Skip to Content

Triple P Methode opvoeding voor baby’s en kinderen

Triple P Methode opvoeding voor baby’s en kinderen

 Ik ging op zoek naar manieren om van het gezeur af te komen. Ik kwam terecht op een site over Triple P (Positive Parenting Program) waarin een techniek werd uitgelegd hoe je voor eens en voor altijd van het gezeur af kunt zijn.

Ik probeerde het op mijn kinderen, en… het werkt! Niets zo vervelend als een kind dat maar blijft doorzeuren en niets zo verleidelijk om maar gewoon toe te geven.

Toch weten we allemaal dat we consequent moeten blijven. Mijn kinderen waren heel goed in doorzeuren en toch had ik het idee dat ik altijd heel consequent was.

Triple P methode

Zeuren is aangeleerd gedrag dat een kind zo heeft opgepikt.

Ze kunnen hiermee beginnen omdat je één keer in een zwak moment hebt toegegeven en ze een half uurtje later naar bed hebt gebracht nadat ze het al tien keer hadden gevraagd. Maar, net als bijna al het aangeleerde gedrag, kun je ook zeurgedrag afleren.

Het kost maar 3 woorden: “Gevraagd en Beantwoord”

Het concept is eenvoudig. Als de achtjarige Max vraagt of hij een kuil mag graven in de voortuin en hij “nee” als antwoord krijg, is de kans groot dat hij het na 5 minuten nog een keer komt vragen, dit keer met een “alsjeblieeeeeft” erbij zodat je weet dat hij echt héél, héél erg graag een kuil in de voortuin wil graven.

In plaats van jezelf te herhalen of in discussie te gaan kun je ervoor zorgen dat je kind niet gaan zeuren door op oogniveau met je kindje te komen en de volgend stappen te doorlopen:

Stap 1: vraag, “Heb je weleens gehoord van “Gevraagd en Beantwoord?” (Waarschijnlijk zegt hij nee).

Stap 2: vraag, “heb je me zojuist gevraagd of je een gat mag graven?” (Waarschijnlijk zegt hij ja).

Stap 3: vraag, “heb ik je antwoord gegeven?”(waarschijnlijk zegt hij, “Ja, maar, ik wil heel graag…”).

Stap 4: vraag, “Lijk ik op een moeder die van gedachten gaat veranderen als je erover door blijft zeuren?” (De kans is groot dat Max teleurgesteld wegloopt en iets anders gaat doen).

Stap 5: als Max het nog eens komt vragen, dan zeg je simpel “Gevraagd en Beantwoord” (geen extra woorden nodig!). Als je deze techniek een beetje onder de knie hebt en je kind heeft ook door hoe het werkt, dan zul je alleen nog maar deze woorden nodig hebben bij gezeur.

Wees consequent!

Zodra je besluit om “Gevraagd en Beantwoord” te gebruiken als je kind aan het zeuren is, dan moet je je er ook aan houden. Als je 14-jarige dochter Anne blijft zeuren om een navelpiercing, wees dan sterk

Beantwoord je haar vraag nogmaals – of erger, verander je je antwoord – dan weet ze direct dat haar zeuren effect heeft.

Hoewel het enige oefening vergt, je kind weet uiteindelijk precies hoe het werkt en het zeuren zal tot het verleden behoren.

Lees ook: Consequent consistent opvoeden & grenzen stellen aan je kind

Dit artikel werd geschreven door Sharon van Mama-Magazine Moeders.nu. Op moeders.nu verzamelen moeders informatie voor andere moeders. Je vindt er van alles. Informatie over baby’s, peuters, kleuters en pubers. Informatie over financiën, op vakantie gaan, kinderpartijtjes, over werk en gezin combineren.

Floortje

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. ellen schreef:

  Klinkt belovend ik mis alleen de uitleg waarom het niet mag. Dochterlief bleef vandaag zeuren om een snoepje wat niet mag. Stap 1 uitgelegd stap 2 wat zei ik net. Dus antwoord is nee. Stap 3 als je niet ophoudt met zeuren gaat mama snoepjes weggooien. Stap 4 snoepjes weggegooid. Stap 5 weer snoepjes weggegooid.. hierna.. mama heb ik nog wel snoepjes over.. jawel nog een paar.. ohw gelukkig en toen ging ze zoet spelen whahaha

 2. Janske schreef:

  Vanaf welke leeftijd kun je dit gebruiken? Klinkt wel positief al vraag ik mij af of het bij een peuter van net twee ook werkt. Iemand ervaring?

 3. Noraly schreef:

  Hmm, ik ga het toch maar proberen. Vooral onze oudste lijkt een meester in het onderhandelen, (op alles! vermoeiend :) dus ik ben benieuwd of het lukt om hem hiermee de wind uit de zeilen te halen.

 4. Anne Jitske schreef:

  Hoi Linda,

  Leuk een stuk dat over opvoeden gaat. Zelf ben ik toevallig ook bezig met een artikel over positief opvoeden dus dit sprak mij zeker aan. Zelf kijk ik met gemixte gevoelens naar de triple P methode. Ikzelf heb de training gevolgd en heb zeker voor en na de training technieken toegepast bij mijn eigen kinderen en in mijn werk. Er zijn best een aantal punten die in de praktijk goed werken, maar toch heb ik moeite met deze manier van opvoeden. Waar is de behoefte van het kind?? Hij wil iets maar de ouder niet, dus gebeurd het niet??? In mijn beleving kan dit ook anders.

 5. Marleen schreef:

  Misschien lees ik er overheen. Maar wanneer leg je je kindje uit waarom je niet wil dat hij een kuil graaft in de tuin? Zelf vind ik het wel fijn om ook dat uit te leggen.

  • Nicole schreef:

   Ik gok de eerste keer dat je nee zegt. Deze methode is wanneer het kind nogmaals vraagt en/of zeurt!

  • Linda schreef:

   Wat @nicole ook al aangaf; de eerste keer kan je dat uitleggen. De vervolgvragen zijn bedoeld voor als je kind blijft zeuren. Bijvoorbeeld tien keer vragen of het een ijsje mag.

  • Sofie van OHEA schreef:

   Ja, dat mis ik ook. Ik vind het nogal een “droge” methode, niets voor mij!

  • Linda schreef:

   Ik snap je opmerking, denk dat dit vooral kan werken bij kinderen die echt blijven zeuren. Gelukkig zijn er ook genoeg andere alternatieven om je kind duidelijk te maken wat je wensen zijn.

 6. Simpel, met een snufje liefde schreef:

  Volgens mij pas ik dit al weleens toe, ik wist alleen niet dat het ook een naam had. Ik zeg vaak, dat heb je net al gevraagd, wat was toen het antwoord. Als ze het antwoord dan zeggen, dat zeg ik vaak. Precies, je weet het antwoord al. Werkt inderdaad erg goed.

 7. Kelly van der Pol schreef:

  Wij hebben ooit een triple p training gehad door hulpverleners maar bij ons had de hele training weinig effect..
  Echter deze opmerkingen hebben we nooit gehad dus zak dit eens proberen

  • Linda schreef:

   Jammer dat de Tripple P training toen niet gewerkt heeft. Misschien ligt het er ook aan voor welke situaties je dit inzet?

 8. Judith schreef:

  Oh wow, nou dat ga onmiddellijk invoeren, de kleinste kan dan vast oefenen. Maar de oudste zou het snel op moeten pakken. Ook de man even les geven.

  • Linda schreef:

   Ok, benieuwd of het helpt! Verstandig inderdaad om ook de man even te vertellen wat je van plan bent.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.