Skip to Content

Dochter opvoeden; handige tips en typische verschillen

Dochter opvoeden; handige tips en typische verschillen

Een dochter in huis? Dan ben je vast benieuwd of het echt anders is om een dochter op te voeden dan een zoon. Hoewel we in een tijd leven waarin genderneutraliteit een groot goed is, zitten er toch echt wel verschillen tussen zonen en dochters.

En daarom stiekem toch een artikel over die typische dingen die voorkomen bij het opvoeden van een dochter… En hoe het juist niet zou moeten zoals in dit filmpje hier.

Genderneutraal opvoeden

Ja, ik ben het er helemaal mee eens dat ieder kind (en volwassenen uiteraard ook) zichzelf moeten mogen zijn. Dat we niet verplicht ons aan bepaalde rolmodellen hoeven te houden, die onze cultuur aan mannen en vrouwen oplegt. En ook ik gaf mijn zoons gewoon een pop om mee te spelen…

Maar er is nog altijd zoiets als biologische invloeden die wel degelijk verschillend zijn tussen mannen en vrouwen. Onder invloed van hormonen alleen al, ben je als vrouw toch echt wel anders dan een man.

Alleen: niet iedere vrouw is even vrouwelijk en dat geldt ook voor mannen. Waarbij we dus uitkomen bij die dingen die gewoon heel jonge kinderen al in zich hebben, waarbij de opvoeding nog eigenlijk weinig kan hebben gedaan!

Zo is uit onderzoek o.a. gebleken dat jongens baby’s langer naar spullen kijken en meisjes juist naar gezichten. Dat is al vanaf de geboorte! Hieronder meerdere typische meidendingen, maar nogmaals: ieder kind is uniek en hier en daar mag je het dus best met een korreltje zout nemen…

Roze…en nog eens roze

Praktisch ieder meisje heeft wel een periode dat roze het helemaal is. Nu moet ik bekennen dat eigenlijk al mijn jongens ook die periode even gehad hebben. Maar dat was snel weer over (ja, omdat het een meisjeskleur is, mama.

Oké, hierin zit dus wel dat cultuurverhaaltje…). Maar meiden: alles in het roze graag. Cadeautjes? Niet moeilijk, een prinsessenjurk in het roze, een pop (in roze kleertjes), make-upspulletjes in roze verpakkingen en… nou ja… roze dus.

Meidenvenijn

Op school werd er kanjertraining gegeven waarbij de meiden extra lessen kregen: meidenvenijn. En eigenlijk zie je dat al heel vroeg. Meisjes zijn veel vinniger dan jongens.

Waar jongens meer fysiek zich aan elkaar meten, doen meiden het op een andere manier. Door te roddelen, elkaar het licht in de ogen niet te gunnen en ach, we pikken gewoon lekker jouw vriendinnetje in.

Waar jongens na een fikse duw of een schop gewoon weer de strijdbijl begraven en gewoon verder gaan, blijven meiden boos en fel naar elkaar toe. Als meidenmoeder zul je vast wel bekend zijn met roddeltantes, verdriet omdat ze uitgesloten worden en meer van die dingen.

Praat er over! En probeer ze empathie naar anderen bij te brengen. Probeer ze te laten snappen waarom een ander doet zoals hij of zij doet, bijvoorbeeld.

Make up: verberg het!

Dochterlief wil mama nadoen. Logisch want zo leren alle kinderen. En zeker als het dametje door heeft dat ze net als mama een dametje is…tja, dan moet zij toch ook die lippenstift op? Nou dan!

Dus vind je vast op een bepaald moment dat het wel heel stil in huis is. En daar zit ze dan: parmantig achter jouw spiegel, met jouw lippenstift, rouge, nagellak en wat al niet meer.

Tja, wat doe je dan? Boos worden, in de lach schieten of heel lief zeggen dat ze er prachtig uitziet? Het is in ieder geval zeker dat jouw make up voortaan achter slot en grendel ligt!

Mooi zijn

Zoals het een echte vrouw betaamt: je dochter wil mooi zijn. Dus wil ze dat jij haar haren zo mooi mogelijk vlecht. Ze wil NU haar mooie jurkje aan en eigenlijk wil ze ook hakken! Mag ze die niet? Nou, dan pikt ze toch gewoon de jouwe! En die spiegel? Daar kan je ‘uren’ in kijken naar jezelf!

Te veel kleren

Ooit was ik kinderkledingconsulent en ik had expres voor een merk gekozen waarbij de jongenskleding net zo goed vertegenwoordigd was als die van de meiden.

En toch zag je het gebeuren: moeders die weggingen met bakken vol kleding voor de meiden en o ja, ik moet ook nog iets meenemen voor mijn zoontje… Nou, goed, die krijgt een broek en een trui.

Maar voor mijn meisje heb ik een legging nodig, nee, wacht, die kleur staat leuker bij dat andere shirt. Doe maar twee leggings dus (in verschillende kleuren), die twee shirts, een rokje met een bijpassend truitje en o ja, die jurk is ook wel heel leuk met dat kettinkje en die kraaltjes…

Met andere woorden: waar een zoon het kan doen met 1 plank kleding, heeft een dochter vaak al een hele kledingkast nodig. Maar of dat nu aan het kind ligt of aan de moeder?

Hoeveel poppen wil je hebben?

Een echt klein moedertje is ze al, dat meisje van je. En poppen heeft ze dan ook in allerlei maten. Nu is ze jarig en opa wil graag weten wat ze hebben wil.

Nu heb je gezien dat er een pop is die echt kan lopen! Doe die maar, opa. Want dat vindt ze vast prachtig! Dat er al twintig poppen op hun poppenmoedertje zitten te wachten in haar slaapkamer, ach, 1 meer of minder maakt toch ook niet uit?

Kapster worden

Niet alleen jij, maar ook je man zal een kappersopleiding moeten gaan doen. Want het prinsesje wil uiteraard mooie haren. En dus moeten er staarten in. En niet zomaar een staartje, maar wel een mooie vlecht en uiteindelijk is ook dat niet meer genoeg. Die vlecht moet heel ingewikkeld gedraaid vastgezet worden, bijvoorbeeld.

Tja, papa, ook als mama aan het werk is en jij je dochter klaar moet maken voor de dag.

Leer haar dat ze sterk is!

Waar we jongens nog weleens te stoer willen opvoeden (huilen doe je niet als je een echte vent bent!), willen we meisjes nog weleens te zacht behandelen.

Jouw meisje kan net zo goed zelf weer opstaan en verder gaan als je zoon. En om het dan compleet te maken: je zoon mag net zo goed huilen als het pijn heeft, net als je dochter!

Wees wie je bent

Maar de mooiste les is misschien wel dat je je meisje leert dat ze gewoon zichzelf mag zijn. Dat ze best vrachtwagenchauffeur mag worden of president. Maar ook dat een echt vrouwenberoep net zo goed iets is om trots op te zijn.

Dus als ze de zorg in wil: ga geen feministische praat erop losgooien dat ze iets moet doen waarin ze haar mannetje kan staan. Zij bepaalt wie ze zijn wil. Niet jij, niet de maatschappij, maar zij!

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)