Skip to Content

Herfstvakantie wat te doen met kinderen; uitjes en activiteiten

Herfstvakantie wat te doen met kinderen; uitjes en activiteiten

Eind oktober is het weer tijd voor de herfstvakantie. Met een beetje geluk is het nog mooi weer en heerlijk om eropuit te gaan. En anders zijn er meer dan genoeg overdekte ideeën zoals naar een museum.

De herfstvakantie is bijvoorbeeld een prima gelegenheid om naar het museum te gaan, zij organiseren allemaal speciale activiteiten zodat het alles behalve saai is! Maar wat zijn nu leuke ideeën om te doen en voor welke leeftijd? Uit de inbox van de mail en van het internet heb ik de volgende tips verzameld.

Cinekid festival – Westergasfabriek Amsterdam

Het Cinekid-programma is rijk en divers met meer dan 40 lange films en 89 korte films uit maar liefst 54 verschillende landen. Naast film kijken is Cinekid ook een plek om te ontdekken en onderzoeken. Ook dit jaar stimuleert het MediaLab, dat bestaat uit prikkelende projecten op het snijvlak van kunst, nieuwe media, technologie en beeldcultuur, de bezoekers om een leuke én leerzame ontdekkingstocht in de digitale wereld te maken.

Daarnaast is er een speciaal programma om het oeuvre van schrijver en producent Burny Bos te vieren welke tijdens een speciale voorstelling van Pluk van de Petteflet op zondag 16 oktober in aanwezigheid van Burny Bos en cast en crew.

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: Cinekid Festival

Festival Circolo – Tilburg

In oktober wordt het Tilburgse Spoorpark omgebouwd tot een kleurrijk tentendorp. Festival Circolo staat garant voor een heerlijk uitje in de herfstvakantie met 10 dagen verbazingwekkende circusavonturen en amusant spektakel in grote circusvoorstellingen en kleine performances. Het volledige programma met meer dan 100 voorstellingen en verrassende activiteiten voor jong en oud staat online en is te bekijken in het programmaboek.

Festival Circolo is het grootste festival in Nederland dat zich geheel richt op het hedendaagse circus. Circus zonder een spreekstalmeester die losse acts aan elkaar praat, maar waarin wel bekende en onbekende circusdisciplines worden vermengd met moderne dans, theater, vormgeving en muziek tot totaalvoorstellingen.

Meer informatie vind je hier.

JeugdKindFestival de Betovering – Den Haag

Festival de Betovering presenteert een smaakvol programma voor de hele familie waarbij je oren, ogen, handen en vooral monden tekortkomt. De komende herfstvakantie in Den Haag, van vrijdag 21 t/m zaterdag 29 oktober 2022, kunnen álle kinderen zich negen dagen lang onderdompelen in voorstellingen uit binnen- en buitenland, films, workshops en straattheater. Van Theater Ludens Voorburg tot en met de binnentuinen in stadsdeel Escamp: alles staat deze week in het teken van De Betovering.

Meer informatie vind je hier.

Imagine Film Festival

Van 26 oktober tot 5 november vindt de 38e editie van Imagine Fantastic Film Festival plaats. Onder het motto Weird is Wonderful laten zij 11 dagen lang het allernieuwste zien op het gebied van horror, fantasyen sciencefiction. Imagine vertoont drie films van The Searchers: het magische liefdesverhaal ‘Three Thousand Years of Longing’, de nieuwste film van regisseur Ana Lily Amirpour ‘Mona Lisa and the Blood Moon’ en de sciencefictionfilm ‘Vesper’. Kristina Buozyte en Bruno Samper, de regisseurs van ‘Vesper’, zullen aanwezig zijn tijdens de eerste vertoning van de film op 28 oktober bij LAB111 voor een Q&A met het publiek.

Meer informatie vind je hier.

Herfststukjes jeugdtheater – Utrecht

In de herfstvakantie is festival Herfststukjes er weer. En niet gewoon zoals je van ons gewend bent, maar nu nog leuker, mooier en vooral ook groter! In acht theaters in de provincie Utrecht kun je je hart ophalen met het mooiste jeugdtheater. Een afwisselend programma waar zeker iets moois voor je bij zit. Zien we je daar?

Hier vind je meer informatie.

Cultuurbarbaren – Delft

Van zaterdag 22 t/m zondag 30 oktober 2022 kunnen kinderen – en hun ouders – weer genieten van kunst, theater, film, workshops en andere activiteiten in Delft! Na twee succesvolle edities vindt deze herfstvakantie de derde festivaleditie plaats. Het thema van dit jaar is: ‘Met je voeten in de klei’.

Maar het gaat ook over lekker buitenspelen, actief bezig zijn, je omgeving ontdekken en je blik naar buiten richten. Denk aan: kunstige hutten bouwen, iets kleien, culturele workshops buiten, architectuur. Er zit ook een maatschappelijk aspect in het thema, van nuchterheid, down to earth, praktisch bezig zijn en aanpakken. Kijk eens om je heen, naar je eigen omgeving en naar de ander.

Op het festival kunnen kinderen in de basisschoolleeftijd laagdrempelig en op een leuke manier kennismaken met cultuur op meer dan 20 locaties in Delft. Dit geeft hopelijk net dat zetje aan gezinnen om ook in hun vrije tijd meer culturele uitjes te ondernemen. Kortom, laat de barbaren maar komen!

Meer informatie vind je hier.

Taartrovers Film Festival – Eindhoven

Taartrovers Film Festival is er speciaal voor kinderen van 2 tot 9 jaar. Bij Taartrovers kijk je spannende, grappige en ontroerende films die met veel liefde en aandacht gemaakt zijn. Je kijkt een filmprogramma met verschillende korte films of 1 of 2 langere films achter elkaar. Er zijn programma’s voor peuters en kleuters maar ook voor kinderen van zeven. Er is animatie, live action en documentaire.

Na de film ga je op onderzoek uit in ons Lab. Hier vind je installaties waarmee je al je zintuigen kunt inzetten. Speel met licht, maak een flipperkast of breng auto’s in beweging met stop motion. Ga hink-stap-sprong van de ene installatie naar de volgende. Moe van alle beweging? Zak dan weg met een verhaaltje op je oren en beweeg alleen nog in je verbeelding.

Meer informatie vind je hier.

Herfstvakantie – Pathe

Met de herfstvakantie in het verschiet kunnen de kleinste filmfans zich verheugen op de nieuwste kinderfilms op het grote doek, en worden er weer een aantal extra activiteiten georganiseerd bij Pathé. Zo kunnen kinderen terecht in de kinderhoek, waar diverse kleur- en doeplaten klaarliggen om lekker mee aan de slag te gaan.

Tijdens de film kunnen bezoekers genieten van een KIDS combo, met daarin een hapje, drankje én een kleine verrassing. Charlie, de trouwe mascotte van Pathé, is deze herfstvakantie weer in de bioscoopgangen te vinden voor een meet & greet. Wist je dat fans van Charlie nog t/m 31 oktober kunnen sparen voor een gratis Charlie knuffel?

Meer informatie vind je hier.

Herfstvakantie in het Maaspodium

indelijk, Maasvakantie! Duik lekker met het gezin het gezelligste theater van Rotterdam in. Bezoek hilarische en ondeugende dans- en muziekvoorstellingen. Voel de op-het-puntje-van-je-stoel-spanning en wandel schaterend de zaal uit.

Bouw de hele vakantie mee aan de kunstinstallatie Kamers waar alles kan in de foyer en bezoek de Cocon installatie. Boek een gezond ontbijtje bij een ochtendvoorstelling of scoor na de middagvoorstelling de befaamde Maaspodiumplank met seizoensgebonden lekkernijen in het M Café.

Van 22 t/m 30 oktober 2022 is het Maaspodium gevuld met theater, dans, circus en muziek voor kinderen van alle leeftijden. Kies hieronder jouw favoriet en boek je kaartjes.

Klik hier voor het volledige programma.

De Grote Schijn – Rotterdam

Dit najaar keert De Grote Schijn met een gloednieuwe show terug naar het Kralingse Bos in Rotterdam. Na twee uitverkochte edities kun je tijdens de herfstvakantie opnieuw genieten van de kracht en pracht van de natuur tijdens deze bijzondere wandeltocht door het donker. Van 20 oktober t/m 6 november ontdek je het bos zoals je het nooit eerder zag. Een magisch schouwspel van fluisterende bomen, fascinerende lichtprojecties en betoverende klanken!

Meer informatie vind je hier.

Zotte Zaterdag – Gouda

Het belooft een dol én leerzaam festivalavontuur te worden: Zotte Zaterdag in Gouda. Wanneer kwakzalvers, zwaardvechters en mandenmakers én de Zotte Nar het verhaal vertellen van Gouda uit het jaar 1511. De tijd van kaasmakers, bierbrouwers en Lof der Zotheid, het baanbrekende boek van de briljante geleerde Erasmus; Gouda was zijn ‘home ground’.

2022 is het jaar van de jubilea. Niet alleen bestaat Gouda 750 jaar, ook viert Gouda dit jaar de 10e editie van Zotte Zaterdag; op zaterdag 22 oktober ‘22. En als er dan toch met mooie getallen wordt gegooid…

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Gouda: Bezienswaardigheden, uitjes en activiteiten. Tips wat te doen met kinderen ook in omgeving

Maand van de Geschiedenis

Op 1 oktober start het grootste historische evenement van Nederland: de Maand van de Geschiedenis. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen organiseren vele activiteiten rondom het jaarthema Wat een ramp!. Naast fietstours, rondleidingen en festivals zijn er ook kinderprogramma’s voor verschillende leeftijdscategorieën. Met deze prikkelende activiteiten beleven kinderen niet alleen een leuke dag, ze steken ook nog wat op over het verleden.

Op 10 augustus 1925 werd Borculo getroffen door een cycloon. In het museum leer je alles over deze dramatische gebeurtenis. Speciaal voor de Maand van de Geschiedenis zijn er gratis rondleidingen en rondritten met een oldtimerbrandweerwagen. In de herfstvakantie is er een virtualreality-activiteit voor kinderen. Lukt het jou om de ramp te voorkomen?

Kom in de herfstvakantie ‘s avonds naar de Domkerk en neem je zaklamp mee! Tijdens deze bijzondere rondleiding leer je alles over de rampen die kerk heeft meegemaakt. Met je zaklamp ontdek je allemaal dingen die je overdag nooit waren opgevallen. Inclusief een drankje met wat lekkers.

Meer informatie vind je hier.

Nieuwe gezichten – Scheepvaartmuseum

Tijdens de herfstvakantie ontdek je allerlei (nieuwe) gezichten in het museum zoals Duiker Doris, de portretten in Mens op Zee, allerlei geschilderde portretten tijdens de kijktocht door het museum of juist je éigen gezicht tijdens de fotografieworkshop. Dus laat je gezicht zien en doe mee!

Meer informatie vind je hier.

Textielmuseum – Tilburg

Van 22 tot 30 oktober 2022 is het herfstvakantie in het TextielMuseum! We vieren de vakantie met een feestelijke familieweek voor jong en oud rondom onze tentoonstelling ‘Kleurstof’. Kom je in de herfstvakantie kleuren ruiken, horen én proeven in de expo en doe je mee met een van de gratis kleurrijke workshops?

Meer informatie vind je hier.

Techlab XL – Spoorwegmuseum Utrecht

Het mooie aan het Spoorwegmuseum is dat je zelfs op een grauwe, regenachtige dag een hoop kan beleven. Ga zelf aan de slag bij de levensgrote werkstations en probeer alles uit rond de thema’s stoom, stroom, weerstand en wielen. Ontdek de weerstand van wielen op de megagrote testbaan, schiet een fles weg met luchtdruk, zie bij de stoomkar hoe een stoomlocomotief werkt en maak geen fouten bij het elektrospel. Als klap op de vuurpijl kun je zelf proberen een levensgrote trein in beweging te krijgen! Lukt jou dat in je eentje?

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Spoorwegmuseum Utrecht met kinderen

Archeon

Van zaterdag 15 t/m zondag 30 oktober is het eindelijk zover: de herfstvakantie. De Museumkidsweek valt precies in de herfstvakantie. Archeon heeft extra veel leuke activiteiten op het programma staan en tijdens de weekenden speciale thema’s als ‘Gezondheidsweekend’, ‘Riddertoernooi’, ‘Waar zijn mijn schoenen’ en een ‘Smeedweekend’.

Tijdens de herfstvakantie zijn er vele activiteiten in de prehistorie, bij de Romeinen en in de middeleeuwen. Doe mee met vuur maken, word een echte Romein en onderga het exerceren. Bezoek het Romeinse Badhuis en geniet van een Romeinse massage. Volop activiteiten met zwaardvechten, boogschieten en kijk zeker even rond bij de ambachten. Bij de Romeinen worden de Zwammerdamschepen gerestaureerd. Dagelijks wordt de dag afgesloten met een spectaculaire Gladiatorenshow in de Arena.

Meer informatie vind je hier.

Feest! – Princessehof Leeuwarden

Op zaterdag 29 oktober opent in Keramiekmuseum Princessehof de grote tentoonstelling Feest! Van Pesach en Ketikoti tot Carnaval en Divali. Aan de hand van feesttafels en -verhalen laat het Princessehof zien wat, hoe en met wie Nederland viert. Op zaterdag 29 oktober zijn de tentoonstelling en activiteiten gratis te bezoeken.

Meer informatie vind je hier.

Astronautendiploma – Space Expo Noordwijk

In de herfstvakantie (17 oktober tm 1 november) zijn er weer volop leuke activiteiten te doen, zoals een raketten workshop en meespelen van Disney’s Miles van morgen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Space Expo Noordwijk met kinderen

Technium – Nemo Amsterdam

Van zaterdag 15 oktober t/m zondag 30 oktober 2022 kun je in NEMO Science Museum genieten van extra workshops en demonstraties. Maak zelf een schaduwschilderij, bekijk de spectaculaire kettingreactie en doe mee aan echt wetenschappelijk onderzoek. Ontdek hoe wonderlijk wetenschap is in een spectaculaire demonstratie met ijskoude en gloeiend hete experimenten.

Dit is de laatste kans om de tijdelijke familietentoonstelling Wat een gebouw! te bezoeken. NEMO is in de herfstvakantie ook op maandag open. Reserveer online om verzekerd te zijn van een ticket. Zie: nemosciencemuseum.nl/herfstvakantie.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Nemo Science Museum Amsterdam met kinderen

You’ve got the power – ONE planet

Deze herfstvakantie, van 15 t/m 30 oktober, bruist het in Museon-Omniversum van de energie. Op het festival You’ve got the Power! zie je uitbarstende vulkanen en leer je alles over Newton en Tesla. Wat weet jij al over warmte en licht? Kom naar een Science Show en het Discover Lab. Dans en beweeg erop los en leer over schone energie bij Ontdekstation SDG7. Verbaas je bij de fototentoonstelling Solar Portraits over verrassende oplossingen voor alternatieve energie. En wist je dat je ook uit appels energie kunt halen? Ontdek het allemaal bij het energieke festival You’ve got the Power!

Festival You’ve Got the Power draait om energie. Met spectaculaire grootbeeldfilms en een bijzondere fototentoonstelling, met coole workshops en vele interactieve activiteiten. Zo leer je bij de grootbeeldfilm Planet Power alles over Newton, Tesla en energie van de toekomst, terwijl je bij de grootbeeldfilm Volcanoes op het 840 m² grote koepelscherm uitbarstende vulkanen en dampende lavastromen ziet. Met behulp van een speurquiz leer je bovendien alles over de werking van vulkanen en je kunt een foto maken waarbij het lijkt of je zelf in een vulkaan staat!

Bij de Appelbatterij workshop leer je hoe je zelf energie uit appels op kunt wekken en is er een competitie welk gezin of groepje de meeste energie opwekt. Bij de knallende Science Show en in het Discover Lab kom je interactief alles te weten over warmte, licht en energie. Ontdekstation SDG 7 gaat over schone energie. Spring en dans op de speciale vloer en ontdek hoeveel energie jij op weet te wekken. Op het Beweegplein kun je je ouders uitdagen: wie wint en wekt de meeste energie op?

In de themazalen op de eerste verdieping ontdek je wat kussenlava is, hoe vulkanische bommen eruit zien en of je spierballen genoeg hebt om een vulkaan te laten uitbarsten. Hier is ook de indrukwekkende National Geographic-tentoonstelling Solar Portraits met foto’s van Rubén Salgado Escudero. Hij laat zien hoe zonne-energie een enorm verschil maakt voor de bewoners op aarde zonder aansluiting op het stroomnet. De verkiezing Welke foto maakt op jou het meeste indruk? bij deze expo loopt t/m 30 oktober.

Na een bezoek aan You’ve got the Power! zit je niet alleen vol energie, maar weet je er ook alles van.

Meer informatie vind je hier.

Museum het Speelklok

Kom deze herfstvakantie, 22 t/m 28 oktober, naar De Verdraaide Orgelman! Een meeslepende muzikale voorstelling vol spannende beelden, fysieke grappen en krankzinnige logica. Een voorstelling die niet na te vertellen maar wel na te dromen is! Dender Cartoontheater brengt – met veel gooi en smijtwerk – tekeningen voor je neus tot leven. Samen met fysiek slapstick theater en draaiorgelmuziek wordt een modern sprookje verteld over de betekenis van vriendschap.

Meer informatie vind je hier.

Muizenplaag – Museum van de 20e Eeuw

Het nostalgische Museum van de 20e Eeuw heeft last van een heuse muizenplaag. Directeur Hans Stuijfbergen roept de hulp van kinderen in om de muizen op te sporen. “Ze zitten op de gekste plekken en kinderen zien ze eerder dan grote mensen en kunnen ook beter door de knieën om te zoeken. Er zijn zeker 25 muizen die zich in onze museumzalen verstopt hebben. Als kinderen ze kunnen vinden krijgen ze van het museum een leuke attentie.” De muizen-speurtocht start al komende Herfstvakantie.

Maar bezoekers kunnen niet alleen op jacht naar de muizen, ze kunnen ook originele Muizenhuis-interieurs bekijken die gebouwd zijn door Karina Schaapman uit Amsterdam. Het Museum van de 20e Eeuw is trots dat ze echte Muizenhuis-zalen uit het Museum-boek mogen tonen. Hans Stuijfbergen: “De boeken over het Muizenhuis zijn prachtig en inmiddels een begrip. Ook worden ze in meerdere landen en talen verkocht. In onze MuseumShop hebben we ze uiteraard ook.”

Meer informatie vind je hier.

Heerlijke herfst op Paleis Het Loo

De gehele maand oktober draait om eten op Paleis Het Loo en de daarbij behorende culinaire geschiedenis. Hoe kwamen ingrediënten naar Nederland, hoe werden ingrediënten gebruikt en smaakte gerechten hetzelfde als nu?

Voor families met kinderen is er elke dag in de herfstvakantie (15-30 oktober) van alles te doen op het stallenplein en in de tuinen. Op de aanspanplaats kan je herfst-knutselen, maar ook kun je proeven en ruiken van kruiden, specerijen en authentieke gerechten uit de 17e eeuw. In de tuinen is er een herfst-zoekspel. Ontdek, maak, zoek, vind én neem mee naar huis! In de gezellige (voor)leeshoek vind je allerlei boeken met verhalen over de seizoenen, dieren, reizen en eten.

Meer informatie vind je hier

Huis van Hilde

In de herfstvakantie duik je bij archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum in de wondere wereld van de onderwaterarcheologie. Van streetart tot stripverhalen maken en van scherven duiken tot stand-up storytelling; binnen het thema ‘Opgedoken!’ zijn er allerlei activiteiten voor het hele gezin.

Van zondag 16 oktober tot en met vrijdag 21 oktober (maandag gesloten) zijn er diverse extra activiteiten voor jong en oud. Zo kun je alle dagen werken aan een ‘graphic novel’ à la De Waanzinnige Boomhut maar dan natuurlijk over de schatten op de zeebodem of scheepswrakken knutselen van restmateriaal. Op meerdere dagen kun je bovendien luisteren naar verhalen uit de zee of werken aan een 3D onderwaterkunstwerk van krijt. En houd je van puzzelen en raadsels oplossen? Dan kun je met het hele gezin proberen de escape route te volbrengen en de schatten van de zee te redden.

Meer informatie vind je hier.

Kasteel Ammersoyen

Kasteel Ammersoyen is deze herfstvakantie alle dagen geopend van 11.00 tot 17.00 uur! Kinderen kunnen met hun (groot)ouders de middeleeuwse waterburcht op eigen gelegenheid bezoeken van maandag t/m zondag. Er zijn een aantal leuke activiteiten, zoals de Middeleeuwse Ontmoetingen op zondag 23 oktober en de workshop ‘Maak je eigen Wapenschild’ op woensdag 26 oktober.

Elke dag is er voor kinderen van alles te beleven. Ze zullen zich vergapen aan de schatkisten, plonsplees en de vele spannende luikjes en trappen. Op de museumzolder zijn allerlei leuke doe-activiteiten en in de wapenkamer kunnen bezoekers onderdelen van een harnas uitproberen. En natuurlijk mag een bezoekje aan de spannende kerker niet ontbreken!

Meer informatie vind je hier.

Huis Verwolde

Tussen zaterdag 15 en zondag 30 oktober is het herfstvakantieperiode. Op huis Verwolde betekent dat twee weken met extra activiteiten voor kinderen! Huis Verwolde is een heerlijke plek voor kinderen om zowel binnen als buiten te ontdekken.

Ga tijdens openingstijden rondom huis Verwolde op stap met de boerenknapzak aan een tak! Met deze superleuke knapzakroute ontdekken kinderen vanaf 6 jaar samen met volwassenen de natuur rondom Verwolde. Tijdens de herfstvakantie is er een speciale knapzakactie: de knapzak met speurtocht, poffertjes na de wandeling en een cadeautje voor mee naar huis.

Meer informatie vind je hier.

Kasteel Doorwerth

Tijdens de herfstvakantie vindt je op kasteel Doorwerth de leukste activiteiten speciaal voor kinderen. Kasteel Doorwerth is dé plek om met het hele gezin, familie of vriendengroep een geweldig dagje uit te beleven.

In vroeger tijden werden de appels uit de kasteelboomgaard in de herfstmaand oktober geraapt voor de winterperiode. Daarom kun je in kasteel Doorwerth de gehele maand oktober een appelspeurtocht doen. Kinderen zoeken naar appels die verstopt zijn in het kasteel. Een scherp oog vind ook het gouden appeltje.

Een rondleiding van een echte ridder is bijzonder en kan op kasteel Doorwerth. Wandel samen met Hendrik van Doorenweerd door het kasteel en hoor hoe hij hier in de middeleeuwen leefde. De verhalen van ridder Hendrik zijn geschikt voor bezoekers vanaf 4 jaar.

Meer informatie vind je hier.

Drakologie – Kasteel Hernen

Wegens groot succes afgelopen zomer komt professor Leonardus dell Drach in de herfstvakantie terug op kasteel Hernen met de cursus ‘Drakologie’. Op dinsdag 25 en woensdag 26 oktober 2022 kan iedereen die meer over draken wil weten, naar het kasteel komen voor een echte drakencursus!

Er zijn leuke proefjes om te doen, kinderen leren een heus drakenschrift en er wordt gezocht naar de huisdraak van kasteel Hernen! Kinderen gaan op zoek naar sporen van de draak, zoals pootafdrukken, drakeneieren en heuse drakenmest. In de cursus leren de kinderen welke draken er allemaal zijn en wat ze eten. Aan het eind van de cursus ontvangen de kinderen een heus certificaat!

Meer informatie vind je hier.

Madurodam

Er is zoveel te doen in Madurodam. Ook in de herfst! Van Nederland in het klein in mooie najaarskleuren, tot spectaculaire attracties en de leukste doe-dingen. Tijdens je ontdekkingsreis door ons land kom je ogen, maar vooral handen tekort. De ideale activiteit voor tijdens de herfstvakantie.

Waar anders red je in één dag Nederland van het water, ben je een beroemde dj én zie je kastelen en paleizen? Spot je de snelste treinen, blus je een brand in de Rotterdamse haven én vaar je naar Nieuw Amsterdam? Dat moet je meemaken!

Meer informatie vind je hier.

Duinrell Dino Discovery

Roarrr! Van 1 oktober t/m 6 november 2022 ontdek je gigantisch grote dinosaurussen op Duinrell. Sta oog in oog met een T-Rex, raas vanuit de achtbaan langs een Spinosaurus en ga als een echte Dino ranger op zoek naar alle prehistorische reuzen. Maar niet schrikken: ze bewegen en brullen heel hard!

Naast alle levensgrote dinosaurussen is er een leerzame speurtocht waarmee je alles over de dino’s leert, kijk je bij de buiten bios naar de leukste dinofilms en ga je zelf op zoek naar fossielen in de opgravingen met zand.

Meer informatie vind je hier.

Dinopark – Dierenpark Amersfoort

Deze herfstvakantie beleef je grote en onvergetelijke avonturen in DierenPark Amersfoort. Vaar tussen de ringstaartmaki’s, klim boven de beren en duik op tussen de hyena’s. Ontdek deze herfstvakantie (15 t/m 30 oktober 2022) de natuur in ons prachtig gekleurd herstbos vol avontuur.

Klim samen met de brilberen in de boomtoppen en ga op reis naar de savanne. Durf jij de mysterieuze leeuwenkerker te betreden en oog in oog te staan met de koning van alle dieren? In DierenPark Amersfoort sta je wel héél dichtbij en soms zelfs tussen de dieren.

Meer informatie vind je hier.

Beleefweek – Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Ontdek natuur en erfgoed tijdens de Beleefweek. Geniet van de herfst en kom kabouters zoeken in de tuin van een kasteel, maak een wandeling met ezels, doe mee aan een leuke workshop in de natuur of kom bomen planten. Er is genoeg te (her)ontdekken in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug!

Tijdens de beleefweek van 22 t/m 30 oktober organiseren verschillende ondernemers, terreinbeheerders, landgoedeigenaren, culturele instellingen en vrijwilligersorganisaties, volop activiteiten om het Nationaal Park te beleven en bewonderen. Je bent te gast bij het Utrechts Landschap, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer of bij één van de vele gastvrije particuliere eigenaren, die hun landgoed hebben opengesteld voor bezoekers.

Voor zowel jong als oud valt er van alles te beleven tijdens de Beleefweek. Ontdek alle dagelijkse en doorlopende activiteiten via de Beleefweek agenda.

Meer informatie vind je hier.

Kabouterweken – Staatsbosbeheer

Ook dit jaar vinden de Kabouterweken weer plaats in de herfstvakantie, van 15 t/m 30 oktober! Kom tijdens de kabouterweken naar het Bezoekerscentrum Nunspeet. Loop samen met je kabouters het kabouterpad en misschien kom je wel een echte kabouter tegen! Kinderen van 3 tot 7 jaar, maar ook oudere kinderen die in kabouters geloven, zijn van harte welkom bij het Bezoekerscentrum Nunspeet.

Tijdens de Kabouterweken speur je samen naar kaboutersporen. Denk aan geknakte grassprietjes op de plekken waar kabouters gepicknickt hebben, paddenstoelenbankjes en kleine voetsporen. De speurtochten vinden plaats op het kabouterpad van het Bezoekerscentrum Nunspeet. De kinderen worden, voordat ze gaan zoeken, uitgedost als kabouter met een rode puntmuts, knapzak en roodgeschminkte wangen. Na afloop mogen ze de muts houden.

Meer informatie vind je hier.

Wilde Buiten Dagen – OERRR

Ben jij stoer, slim en sterk genoeg om een Boswachter van OERRR te worden? En ben je niet bang om vies te worden? Kom dan naar de Wilde Buiten Dagen, in de herfstvakantie op 10 locaties in het land. Dit jaar staan de Wilde Buiten Dagen in het teken van de egel. Het gaat namelijk niet goed met dit bijzondere dier. De helft van alle egels is de afgelopen tien jaar uit Nederland verdwenen! Maar jij kan de egel helpen. Bijvoorbeeld door het bouwen van een egelhuis of het maken van een egelsnelweg. Tijdens de Wilde Buiten Dagen leer je het allemaal.

Hier vind je meer informatie.

Nacht- en Halloweenklimmen bij Fun Forest

Toe aan een spannend avontuur? Klimbos Fun Forest organiseert in de maand oktober speciale avonden waarop je kunt Nacht- en Halloweenklimmen. Dat worden gegarandeerd spannende avonden vol adrenaline. Klimmen in het donker is extra uitdagend. Met een nachtlampje moeten klimmers hun weg door het bos vinden. Alsof dat nog niet spannend genoeg is, kun je in de bossen van Fun Forest deze maand in het donker ook Halloweenklimmen. Wie durft?

Meer informatie vind je hier.

Heksendoorn & Screams – Hellendoorn

In de maand oktober heeft Opperheks Odelia het park omgetoverd in Heksendoorn: Halloween voor families! Tijdens Heksendoorn is het Avonturenpark aangekleed in herfstige Halloweensferen (o.a. ruim 2.000 pompoenen!), daarnaast zijn er extra activiteiten en mooie spookhuizen. Alle Heksendoorn dagen draait het om onze vrolijke vogelverschrikkers, vriendelijke heksen en de sfeervolle aankleding. Opperheks Odelia verwelkomt jullie graag in oktober!

Op 15, 22 en 29 oktober gaat Heksendoorn extra lang door en kun je genieten van onze unieke avondsfeer én attracties beleven in een donkere setting. Extra spannend dus! EXTRA: deze Heksendoornavonden worden feestelijk afgesloten met een spectaculaire vuurwerkshow om 18.45 uur. Iets wat je niet wilt missen! Let op: op deze avonden vinden de Screams horroravonden plaats vanaf 19.00 uur. Deze zijn niet geschikt voor kleine kinderen.

Hier vind je meer informatie.

Halloween – Julianatoren

Vanaf 1 t/m 30 oktober is het een héél klein beetje griezelig in het park. Want als de eerste blaadjes van de bomen vallen, is het tijd voor Halloween! Het park is prachtig versierd en er is griezelig veel te beleven. In het Griezelbos achterin het park is een groot probleem en wij kunnen jouw hulp daar goed gebruiken. Kijk naar de aflevering ‘Wiezel de Griezel’ en zie wat er aan de hand is!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Halloween bij Koningin Julianatoren Apeldoorn

Kinder Halloween – Speelpark Klein Zwitserland

In oktober viert Speelpark Klein Zwitserland het leukste Kinder Halloweenfeest in Nederland. Het speelpark is de hele maand oktober schitterend versierd met honderden pompoenen en vliegende vriendelijke spoken. De Adventure Golfbaan wordt ook volledig in Halloweensferen versierd. Je beleeft het allemaal bij het leukste Halloweenfeest voor kinderen in Nederland. Natuurlijk kunnen de kinderen zich ook uitleven in de onderaardse tunnels van het mysterieuze land, glijden door de grote buisglijbaan en vliegen als een heks op de hoge schommel.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Speelpark Klein Zwitserland

Halloween – Plaswijkckpark

Durf jij het meeste van jouw familie? Speciaal voor alle kinderen met extra lef zijn er in de herfstvakantie griezelavonden in Plaswijckpark. Wedden dat je nog nooit zo’n spannende Halloween hebt gehad? Heksen die graag een kindje lusten. Aliens die buitenaards afval dumpen. Zombiepiraten die door een vloek al eeuwig op zee zijn verbannen. Enge spoken én de opperbaas van Plaswijckpark tijdens Halloween: de pompoenman. Al deze enge griezels kun je tegenkomen tijdens de griezelavonden. Doodeng! Kom er nou eindelijk eens achter wie van jouw familie het hardst gilt als ze schrikken.

Van al dat gillen krijg je trek. Voor de griezelavonden is er een speciaal griezelmenu met een broodje angusburger, vegaburger of saté met friet en frisdrank naar keuze (€10,95). Pas op dat je de ketchup niet verward met bloed! Ook is er een kindergriezelbox met friet, kipnuggets, een mandarijn, een pakje wicky 0% en een Halloween-verrassing. Er zijn twee griezelavonden voor verschillende leeftijden.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Plaswijckpark Rotterdam; (Indoor) speeltuin, dierentuin en nog veel meer! 

Halloween Days & Nights – Toverland Sevenum

In de Halloween-stemming komen zonder erg te schrikken? Tijdens de familievriendelijke Halloween Days in oktober en november kun je griezelen met een lach. Verbaas je over de duizenden pompoenen in de meest fantasierijke creaties en ga eens kijken bij de ‘grie-zellige’ shows en Halloween-belevingen. Dit is hét moment voor quality time met je gezin tijdens de herfst, want ook al je favoriete attracties wachten op je!

Verkleden en schminken is toegestaan voor kinderen t/m 12 jaar. Dit om verwarring te voorkomen met acteurs en entertainers.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Toverland Sevenum

Halloween Horror Show – Kinepolis

Zaterdag 29 oktober is het eindelijk weer zover. Na een afwezigheid van twee jaar keert de HALLOWEEN HORROR SHOW terug en presenteert Film Events in samenwerking met Kinepolis door het hele land horrormarathons die garant staan voor een slapeloze nacht.

Op het programma staan vier huiveringwekkende nieuwe films, waarbij de liefhebbers van het horrorgenre volop aan hun trekken komen. Met nagelbijtende suspense, bloederige ‘splatterhorror’, psychopaten én de duivel zelf: deze films bevatten voor elke horrorliefhebber wat wils, dus wie van griezelen houdt mag je de Halloween Horror Show niet missen.

De HALLOWEEN HORROR SHOW vindt dit jaar exclusief plaats in bioscopen van Kinepolis. Een overzicht van de deelnemende theaters staat hieronder. Het programma bestaat uit vier huiveringwekkende nieuwe horrorfilms, aangevuld met drie ijzersterke korte films van Nederlandse makelij.

Meer informatie vind je hier.

Last-minute Landal

Herfstvakantie wat te doen met kinderen; uitjes en activiteiten - Mamaliefde

Speciaal voor de kinderen wordt er ook bij Landal in de herfstvakantie van alles georganiseerd. Speur onder begeleiding door de natuur, rooster marshmallows bij het kampvuur of maak een heerlijke pompoensoep. Aan gezellige activiteiten geen gebrek!

  • Binnen- en buitenfaciliteiten: gezellige terrassen, midgetgolf, indoorspeelparadijs en meer.
  • Altijd midden in de natuur: bos, strand, water, hei of bergen.
  • Sfeervolle accommodaties op 87 parken in 9 landen.
  • Bollo: ontmoet de allergrootste kindervriend!

Boek nu snel een verblijf in de herfstvakantie en ontvang tijdelijk tot 35% korting. Meer informatie vind je hier.

Last-minute Center Parcs

Herfstvakantie wat te doen met kinderen; uitjes en activiteiten - Mamaliefde

Weer of geen weer, de herfst is heerlijk bij Center Parcs. Zeg deze herfstvakantie JA tegen mooie momenten samen, in Center Parcs natuurlijk! Want wat het weer ook doet, bij Center Parcs is er binnen en buiten genoeg te beleven! Bij ons ben je in de herfstvakantie in ieder geval verzekerd van:

  • Compleet ingerichte accommodaties met privétuin.
  • Een zomers gevoel in subtropisch zwemparadijs Aqua Mundo – altijd 29 graden!
  • Het overdekte tropische centrum met ruime keuze aan restaurants, shops en entertainment.
  • Gethematiseerde herfst- en Halloween-activiteiten zoals leuke workshops.
  • Parken in de mooiste natuurgebieden – met leuke uitstapjes alom.

Meer informatie vind je hier.

Lat-minute Roompot

Buiten én in beweging blijven. Dat doe je niet alleen omdat het goed voor je is. Samen op pad, de bossen in of aan zee. Frisse neus halen en uitwaaien. Om daarna op te warmen met een kop thee of goed glas wijn. Zie je het al voor je? Vier je herfstvakantie met Roompot!

Meer informatie vind je hier.

Heb jij al plannen voor de herfstvakantie?

Linda van Aken