Skip to Content

Activiteiten jeugd 12-16 jaar (thuis binnen & buiten)

Activiteiten jeugd 12-16 jaar (thuis binnen & buiten)

Geef je puber een beeldscherm en je hoort ze niet meer…Maar soms zijn er momenten dat zelfs zij een beeldscherm zat zijn, of jij als ouder.

Welke activiteiten worden door tieners gewaardeerd naast een beeldscherm? Leuk om eens iets anders te doen voor je kind zelf of heerlijk om juist samen te doen tijdens bijvoorbeeld een vakantieweek.

Activiteiten jeugd 12-16 jaar thuis / binnen

Leuke gezelschapsspellen

Jawel: de ouderwetse bordspellen! Alleen kom dan wel met iets anders aanzetten dan een ganzenbord. Het overbekende monopolyspel is al meer iets voor deze leeftijd. Maar er is natuurlijk zo heel veel meer dan dat.

Ga voor een spel waarbij je even lekker logisch na moet denken en er een heerlijk competitief aspect om de hoek komt kijken. Er zijn spellen die alsmaar uitgebreid kunnen worden, waardoor het gewoon niet alleen ingewikkelder wordt maar ook blijft het afwisselend.

Wat dacht je bijvoorbeeld van Catan. Met allerlei uitbreidingen een heerlijk spel die je niet in tien minuten al uitgespeeld hebt! Of misschien is je puber wel te verleiden met een stevig potje schaken…

Lees ook: Gezelschapsspellen voor tieners en pubers

Lekkers bakken

Zoetigheid gaat er bij de meeste pubers wel in. En dus zijn er veel van die leeftijd die het ook leuk vinden om het zelf te maken. Een lekkere cake of een kunstwerk van een taart.

Hoe meer ze het doen, hoe mooier de baksels worden. En daar pluk jij de vruchten van! Want je zet zo ook gewoon in voor een verjaardag!

Natuurlijk kan je helpen, maar vaak vinden tieners het eveneens heerlijk als ze juist zelf hun gang mogen gaan.

Op internet zijn talloze recepten te vinden! Geef ze de ruimte om dit te mogen uitproberen. Jij weet zelf het beste wat je kind leuker vindt. Of je vraagt gewoon of hij/zij juist wel of niet met jou samen aan de slag wilt.

Zelf eten koken

Naast lekkere zoetigheden kunnen echte fans ook wel willen koken. En niet alleen pizza’s bereiden, maar ook heerlijke buitenlandse gerechten die van internet afgeplukt worden of die ze ooit bij een vriend(in) gegeten hebben!

Lees ook: Zelf koken

Puzzelen

Een legpuzzel of puzzels in een boekje oplossen. Natuurlijk zal lang niet iedere tiener dit leuk vinden, maar er zijn er zeker wel! Of maak het ingewikkelder en ga voor een 3D-puzzel!

Lees ook: De leukste puzzels

Creatief bezig zijn

Schilderen, tekenen of een art journal maken: het zijn heerlijke creatieve dingen die veel tieners (zeker meiden) vaak nog altijd leuk vinden om te doen.

Kan prima alleen, maar uiteraard ook heel gezellig met jou erbij! Jongens in huis (of technische meiden)? Dan kun je natuurlijk ook eens denken aan iets technisch in elkaar zetten!

Knutselspullen vind je hier.

Lees ook: Knutselen voor tieners en pubers

Film- of serie-marathon

Transformeer je woonkamer in een gezellige thuisbioscoop voor een epische film- of serie-marathon. Kies een filmreeks of tv-serie die iedereen kan waarderen en zorg voor een overvloed aan snacks, van popcorn tot zelfgemaakte nacho’s.

Met dekens en kussens op de bank wordt het een filmavond waar iedereen naar uitkijkt, waarbij je meerdere afleveringen of films achter elkaar kunt bekijken.

Lees ook: Filmavond organiseren

Pubquiz

Houd je geest scherp en vermaak jezelf met een pubquiz met vrienden via videochat. Stel vragen over uiteenlopende onderwerpen, van geschiedenis tot popcultuur, en laat iedereen in teams strijden om te zien wie de slimste is.

Het is een geweldige manier om te lachen, te leren en met vrienden in contact te blijven, zelfs als je op afstand bent.

Lees ook: Pubquiz vragen

Leesclub

Laat boeken liefde en discussie in huis brengen door een virtuele leesclub te starten. Kies samen een boek om te lezen en houd wekelijkse online bijeenkomsten om gedachten, inzichten en meningen te delen. Het is een leuke manier om leesplezier te bevorderen en diepgaande gesprekken te voeren.

Fitness

Blijf in beweging en bevorder een gezonde levensstijl door samen thuis te sporten. Zoek online naar thuistrainingen, van yoga tot krachttraining, en doe samen met het gezin mee.

Het is niet alleen goed voor lichaam en geest, maar kan ook een leuke en motiverende groepsactiviteit zijn.

Taal leren

Duik in de wereld van taal door een nieuwe taal te leren met behulp van online bronnen en taalapps.

Daag elkaar uit om nieuwe woorden en zinnen te leren, oefen uitspraak en grammatica, en ontdek samen een andere cultuur. Het is een waardevolle vaardigheid die deuren kan openen naar nieuwe mogelijkheden in de toekomst.

Activiteiten jeugd 12-16 jaar buiten

Oké, ze zijn er: tieners die liever niet bewegen. Toch zullen de meesten het juist heerlijk vinden om sportief bezig te zijn. En nog lekker gezond ook naast al dat hangen achter de computer of een ander digitaal apparaat. Zorg er dus voor dat er ook thuis iets te bewegen valt.

Voorbeelden:

  • Hang een basket op
  • Koop een doeltje
  • Zorg voor wat sportschoolattributen
  • Sta toe dat de muziek even op standje heel hard mag en laat ze lekker dansen!

Fietstocht

Laat de wielen draaien en verken de omgeving tijdens een spannende fietstocht. Of je nu door de buurt fietst om nieuwe straten te ontdekken of een schilderachtig pad in een nabijgelegen park volgt, fietsen is een geweldige manier om de frisse lucht in te ademen, de omgeving te verkennen en tegelijkertijd aan lichaamsbeweging te doen.

Het biedt tieners de vrijheid om nieuwe plekken te ontdekken terwijl ze genieten van het gevoel van onafhankelijkheid op twee wielen.

Picknicken

Laat de drukte van het dagelijkse leven achter je en organiseer een ontspannen picknick in de natuur. Bereid heerlijke snacks, sandwiches en drankjes voor en pak een kleed in, zodat je comfortabel kunt zitten terwijl je geniet van een smakelijke maaltijd in de buitenlucht.

Het rustgevende geluid van fluitende vogels en het zachte briesje maken van een picknick een ideale gelegenheid om te ontspannen en quality time door te brengen met vrienden of familie.

Sportdag

Laat de competitieve geest ontwaken met een sportdag vol actie en plezier. Nodig vrienden of familie uit en organiseer wedstrijden in favoriete sporten zoals voetbal, basketbal, frisbee of zelfs een reeks behendigheidsspellen.

Sportdagen zijn niet alleen geweldig voor lichaamsbeweging, maar ook voor teamwork en het versterken van vriendschappen terwijl je samen plezier beleeft.

Natuurwandeling

Ontsnap aan de drukte van het dagelijks leven en ga op ontdekkingstocht in de natuur. Kies een wandelpad in de buurt, of het nu door een bos, langs een rivier of in een natuurgebied is.

Terwijl je wandelt, heb je de kans om de prachtige flora en fauna te bewonderen, vogels en wilde dieren te spotten en meer te leren over lokale planten en bomen. Het is een educatieve en ontspannende ervaring in de buitenlucht.

Tuinieren

Ga de buitenlucht in en begin met tuinieren, zelfs als je maar een kleine buitenruimte hebt. Plant bloemen, groenten of kruiden in potten of creëer een minituin.

Leer over plantenzorg, bodemkwaliteit en seizoensgebonden planten, en geniet van de voldoening van het zien groeien van je eigen tuin.

Mountainbiken

Een mountainbike kun je op veel plekken bij mooie bikeroutes huren. Leuk om eens een keer in de vakantie te doen! Misschien kom je zo nog op een leuke nieuwe hobby uit, maar het is sowieso gewoon leuk om een keertje te doen.

Fotografie-uitdaging

Laat tieners hun creatieve kant verkennen en leer hen de kunst van fotografie. Geef ze een camera of laat ze hun smartphones gebruiken om deel te nemen aan een fotografie-uitdaging.

Moedig hen aan om interessante foto’s te maken van hun omgeving, variërend van adembenemende landschappen tot macro-opnamen van bloemen en insecten. Laat hen experimenteren met compositie, licht en schaduw om unieke beelden vast te leggen.

Geocaching

Duik in de opwindende wereld van geocaching, een moderne schattenjacht die gebruikmaakt van GPS-technologie.

Voor deze avontuurlijke activiteit heb je alleen een GPS-apparaat of smartphone nodig om de coördinaten van verborgen “geocaches” te volgen. Deze schatten kunnen variëren van kleine doosjes tot goed verstopte containers.

Tijdens je zoektocht kom je op interessante en soms onverwachte locaties terecht. Het plezier ligt niet alleen in het vinden van de schatten, maar ook in het achterlaten van een persoonlijk aandenken voor de volgende schattenjager.

Het is een geweldige manier om samen met vrienden of familie buiten te zijn, je navigatievaardigheden te testen en de spanning van ontdekking te ervaren.

Er op uit

Naast activiteiten thuis kan het soms ook best lastig zijn om iets te verzinnen om te gaan doen tijdens een vakantieweek thuis.

Een week (of langer) achter het beeldscherm vind jij waarschijnlijk minder leuk, maar er zijn toch echt ook wel eens grenzen aan wat de tiener zelf leuk vindt.

Hij of zij verzucht misschien ook uit zichzelf op een geven moment dat hij/zij zich verveelt. Nu is dat soms best goed voor je, maar er lekker even op uit met elkaar is gewoon ook leuk om te doen!

Maar ja: wat vindt een puber nu nog leuk om te doen?

Een escaperoom

Een escaperoom is tegenwoordig zo ongeveer overal wel te vinden. En jongeren zijn er meestal wel blij mee.

Nu is de ene escaperoom zeker de andere niet, dus struin eerst internet maar eens af. Er zitten grote verschillen tussen de rooms onderling.

Vaak is er ook een minimumleeftijd! En hebben jullie de smaak te pakken? Dan is het alleen maar leuk om steeds weer een andere te vinden om ook eens uit te proberen!

Een klimpark

Zoals gezegd wordt bewegen leuk gevonden. Klimparken beginnen ook in Nederland op veel plekken te komen.

Nu zitten er wel grote verschillen in de moeilijkheidsgraad van de klimparcoursen, dus let even op wat het betreffende park te bieden heeft. Maar dan heb je ook echt een ontzettend leuke activiteit.

Strandjutten

Geen zin in een activiteit waar je veel geld aan kwijt bent of waar je aan, bijvoorbeeld, een tijd vast zit? Misschien vinden je kind(eren) het wel leuk om met elkaar op het strand te gaan struinen en kijken wat er zoal te vinden is.

Hebben jullie een leuke buit gemaakt? En dat hoeft helemaal niet spectaculair te zijn, want mooie schelpen is ook een buit.

Ga er dan thuis lekker creatief mee aan de slag! Koop een canvasdoek en plak deze spullen erop! Maak op een andere manier een mooi kunstwerk voor aan de muur.

Maak sieraden van de schelpen: een ketting of oorbellen, bijvoorbeeld. Of maak van gevonden, verweerd hout en dat soort dingen mooie kunstwerken voor in de tuin!

Een museum

Museum? Pubers? Echt wel. Alleen moet je wel even het museum opzoeken die aansluit bij zijn of haar interesses. En dan heb je echt een super uitje, wat je kind zeker zal waarderen.

Trouwens, musea zijn tegenwoordig juist ontzettend aangepast aan jongere bezoekers en veel interactiever dan vroeger. Veel musea zijn omgetoverd tot leuke uitjes voor kinderen.

Kamperen

Plan een kampeertrip, of het nu in je eigen achtertuin is of op een camping midden in de natuur. Kamperen biedt een kans om te ontsnappen aan de dagelijkse sleur en te genieten van de eenvoud van het buitenleven.

Leer essentiële kampeervaardigheden, zoals het opzetten van een tent, het maken van een kampvuur en het koken in de natuur. ’s Avonds kun je genieten van het magische schouwspel van de sterrenhemel terwijl je rond het kampvuur zit en marshmallows roostert.

Het is een kans om te vertragen, te ontspannen en de band met de natuur te versterken.

Milieuvrijwilligerswerk

Geef iets terug aan de gemeenschap en het milieu door deel te nemen aan milieuvrijwilligerswerk. Sluit je aan bij lokale initiatieven om parken, stranden of natuurgebieden schoon te maken en te onderhouden.

Het opruimen van afval en het verzorgen van de natuurlijke omgeving kan een gevoel van voldoening geven en helpen om de natuur te behouden voor toekomstige generaties.

Deze activiteit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook een kans om sociale verantwoordelijkheid te tonen en betrokken te raken bij positieve gemeenschapsprojecten.

Kajakken of kanoën

Als er een rivier, meer of kanaal in de buurt is, overweeg dan om te gaan kajakken of kanoën. Het is een geweldige manier om te genieten van het buitenleven terwijl je over rustig water peddelt en de omgeving verkent.

Kajakken en kanoën zijn niet alleen leuk, maar verbeteren ook de coördinatie en het uithoudingsvermogen. Je kunt rustig peddelen en genieten van de natuurlijke omgeving, of het avontuurlijker maken door wildwaterkajakken of -kanoën uit te proberen als je ervaring hebt.

Het is een wateravontuur dat geschikt is voor alle niveaus en leeftijden.

Een dagje wintersport

Net zoiets, maar dan overdekt: een dagje skiën of snowboarden in een skihal. In echte wintersportsferen even eten tussendoor. En gewoon lekker gek doen in de sneeuw. En daarvoor hoeft het helemaal geen winter te zijn.

Het is juist heerlijk om even af te koelen als we weer eens een hittegolf hebben! Beter uit te houden dan uren bakken aan het strand als het 35 graden is!

Wil Cats
Volg me via: