Skip to Content

Explorer Academy; het Nebula mysterie review

Explorer Academy; het Nebula mysterie review

Via de mail werd mij gevraagd een review te maken van een leesboek voor wat oudere kinderen. Aangezien ik die hier wel heb rondlopen, leek het mij wel leuk om weer eens een boek met hen te behandelen.

Het is alweer een lange tijd geleden, mede door alle games die heftig gespeeld worden en YouTubefilmpjes die bekeken worden, schiet het lezen er hier nogal bij in. “Ik lees op school al genoeg boeken!

Dat ga ik thuis dan niet ook nog eens doen hoor! En trouwens ik vind lezen niet eens leuk! Waarom zou ik dan?” Tja……en nu?

Trailer preview van het boek!

Ik werd best enthousiast na het lezen van de mail, het boek was vernieuwend, spannend en vol met actie. Het zou gaan om een 12-jarige jongen en die is dus ongeveer even oud als jullie (mijn dochter is net 11 en mijn zoon is 12 jaar).

Geef het nou maar een kans, laten we het gewoon gaan lezen. En bovendien vind ik het hoe dan ook leuk om weer even samen te lezen, is zo lang geleden!

Oh kijk, we kunnen hier op de website van National Geographic nog een trailer bekijken over het boek.

De trailer ziet er inderdaad spannend uit en vertelt al wel duidelijk waar het verhaal over gaat. Je wordt direct meegenomen op de zoektocht die Cruz, de hoofdpersonage, moet ondergaan.

Ik werd enthousiast, maar mijn kinderen helaas nog niet. Mijn zoon kon ik niet overhalen maar gelukkig heb ik nog een dochter en zij wilde het wel een kans geven!

Yes, we gaan ervoor, kom maar op met dat boek!

Explorer Academy

Explorer Academy is een 7-delige fictieboekenreeks van de National Geographic Society die de komende jaren internationaal gelanceerd gaat worden, startend met Het Nebula-mysterie.

Avontuur, gevaar en een spannende missie rond de wereld.

Dat staat de 12-jarige Cruz Coronado te wachten als hij aan zijn eerste jaar aan de Explorer Academy begint. Kinderen van over de hele wereld worden er opgeleid tot buitengewone Explorers. Maar voor Cruz staat er meer op het spel…

Het verhaal van het Nebula-mysterie

Explorer Academy; het Nebula mysterie review - Mamaliefde

Niet lang nadat hij op de Explorer Academy aankomt, ontdekt hij dat zijn familie een mysterieus verleden heeft in een geheime afdeling van de National Geographic Society. Een verleden dat zijn toekomst in gevaar kan brengen.

Terwijl hij codes moet ontcijferen, aan school werkt, nieuwe vrienden maakt en op expeditie gaat, blijft Cruz zich één ding afvragen: wie zit er achter hem aan…en waarom?

Met de 12-jarige Cruz gaan de lezers mee in het opvolgen van aanwijzingen en codes, heel veel actie, maar ook in de dagelijkse uitdagingen van een nieuwe school en nieuwe vriendschappen, regels en technologieën.

Het verhaal is geïnspireerd op de echte National Geographic explorers, waardoor het dicht bij de realiteit ligt en kinderen bewust worden van de bijzonderheid en kwetsbaarheid van de aarde.

Het boek beloofd een spannende zoektocht te worden waar je actief aan deel kan nemen door je ogen open te houden voor geheime symbolen, codes en puzzels die moeten worden opgelost.

Eerste indrukken

Explorer Academy; het Nebula mysterie review - Mamaliefde

Toen het boek eenmaal binnen was, werd er al direct commentaar gegeven. Het ziet er van buiten nogal blauw uit en deze kleur zet zich vooral in het begin nog flink door.

Mijn dochter spreekt het niet direct aan. De vele grote stukken tekst ogen saai (ze is nu vooral Geronimo Stilton aan het lezen en daar zijn letters en woorden op een speelse manier weergegeven dat vindt ze op dit moment dus leuker).

Het is wel heel erg blauw allemaal hoor mam, zegt ze. Het eerste gedeelte speelt zich af op het strand, dit is de kleur van water, van de zee.

De kaft geeft een afbeelding van Cruz die met zijn vriendin Sailor langs een waterval naar beneden moeten springen.

Als we bij dit gedeelte zijn in het verhaal herkent ze ineens de kaft, kijk mam, hier zie je die waterval! En ze laat mij de kaft zien.

Dat hoofdstuk eindigt trouwens met die sprong in het diepe en het volgende hoofdstuk is er een sprong in de tijd. Ineens zijn ze alweer bijgekomen en terug in het klaslokaal.

Dat vond mijn dochter jammer, zij had echt willen lezen hoe de sprong verder ging, zouden ze nat worden of op een kussen belanden? Dat moet ze nu zelf bedenken en daar heeft ze moeite mee.

Onze ervaringen

Explorer Academy; het Nebula mysterie review - Mamaliefde

Het boek is vrij langdradig, de zinnen zijn lang en de tekst zeer uitvoerig. Veel details worden in één zin verwoord. Dit maakt het lastig voorlezen. Halverwege de zinnen ben ik zelf ook regelmatig de draad kwijt.

Bijvoorbeeld “Een zongebruinde, tengere man van midden dertig met diepblauwe ogen en bruin haar tot op zijn schouders, stond aan de rand van de hindernisbaan”.

En ik struikel ook vaak over de lastige namen en termen die erg buitenlands klinken.

Het is jammer dat de namen van de personages niet zijn vertaald (Dugan, Jovan, Taryn, Renshaw en Bryndis). Daarnaast is er weinig herkenning met wat wij hier in Nederland hebben en het sluit niet echt aan bij onze belevingswereld.

Ook veel plaatsnamen zeggen de kinderen weinig. Waar het verhaal zich afspeelt, daar heeft mijn dochter totaal geen beeld bij.

Geschikt voor welke leeftijd?

Explorer Academy; het Nebula mysterie review - Mamaliefde

Ik denk dat het voor jonge kinderen een te moeilijk boek is waar ze zich niet snel mee kunnen identificeren. Het verhaal staat erg ver van je af.

Het feit dat je als 12-jarige naar een academie gaat om een studie te volgen in een andere stad of zelfs in een ander werelddeel, is voor onze 12-jarigen nog totaal niet aan de orde.

Het boek geeft aan dat het is geschreven voor de leeftijd vanaf 8 jaar (tot 13), maar ik denk dat je het meer pas vanaf 13 jaar kan lezen omdat je dan waarschijnlijk net iets meer weet van de wereld.

Interactieve vragen en opdrachten

Het interactieve gedeelte waarbij puzzels en mysteries moeten worden opgelost is niet aan bod gekomen. We hebben het boek niet helemaal uitgelezen, we zijn tot hoofdstuk 12 gekomen.

Misschien dat het er later nog van komt, of we hebben het over het hoofd gezien. Deze puzzels zorgen voor een extra educatieve ondertoon en meer interactie.

Wat wel fijn is aan dit boek is de boekenlegger die er vast in zit.

Zo kun je altijd weten waar je gebleven bent als je het boek niet in één adem uit kan lezen. Kortom; dit boek is vooral een aanrader voor ervaren lezers.

Isabell
Latest posts by Isabell (see all)