor kinderen georganiseerd worden. Denk aan het bakken van speculaas of een koekhuisje maken.

Kijk voor meer informatie hier.

Lees ook: Nederlands Bakkerijmuseum Hattem met kinderen

Corpus

Hoe reageren de darmen op een broodje kaas? Waar op je tong proef je zout en zoet? Dit museum in Leiden laat je kind in 55 minuten een grote reis maken door het menselijk lichaam. In het 55 meter hoge lichaam Corpus reis je langs 5D-theaters. De tocht stopt in de hersenen met een heuse hersenshow. Er zijn veel interactieve tentoonstellingen waardoor kinderen geboeid blijven en dat uurtje vast zó om is.

Voor meer informatie kijk je hier.

Dierentuinen

In dit overzicht kunnen dierentuinen niet ontbreken. Geliefd bij jong en oud en met elk weertype goed. In een dierentuin is altijd wat te ontdekken en elke dierentuin beschikt over minimaal één grote speeltuin om heerlijk in te spelen. Daarnaast ook superleerzaam!

Dierenpark de Oliemeulen

Dit dierenpark beschikt over een groot repertoire van o.a. reptielen. Hier hangen vleermuizen nog onder aan de trap, gewoon in een open ruimte. Er is een slangenshow, de medewerker vertelt over de slang en iedereen die dat wilt en durft mag de slang even om de nek! Daarnaast is er een show met vogelspinnen. Ook hier wordt verteld over wat de vogelspin eet en waar hij leeft en na afloop mag iedereen afzonderlijk de vogelspin even aaien of zelfs in je hand houden. Ook is hier een grote vogelshow. Kinderen worden hier actief in betrokken en mogen zelfs de handschoen aan. Buiten zijn diverse dieren te bewonderen en er is een leuke speeltuin.

Voor informatie kijk je hier.

Safaripark Beekse Bergen

De dierentuin waarin je tussen de wilde dieren in een bus kunt rijden én het meest uitgebreide dierenpark van de Benelux met maar liefst 1400 wilde dieren. De dieren in dit park zijn ook met een boottocht te bewonderen of heerlijk wandelend door het park heen. Is de dag tekort? Dan kun je ook een overnachting boeken.

Kijk hier voor meer informatie

Lees ook; Safaripark Beekse Bergen
Lees ook: Safariresort Beekse Bergen

Apenheul

In dit groene bos op de Veluwe kun je wel 300 apen spotten! Door het park heen staan spottips om ze zo allemaal te zien. Een gedeelte van de apen loopt los, het overige deel is op afstand te bewonderen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Apenheul Arnhem met kinderen

Dolfinarium

Bekend om de prachtige dolfijnen die je hier kunt bewonderen en de mooie presentaties en leuke voedershows. Maar er is nog veel te ontdekken. Voor kinderen zijn er maar liefst 4 speeltuinen en er is naast het bewonderen van heel veel zeedieren ook een heuse waterglijbaan.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dolfinarium Harderwijk met kinderen

Kinderparken

Een heel grote speeltuin met heel veel extra’s. Ideaal om als hele familie hier een dag met de kinderen door te brengen.

Linnaeushof

Persoonlijk mijn meest favoriete schoolreisje ooit, bestaat uit een heel grote buiten-, binnen- en waterspeeltuin. Er zijn maar liefst 350 speeltoestellen, dus een dag vullen is hier geen enkel probleem. Zo kun je er karten, is er een klimparcours, een verkeerstuin voor kinderen tot 7 jaar, een hindernisbaan, waterfietsen, op de luchtskelter, je uitleven op pirateneiland en nog veel meer.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Linnaeushof

Plaswijckpark

Dit grote park bestaat uit 3 verschillende onderdelen: wandelwijck, dierenwijck en speelwijck. De namen zeggen het al een beetje maar wandelwijck is de plek waar je heerlijk kunt relaxen en bijkomen van al het spelen en de dieren bekijken. Dierenwijck is een minidierentuin op zich met allemaal dieren die je op een kinderboerderij bijvoorbeeld niet zult treffen. Speelwijck heeft heel veel speeltuinen met allemaal gave attracties. Bij de kinderen hier waren de verkeerstuin en de haventuin erg favoriet. Tip: neem droge kleding mee, van de haventuin word je gegarandeerd heerlijk nat.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Plaswijckpark Rotterdam met kinderen

Spelerij / uitvinderij

Bij de uitvinderij mag je heerlijk met je handen aan de slag. Zagen, stansen en puntlassen zijn allemaal mogelijk om je eigen piratenboot, luchtballon of andere creatie te maken. Kinderen kunnen er ook een naamplaatje maken of met de figuurzaag aan de slag. Het liefst helemaal zelf! De spelerij is een speeltuin met bijzondere attracties. Gemaakt door kunstenaar Jos Spanbroek en bedoeld om spelend te leren in je eigen fantasiewereld. Kinderen kunnen naast het spelen in de attracties ook broodjes roosteren boven een vuurtje.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: De Spelerij en Uitvinderij in Dieren

Piratenland

In Gorinchem ligt Piratenland, er zijn hier twee piratenboten aangespoeld. Piratenland kun je vergelijken met een grote indoorspeeltuin. Het unieke aan Piratenland is dat het overzichtelijk is en dat er een uitgebreid stuk is voor baby’s en peuters en ook voor oudere kinderen. De grote gele glijbaan is heel hoog en bij kinderen ook vaak favoriet.

Daarnaast kunnen ze op een elektrische motor over de baan scheuren, staat er een tafeltennistafel, is er een tafel om heerlijk te kleuren, een grote ballenbak, meerdere springkussens, een voetbalkooi en twee grote schepen waarop geklommen, gesprongen en geklauterd kan worden. Vriendelijke bediening en personeel ook, de kaart zelf biedt vooral patat, snacks en poffertjes aan. Piratenland ligt in het bowlingcenter, dit is eventueel ook met elkaar te combineren.

Meer informatie vind je hier.

De Efteling

De Efteling blijft mooi, of je nu voor de eerste of de tiende keer er bent. Naast het sprookjesbos voor de kleinste kinderen is er een heel groot attractiepark met voor ieders smaak wat te vinden. Zo kun je naar kleine treinen kijken, in de droomvlucht wegdromen tussen de elfjes of je in de Fata Morgana vergapen aan de prachtige taferelen. In de app kun je van tevoren de wachttijd per attractie bekijken. Er is in de Efteling qua eten en drinken meer dan genoeg. Daarnaast zijn de shows de moeite waard om te bekijken.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Efteling Kaatsheuvel met kinderen

Mattel Play

In Sevenum, Limburg, is Mattel Play. Voor alle Bob de Bouwers, Angelina Ballerina’s, Thomas de Trein-fans en nog veel meer is dit de ideale speelplek! Denk aan het bouwen van muurtjes, met leidingen aan de slag, in de trein zitten en rijden, springen in de schuimblokken of klauteren in een vliegtuig.., het kan hier allemaal. Ook leuk om te combineren met het ABC restaurant voor het diner. Hier kunnen ze zelf kiezen wat ze willen eten en tussendoor lekker spelen in het speelparadijs.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Mattel Play Sevenum

Zwemmen met kinderen

Zin om te gaan zwemmen met elkaar? En toe aan een paar gave zwemparadijzen? Scroll dan verder voor wat inspiratie:

Caribabad in Gorinchem

Dit subtropische zwemparadijs beschikt over een groot wedstrijdbad, in de schoolvakanties liggen hier vaak grote opblaaskastelen waar kinderen overheen kunnen klauteren. Het recreatiegedeelte bestaat uit een peuterbad, een stroomversnelling, een peuterglijbaan, glijbanen voor oudere kinderen en een heerlijk bad om in te zwemmen. Buiten is het ook groot, naast het buitenzwembad, is er ook nog recent een stuk aangelegd met een familieglijbaan, een bad speciaal voor peuters/kleuters en nog een bad voor oudere kinderen om heerlijk in te zwemmen. Er is ook een stoomcabine waar je gratis in kunt zitten om weer op te warmen, en er zijn binnen whirlpools.

Meer informatie vind je hier.

Golfslagbad Oss

Een prachtig zwembad vind je in Oss. Ideaal met jonge kinderen, er is een speciaal poortje waar de badjuf of badmeester bij zit om te voorkomen dat kleine kinderen naar de grotere zwembaden doorlopen. Het stuk voor de jongere kinderen bestaat uit allerlei leuke, grote beren waar ze heerlijk tussen spelen en zwemmen. In het zwembad ligt veel speelgoed, emmertjes, balletjes en bijvoorbeeld schepjes om zo heerlijk van het water te genieten. Ook zijn er diverse glijbanen en baden voor peuters/kleuters en oudere kinderen. Aanrader!

Meer informatie vind je hier.

Zwembaden van Center Parcs

Voor een dagje zwemmen kun je ook in één van de parken van Center Parcs terecht. Deze subtropische zwemparadijzen zijn onderling wat verschillend maar beschikken allemaal minimaal over een babybadje, peuter/kleuterbad, buitenbad, golfslagbad en sommige hebben ook een wildwaterbaan of een bad waar je tussen de vissen kunt snorkelen. Kaarten zijn wat prijzig, maar je hebt hier gegarandeerd een dag zwemplezier!

Kijk voor informatie hier.

Lees ook: Aqua Mundo Center Parcs met kinderen

Sportium den Bosch

In dit zwembad ga je als kind op een opblaasbare band van de glijbaan af, dobber je in het golfslagbad met de golven mee en ga je als een speer van de snelle glijbanen af. Het zwembad beschikt over een kinderbad, ligweide en buitenbad. Het peuterbad is afgescheiden van het grotere bad. Als ouder kun je vanaf het terras je peuter in de gaten houden.

Meer informatie vind je hier.

Winkelen

Winkelen met kinderen? Ja! Er komen steeds meer winkels met aandacht voor de jonge bezoekers die een winkel combineren met een horecagedeelte en een speelplek hebben voor de kinderen. Er zijn ook steden zoals Almere waar je in het midden van de stad een glijbaan vindt! Ook organiseren heel veel winkelcentra speciale activiteiten voor kinderen, zo hebben wij al eens een voorstelling gezien van Het Zandkasteel en Ernst & Bobbie.

Mirjam de Stigter