Skip to Content

Mindful opvoeden in druk bestaan; tips voor ontspannen mama Nederland

Mindful opvoeden in druk bestaan; tips voor ontspannen mama Nederland

Oké, dus je schiet wel eens uit de slof. Je kunt niet altijd op elk moment van de dag als een Florence Nightingale gepast en vriendelijk antwoord geven. Er zijn momenten dat je je boosheid niet meer onder stoelen of banken kunt schuiven.

Helaas maak ik die momenten hier thuis ook mee hoor, wees gerust, je bent niet de enige. Toch balen dan hè, die momenten. Ook al zijn ze er niet al te vaak, je wil het liefst dat ze er nooit meer zijn…. Dat kan voor een groot deel als je mindful ouderschap overweegt.

Het is maar net hoe jij in je vel zit. Ben je gestresst en/of prikkelbaar, dan neemt je kroost jouw energie over. Maar als je lekker in je vel zit en positief tegen alle momenten van de dag aankijkt, zal je kroost ook dít gedrag overnemen!

Wees lief voor jezelf en iedereen om je heen, dan krijg je deze liefdevolle aandacht direct terug.

Wat je geeft is wat je krijgt….

Bij Mindful opvoeden ben je heel bewust bezig met deze positieve aanpak. En ik denk dat dit wel een mooie insteek is om het Momster voorgoed de deur uit te zetten, en weer je zelf te zijn, de liefdevolle moeder.

Mindful ouderschap?

Bij het woord MINDFUL denk ik vooral aan oefeningen, liggend op een matje een soort yogasessie van een paar minuten ondergaan. Het langzaam oefenen van de ademhaling om op die manier rustig en beter in je vel te zitten.

Om te leren ontspannen. Wat heeft dit dan met opvoeden te maken? Dat staat toch los van elkaar?

Ik denk dat bij mindful opvoeden, het woord zegt het al, je bewust bent van het moment en dat je er met je volle aandacht bij bent. Je hebt aandacht voor je kind en je hoort wat zijn of haar vraag is op dat moment.

Veel beter natuurlijk dan wanneer je een gesprek hebt terwijl jij (en je kind) op een eigen beeldscherm blijven staren. Of antwoord geeft op een vraag terwijl je nog steeds een mail aan het schrijven bent.

Met je volle aandacht even terug naar het moment komen is veel effectiever voor iedereen.

Snel alles tegelijkertijd werkt niet, het werkt zelfs vertragend want je gaat er ongemerkt toch nog achteraf over nadenken (klopt dat wat ik net zei, ben ik het er wel echt mee eens, heb ik ondertussen geen spellingsfouten gemaakt in die ene mail……dus weer die mail doorscrollen, zinloos want dat had je al gedaan toch?! Dubbel werk dus)

Wat je aandacht geeft groeit. Dit geldt ook voor je kind. Je kind zal groeien door de aandacht van jou. Het kind ontwikkelt beter en zal sterker in zijn schoenen staan.

Leer je kind om zich heen te kijken. Om het de schoonheid van de natuur te laten zien, de grassprietjes, de bladeren aan de bomen, de bloesem die weer groeit. De wind die door je haren heen blaast. De lammetjes in het veld, de eendjes in de vijver, de dartelende vlinder in de tuin. Het gefluit van de vogeltjes.

Als je daar samen bewust naar kijkt en luistert zal het kind de natuur om zich heen gaan waarderen en er ook (sneller geneigd zijn om) voor (te) zorgen. Want je leert je kind zien dat de aarde iets moois is, met alles wat erbij hoort.

En wat mooi is, wil je koesteren. Daar ben je zuinig op. En het is ook zeer gezond voor alles en iedereen om zoveel mogelijk buiten te zijn!

Daar hoort dus ook bij dat je milieubewust bent, afval scheidt en nooit zomaar klakkeloos iets weggooit, zeker niet in de open natuur!

Spullen hergebruiken en niet te snel en makkelijk weggooien en vervangen door iets nieuws. Kleding doorgeven aan anderen en zelf ook tweedehands kleding dragen. Van jongs af aan hebben we binnen de familie al van neefjes en nichtjes kleding kunnen doorgeven en ik kijk ook vaak op marktplaats om iets extra´s aan te schaffen

. Bij ons zijn de kinderen het dus al gewend dat ze in tweedehands kleding rondlopen en zijn ze daardoor dus geen merkenfreak die per se een bepaald (duur) logo moet dragen.

Laat het los

Wat ook bij mindful opvoeden hoort is loslaten. Vertrouw op je kind dat het zelf in staat is om de juiste keuzes te maken, leer het keuzes te maken. Zeg niet letterlijk de hele dag door wat het kind moet doen (of juist niet), laat het fouten (mogen) maken.

Hier leren ze van. Veel meer dan wanneer jij ze alles (goedbedoeld) voorkauwt! Kinderen hebben het nodig om na te denken en te ervaren wat de gevolgen zijn van de gedane acties.

Achteraf samen bespreken wat er is gebeurd en laat het kind alvast nadenken hoe het in de toekomst anders zou kunnen aanpakken.

Tot tien tellen

Misschien wel mijn moeilijkste punt…….je hoort je kinderen iets zoeken (dit doen ze hier altijd heel rumoerig, stampvoetend en hardop pratend banjeren ze door het huis) en jij weet precies waar het ligt.

Meestal heb ik gezegd waar spullen liggen, zelfs nog voordat ze gevraagd hebben of ik het heb zien liggen.

Mijn man heeft een mantra “waar jij het gelaten hebt”. Maar ik denk te veel voor een ander (dat vinden ze nooit daar, ligt helemaal niet logisch, dit kost te veel tijd, zo komen ze te laat, ik weet toch waar het ligt, zeg het dan gewoon, is veel makkelijker en de stress is uit huis) en bam het antwoord is gegeven en de speurtocht kan gestaakt worden. Iedereen blij!

Toch denk ik ook wel dat dit bij mindful opvoeden hoort. Over los laten gesproken, en leren van consequenties.

Tja nu snap ik de mantra wel “waar jij het gelaten hebt”, daar ligt het waarschijnlijk dus nog steeds……Spullen horen op een vaste plek en als je ze daar altijd bewaart, ben je het nooit kwijt.

Maar dit leer je vooral, door te ervaren. En dat ervaar je minder snel als er altijd wel iemand in huis is die precies weet waar jij je sleutel hebt laten vallen en onder welke kast je gisteren je schoen had uitgeschopt en die dat dus maar al te graag wil vertellen aan jou.

Ontspannen

Mindful en ontspannen gaan hand in hand. Dus bij mindful opvoeden denk ik dan ook aan ontspannen opvoeden. Het komt zoals het komt, het gaat zoals het gaat.

Is je kind in de vakantie niet zo actief als jij had gehoopt en ligt het het liefst de hele dag op de bank? Prima toch?! Lekker laten liggen. En vervelen is óók ontspannen.

Het brein even “leegmaken”, even helemaal niks is o zo belangrijk om weer ruimte te maken voor nieuwe input en ideeën. Laat het gebeuren en na een tijdje springt je kind echt wel weer op en heeft het zin om te gaan spelen. Wedden?!

Dat geldt ook voor schoolresultaten. Als een kind thuiskomt met een onvoldoende is er echt nog geen direct negatief schooladvies wat uitgeroepen gaat worden. Leg niet de nadruk op goede cijfers, laat je kind niet keer op keer zijn of haar huiswerk opnieuw doen.

Het zal weinig zin hebben om überhaupt ooit nog huiswerk te gaan maken. Het zal een strijd worden met veel stress en daar leer je niets van.

Praten helpt, wat vond je zo moeilijk, snap je iets niet, kan ik je helpen, hoe heb je het geleerd? En denken “ach ja, volgende keer beter!”

Soms ben ik ook een enorme stresskip, geef ik direct toe. En dan word ik dus door mijn dochter teruggefloten. Tttsss, zucht ze dan, wat ben je weer gestresst zeg. Je kunt beter even stil zitten als een kikker! Dat helpt echt hoor mam!

Tip: Stil zitten als een kikker

Stil zitten als een kikker is een boek van Eline Snel. Mijn kinderen hebben hier op school wat oefeningen uit gedaan in de klas en vonden het erg fijn.

Ze hebben geleerd te ontspannen en hoe om te gaan met piekergedachtes. Misschien wel een aanrader om in elk huishouden in de kast te hebben. En te gebruiken natuurlijk haha!

Wat zijn jouw ervaringen met mindful opvoeden?

Isabell
Latest posts by Isabell (see all)