Skip to Content

Raamdecoratie ideeën voor de kinderkamer: dit zijn je opties

Raamdecoratie ideeën voor de kinderkamer: dit zijn je opties

Pasgeboren baby’s slapen overal en altijd, of het nu licht of donker is in de kamer. Zodra ze wat groter worden, is dat een ander verhaal. Een dreumes of een peuter heeft een donkere omgeving nodig om goed te kunnen slapen. Daar helpt raamdecoratie je goed bij. Maar wat zijn je opties?

Raam gordijnen

Met verduisterende gordijnen (of black out gordijnen) zorg je ervoor dat de kinderkamer volledig verduisterd is. Zeker als de gordijnen op de dag worden geplaatst, wat inhoudt dat ze op de muren geplaatst worden in plaats van tussen de kozijnen. Als je gordijnen tussen de kozijnen plaatst, heb je altijd kleine lichtkieren.

Tip: koop je ze in een standaard maat? Koop ze dan altijd iets te lang. Het is misschien niet mooi, maar wel extra verduisterend als ze “botsen” op je vloer. Je kunt ze altijd nog (laten) inkorten, mochten ze toch te lang zijn.

Gordijnen met jaloezieën

Het enige nadeel aan gordijnen die volledig verduisteren? Open is open en dicht is ook echt dicht. Als je je kleine rustig wakker wil maken met natuurlijk licht, wordt dat lastig bij gordijnen.

Open ze ook maar een klein beetje en de hele kamer is belicht. Door gordijnen met houten jaloezieën of aluminium jaloezieën te combineren, verhelp je dit probleem. Als je de gordijnen open houdt, heb je ook weinig last van pottenkijkers. Jaloezieën zorgen namelijk voor extra privacy.

Top down Duette gordijnen

Wie nog nooit van zogeheten Duette gordijnen heeft gehoord: dit zijn die leuke, speelse gordijnen die zich op- en uitvouwen. Als een harmonica, eigenlijk! Door de topdownbediening kun je deze gordijnen op elke gewenste hoogte hangen.

En omdat deze raamdecoratie met handgreepjes aan de boven- en onderkant worden uitgevoerd, is er geen extra ruimte nodig voor de bediening en sluit de stof mooi aan op het kozijn. Geen lichtkieren dus!

Nu denk je misschien: waarom staan rolgordijnen er niet tussen? Veel mensen kiezen namelijk voor een verduisterend rolgordijn in de baby- of kinderkamer.

Het is een goedkope, goede optie. Toch zorgt deze raamdecoratie vaak voor veel lichtkieren en is enkel de stof verduisterend.

Je zou voor rolgordijnen kunnen kiezen, maar dit zou je dan wel moeten combineren met overgordijnen voor een verduisterend effect.

Linda van Aken