Skip to Content

Hoeveel kost een baby per maand in het eerste jaar?

Hoeveel kost een baby per maand in het eerste jaar?

De verwekking is gratis, maar vanaf dat moment gaan de kosten lopen voor een kind. Even niet zo’n romantisch verhaal, wel de waarheid. En waar die in je zwangerschap vaak grotendeels worden vergoed, is dat na de bevalling natuurlijk wel anders.

Het NIBUD rekende uit dat de kosten baby in zijn eerste jaar gemiddeld € 617,90 aan minimale babyuitzet zijn en daar kan nog zo’n € 930,00 bovenop komen als je alle attributen aanschaft die in het lijstje staan.

Geen gekke dingen trouwens, zoals een volautomatische babyschommelaar, maar zaken als een box, wipstoeltje, flesjes en traphekje. Verder rekenen ze per wegwerpluier € 0,16 (€ 24,00 per maand) en € 0,75 aan extra voedingskosten voor moeders die borstvoeding geven.

Lees ook: Uitzetlijst baby; wat heb je nodig?

Kosten baby eerst jaar?

Het eerste jaar van het ouderschap brengt niet alleen liefdevolle momenten met zich mee, maar ook financiële verantwoordelijkheden die zorgvuldig moeten worden overwogen.

De kosten van een baby in het eerste jaar variëren. Ze omvatten uitgaven zoals luiers, babyvoeding, kleding, kinderopvang, en medische zorg.

Daarnaast kunnen de bevalling, een wieg, kinderwagen, autostoel en andere babybenodigdheden de initiële kosten verhogen.

Het is verstandig om een realistisch budget op te stellen, rekening houdend met zowel essentiële als optionele uitgaven, om financiële stabiliteit te waarborgen tijdens deze bijzondere levensfase.

Hoeveel kost een baby per maand?

Het CBS heeft berekend dat een gezin gemiddeld 17% van het totale besteedbaar inkomen uitgeeft aan hun eerste kind.

Zodra je meer kinderen hebt, worden de kosten per kind doorgaans lager. Zo wordt bij 2 kinderen 26% van het besteedbare inkomen uitgegeven, bij 3 kinderen 33% en bij 4 kinderen 40%. 

Naast de eenmalige kosten ben je namelijk ook per maand kosten kwijt aan bijvoorbeeld:

 • Luiers; bij een baby heb je (gemiddeld) zo’n 6 luiers per dag nodig, dus 180 per maand en 2160 in één jaar. Als je een huismerk neemt heb je 68 luiers voor 10,00. 32 pakken keer 10,00 = 320 euro aan luiers voor één jaar.
 • Flesvoeding; je baby heeft zo’n 600ml voeding per dag nodig (pasgeborene) en na een paar maanden alweer meer. Als we kijken naar een pasgeborene dan ben je zo’n 10 euro per pak zuigenlingenvoeding kwijt. Met zo’n pak doe je ongeveer een week, dus dan ben je zo’n 520 euro in een jaar kwijt.
 • Verzorgingsproducten; ook deze producten moet je maandelijks opnieuw aanschaffen: billendoekjes, zeep en babyolie bijvoorbeeld, maar ook spenen kan je niet te lang gebruiken. Denk aan zo’n 20 euro per maand, zo’n 120 euro voor een jaar.
 • Babykleding; heel leuk die eerste setjes, maar daar groeit je kleine zo uit. Al snel moet je weer een nieuwe maat kleding kopen. In het eerste jaar koop je waarschijnlijk vier tot vijf keer nieuwe kleding. Een globale schatting is dan dat je zo’n 800 tot 1000 euro kwijt bent in een jaar.
 • Kinderopvang; als je werkt zal je kinderopvang moeten betalen, afhankelijk van je inkomen krijg je hiervoor een tegemoetkoming. Toch zal je een eigen bijdrage moeten betalen. Natuurlijk is die ook afhankelijk van het aantal uur dat je werkt.
 • Hogere kosten in energie- en waterverbruik; Er is uitgerekend dat je gemiddeld 31,50 extra kwijt bent aan badjes of het warm houden van de babykamer. Het ligt er natuurlijk ook net aan welk seizoen het is.

Wat zijn de kosten voor de bevalling?

De bevalling is in theorie gratis. In de praktijk zijn er het kraampakket, de medische kosten, verloskundige en kraamverzorgster.

Kosten kraampakket

Voor de kosten voor een volledig kraampakket moet je denken aan zo’n € 30,00 gemiddeld. Bij een aanvullende verzekering krijg je dit vergoed, anders moet je er zelf voor betalen.

Tegenwoordig heb je ook veel groene alternatieven. Deze zijn iets duurder (ongeveer € 50,00), maar stukken beter voor het milieu. Denk aan onderleggers met biologisch afbreekbare vulling en een recyclebare matrasbeschermer.

Medische kosten

De kosten hangen af van hoe je verzekerd bent. Heb je geen aanvullende verzekering, dan valt dit onder de eigen bijdrage van € 385,00 (2017).

Onder dit bedrag valt:

 • Laboratoriumonderzoek
 • Vervoer naar het ziekenhuis (dus ook als je per se liggend vervoerd moet worden, wat ik had bij mijn tweede bevalling, krijg je na afloop een rekening voor de ambulance)
 • Medische nazorg na bevalling

Daarnaast kun je kiezen voor een bevalling in ziekenhuis of kraamhotel.

Als je dit doet zonder medische noodzaak, betaal je een eigen bijdrage van € 341,31. Deze vervalt uiteraard wanneer je in het ziekenhuis toch medisch blijkt.

Regel je vooraf wél een aanvullende verzekering, bekijk dan in de polisvoorwaarden in hoeverre de verzekering je financieel tegemoet komt.

LET OP!

Meld je baby binnen 4 maanden aan bij de zorgverzekering, anders krijg je de kosten niet vergoed. Kijk bovendien goed of de zorginstelling van je keus wel een contract heeft afgesloten met jouw verzekeraar.

Kosten kraamverzorgster

De kosten voor kraamzorg worden grotendeels vergoed. Wel betaal je een eigen bijdrage van € 4,30 per uur.

Bij een gemiddeld aantal zorguren van 49 komt dat neer op € 210,70. Mocht je in het ziekenhuis bevallen zonder medische indicatie en daar kraamzorg ontvangen, dan kost je dat € 17,00 per dag.

Kosten baby-uitzet & kinderkamer

Als je zwanger bent zal je ook op zoek moeten gaan voor de babyuitzet. Je kan natuurlijk alles nieuw kopen, of op zoek gaan naar koopjes in tweedehands winkels of op Marktplaats. Of misschien heb je wel familie waarvan je iets kan overnemen.

De grootste uitgave van de babyuitzet is de babykamer. Het Nibud heeft de globale kosten op een rij gezet. Dit is een richtlijn.

Het kan dus zijn dat je meer of minder geld aan de babyuitzet zult besteden dan hieronder:

 • Kleding: €91.50
 • Verzorging: €164.90
 • Babykamer: €361.50

Totaal: €617.90

Ook voor de overige items die behoren tot de babyuitzet heeft het Nibud een aantal richtlijnen opgesteld. Natuurlijk kan het afhankelijk van jouw keuzes ook veel hoger of lager uitvallen.

Deze spullen behoren tot de overige babyuitzet:

Hoeveel kost een baby per maand in het eerste jaar? - Mamaliefde

Minder werken = minder inkomen?

Na de geboorte gaan veel ouders minder werken. Soms gaat het om een enkele dag, een andere keer om meerdere.

Het is raadzaam vooraf uit te rekenen hoeveel je dat gaat kosten. Het hoeft namelijk niet zoveel uit te maken. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Doordat je minder verdient, val je in een lager belastingtarief
 • Je hebt op jonge leeftijd gespaard d.m.v. een levensloopregeling, waardoor je salaris wordt doorbetaald als je tijdelijk minder uren werkt
 • De werkgever betaalt een deel van het ouderschapsverlof (afhankelijk van je CAO)

Daarnaast komt de overheid je vaak met bepaalde toeslagen tegemoet.

Verschil kosten eerste en tweede (volgend) kind?

Volgens het Nibud moet je qua kosten voor je eerste kindje rekenen op gemiddeld 17% van je inkomen.

Onthoud natuurlijk wel dat het ook aan jullie levensstijl ligt of je inderdaad op die zeventien procent uitkomt of dat het hoger/lager ligt. De één gaat het liefst drie keer per jaar op vakantie en de ander leeft heel zuinig.

Twee kinderen kost een gezin echter per saldo minder geld: 26% in totaal. En drie kinderen 33%, vier kinderen 40%. Dat is natuurlijk logisch te verklaren.

Voor je volgende kindje heb je minder uitgaven, omdat je bepaalde uitgaven niet meer hoeft te doen. Zo is er vaak al een commode, bedje, kinderwagen en kun je kleding en speelgoed ook hergebruiken. Dat deden wij ook bij onze kleintjes: je hebt alles al, dus zijn luiers en voeding de grootste kostenposten.

Daar zitten dan ook vaak de extra kosten in. Luiers en voeding, soms kleding – zeker wanneer je tweede een ander geslacht heeft natuurlijk.

En dan zijn er eventueel nog de kosten voor nieuwe accessoires voor de babykamer en wanneer je tweede dicht op de eerste komt een duo kinderwagen.

Sparen voor je kind in de toekomst?

Sparen voor de toekomst is niet onverstandig wanneer je bedenkt dat een studerend kind gemiddeld € 1.000,00 per maand kost.

Belangrijke zaken om rekening mee te houden:

 • Op speciale spaarrekeningen waarbij het geld na een bepaalde termijn, doorgaans 18 jaar, pas vrijkomt, krijg je vaak extra rente. Sommige ouders zetten het geld van de kinderbijslag apart. Misschien goed om te weten: pas op de 18de verjaardag kan je kind beschikken over het bedrag, daarvoor blijven de ouders altijd verantwoordelijk. Al heeft dit wel belastingtechnische voordelen.
 • Tussen de 18-40 jaar mag je een bedrag schenken aan je kind van maximaal € 25.526,00. Als het geld wordt gebruikt voor een studie wordt dat € 53.176,00 en zelfs € 100.000,00 als je kind een huis ervan gaat kopen of het geld gebruikt als aflossing op de hypotheek. Houd hier dus rekening mee wanneer je het geld zelf spaart en graag wil schenken. Nibud heeft hier meer informatie over.

Welke kosten voor een baby heb jij gemaakt?

Merel van Berkel