Skip to Content

Holistisch opvoeden & ontwikkeling; wat is betekenis en tips kinderdagverblijf

Holistisch opvoeden & ontwikkeling; wat is betekenis en tips kinderdagverblijf

Je kind opvoeden vergt tijd, aandacht en vooral heel veel liefde. Dat laatste gaat gelukkig voor veel mensen vanzelf. Hoewel er over opvoeden allerlei verschillende ideeën en theorieën bestaan, is een gezond en gelukkig kind altijd het doel van je opvoeding.

Om samen met je kind nog meer in balans te zijn en een diepere verbinding te krijgen, kun je een holistische visie in je opvoeding toepassen. Wat dat is en hoe je dat kunt doen, lees je in dit artikel.

Holisme: alles in verbinding

De term holisme is er steeds meer één van deze tijd. De betekenis ervan is eenvoudig: alles is met elkaar verbonden. Holisme betekent letterlijk ‘het geheel’ en het gaat dus uit van balans en verbinding.

Een mooi uitgangspunt voor de opvoeding van je kindje: in verbinding met zichzelf, met zijn of haar ouders en met alles om zich heen.

Er van uitgaande dat een mens, groot of klein, bestaat uit een lichaam (fysiek), een hoofd met gedachten (mentaal), emoties en gevoelens (emotioneel), energie (energetisch) en diepe verlangens, talenten en dromen (spiritueel), betekent dat holistisch gezien dus dat deze ‘delen’ allemaal met elkaar verbonden zijn.

Een voorbeeld: na een overvolle en drukke dag heb je last van hoofdpijn en een hoofd vol gepieker. Je schouders voelen gespannen aan en je bent prikkelbaar en moe. Herken je de verschillende deeltjes?

Holistisch gezien ben je, tijdelijk, uit balans. Door te zorgen voor ontspanning en rust is de kans groot dat je weer herstelt. Oftewel, dat alle holistische niveaus weer met elkaar in balans zijn.

Waarom je eerst goed voor jezelf moet zorgen…

Terug naar holisme in je opvoeding. Wanneer jijzelf en je kind op alle holistische niveaus in balans zijn, betekent dat meer dan alleen fysieke gezondheid. Instinctief wil je als moeder verzorgen, voeden, veiligheid en geborgenheid bieden aan je kind, door het goed te voeden en te zorgen voor een stabiele omgeving.

Maar eigenlijk kun je dit alleen écht doen als je zelf ook gezond en stabiel bent. Een oververmoeide, prikkelbare, ongelukkige of ongezonde ouder kán eenvoudigweg niet goed genoeg voor een ander zorgen.

Goed voor jezelf als opvoeder zorgen is dus enorm belangrijk: gezonde voeding , voldoende slaap en voldoende beweging, een juiste balans tussen werk en privé en regelmatig ontspanning en tijd voor jezelf. Dit alles leidt tot een gezond lichaam, een heldere geest en een energieniveau dat in balans is.

… en vervolgens voor je kind

Zo ben je vanuit een ontspannen geest en een gezond lichaam beter in staat om je opvoeding vorm te geven. Je bent je bewust van wat jij nodig hebt om gezond en gelukkig te zijn, en zo kun je dit je kindje ook bieden.

En dat betekent niet dat je geen regels of voorwaarden mag stellen; jij stuurt en begeleidt, maar laat je kind zelf ook ervaren, voelen en nadenken waarom iets wel of niet oké is, binnen de kaders die je in je opvoeding stelt.

En zo ‘creëer’ je een zelfstandig, authentiek en bewust kind, dat in staat is om helemaal zichzelf te zijn, in balans met zichzelf en de wereld om zich heen.

Je kindje begrijpen

Als je opvoedt vanuit een holistische visie, dan ben je dus niet alleen maar bezig met hoe je kind zich ontwikkelt en op welke manier het opgroeit, maar juist ook met wie je zelf bent. Als moeder én als individu, met eigen behoeftes en verlangens.

Bewustwording dus, van wie je bent, wat jou drijft, waarom je bent wie je bent. Wie zichzelf goed kent, is beter in staat om een ander aan te voelen, te accepteren en te begrijpen.

En dat willen we toch, ons kind begrijpen in alles wat het doet, denkt en voelt? Zo ontstaat een diepere verbinding met je kindje, wat enorm waardevol, liefdevol en verhelderend kan zijn.

Zin om je hier in te verdiepen? Kijk dan naar deze masterclass die Marjolein Berendsen gaf over Holistisch Opvoeden.

Holistisch opvoeden: oefeningen om samen te doen

Om die diepere verbinding met je kind te krijgen, geef ik je graag een paar oefeningen mee die je samen met je kindje kunt doen. Kijk, voel, ervaar en beleef wat het allemaal doet met jou als moeder en met je kind. Zo ontdek je of een holistische visie ook bij jouw manier van opvoeden kan passen.

Aardingsoefening

Je gaat samen met je kind in deze oefening voelen dat je letterlijk verbonden bent met de grond, met als doel dat jullie samen stevig in jullie schoenen staan! Je kunt je kind hiermee begeleiden door de stappen uit de oefening te benoemen. Wees creatief en neem de tijd!

Allebei gaan jullie op een stoel zitten, met de voeten plat op de grond en gesloten ogen. Probeer de omgeving even te vergeten en alleen bezig te zijn met waar jullie nu zitten.

Stel jullie voor dat je een boom bent. Er groeien wortels uit jullie voeten en die wortels gaan de aarde in. Steeds verder en steeds dieper. Probeer echt te voelen dat jullie voeten aan de grond vastzitten.

De wortels bieden stevigheid en houvast. Wissel jullie ervaringen met elkaar uit: hoe voelt dit? Wat gebeurt er? Ga vervolgens staan en geef elkaar een duwtje. Wat gebeurt er? Jullie staan nu stevig op de grond!

Handen opleggen

Door je handen op een pijnlijke of gevoelige plek op het lichaam te leggen, kun je elkaar ontspanning en heling bieden.

Met deze oefening gaan jullie dit samen ontdekken. Laat je kind aanwijzen of omschrijven waar het kriebels, ongemak of misschien pijn ervaart. Leg je hand(en) op die plek en laat je kind vertellen wat hij of zij ervaart.

Wissel nu van plek en laat je kindje de handen op een gevoelige plek op jouw lichaam leggen. Vertel wat jij nu voelt. Na afloop samen praten over deze ervaring en wat het jullie heeft gebracht, biedt heel mooie inzichten in jullie gevoels- en belevingswereld.

Talentenjacht in de natuur

Ga samen op pad in het bos, park, strand of duinen. Hier gaan jullie ontdekken welke talenten jullie hebben op het gebied van horen, zien, voelen en ruiken. Laat je kind een geur, geluid, kleur of object benoemen die hij of zij waarneemt. Jij mag raden wat het is.

Draai dan de rollen om: jij benoemt iets, en je kind raadt wat het is. Gebruik vooral jullie fantasie en creativiteit! Je kunt elkaar ook met de ogen dicht iets laten voelen en dan raden wat het is. Op deze manier prikkelen jullie je zintuigen en zijn jullie op een leuke manier bezig met wat de natuur te bieden heeft.

Een werkstuk van wensen en verlangens

Wat zijn jullie grootste dromen? Waar verlangen jullie het meest naar, vanuit jullie diepste wensen? Een echte levensvraag, maar wel eentje die je op een heel leuke en zinvolle manier creatief tot uiting kunt brengen!

Neem allebei een groot stuk karton, een schaar, lijm, stiften en een stapel tijdschriften. Op het karton gaan jullie allerlei plaatjes, knipsels, teksten, kleuren, afbeeldingen en tekeningen verzamelen en opplakken, die jullie dromen en wensen uitdrukken.

Ingewikkeld? Nee hoor. Elke kleur, elk woord of beeld waar jullie een heel fijn en blij gevoel van krijgen, mogen hun plekje krijgen op dit werkstuk. En jullie kunnen er zo lang over doen als je wilt: wat je vandaag wenst, kan morgen anders zijn.

Dus leef je uit, stel elkaar vragen en bespreek het resultaat. En laat je kind vooral vertellen waarom het voor deze kleuren, beelden, vormen en teksten heeft gekozen.

In balans en in verbinding

Met deze eenvoudige oefeningen raken jij en je kind elkaars holistische niveaus aan. Door de combinatie van bewegen, denken, voelen, praten en doen ervaar je de verbinding tussen deze niveaus. En het meest essentiële: je beleeft de verbinding met je kindje op een heel mooie manier.

Door samen bezig te zijn, in gesprek te gaan, elkaars gevoelige punten te ervaren en jullie grootste dromen zichtbaar te maken, ervaren jullie die heel zachte en liefdevolle energie, die er altijd is tussen jou en je kind: onvoorwaardelijke liefde en een onbreekbare band.

Hierdoor creëren jullie samen zelfvertrouwen, authenticiteit, begrip en openheid. En zo leer je elkaar steeds beter kennen, accepteren en begrijpen. Samen in balans!

Marjolein Berendsen is ondernemer en moeder. Zij richtte ZoMa Opleidingen op, dat inmiddels al ruim 11 jaar bestaat. Je kunt bij ZoMa Opleidingen de opleiding tot Holistisch Therapeut volgen en verschillende Reiki-cursussen doen.

Ben je geïnteresseerd in een holistische manier van opvoeden en wil je hier meer over leren? Volg dan de online cursus Holistisch Opvoeden van ZoMa Opleidingen.

In deze diepgaande cursus leer je, naast theorie over de basisprincipes van opvoeding, opvoedingsstijlen en communicatie, alles over holisme, zelfonderzoek, leven vanuit je essentie én hoe je dit in de opvoeding van je kind kunt integreren.

Ook worden diverse online cursussen aangeboden met uiteenlopende thema’s, waaronder Holistisch Opvoeden. Marjolein publiceert artikelen op verschillende platforms en blogs, waarmee ze haar missie uitdraagt: het verspreiden van licht en liefde voor een gezond en gelukkig leven. Want dat verdient iedereen!

Floortje