Skip to Content

Slaapfeestje; 20 ideeën voor tiener meiden

Slaapfeestje; 20 ideeën voor tiener meiden

Je dochter wordt 11 jaar! Hiep hiep hoera! “Mam, mag ik een slaapfeestje?” Even zie je al die kussens door de ruimte vliegen. Wees gerust, met onderstaande tips kun je dit feestje onvergetelijk maken. Zonder rondvliegende kussens ?.

20 ideeën voor activiteiten en spelletjes op een slaapfeestje

 1. Filmmarathon: Niets verslaat een goede filmmarathon tijdens een slaapfeestje. Kies een reeks van jullie favoriete films uit, leg dekens en kussens neer, laat de lichten dimmen en geniet van uren kijkplezier. Pak de popcorn erbij en je kunt zelf ook even tot rust komen. En na de film hoop je dat ze eer doen aan de naam: ‘slaapfeestje’. Waarschijnlijk mag je nog een paar keer naar beneden toelopen om de kinderen aan te spreken. Want ook dat hoort bij een goed slaapfeest.
 2. Spookverhalen vertellen: Om de avond een beetje spannender te maken, creëer je een spookachtige sfeer met gedempte lichten en zaklampen. Laat iedereen onder de dekens kruipen en deel enge of grappige spookverhalen. Wie kan het beste verhaal verzinnen?
 3. Pyjama-catwalk: Laat iedereen zijn innerlijke model ontwaken door een pyjama-catwalk te organiseren. Iedereen kan hun meest comfortabele, grappige of extravagante pyjama’s showen, en je kunt zelfs prijzen uitreiken voor de beste outfits.
 4. Nachtwandeling: Als het weer het toelaat, overweeg dan een nachtwandeling met zaklampen. Het kan een geweldige gelegenheid zijn om sterren te kijken, geheimzinnige geluiden te ontdekken en de buurt te verkennen onder de magie van de nacht.
 5. Karaoke: Wie houdt er nu niet van karaoke? Houd een karaoke-wedstrijd en laat iedereen zijn zangtalenten zien. Kies nummers uit die iedereen kent en moedig hilarische optredens aan.
 6. Spelletjesavond: Breng bordspellen, kaartspellen of zelfs videogames mee en geniet van een avond vol competitieve plezier. Van Monopoly tot Mario Kart, er is voor elk wat wils.
 7. Kussen- of dekenschilderij: Leg oude lakens op de vloer en voorzie verf en stiften om kussenslopen of dekenschilderijen te maken. Laat iedereen zijn creativiteit de vrije loop en ze kunnen hun eigen kunstwerk mee naar huis nemen.
 8. Pizzafeest: Wat is een slaapfeestje zonder pizza? Bestel een verscheidenheid aan pizza’s met verschillende toppings of laat iedereen hun eigen mini-pizza’s maken.
 9. Dansen: Zet de muziek op en laat iedereen dansen in hun pyjama’s. Of het nu gaat om een danswedstrijd of gewoon om plezier te hebben, het is een geweldige manier om wat energie kwijt te raken.
 10. Modeshow: Organiseer een modeshow waar iedereen zijn eigen modecreatie kan presenteren. Gebruik oude kledingstukken of lakens om unieke outfits te maken en laat de gasten schitteren op de “catwalk.”
 11. DIY-maskers en nagels: Laat de gasten zichzelf verwennen met een schoonheidsavond. Ze kunnen hun eigen gezichtsmaskers maken met natuurlijke ingrediënten en elkaars nagels lakken.
 12. Fotohokje: Richt een fotobooth in met verkleedkleren en grappige rekwisieten voor leuke foto’s. Iedereen kan gekke en creatieve foto’s maken om herinneringen vast te leggen.
 13. Slaapliedjes zingen: Als het tijd is om te gaan slapen, kun je de avond afsluiten met het zingen van slaapliedjes en het delen van verhalen voor het slapengaan. Het is een kalme en rustige manier om de avond te beëindigen.
 14. Kussengevecht: Voor degenen die nog wat energie over hebben, is een vriendelijk kussengevecht met zachte kussens een geweldige manier om plezier te hebben voordat iedereen gaat slapen.
 15. Ontbijt in bed: Sluit het slaapfeestje af met een speciale traktatie voor iedereen: ontbijt in bed! Bereid heerlijke ontbijtopties voor en verras je gasten met een smakelijke start van de dag.
 16. s-Mores maken; Buiten samen rond een vuurtje zitten met je vriendinnen. Klinkt te gek toch! Wat heb je nodig? Een competente ouder, stokjes en marshmallows. Ik hoor het knisperend houtvuur nu al.
 17. Dropping; Organiseer een dropping! Superspannend voor jongens en meiden om in het donker de weg naar huis proberen te vinden. Bedenk waar je de kinderen dropt. Schat in hoe lang het ongeveer gaat duren voordat ze thuiskomen. Laat altijd een volwassene meelopen, ook al neemt dat de spanning voor een deel weg. Laat de volwassene niets zeggen. Leuk om de kinderen een telefoon mee te geven. Als ze de weg niet meer weten mogen ze via de telefoon iemand (bijvoorbeeld je partner) bellen. Zij krijgen dan een opdracht die ze moeten oplossen. Hebben ze deze goed uitgevoerd, dan krijgen ze van de volwassene die meeloopt een tip om de goede richting weer terug te vinden.
 18. Weerwolven van Wakkerdam; Ken je dit spel al? Hierop is de tv-serie De Verraders op gebaseerd. Leuk en spannend om samen te spelen met de groep kinderen. Het spel van de strijd tussen de wolven en burgers. Er is een verteller en de rest van de groep zit in een kring. Zij krijgen ieder een rol toebedeeld, welke je geheim moet houden. De weerwolven elimineren in de nacht een burger. Heb je het spel nog niet tot je beschikking vraag eens om je heen wie het heeft. Ken je niemand of wil je het graag zelf kopen, kijk dan hier.
 19. Tutten; Lekker tuttenbellen met de jongens. Ja, want jongens kunnen nagellak ook te gek vinden. Glow in the dark nagellak staat tenslotte iedereen goed. Of wat dacht je van elkaars haar vlechten of een gezichtsmasker?
 20. Ontbijt bij de Hema; Je hoeft niet al je geheime troeven prijs te geven. Zo blijft het verrassingseffect er ook nog voor je eigen kind. Hoe leuk is het om met moegestreden tieners te verrassen met een ontbijt bij de Hema. Scheelt gelijk weer in boodschappen en rommel in huis ;-) Het lijkt mij echt te gek om daar een croissantje te nuttigen met duffe doch blije kinderen.

Tips slaapfeestje organiseren

Voorbereiding slaapfeestje

Wat moet je allemaal voorbereiden? Uiteraard is het slim om de datum en tijd vast te stellen. Zet op de uitnodiging dat ze zelf hun slaapzak en luchtbed mee moeten nemen, wanneer je deze zelf niet genoeg hebt voor alle kinderen.

Het leuke aan een slaapfeestje is, dat de kinderen ouder zijn. Bijvoorbeeld kinderen van 11 jaar. Zij kunnen (moeten) meedenken over hun feestje. Geef ze het gevoel van vertrouwen en verantwoordelijkheid. Loop samen een rondje in het bos en ga brainstormen.

Ze komen vaak met de meest originele ideeën waar wij als volwassene niet eens op zouden komen. Schrijf alle ideeën op papier en bekijk wat haalbaar is. Maak een draaiboek voor een beetje houvast als jullie dit nodig hebben.

Heb je zelf weinig inspiratie? Geeft niets, je kunt niet alles hebben in het leven. Onthoud de ideeën uit dit blog of zoek ze tegen de tijd dat je ze nodig hebt weer even op.

Uitnodiging slaapfeestje

Het feest begint natuurlijk met de uitnodiging. Hoeveel kinderen mogen er uitgenodigd worden? Aan wie stuur je een uitnodiging? Kom samen overeen wat het maximum aantal kinderen is.

Zijn de genodigden bekend? Ga dan aan de slag om samen de uitnodigingen te maken. Gezellig knutselen aan tafel om tot een origineel kaartje te komen.

 • Print plaatjes van internet en kleur ze in om ze daarna op een blanco kaart te plakken.
 • Blaasstiften, leuk om de kaart mee te versieren.
 • Of pons er figuurtjes uit.

Dit zijn nog maar drie voorbeelden. Jouw kinderen hebben er vast nog velen over. Bezorg de kaartjes zelf bij de gelukkigen.

Het is leuk om ze zelf te overhandigen, dan zien de kinderen meteen de enthousiaste reactie van de kinderen. Leuk om samen de voorpret te beleven.

Tenten en spullen huren

Natuurlijk; wat matjes uitrollen of luchtbedden neerzetten en je hebt een slaapfeestje. Maar hoe gaaf is het om de woonkamer om te toveren tot een tentenkamp vol met gave tentjes om in te slapen!

Online kan je deze huren bij verschillende bedrijven. Naast de tentjes ontvang je ook de bedden, beddengoed en decoratiematerialen. Zo ben je in één keer klaar en hoef je zelf niet alles te regelen en kunnen ook kinderen die die materialen niet hebben, gewoon blijven slapen!

Boodschappen slaapfeestje

Ter voorbereiding is het handig om een boodschappenlijstje te maken. En natuurlijk kun je ook samen de supermarkt binnen stappen en alle benodigdheden in het karretje gooien. Wat jullie willen!

 • Popcorn. Ja eigenlijk kun je er niet omheen. Tijdens het film kijken heb je popcorn nodig. Al is het alleen maar om het naar elkaar toe te gooien.
 • Cocktailparty. Houd een cocktailparty. Hoe dan? Heel simpel doch tof!
 • Maak zelf ijsblokjes van limonade, geeft het meteen een leuke kleur. Leuke (herbruikbare) vormpjes zijn in de winkels te koop
 • Maak een suikerrandje aan de bovenkant van het glas
 • Maak persoonlijke rietjes. Bijvoorbeeld naamkaartjes of figuurtjes om het rietje
 • Koop allerlei fruit wat ze in hun cocktail kunnen doen
 • 7-up kan niet ontbreken
 • Water ook niet, wanneer kinderen geen prik lusten ?

Wat geef je mee naar huis?

Hier lopen de meningen over uiteen. Ik ben er zelf een voorstander van om niets mee te geven. Je geeft de kinderen al een fijne belevenis mee, waar ze nog lang aan terug zullen denken.

Wil je ze toch wat meegeven, dan kun je hen de zaklampen mee naar huis laten nemen die ze in het bos gebruikt hebben. Met dit feestje heb je een te gek en budgetvriendelijke feestje gegeven.

Naar huis

En dan mogen de lieve kindertjes naar huis toe. Waar ze een hoop slaap kunnen inhalen? Droom zacht.

Anita Schokker
 1. Laila van der Munnik says:

  Wat een goede tips en leuke ideeën! Mijn eigen kinderen hebben zo mij ook geholpen met het organiseren van mijn slaapfeestje en sinds kort helpen zij mij met ideeën voor slaapfeestjes die ik zelf verhuur. Ik ben vorige maand (november 2020) begonnen met 4 verschillende thema slaapfeestjes, omdat ieder kind een kinderfeestje wilt om nooit meer te vergeten. Ik heb nu een jungle, lama, lumberjack en disco party en deze wil ik snel uitbreiden met andere thema’s.

  Ik vind het zelf erg fijn als je als ouder eigenlijk geen omkijken meer hebt en daarom heb ik niet alleen de tentjes en de luchtbedden, maar ook de dekbedden kussen en alle decoraties die je maar kunt bedenken. Vooral de lama en disco kinderfeestjes zijn erg in trek bij de meiden.

Comments are closed.