Het inrichten van een meisjeskamer is net even anders dan het inrichten van een jongenskamer. Waar jongens nog vooral graag hun energie kwijt willen en moeten kunnen klimmen en ravotten, zoeken meiden toch liever rust op. Plekjes of hoekjes om in terug te trekken, een tafeltje om aan te knutselen, een spiegel om met make-up te oefenen.

Het liefst ook een grote lange spiegel om jezelf helemaal van top tot teen te kunnen bekijken terwijl je een van je favoriete artiesten nabootst alsof je mee gaat doen aan de audities voor The Voice. Kort gezegd, meiden hebben verschillende hoekjes nodig.

Hoe pak je dat aan in de meisjeskamer?

Slaapkamers zijn vaak klein en beperkt in ruimte. Probeer dan optimaal gebruik te maken van het oppervlak wat je wel hebt. Kies bijvoorbeeld voor een hoogslaper zodat je daaronder een zitplek kunt creëren om te knutselen, chillen of schoolwerk te maken. Het bespaart ruimte en je hebt al twee hoekjes in één klap.

Scandinavische stijl

Een meisjeskamer met zachtroze kamer, lekker zacht tapijt, pompoms en grijs roze accenten.

Vintage kamer

Een vintage aandoende kamer die ook veel geborgenheid geeft met klamboe en oud roze kleuren.

Zwarte accentmuur

Een meisjeskamer hoeft natuurlijk helemaal geen roze te zijn. De tekst op de muur maakt het helemaal af.

Natuur kamer

In deze kamer zijn veel natuurlijke materialen zoals hout gebruikt. Alle kasten hangen ook op kinderhoogte zodat ze overal zelf bij kunnen.

Regenboog kamer

Kan je kind niet kiezen? Dan is deze regenboog kamer misschien wel een idee?

Witte kamer

Mooi wit is niet lelijk ;-)

Kleine kamer

Ook een kleine kamer kan je prima aankleden, bijvoorbeeld met een smaller bureau en een accentmuur.

Speelkamer

Deze kamer is ook zeer geschikt als speelkamer!

Ballerina kamer

Zit je kind op ballet of houdt het van dansen? Dan is je eigen ballet barre wel een absolute musthave!

Schommel in de kamer

Hoe gaaf is dit; je eigen schommel in de kamer.

Huis in kamer

Een bed als huisje / tentje in de kamer zorgt voor extra geborgenheid.

Donker blauwe kamer

Wie zegt dat donker blauw alleen voor jongens kan? In deze kamer staat het ook prachtig!

Schuine plafond

Heeft je kind een zolder kamer? Dan kan je zo toch optimaal gebruik maken van de oppervlakte.

Gedeelde kamer

Deel je ene kamer met een zus, dan kan je op deze manier er toch een beetje een eigen hoekje van maken.

Lees ook: Gedeelde slaapkamer voor kinderen; tips inrichten oa met hoogslaper, kast en bureau

Bloemen kamer

In deze kamer is er gekozen voor een accentmuur met een bloemig behang en de rest rustig gehouden zodat het niet te druk wordt.

Loze ruimte goed benutten

Vroeger had ik ook zo’n buis door mijn slaapkamer lopen. Het was de schoorsteen van de open haard die we beneden hadden. Tja die kan natuurlijk niet weg anders kon de kachel niet aan.

Met een gek behangetje maak je van die lelijke buis een vrolijke eye-catcher en de ruimte die lijkt op een “loze ruimte” is op te vullen met een bureau. Misschien moet je het bureau op maat maken om het er mooi tussen te krijgen maar dat is vast geen moeilijke klus.

Kleine hoekjes zijn ook makkelijk te maken met doeken. Neem bijvoorbeeld deze klamboe. Je hangt deze op aan het plafond en waar de ruimte het toelaat maak je de tent zo breed als het kan met royale kussens en zacht kleed. Een super plekje om je in terug te trekken.

Jonge kinderen kunnen met een beetje fantasie spelen dat zij de prinses zijn van dit prachtige kasteel en oudere kinderen kunnen hier boekjes lezen of lekker appen met vriendinnen.

De kamer groeit op die manier ook met je behoeftes mee, zonder veel aanpassingen en dat scheelt weer in de portemonnee.

Toch even ravotten?

Er zijn ook genoeg waaghalzen onder de meiden te vinden die het juist ook heerlijk vinden om overal in te mogen klimmen. Dan kun je op deze site lezen welke mogelijkheden er te vinden zijn om het klimrek van de gymzaal naar binnen in je slaapkamer te kunnen halen.

Combineer het rek nog met een stel ringen of eventueel een schommel en je zult je kind nog amper in de woonkamer zien, tenzij je thee met een lekker koekje hebt natuurlijk.

Mijn plekje

Hoe dan ook moet er een heerlijke stoel zijn in een meisjeskamer. Een plekje voor jou alleen. Bijvoorbeeld deze hangstoel met veel kussens en zachte pluche kleedjes en dekentjes om tussen op te krullen.

Bedbank

Met deze bedbank hoef je eigenlijk je bed niet uit. Hier kun je de hele dag in vertoeven, wat je dan ook aan het doen bent. ’s Avonds kun je hier heerlijk in slapen en overdag kun je het als een bank gebruiken om op te zitten.

Met de ruime lades onder je bed heb je voldoende opslag mogelijkheden voor je boeken en speelgoed en ondergoed en pyjama’s. En er bestaan ook van dit soort bedden die je ook nog tot een tweepersoonsbed kunt uitschuiven, ideaal voor je vriendin die af en toe komt logeren.

Lichtjes

Hoe leuk en praktisch je de ruimte ook denkt ingeruimd te hebben, kan het achteraf dus toch nog problemen opleveren. Je kind geeft toch net de voorkeur aan een ander hoekje terwijl jij net een lamp heb bevestigd op een plek waar het licht niet echt nodig blijkt te zijn.

Ga je dan de lamp verplaatsen en de gaten aan de muur weer opvullen? Of kan het anders opgelost worden? Vaak is een klein lichtsnoertje al een mooie oplossing. Van die leuke gekleurde ballen met led lichtjes bijvoorbeeld.

Je kunt het ergens op een kast neer leggen of ophangen langs een muur en het geeft best wel genoeg licht. Het maakt het hoekje ook knus.

Kleine accessoires

Is je dochter een echte dromer? Dan vindt ze het vast leuk om een dromenvanger op haar kamer te hebben. Eventueel zelf gemaakt. Het heeft niet veel ruimte nodig en het kan zo veel rust ook uitstralen.

Misschien is er wel een klein briesje in de kamer waardoor de veertjes stilletjes bewegen. Als je hier naar kijkt wordt je er meteen rustig van in je lijf en in je hoofd.

Spiegeltje spiegeltje aan de wand

Mijn dochter wilde ook al vrij snel een spiegel op haar kamer. Het liefst zo’n echte theaterspiegel met lampen er rondom heen. Pff die zijn niet te betalen, sorry maar dat gaat niet door. Ik heb er zelf toen één gemaakt.

Ik kocht een goedkopere vierkante spiegel met een houten lijst erom heen en op die lijst plakte ik een ledstrip lichtjes. Op deze manier kon zij heerlijk tutten met haar maskertjes en haar make-up spullen alsof ze een ware artiest was.

Daarna wilde ze toch nog een grotere spiegel. Eentje waar ze zichzelf helemaal in kon zien. Pff waar moet ik die plaatsen dan? Je hebt geen muur meer over!

Ik dacht eerst een plakspiegel aan de binnenkant van haar kledingkastdeur te kunnen plakken, maar dat vond ze niks. Toen heb ik een grote plakspiegel gevonden die perfect op haar slaapkamerdeur paste. Hier was ze wel blij mee.

En zoals je op de foto kan zien, kun je ook op de kledingkast een spiegel plaatsen. Eventueel nog op maat gemaakt. Op deze manier ben je geen extra ruimte kwijt en door de spiegel lijkt je kamer optisch nog groter ook. Dus je wint hoe dan ook ruimte.

Hoogslaper

Wat nou als je slaapkamer